Razmišljanje uz zadnju listopada, 25. studenog 2002


POZIVAM VAS NA OBRACENJE

"Draga djeco! Pozivam vas i danas na obracenje. Otvorite vaše srce, djecice, preko svete ispovijedi Bogu i pripremite vašu dušu da se mogne u vašem srcu iznova roditi mali Isus. Dozvolite mu da vas preobrazi i povede na put mira i radosti. Djecice, odlucite se za molitvu. Napose sada u ovom milosnom vremenu nek vaše srce žudi za molitvom. Ja sam vam blizu i zagovaram pred Bogom za sve vas. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." Poruka, 25. studenog 2002.


Blažena Djevica Marija, Majka svakog covjeka i danas upucuje majcinsku rijec svakom koji je želi cuti i poslušati. Ona nam govori: «I danas vas pozivam na obracenje», kao što je pozivala sve prošle dane kroz više od dvadeset i jednu godinu. U Gospinim rijecima odjekuju rijeci sv. Ivana Krstitelja: «Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko» (Mt 3, 2). Po Mariji je i nama došlo milosno vrijeme u kojem kraljevstvo nebesko želi boraviti u srcu covjeka. Po Mariji je i nama došao Spasitelj svijeta koji se želi roditi i ove godine u našem srcu. Obracenje znaci promjenu puta, smjera, mentaliteta, grešnih navika i obicaja. Teško i vrlo teško se mijenjati ali je moguce. Zahtijeva neprestanu budnost i ustrajnost, neprestanu borbu, padove i podizanja. Isus nam govori o tijesnom i strmom putu koji vodi u život. Želi nam reci da cemo se na tom putu umoriti, oznojiti, padati i krvariti, ali blago onima koji ustraju do kraja. Život je borba, a poslovica kaže: «tko se ne želi boriti bolje je da ne živi». I starozavjetni patnik Job nam govori: «Nije li borba život covjekov na zemlji».

Majka Marija prošla je taj isti put borbe, odricanja i umiranja sebi kako bi mogao Bog živjeti u njoj. Njezina proslava na nebu pokazuje da je bila na ispravnom putu. Kod susreta s Bogom preko andela Gabrijela Marija nije rekla: «Razumjela sam što mi kažeš», nego je rekla: «Evo službenice Gospodnje neka mi bude po tvojoj rijeci» (Lk 1, 38). Ne možemo i ne moramo sve razumjeti ali je važno naše povjerenje Božjoj rijeci, povjerenje majcinskim rijecima koje nam upucuje i u ovoj jednostavnoj poruci u kojoj srcem dodirujemo majcinsko srce koje kuca za svakoga od nas.

Obracenje je Božji posao, Božje djelo koje On izvodi u covjeku ako mu dozvoli. Ne mogu sam sebe obratiti a još manje mogu drugoga obratiti. Ono što mogu jest željeti, tražiti, žuditi svim svojim sposobnostima, snagama i silama koje mi je Bog darovao i stavio na raspolaganje. Nije problem naša udaljenost od Boga nego je problem naša nemarnost i nedostatak želje da se Bogu približimo, da ga ljubimo i tako upoznamo. Bog se daruje onima koji ga svim srcem traže.

Gospa nam u ovoj poruci stavlja na srce sakrament svete ispovijedi preko kojeg trebamo otvoriti svoja srca i pripremiti svoje duše da se mogne Isus roditi. A Isus i danas traži i želi da se rodi. I danas je On žedan i željan našeg vremena, molitve a prije svega srca koje ce ga udomiti. Kad Isus ude u život covjeka onda to više nije isti život nego preobražen i preporoden život. Onda je to život ispunjen mirom i radošcu koju ne može dati ovaj svijet.

Pred nama je vrijeme došašca, išcekivanja dolaska i rodenja Spasitelja svijeta i covjeka. Dozvolimo Isusu i dopustimo Isusu da udu u naše kuce i obitelji. Neka vrata naših obitelji i života budu otvorena za Božic i kroz dane do Božica. Budimo kod kuce, kod sebe i u sebi da ga susretnemo i drugima nosimo poput Marije.

Hvala ti Marijo, što si nam blizu i što ne prestaješ zagovarati i moliti s nama i za nas.


Fra Ljubo Kurtovic
Medugorje 26.11.2002BackHomeOverviewInfo
Last Modified 11/29/2002