98
26. kolovoza 1998

PRESS BULLETIN - Hrvatski

N O V O

Ovih dana smo u citanjima Liturgijske godine slusali o mladicu koji dolazi k Isusu i ocituje mu svoju zelju da zeli od zivota vise. Na Isusovu rijec:"Vrsi zapovijedi"! on moze odgovoriti da je vrsio zapovijedi. No, svjestan je da je u stanju vise od vrsenja zapovijedi i trazi uputu sto ciniti. Isus ne propusta prigodu naznaciti mu put koji donosi vise, ali i zahtjeva vise. "Ako zelis biti savrsen, hajde prodaj sto imas i novac prodaj siromasima, pa ces imati blago na nebu! Onda dodi i slijedi me"! Mladic je bio zatecen. To je za njega previse i on odlazi zalostan. Ono sto je posjedovao bijase sigurnost koja je vise obecavala.

Imati i posjedovati moze biti stvarna zapreka. No, postoje i druge jednako stvarne zapreke koje na slicana nacin udaljuju od zivota krscanske cjelovitosti. Mogu to biti stecene navike, narav koja nije oplemeljena. Mogu to biti oblici ponasanja koje drzimo da ih se ne moze, pa prema tome i ne treba mijenjati.

No, krscanin koji tezi biti ozbiljan vjernik mora se osloboditi straha od novoga. To novo nije toliko novo izvanjski, nego u nutrini. Novo iznutra moze stvoriti i novo izvana. A stvarno novo u krscanskom zivotu su novi pokusaj i zamah biti slican Isusu Kristu. Ako bi jedan lijecnik danas odbio nove ucinkovite oblike lijecenja, drzali bismo ga nerazumnim naspram njegova zvanja i pacijenata.

Novi pokusaji, biti krscanin, su nuzni i moguci. Svima koji u Krista vjeruju to je neodgodiv posao. Medugorje je veliki znak da je s Gospom moguce prepoznati stvarno novo i neodgodivo potrebno.

Fr. Ivan Landeka


V I J E S T I

PROSLAVA BLAGDANA VELIKE GOSPE

Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza hodocasnika je bilo uistinu mnogo. Nabrajati zemlje iz kojih su dosli gotovo je nemoguce. Mozemo samo reci da ih je bilo na desetke tisuca sa svih kontinenata. Medugorska crkva, iako prostrana, ovih je dana tek izgledala takvom. Zbog razlicitosti jezicnih skupina sv. mise su se slavile na 11 jezika. Svakako treba spomenuti rijeku bosonogih domacih hodocasnika koji su od ranih jutarnjih sati pristizali u Medugorje iz svih krajeva Herceg Bosne i juzne Hrvatske. Koliko je hodocasnika bilo 15. kolovoza u Medugorju moze ilustrirati podatak da je 30-ak svecenika ispovijedalo tijekom gotovo cijeloga dana. Svecanu vecernju sv. misu, zajedno s 98 koncelebranata, predvodio je hercegovacki franjevac, misionar u Africi fra Filip Sucic.


STUDENTSKI DAN

Fond prijatelji talenata, fodacija koja pomaze mlade studente, sa sjedistem u Medugorju, 16. kolovoza 1998. organizirala je Studentski dan. Susret je zapoceo u 16,00 molitvom krunice na Brdu ukazanja. Nakon krunice mladi su se okupili u crkvi na zajednickoj ispovjedi i redovitom vecernjem molitvenom programu. Iza vecernje sv. mise uslijedio je koncert duhovne glazbe. Na koncertu su nastupili studenti Glazbene akademije, stipendisti Fonda i mladici iz zajednice "Cenacolo" (bivsi ovisnici o drogi), te Melinda Dumitrescu, gosca iz Rumunjske. Na susretu je sudjelovalo oko 100 studenata. Tom prigodom otvorena je i prodajna izlozba slika talentiranog umjetnika Stjepana Perkovica. Posebnost navedene izlozbe je u tome sto Stjepan Perkovic zbog bolesti svoja umjetnicka djela ne ostvaruje rukama vec nogama. Sav prihod od prodaje umjetnina namijenjen je Fondu prijatelja talenata.


