Razmišljanje uz zadnju Poruka, 25. studenog 2008


MOLITE ZA OVAJ UZBURKANI SVIJET BEZ NADE

"Draga djeco! I danas vas pozivam da u ovom milosnom vremenu molite da bi se mali Isus rodio u vašem srcu. On koji je sami mir neka preko vas daruje mir cijelom svijetu. Zato djecice, molite bez prestanka za ovaj uzburkani svijet bez nade, kako biste vi postali svjedoci mira za sve. Neka nada potece vašim srcima kao rijeka milosti. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." Poruka, 25. studenog 2008


Kršcanska tradicija je od samih pocetaka Došašce nazivala milosnim vremenom jer je Božja ljubav tu posebno djelotvorna, jaca nam vjeru i budi želju za svetošcu. U zadnjoj poruci Gospa nas poziva da u ovom milosnom vremenu molimo da se mali Isus rodi u našem srcu. Vrijeme u kojem živimo je milosno još iz jednog razloga, jer nam je Gospa blizu na poseban nacin kroz nešto više od 27 godina. Cijelo ovo vrijeme ona nas odgaja u svojoj školi ljubavi. Gospa nas je i u zadnjoj poruci pozvala na molitvu i poziva nas cesto jer zna da ne molimo. Svi mi pravimo jednu veliku grešku a ta je da mislimo kako puno molimo i kako smo dobri. Onog momenta kad shvatimo i prihvatimo da to nije tako pocet ce naše obracenje. Ivan Damašcanski kaže: «Moliti znaci uzdizati srce Gospodinu». To znaci uživati u Božjoj blizini, prisutnosti i ljubavi i miru. U zadnje vrijeme u svijetu su veliki nemiri, osjeca se financijska kriza koja je zahvatila sve velike države. Današnji covjek je nemiran. Uvijek negdje žuri, ništa ne može stici i to ga dovodi do još veceg nemira. Mir traži na sasvim pogrešnim mjestima. Gospa nam pokazuje put ka miru. To je njezin Sin i naš Gospodin Isus Krist. On kaže u Ivanovom Evandelju: «Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši» (Iv 14,27). Tko Ima Boga ima sve. Oni koji su susreli Boga postaju nositelji Kristova mira.

Gospa nas poziva da molimo bez prestanka za ovaj uzburkani svijet bez nade. Nada je bogoslovna krepost po kojoj ceznemo za nebeskim kraljevstvom i vjecnim životom kao za svojom srecom, stavljajuci svoje pouzdanje u Kristova obecanja i oslanjajuci se ne na svoje sile, nego na pomoc milosti Duha Svetoga. "Držimo nepokolebljivim ispovijedanje naše nade, jer je vjeran Onaj koji je obecao" (Heb 10,23). Duh Sveti je bogato izliven "na nas po Isusu Kristu, Spasitelju našemu, da opravdani njegovom milošcu budemo, po nadi, baštinici života vjecnoga" (Tit 3,6-7) citamo u Katekizmu (usp. KKC, 1817). Zahvaljujuci nadi lakše se možemo nositi sa svakodnevnim poteškocama. Otkupljenje nam je, naime, dano u smislu da nam je dana nada, pouzdana nada, zahvaljujuci kojoj se možemo lakše nositi sa sadašnjošcu. Sadašnji trenutak ma koliko težak bio, može se živjeti i prihvatiti ako vodi ka nekom cilju, ako u taj cilj možemo biti sigurni i ako je taj cilj tako velik da opravdava trud koji je uložen u prijedeni poucava nas papa Benedikta XVI u enciklici U nadi spašeni.

U ovom kratkom komentaru poruke prisjetit cemo se i osme obljetnice smrti pokojnog fra Slavka Barbarica. Fra Slavko je ima istinsku djetinju pobožnost prema Gospi. U svom svecenickom poslu je bio neumoran. Uvijek je bio spreman pružiti pomoc kako duhovnu tako i materijalnu svima koji bi je tražili. Ukljucit cemo ga u svoje molitve zahvaljujuci Gospodinu što smo imali priliku poznavati ga i istovremeno uciti od njega.


Fra Danko Perutina
Medugorje 26.11.2008


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 12/02/2008