Razmišljanje uz zadnju Poruka, 25. ožujka 2007


POSTOM I ODRICANJEM BIT CETE JACI U VJERI

"Draga djeco! Želim vam zahvaliti od srca na vašim korizmenim odricanjima. Želim vas potaknuti da otvorena srca i nadalje živite post. Postom i odricanjem, djecice, bit cete jaci u vjeri. U Bogu cete naci pravi mir, preko svakodnevne molitve. Ja sam s vama i nisam umorna. Želim vas sve povesti sa mnom u raj, zato se svakodnevno odlucite za svetost. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." Poruka, 25. ožujk 2007.


Marija, Kraljica Mira kao majka zahvaljuje nam na korizmenim odricanjima. Majka Marija nam zahvaljuje jer ljubi. Samo srce ispunjeno ljubavlju jest zahvalno srce. Mi bi trebali zahvaliti njoj što nas potice, poziva, ljubi i zagovara za nas kod svoga Sina Isusa. Ona nas poziva sa željom da nastavimo odricanje i živimo post. Govori nam i poziva nas na post i odricanje za nas i zbog nas, za našu srecu i radost.

"Postom i odricanjem, djecice, bit cete jaci u vjeri." – govori nam nebeska Majka. Post i odricanje su nužni uvjeti kako bismo zadobili Božju milost. Naše odricanje je poput posude u koju Bog sipa svoju milost. Blažena Majka Terezija kaže: „Potrebno se isprazniti da bi nas Bog mogao ispuniti.“ Post i odricanje su naš dio posla u vjeri. Bog nas je stvorio bez nas ali nas bez nas nece spasiti – rece sveti Augustin. U korizmi bismo se trebali odricati i ciniti pokoru kao da spas samo o nama ovisi i opet tako moliti kao da naš spas i sve drugo ovisi samo o Bogu. Moliti a ne odricati se isto je što i stati na pola puta. To je isto kao da veslate u jednoj ladi privezanoj za obalu. Necemo se pomaknuti nikada dok ne odvežemo ladu. Mi ne možemo izbaciti grijeh iz svoga tijela i iz svijeta u kojem živimo. Ali mi možemo umrijeti i umirati grijehu i tada on nema više nikakve vlasti nad nama. Odricanje je umiranje grijehu.

Kad nam Gospa govori o odricanju onda ne misli samo na tjelesnu pokoru i odricanje nego i na duhovnu pokoru i odricanje. Samo tjelesna pokora i post nisu dovoljni i mogu nas odvesti u oholost, farizejizam i formalizam. Može nas odvesti u dokazivanje svoje snage a ne u podlaganje svoje volje Božjoj volji. Zato nam u jednoj od svojih poruka Gospa kaže: „Draga djeco, post vam je postao obicaj koji nitko ne želi prekinuti. Postite srcem.“ Post i ljubav su neodvojivi. Ne može se postiti bez ljubavi, niti se može ljubiti bez posta, shvacenog u najširem smislu. Molitva je takoder naš odgovor na Božju ljubav. Zato je post neodvojiv od molitve. Post bez molitve je obicna dijeta za mršavljenje. Post bez molitve je zapravo jedno kruženje oko samih sebe. Post okrece sve naše duhovne sile i snage srca, svu našu nutrinu prema Bogu.

Naša korizma ne bi trebala završiti s Uskrsom. Odluciti se i živjeti post znaci boriti se za slobodu. Nece imati puno smisla ako se odricemo samo u vrijeme korizme nekih poroka, a nakon korizme ih nastavimo. Tada naše odricanje može postati samozavaravanje. Covjek se može naci u oholosti i samodopadnosti i reci sebi: „Ja sam jak, ja to mogu.“ Tada korizma postane samo jedna pauza u toj ovisnosti, a u covjeku se ništa nije promijenilo. Post i odricanje nije dokazivanje svoje snage nego podvrgavanje svoje volje Božjoj volji. Najplodonosnije i najbolje odricanje jest odricanje od samoga sebe. I Isus ce nam reci: „Hoce li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe“ (Mk 8, 34).

Djevica Marija nam dolazi i govori ne zato da nam nešto ukrade i liši nas životnih radosti nego želi da budemo sretni, normalni i slobodni u Bogu. Zahvalimo Mariji od srca jer se nije umorila s nama. Nemojmo se ni mi umoriti svakodnevno odgovoriti na poziv nebeske Majke Marije.


Fra Ljubo Kurtovic
Medugorje 26.3.2007BackHomeOverviewInfo
Last Modified 04/04/2007