SEMINAR ZA UNUTARNJE OZDRAVLJENJE

U molitvenoj kuci "Domus pacis" u Medugorju od 16. do 21. kolovoza 1998. odrzao se seminar za unutarnje ozdravljenje. Voditelji seminara su bili p. John Cheriaveliyl i s. Margaritha Valappila koji imaju posebne darove u sluzbi ozdravljenja. Na seminaru je sudjelovalo oko 70 sudionika. Seminar je na poseban nacin bio namjenjen osobama koje imaju obiteljskih poteskoca. Dojmovi sudionika su snazni, pa se nadamo da ce ovakvih seminara jos biti!


"BEDEM LJUBAVI"

Kao sto smo vec javljali u prethodnim brojevima Press Bulletin-a ,"Bedem ljubavi", pokret majki za mir, organizira molitvenu devetnicu tijekom devet zadnjih subota u mjesecu. Osim toga, ista udruga 17. kolovoza organizirala je jos jedan molitveni susret u Medugorju buduci da je toga dana zapocelo sudenje sestorici Hrvata u Den Haagu. Susret je zapoceo u 7,00 poboznoscu Kriznog puta na Krizevcu. Nekoliko stotina vjernika na Krizevcu je usrdno molilo toga dana za sve one Hrvate ciji zivoti jos i sada idu teskim kriznim putevima nasilja i nepravde. Nakon sv. ispovjedi u 13,00 uslijedilo je Euharistijsko slavlje u crkvi sv. Jakova u Medugorju. Nakana ovog molitvenog susreta bila je da Hrvati koji se nevino optuzeni nalaze u Den Haagu izdrze sve patnje, te da im sudenje prode pravedno i brzo.


SUSRET S DOBROCINITELJIMA

Trojica hercgovackih franjevaca, fra Filip Sucic, fra Ante Kutlesa i fra Stojan Zrno, koji djeluju kao misionari u Republici Kongo, dosli su ovoga ljeta u posjet svojoj domovini, svojoj franjevackoj zajednici i svojim obiteljima. Medugorski su ih hodocasnici tijekom dugog niza godina materijalno pomagali, posebice u izgradnji crkava i ustanova za odgoj. Stoga su trojica misionara ovih dana posjetila i Medugorje s nakanom da se susretnu sa svojim dobrociniteljima i zahvale im za sve do sada ucinjeno.


SEMINAR ZA VODICE

Zbog zanimanja mnogih koji bi zeljeli raditi kao vodici u svetistu Kraljice mira u Medugorju, Drustvo vodica za hodocasnike u zupi Medugorje organiziralo je obrazovni seminar od 17. do 20. kolovoza 1998. Nakon odrzanog seminara izvrsit ce se provjera znanja. Svi oni koji s uspjehom zavrse ovaj seminar stjecu mogucnost uclanjivanja u Drustvo vodica, a samim time i mogucnost rada s hodocasnickim skupinama. Svi oni, naime, koji zele raditi kao vodici u svetistu moraju upoznati i usvojiti odredena znanja da bi hodocasnicima, s kojima ce u buducnosti raditi, mogli pruziti vjerodostojnu informaciju.

Mladi su na seminaru slusali predavanja iz cetiri oblasti: Svetopisamske poruke (fra Miljenko Stojc), Krscanske poruke (fra Ivan Maric), Gospine poruke (fra Slavko Barbaric) i Turizam i hodocasce u medugorskim dogadanjima (Marija Dugandzic).

Koristimo prigodu zamoliti sve one koji dovode skupine u Medugorje da uzmu mjesnog vodica koji im umnogome moze pomoci tijekom njihova boravka u Medugorju, i sto je najvaznije, to su osobe koje su pripremljene i obrazovane za pruzanje vjerodostojnih informacija, te svoj posao obavljaju u suradnji s Informativnim centrom "Mir" pri Zupnom uredu Medugorje.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


Back Home OverviewInfo
Last Modified 08/26/98