99
09. rujna 1998

PRESS BULLETIN - Hrvatski

M O L I T E ...

U svojoj poruci od 25. kolovoza Gospa govori i potice na molitvu. Na prvi pogled to je jedini sadrzaj ove poruke. No zadnja recenica poruke :"molite dok vas zivot ne postane molitva", stavljavlja molitvu u okvire bez kojih je molitva prazna rijec. Gospa nam nalaze molitvu koja se ne izdvaja iz zivota, nego bezuvjetno pripada zivotnoj praksi, sadrzaju i smislu zivota. Jer nam takav molitveni zivot nalaze, moramo pozorno promotriti svoj molitveni zivot i molitveni sadrzaj. Pri tome nema bolje literature od Isusove pouke o molitvi u 6. Poglavlju Matejeva evandelja. Isusove upute o molitvi upucuju da je molitva trazenje mogucnosti da covjek svojom slicnoscu s Bogom postaje Bogu bliz. Molitva, dakle, sluzi krscaninu da na putu zivota, koji je put prema Bogu, ne izgubi iz vida svoj cilj. Kad na putu prema Bogu, Boga vidi kao svoj cilj, njegovo putovanje zivotom biva prozeto iskustvom koje ga ne cini teretom njegovu bliznjem. Naprotiv! Razvija se i raste, unatoc svekolikoj tezini, radost te nastaje skladan zivot u kojem je tesko razluciti koji je njegov dio molitva. Gospina je prvotna zelja zivotni sklad i molitva je pomocnica u covjekovu trudu da ostvari zivotni sklad. U tom smislu Gospa nas poziva, molite, molite, molite...

Fr. Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca kolovoza u svetistu Kraljice mira u Medugorju podijeljeno je 202 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 4 707 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 152 svecenika dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca kolovoza posjetili Medugorje: Poljska, Hong Kong, Austrija, Njemacka, Slovacka, Ceska, Brazil, Italija, Francuska, Koreja, Rumunjska, Meksiko, Slovenija, Madarska, Karibi, Koreja, Libanon, Ukrajina, Makedonija, Aruba, Svedska, Beligija, Nizozemska, Paragvaj, Juznoafricka Republika, Argentina, Spanjolska, Portugal, Sibir, Kanada, Gabon, Engleska, Irska, Svicarska, Belgija, Sjedinjene Americke Drzave i, dakako, Hrvatska.


PAPA PO DRUGI PUT DOLAZI U HRVATSKU

Sveti Otac Ivan pavao II po drugi put posjecuje Hrvatsku. To je izuzetno vazan trenutak za nasu crkvenu i nacionalnu povijest. Mnogi medugorski hodocasnici pitaju nas za nacin kako sudjelovati na susretu sa Svetim Ocem bilo u Mariji Bistrici 3. listopada ili u Splitu 4. listopada 1998. Zupni ured Medugorje ima mogucnost osigurati ulaznice potrebne za sudjelovanje na susretu sa Sv. Ocem. Stoga obavijestavamo sve inozemne hodocasnike koji zele sudjelovati na jednom od ovih susreta da nas do 15. rujna 1998. obavijeste kako bi na vrijeme mogli osigurati ulaznice.Svoje prijave mozete izvrsiti na broj faxa:-387 88 651 444 ili e-mailom: medjugorje/mir@medjugorje.hr. Ovo vrijedi samo za one hodocasnike koji imaju vec organiziran prijevoz autobusima, a ne za hodocasnike koji bi namjeravali putovati osobnim vozilima.


SEMINARI POSTA I MOLITVE

U molitvenoj kuci "Domus pacis" u Medugorju, kao dio priprave za Bozic, tijekom Dosasca odrzat ce se tri seminara posta i molitve. Sveti Otac Ivan Pavao II. u svojoj enciklici "Evandelje zivota" poziva nas: "... vratite se postu i molitvi u odvaznosti i poniznosti...", a i sama Gospa u svojim porukama toliko puta nas je pozvala na post i molitvu. Jednom je cak rekla: "... postom i molitvom i ratovi se mogu zaustaviti..." Stoga pozivamo sve one koji se zele sto dublje pripraviti za blagdan Kristova rodenja, da sudjeluju na ovim seminarima, buduci da su oni, bogati iskustvima, uistinu prava prigoda za to. Seminari ce se odrzati u slijedecim terminima:

* 29. studenog - 4. prosnica 1998.
* 5. - 10. prosinca 1998.
*14. - 20. prosinca 1998.

Organizator i voditelj seminara je fra Slavko Barbaric. Cijena je 20 DEM dnevno. Ukoliko nakon izvrsene prijave budete sprijeceni sudjelovati na seminaru molimo vas da svoje sudjelovanje otkazete tjedan dana prije pocetka seminara. Svoje prijave mozete izvrsiti u uredu informacija svetista ili na telefon: - 387 88 651 988.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


Back Home OverviewInfo
Last Modified 09/09/98