Razmišljanje uz zadnju Poruka, 25. sijecnja 2008


MOLITE I POSTITE

"Draga djeco! S korizmenim vremenom vi se približavate vremenu milosti. Vaše srce je kao uzorana zemlja i spremno je primiti plod koji ce izrasti u dobro. Vi ste djecice slobodni izabrati dobro ili zlo. Zato vas pozivam: molite i postite. Posadite radost i plod radosti u vašim srcima ce rasti za vaše dobro i drugi ce ga vidjeti i primiti preko vašeg života. Odrecite se grijeha i odaberite život vjecni. Ja sam s vama i zagovaram za vas pred mojim Sinom. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." Poruka, 25. sijecnja 2008


U zadnjoj poruci Gospa nas potice da pripremimo svoje srce u korizmenom vremenu koje se približava i koje je vrijeme milosti. Poziva nas prije svega na post, molitvu, djela pokore koja su uvijek bili glavna obilježja korizme. U Starom zavjetu pokora se više svodila na izvanjske znakove, a nekako je tako i danas kad se vjernici u Korizmi odricu hrane, pica, slatkiša, cigareta a manje se odricu psovanja, ogovaranja ili drugih grijeha. Kršcanski post i molitva su temelji zajedništva, jer citava Crkva je pozvana na post, pokoru i molitvu, osobito u vremenu Došašca i Korizme. Odricanje od materijalnih stvari samo je jedan od nacina pokore za osobne grijehe. To je dokaz je da smo spremni odreci se necega i podijeliti s onima koji žive u neimaštini i bijedi.

U našoj pripremi ne smijemo ostati na izvanjskim znakovima. U Starom zavjetu proroci su to jasno uvidjeli i opominjali su narod da je jedina istinska promjena ona koja se dogodi u srcu covjeka. Promijenimo srce i promijenjen je cijeli covjek. Samo takva promjena može nas dovesti do prijateljstva s Bogom i prijateljstva s ljudima. Samo tako naše srce ce primiti plod koji ce izrasti u dobro. Bog nas je stvorio slobodne i pozvani smo svaki dan donositi odluke. Možemo birati dobro ili zlo. Kraljica mira nas poziva da se odreknemo grijeha i odaberemo život vjecni. To je jedini i pravi izbor. Svaki put kad se odlucimo za dobro mi stajemo na stranu Božjih sinova i kceri i naš se život ispunja radošcu. Mi živimo punim životom. Život u grijehu je preživljavanje i patnja a život u Bogu donosi radost i mir. Ovdje na zemlji vec možemo kušati pravu radost ako živimo po Božjim zapovijedima a potpunu radost cemo dostici u vjecnosti, kada ce Bog obrisati suzu sa svakog lica. Tada «smrti više nece biti; nece više biti ni tuge, ni jauka, ni boli, jer stari svijet prode» (Otkr 21, 4).

Isus naš prvi uzor, primjer i ucitelj duhovnog života se prije svoga javnog nastupa povukao u pustinju cetrdeset dana, gdje je postio i molio i spremao se za svoj javni nastup. Mojsije je na Sinaju proveo isto toliko dana, kao i Ilija na Horebu. U tišini i samoci covjek bolje cuje Boga jer nije opterecen nikakvim uznemiravanjem. Otici u pustinju, povuci se, pa ako treba i na duže vrijeme, ne smije za nas biti opravdanje za bijeg od ljudi, obaveza ili posla, nego povlašteno vrijeme u kojem cemo se obnoviti u Božjoj blizini kako bi mogli lakše živjeti medu ljudima i svjedociti im Radosnu vijest. Isus je gospodar našeg života i našeg srca. On može uciniti ono što mi ne možemo i zašto nemamo snage.

Marija «Majka Crkve» i majka naša zagovara nas pred svojim Sinom. Svoju zagovornicku i posrednicku ulogu zapocela je vec za vrijeme ovozemnog života - na svadbi u Kani Galilelskoj - i nastavlja je i dan danas proslavljena u nebu. Gospa nam svojim dolaskom ovdje u Medugorju želi pomoci da se jace sjedinimo s našim Spasiteljem i Otkupiteljem. Ako odgovorimo pozivu Kraljice mira i pripremimo se postom i molitvom za susret s Isusom, moci cemo cista srca i radosne duše sudjelovati na uskrsnom slavlju.


Fra Danko Perutina
Medugorje 26.1.2008BackHomeOverviewInfo
Last Modified 02/02/2008