Razmišljanje uz zadnju Poruka, 25. veljace 2006


RECITE DA BOGU

"Draga djeco! U ovom milosnom korizmenom vremenu pozivam vas da otvorite svoja srca darovima koje vam Bog želi dati. Ne budite zatvoreni nego molitvom i odricanjem recite Da Bogu i On ce vam dati u izobilju. Kao što se u proljece zemlja otvara sjemenu i urodi stostruko tako ce vam i Otac vaš nebeski dati u izobilju. Ja sam s vama i ljubim vas, djecice, nježnom ljubavlju. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." Poruka, 25. veljace 2006.


Marija, Majka Isusova i Majka Crkve i danas nas svojom porukom želi pripraviti za korizmu. Korizma je vrijeme crkvene godine koje zovemo jakim vremenom. Na pocetku evandelja kao i na pocetku korizme cujemo Isusov poziv: „Obratite se i vjerujte evandelju“. Na pocetku korizme, posebno prvi dan korizme cujemo rijeci: „Covjece, sjeti se da si prah i da ceš se u prah vratiti.“ Bog nas je, kako nam Biblija to slikovito opisuje, stvorio iz praha zemaljskoga i u nas udahnuo svoj dah, duh, svoj život. Bog je sebe stavio u srce svakoga od nas. Ako prekinemo vezu, odnos s Bogom, a to možemo u svojoj slobodi, onda u sebi nemamo života. To znaci bez Boga smo mrtvi, ne postojimo. U najboljem slucaju možemo vegetirati kao biljke. Ako s Bogom nismo povezani i ne tražimo ga svakodnevno ostajemo bez Njegova Duha u sebi.

Gospa je majka, a majka ne može ostati mirna gledajuci svoju djecu koja bez Boga hodaju ovim svijetom. Njezine rijeci su jednostavne i razumljive, ali su teške kad ih trebamo provesti u konkretni vlastiti život. Ona i danas govori: „Otvorite svoja srca“. Bog stanuje u srcu svakoga od nas. A mi možemo biti izvan sebe, kako to lijepo govori sveti Augustin: „Kasno sam te uzljubio, ljepoto tako stara i tako nova, kasno sam te uzljubio! A eto, ti si bio u meni, a ja izvan sebe.“ Sveti Pavao veli: „Nije daleko ni od koga od nas. U njemu, doista, živimo, micemo se i jesmo“. Ako bježimo od Boga ili mu uskratimo vjeru, onda to više nismo mi, kao što veli psalam: „Od tebe daleko, život više nije život. Ne vjerovati u tebe znaci biti nitko.

Gospa, jer je Majka želi da živimo i da imamo Božji život u sebi. A put do toga je otvorenost srca, molitva, odricanje da bi onda mogli dobiti ono što nam Bog želi darovati. A kad Bog daje On daje u izobilju. Odricanje nije zato da mi nešto izgubimo nego da puno više dobijemo. To znaci ne držati ruke stisnute nego otvorene kako bi Bog u njih mogao položiti svoje darove mira, ljubavi, povjerenja, svjetla i nade.

Gospa nam stavlja pred oci sliku prirode: proljece, zemlju, sjeme. U prirodu je Bog stavio svoje zakone koji se podvrgavaju Božjoj volji. A znamo koje su teške posljedice kad covjek nastoji promijeniti prirodne zakone. Još teže su posljedice za covjeka kad nastoji promijeniti Božje zakonitosti koje je utisnuo u našu savjest i u naš duh.

Blažena Djevice Marijo, Majko Crkve i Majko naša moli za nas u ovom milosnom vremenu korizme i vodi nas putovima molitve i odricanja kako bi od Boga mogli primiti darove koje nam On u svojoj beskrajnoj ljubavi želi darovati.


Fra Ljubo Kurtovic
Medugorje 26.2.2006BackHomeOverviewInfo
Last Modified 03/01/2006