Razmišljanje uz zadnju Poruka, 25. srpnja 2008


PRAVI ODMOR JE U BOGU

"Draga djeco! U ovom vremenu, kad mislite na tjelesni odmor, ja vas pozivam na obracenje. Molite i radite tako da vaše srce žudi za Bogom Stvoriteljem koji je pravi odmor vaše duše i vašeg tijela. Neka vam on otkrije svoje lice i neka vam on da svoj mir. Ja sam s vama i zagovaram pred Bogom za svakog od vas. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." Poruka, 25. srpnja 2008


Vrijeme je godišnjih odmora i ljudi se pitaju kako što bolje provesti odmor i dobro se odmoriti. Neki tako izabiru planine, drugi idu na more, neki ce se odluciti za citanje dobre knjige ili ce izabrati šetnju po prirodi.

Gospa nas poziva na jednu sasvim drugaciju vrstu odmora i poucava nas da se pravi odmor sastoji u obracenju. A obracenje zahvaca cijelu osobu: tijelo i dušu, rijeci i djela. Sv. Marko navodi kao prve Isusove rijeci na pocetku svoga javnog djelovanja: «Obratite se i vjerujte evandelju (Mk 1,15)». Obracenje se ne sastoji samo u vanjskom ispunjavanju Božjih zapovijedi. Ono se sastoji u osobnom susretu sa Isusom Kristom. Nakon tog susreta covjek postaje potpuno svjestan tko je i kakav je, postaje svjestan svojih grijeha i slabosti ali isto tako i svoje važnosti i vrijednosti. Nakon susreta s Isusom u covjeku se budi želja da ne želi više živjeti starim nacinom života, želi zapoceti novi život. Dopušta Isusu da ude u njegove dane, u njegov život, u njegova ponašanja i razmišljanja.

Gospa nas u poruci nadalje poziva da molimo kako bi naše srce više žudilo za Bogom Stvoriteljem jer jedino on može dati pravi odmor našoj duši i našem tijelu.

Srce je središte covjeka i nitko nema dva srca da bi jednim mrzio a drugim volio. Covjek ima samo jedno srce i zato se treba odluciti za praštanje, mir, ljubav i povjerenje. Oprostiti znaci primiti drugoga u svoje srce i prihvatiti ga onakvim kakav jest. Toma Akvinski kaže da je ljudsko srce stvoreno na Božju sliku da ljubi.

Vrijeme odmora je sjajna prilika da na trenutak zastanemo i zapocnemo ponovno moliti. To je vrijeme za intenzivniji i dublji susret s Bogom. Odmor je i prilika da nademo više vremena i za prijatelje koje smo možda zaboravili. Da ih nazovemo i podijelimo s njima dobre vijesti ili odluke koje smo donijeli u posljednje vrijeme. Vrijeme odmora je prilika za potpuni preokret života u odnosu prema Bogu, prema drugima i prema sebi. Iskoristimo ovaj odmor da nam ne prode u uzaludnom trošenju vremena koje nam je dragocjeno.

Gospa nas zagovora pred Bogom i od njega moli oproštenje i milost za nas. Ona nas zagovara i prati na putu kojim idemo i zato se ne trebamo bojati.

Završio bih rijecima Psalma 62 koji kaže:


Samo je u Bogu mir, dušo moja,
samo je u njemu nada moja.
Samo on je moja hrid i spasenje,
utvrda moja: necu se pokolebati.
U Boga je spasenje moje i slava;
Bog mi je hridina silna, utocište.
U nj se, narode, uzdaj u svako doba;
pred njim srca izlijevajte.


Fra Danko Perutina
Medugorje 26.7.2008


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 08/07/2008