Razmišljanje uz zadnju poruku, 25. ožujka 2001


TEMELJ TVOGA ŽIVOTA JE U BOGU

"Draga djeco! Pozivam vas i danas da se otvorite molitvi. Djecice, živite u vremenu gdje vam Bog daje velike milosti, a vi ih ne znate iskoristiti. Brinete se za sve drugo, a za dušu i duhovni život najmanje. Probudite se iz umornog sna vaše duše i recite Bogu svom snagom Da. Odlucite se na obracenje i svetost. S vama sam djecice, i pozivam vas na savršenstvo vaše duše i svega što cinite. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25. ožujka 2001.

Naša nebeska Majka, Kraljica mira, i danas progovara i daje nam recept za život. Taj recept izgleda u isto vrijeme prejednostavan i pretežak. Želi nas ohrabriti da se usudimo poci stazom koja vodi do Boga u kome je naš život. Svatko od nas po naravnoj sklonosti želi pronaci smisao života, želi ispunjen i ostvaren život. U tom traženju i životnim borbama cesto se oslonimo na ono što je na prvi pogled privlacno, što je lakše, što nam puno obecava i što nam se svida. Nerijetko nakon takvih izbora doživimo razocaranja i izidemo izranjeni, izudarani i razocarani. Vidimo kako tjelesnim ocima ne možemo proniknuti srce života. To znaci da zapravo ne znamo što je život. U postojanje nas je dozvao netko drugi ne mi. Nisu to ni naši roditelji ni prijatelji, nego Bog. Život nismo sebi darovali nego smo ga na dar primili. Darovani smo samima sebi. Život nismo zaradili ni zaslužili. Nismo gospodari svoga života nego smo njegovi upravitelji, i zato smo odgovorni Bogu koji je jedini gospodar naših života.

Svatko od nas želi sacuvati, produljiti i poboljšati svoj život na razne nacine i raznim sredstvima. Život je nešto najvrjednije i najdragocjenije. U nama je nagon za obranom života i ocuvanjem života, iako svojim odlukama i postupcima možemo u sebi uništavati život. Naš život u konacnici ovisi o Bogu jer nam uvijek iznova oprašta, cuva i spašava živote. Bez našeg odobrenja, bez našeg Da Njemu i Bog je nemocan da nam pomogne. Zato je Gospa u svojoj majcinskoj ljubavi toliko dugo s nama i tako uporna. Želi da progledamo, da se olako ne zalijepimo za ono što privlaci, što se svida, što olako obecaje a u konacnici razocara covjeka. To nam potvrduje i papa Ivan Pavao II u svojoj poruci mladima za XVI svjetski dan mladih: «Raširena kultura prolaznoga, koja daje vrijednost onome što se svida i što se cini lijepo, htjela bi vjerovati da je za srecu potrebno otkloniti križ. Predstavlja se kao ideal laki uspjeh, brza karijera, seksualnost odvojena od smisla odgovornosti, i na kraju, postojanje utemeljeno na vlastitom potvrdivanju cesto bez poštovanja prema drugima. Otvorite dobro oci, dragi mladi: ovo nije put koji daje život, nego staza koja strovaljuje u smrt.» Isus ce reci: «Ja sam put, istina i život» (Iv 14, 6). Gospa želi da izaberemo njezina Sina Isusa za svoga ucitelja i gospodara života. Samo s njim i u njemu necemo biti razocarani. Isus ne obecaje ispunjenje svih naših želja, brzu karijeru, laki uspjeh on obecaje život u punini. Ruski književnik A. Solženicin u svom romanu «U prvom krugu» rece: «Sreca neprestane pobjede, sreca ispunjene želje, sreca uspjeha i potpune sitosti – to je patnja. To je duhovan smrt, neka vrst beskonacnog moralnog bola. Jer postoji ispunjen i ostvaren život unatoc mnogim našim neispunjenim željama.

Gospina poruka ovog mjeseca izgleda poput upozorenja i ukora svojoj djeci da otkriju gdje su temelji njihova života. Gospa kao da želi reci: Djecice moja, otvorite oci srca. Od duha se živi ne od tijela koje vas zavarava i vuce k zemlji. Podignite oci prema nebu, prema životu, prema Božjem duhu koji živi u vama.»

Želim od srca sebi i vama da se ne umorimo otkrivati uvijek iznova Boga u sebi. Hvala ti Marijo na tvojim rijecima, porukama i majcinskim upozorenjima. Usudimo se povjerovati i poci stazom koja vodi u život.

Medugorje, 26. 3. 2001.
Fra Ljubo Kurtovic


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 04/03/2000