Razmišljanje uz zadnju Poruka, 25. veljace 2009


ISPOVIJEDAJTE VAŠE GRIJEHE

"Draga djeco! U ovom vremenu odricanja, molitve i pokore iznova vas pozivam: Idite, ispovijedajte svoje grijehe da bi milost otvorila vaša srca i dopustite da vas ona mijenja. Obracajte se djecice, otvorite se Bogu i njegovu planu za svakog od vas. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." Poruka, 25. veljace 2009.


Na Cistu srijedu ili Pepelnicu zapocinjemo Korizmu, intenzivno vrijeme liturgijske godine u kojem se pripremamo za Uskrs. U poruci od 25. veljace Gospa nam posvješcuje da je Korizma vrijeme odricanja, molitve i pokore.

Papa Benedikt XVI u svojoj poruci za Korizmu ove 2009. godine kaže: «Na pocetku ove Korizme, koja predstavlja intenzivniju duhovnu pripravu, liturgija nam ponovno predlaže tri pokornicke vježbe vrlo drage biblijskoj i kršcanskoj tradiciji - molitvu, milostinju i post - kako bi nas pripremila bolje proslaviti Uskrs i tako iskusiti Božju moc koja, kako cemo slušati na vazmenom bdijenju, "goni zlocine, pere krivice i nevinost vraca palima, a radost tužnima. Goni mržnje, uspostavlja slogu i sagiba vlasti" (Vazmeni hvalospjev)»…Papa nadalje kaže: «Odricanjem materijalne hrane koja hrani tijelo olakšava se nutarnju raspoloživost za slušanje Krista i hranjenje rijecju spasenja….Postom i molitvom omogucujemo Isusu da dode i utaži onu dublju glad koju osjecamo u srcu: glad i žed za Bogom. Istodobno, post nam pomaže da postanemo svjesni situacije u kojoj žive mnoga naša braca…Post, ako dobro pogledamo, ima kao svoj krajnji cilj pomoci svakome od nas, kao što je pisao sluga Božji Ivan Pavao II., uciniti od samoga sebe potpuni dar Bogu».

U središtu vecerašnje Gospine poruke je poziv na ispovijedanje grijeha jer na taj nacin milost otvara naša srca i mijenja nas. Isus je ustanovio sakrament ispovijedi za sve grešne clanove Crkve, za sve one koji padnu u teški grijeh i izgube krsnu milost. Ispovijed nam otvara mogucnost obracenja i ponovnog zadobivanja milosti pa tako crkveni oci ispovijed prikazuju kao «drugu dasku spasa nakon brodoloma milosti».

Iskrena ispovijed vodi uvijek potpunom obracenju a obracenje je promjena citavog života, djelovanja i mišljenja. To je potpuni zaokret. Takav zaokret se dogodio, na primjer: kod sv. Pavla, sv. Augustina, sv. Franje i mnogih drugih svetaca. Obracenje nas vodi odricanju grešnog nacina života, poganskih obicaja i usmjerava nas da se potpuno otvorimo Bogu, njegovu planu i djelovanju na što nas i Gospa poziva. Korizma osim negativnog vida odricanja, na primjer: od hrane, alkohola, pušenja, kocke, raznih ovisnosti ima i pozitivni vid, a on se sastoji u odluci da cemo više moliti, praštati, ljubiti svoje bližnje, klanjati se Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, da cemo pomagati drugima. Ukljucimo oba ova vida u svoj duhovni život kako bismo uistinu mogli u punini doživjeti radost Uskrsa.


Fra Danko Perutina
Medugorje 26.2.2009


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 03/04/2009