Razmišljanje uz zadnju poruku, 25. veljace 2001


BOG JE LJUBAV

"Draga djeco! Ovo je vrijeme milosti. Zato, molite, molite, molite dok ne shvatite Božju ljubav za svakoga od vas. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25. veljace 2001.

Korizma je vrijeme koje nam crkva daruje za preispitivanje svoga života u svjetlu Isusove rijeci i poziva: «Obratite se i vjerujte evancelju», i u svjetlu Gospinih poziva i poruka koje nam daje gotovo dvadeset godina. Svi dogacaji oko nas su znakovi vremena, pa tako i Gospina ukazanja su jedan od znakova našega vremena u kojem živimo. Preko svakog znaka Bog nam želi nešto reci. Zato treba znati citati te znakove. U ove naše dane Gospa se ukazuje i govori nam preko vidjelaca pozivajuci nas da izaberemo putove života. Bog je oduvijek podizao svoje proroke koji su upozoravali i pozivali narod na obracenje i zaokret života. Gospa se ovdje u Mecugorju predstavila kao Kraljica mira, majka svakog covjeka, ali je ona i prorok Božji preko kojeg nam Bog govori. Proroci nisu oni koji prije svega proricu buduce dogacaje nego su oni koji aktualiziraju Božju rijec. Svojim porukama Gospa ne govori toliko o buducim dogacajima nego želi majcinskim srcem oživjeti Božji glas u nama. Želi nas upozoriti što Bog od nas traži u ovom trenutku. Svojom porukom prošlog mjeseca vec nas je pripremala za ovu korizmu pozivajuci nas na molitvu i post. Daje nam u ruke ta mocna sredstva kojima možemo zaustaviti i ratove naše nevjere, nepovjerenja i svega onoga što nas zastrašuje.

Gospina poruka ovoga mjeseca je kratka ali je sadržajem neiscrpiva. Upozorava nas da je ovo vrijeme koje živimo darovano vrijeme milosti. Njezina ukazanja i poruke su dar svakom otvorenom srcu koje je spremno poslušati Majcin glas i poziv. Majka se ne može umoriti sa svojom djecom jer je ljubav tjera da nam govori. Mi se možemo umoriti i zastati ali Ona ne može. Kao što postoji vrijeme milosti postoji i ono vrijeme u kojem ce nam biti uskraceni ti trenuci darovane milosti. Iskoristimo ove trenutke, napunimo svoje snage duha i srca kako bi mogli izdržati vrijeme kušnji i vrijeme pustinje. Proživimo ove trenutke Božje blizine preko Blažene Djevice Marije slušajuci njezine rijeci. Isusovi ucenici, apostoli živjeli su trenutke Isusove nazocnosti ali su došli i trenuci kada su bili lišeni njegove blizine. Bilo je to vrijeme njihovih zatajenja, napuštanja ucitelja, izdaje, strahova i pustinje. Gospa nas želi nahraniti, opskrbiti vjerom, ljubavlju i mirom kako bi izdržali sve naše osobne i obiteljske kušnje i pustinje koje nas mogu zadesiti na putevima života. Živimo ove trenutke Gospine blizine kao dar i zadatak koji nam Bog daruje. Sva Gospina ljubav prema svojoj djeci skupljena je u jednu jedinu rijec: molite. Ovaj poziv izgleda kao krik majke za svojom djecom. Izgleda da nam nema ništa važnije i potrebnije reci u ovoj svojoj poruci. Drugog puta do Boga nema, niti Bog ima druge mogucnosti da nam price osim molitve u kojoj cemo mu moci darovati svoje živote i svoje obitelji. Bog sve posjeduje osim naše ljubavi. Samo našu ljubav ne može zadobiti na silu, ako mu mi ne dopustimo, ako mu je ne darujemo. Za nas nema ništa važnije i potrebnije osim Božje ljubavi koja nam je potrebna kao hrana tijelu. Ne možemo živjeti bez tog dragocjenog iskustva. Kako rece sveti Pavao znanje ce proci, samo ljubav ostaje ciji je izvor u Bogu. Ne živimo od znanja da nas Bog ljubi nego od iskustva Božje ljubavi. Potrebno ju je kušati i doživjeti. Samo ono doživljeno nitko nam nece moci ugrabiti. Kao što gladan covjek nece preživjeti zato što zna da je hrana dobra i potrebna nego ce živjeti jer jede tu hranu. Tako i mi u životu vjere živimo od «kušanja» Božje ljubavi iz koje živimo osloboceni straha, sumnji, nevjere, bolesti i same smrti.

I papa Ivan Pavao II nas poziva u svojoj ovogodišnjoj korizmenoj poruci Opraštanje – jedini put mira na žarku i povjerljivu molitvu Gospodinu kako bi svakoj osobi podario iznova osjetiti njegovo milosrce. Jedino taj dar ce nam pomoci prihvatiti i živjeti na sve radosniji i velikodušniji nacin Kristovu ljubav koja «nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini» (1Kor 13, 5-6).

Fra Ljubo Kurtovic
Medjugorje 25. 2. 2001


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 03/03/2000