Razmišljanje uz zadnju listopada, 25. veljace 2003


MIR JE DRAGOCJEN DAR OD BOGA

"Draga djeco! I danas vas pozivam da molite i postite za mir. Kako sam vec govorila i sad vam ponavljam, djecice, samo molitvom i postom mogu se zaustaviti i ratovi. Mir je dragocjen dar od Boga. Tražite, molite i dobit cete ga. Govorite o miru i nosite mir u vašim srcima. Njegujte ga kao cvijet koji je potreban vode, nježnosti i svjetlosti. Budite oni koji mir nose drugima. Ja sam s vama i zagovaram za sve vas. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." Poruka, 25. veljace 2003


Gospine rijeci kao i Gospina ljubav prema nama, njezinoj djeci, ostali su nepromijenjeni. Kao i u prethodnoj poruci i danas nas poziva na molitvu i post za mir. Predstavila se ovdje kao Kraljica Mira koja nam nosi i daruje mir. To su mnogi u svojim srcima iskusili i doživjeli. Ponijeli su taj mir u svoj svagdan. Iako se u porukama obraca svima: draga djeco, ona kao majka govori svakom pojedincu, svakome srcu. Od pojedinca mir se pocinje širiti u obitelj a od obitelji u narod i cijelo društvo. Važno je kao pojedinac odgovoriti na taj zov. Od pojedinca sve pocinje. Ne trebamo ocekivati i cekati da se drugi obrate, da drugi postanu bolji, da drugi povjeruju nego je važno da ja kao pojedinac okrenem svoje srce Majci koja nas vodi Kralju Mira – Isusu. Ona dobro vidi ugroženost covjeka, ugroženost mira u ljudskom srcu. Dobro zna da nemir i mržnja dolaze iz nemirnog srca. Ona nam nudi i lijek za to i takvo srce srce.

Gospa ovdje nije otkrila ništa novo niti donijela išta nepoznato. Gospa nas poziva na ono na što nas pozivaju proroci vec u starom zavjetu: obracenje srca, vjera, post i molitva. Prema svjedocanstvu vidjelaca Gospa nas je sve pozvala na mir, post i molitvu, obracenje i cvrstu vjeru. Od pocetka ukazanja do 14. kolovoza 1984. postilo se jedan dan u tjednu. Na uocnicu (vigiliju) blagdana Velike Gospe 1984., preko vidioca Ivana dala nam je ovu poruku: «Htjela bih da svijet moli ovih dana uz mene. I što više! Da posti strogo srijedom i petkom; da moli svaki dan bar krunicu: radosna, žalosna i slavna otajstva…»

Mnogo je i drugih poruka u kojima je Gospa pozvala na post. Tako 20. rujna 1984. godine Gospa poziva: «Draga djeco! Danas vas pozivam da pocnete s postom od srca. Ima dosta ljudi koji poste, ali zato što svi poste. Postao je obicaj koji nitko ne želi prekinuti.

«Draga djeco! … Napose živite u postu, jer cete postom postici i uciniti mi radost, da se ostvari citav plan koji Bog planira ovdje u Medugorju...»

«Draga djeco! I danas vas pozivam na molitvu i post. Znate, draga djeco, da uz vašu pomoc mogu uciniti sve i prisiliti sotonu da ne navodi na zlo i da se udalji od ovog mjesta… Zato vas, draga djeco, pozivam da vaš dan bude samo molitva i predanje Bogu…»

U poruci od 25. srpnja 1991. Gospa kaže: «Draga djeco!… U ovo vrijeme na poseban je nacin ugrožen mir, i tražim od vas da obnovite post i molitvu u svojim obiteljima. Draga djeco, želim da shvatite ozbiljnost stanja i da mnogo onoga što ce se dogoditi zavisi od vaše molitve. A vi malo molite. Draga djeco, ja sam s vama i pozivam vas da s ozbiljnošcu pocnete moliti i postiti, kao prvih dana moga dolaska…»

U poruci od 25. travnja 1992. govorila nam je: «Draga djeco! I danas vas pozivam na molitvu. Samo molitvom i postom može se zaustaviti rat…»

Potrebno nam se prisjetiti Gospinih rijeci a još potrebnije je uzeti ih k srcu i živjeti u svome životu. Dogada se da zaboravimo na rijeci, ali ako ih s ozbiljnošcu uzmemo onda ce nas te rijeci povesti i dovesti do izvora, do Isusa od kojega nam i Marija donosi žudeni mir srca i duše.

Blažena Djevica Marija, cesto nas poziva na post a još cešci njezini pozivi su na molitvu. Post je molitva tijelom. Post sam za sebe nikad ne postoji. On je uvijek povezan s molitvom, milostinjom i djelima ljubavi. Sam Isus govori o snazi koju ima post (usp. Mk 9, 29). Gospa u svojim porukama govori da se molitvom i postom i rat može zaustaviti. Sveti Otac Ivan Pavao II takoder je pozivao i poziva sve kršcane na molitvu i post za mir u svijetu. To je jedini put za prevladavanje teških i dubokih kriza koje vladaju u svijetu, preko posta postici obracenje srca i zaustavljanje ratova koji se radaju u ljudskom srcu. Svijetu su korisniji oni koji se mole, nego oni koji se bore, i ako u svijetu stvari loše stoje ili idu nagore, to je zato što postoji više ratnika nego molitelja. Postanimo ratnici u Gospinoj školi molitve i ljubavi kako bi iz dana u dan postajali bliže Bogu i više Božji a po nama i ovaj svijet.


Fra Ljubo Kurtovic
Medugorje 26. 2. 2003BackHomeOverviewInfo
Last Modified 03/03/2003