Razmišljanje uz zadnju listopada, 25. svibnja 2003


MOLITE DUHA SVETOGA

“Draga djeco! I danas vas pozivam na molitvu. Obnovite vašu osobnu molitvu, a na poseban nacin molite Duha Svetoga da vam pomogne moliti srcem. Zagovaram za sve vas, djecice, i sve vas pozivam na obracenje. Ako se vi obratite i svi oko vas biti ce obnovljeni, a molitva ce im biti radost. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.’ Poruka, 25. svibnja 2003


Blažena Djevica Marija tijekom svih godina ukazanja istom ljubavlju i zahtjevnošcu govori: «Danas vas pozivam na molitvu». U ovo malo rijeci stavila je svoje srce i svoju ljubav prema nama svojoj djeci. Ona cezne i želi da budemo obraceni, a to znaci sretni. Ona ne prorice buducnost niti zadovoljava našu ljudsku znatiželju nego nam upravo govori ono što Bog od nas danas želi. Zato što je rodila rijec Božju, Krista, Bog nam po njoj sve govori, govori ono što nam je najvažnije.

"Obnovite vašu osobnu molitvu." Marija govori svakom pojedinom srcu. Ne obraca se masama nego pojedincu, osobi, imenom i prezimenom. O meni i o tebi se radi. Ona zna dobro da se svijet može mijenjati samo ako se pocne od pojedinca. Ništa se nece dogoditi ako budemo cekali kada ce se drugi promijeniti, kada postati bolji, kada ce drugi poceti moliti, praštati i svjesnije i odgovornije živjeti svoj život i vjeru. Puno je lakše druge mijenjati i pobijediti nego same sebe.

Molitva je sredstvo koje nam pomaže mijenjati same sebe. Ako nas molitva ne mijenja onda bismo trebali mijenjati svoju molitvu i nacin molitve. Molitva radi molitve nema smisla ako nas ne mijenja, ako nam srce po molitvi ne raste i ne približava se Bogu. Zato nam govori: "Molite Duha Svetoga". Sveti Pavao u poslanici Rimljanima govori: "Tako i Duh potpomaže našu nemoc. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima" (Rim 8, 26).

Jedan molitelj moli ovako: "Dodi, Duše Sveti, u naše gradove, u naše domove, u naše obitelji, u naše poglede, u naša srca. Bez tebe citamo knjige, a ne bivamo mudri, bez tebe mnogo razgovaramo, a ne bivamo bliži. Bez tebe sve su za nas samo dogadaji, cinjenice i brojke. Bez tebe naš se život raspada u dane bez smisla. Bez tebe nema vjernosti. Bez tebe misli postaju mahnitosti. Bez tebe nas tehnika rastace. Bez tebe crkve postaju muzeji. Bez tebe molitva je brbljanje. Bez tebe nam se smiješak skamenjuje. Bez tebe okoliš postaje pustoš. Dodi, Duše Sveti, naša praznina vapije za tvojom puninom. Dodi, Duše Stvoritelju, nastani se u našem svijetu."

Mogli bismo i trebali nastaviti moliti i zazivati Duha Svetoga da dode i side na sva ona mjesta našega života gdje Duha Svetoga još nema. Potrebno je da side i dode i u naše obitelji u kojima je nerazumijevanje, zlostavljanje, iskorištavanje i optuživanje. Da dode tamo gdje vlada mržnja, psovka, pijanstvo i nemoral. Tamo gdje su ljudi zarobljeni, svezani grijehom i ocajni.

"Ako se vi obratite i svi oko vas biti ce obnovljeni". Nemoguce je da drugi pokraj nas ostanu isti ako smo mi na putu obracenja. Zato nam i govori u poruci prošlog mjeseca: "Odlucite se za Boga da on u vama i preko vas mijenja srca ljudi."

Zbog svega toga nam Bog šalje Majku Mariju. A tamo gdje se ona pojavi bukne i rascvjeta se nazocnost Duha Svetoga. Mnogi su to doživjeli hodocasteci u Medugorje otvorena i raskajana srca sa željom približiti se po Mariji k Isusu. Tamo gdje je Marija tamo je Duh Sveti. Ona je zarucnica Duha Svetoga. To pouzdano znamo po rijeci andela Gabrijela: "Duh Sveti sici ce na te i sila ce te Svevišnjega osjeniti" (Lk 1, 35) i po Isusovoj rijeci apostolima da ostanu u gradu do silaska obecanog Duha, te su oni docekali Duhove u molitvi s Marijom u Dvorani Posljednje vecere. Neka nam i ovi Duhovi ispred nas ne budu bezdušni – bez Duha Božjega kojega nam Bog po Mariji želi darovati.


Fra Ljubo Kurtovic
Medugorje 26.5.2003BackHomeOverviewInfo
Last Modified 06/02/2003