96
29. srpnja 1998

PRESS BULLETIN - Hrvatski

M L A D I

Kad odrasli danas kazu rijec "mladi", onda ta rijec uz mnoga ocekivanja nosi i nesto gorcine. Cak i onda kad se govori o vlastitoj djeci. No, zaboravlja se da su upravo odrasli stvarali barem dio onoga svijeta kojeg danas zovemo "mladi".

U zupi Medugorje smo neposredno pred "Molitvenim tjednom mladih". Dosadasnjih godina susret se pokazao istinskim okupljalistem mladih koji Boga poznaju i ne zadovoljavaju se povrsnom vjerom. Isus Krist kojeg traze i nalaze i zele ga jos dublje upoznati postaje suputnikom na njihovu zivotnom putu, osoba s pravom glasa u njihovim planovima, predodzbama o svijetu i covjeku. Njegov primjer i rijec dodiruje njihov zivot i bice. Isus postaje osobom koje se ne treba plasiti, pred kojom ne treba drhtati. To plodi potrebnim povjerenjem i prema Isusu i prema Crkvi. A povjerenje je uvjet zrele vjernicke prakse i na drugoj strani plod zivljene duhovnosti.

Marijina nazocnost kroz ukazanja stere put Gospodinu. U njezinoj blizini Isusa je lakse naci, slijediti isvoj zivot zaodjenuti njegovim evandeljem. Ovo je iskustvo mnogih mladih i starijih i na njihovo svjedocasntvo se mozemo osloniti.

Fr. Ivan Landeka


V I J E S T I

PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. JAKOVA

Blagdan sv. Jakova, zastitnika zupe Medugorje, svecano je proslavljen 25. srpnja. U nazocnosti velikog broja vjernika svecanost je zapocela procesijom s kipom zastitnika iz zupne crkve prema parku u kojem je svecano euharistijsko slavlje predvodio fra Tomislav Pervan, Provincijal hercegovackioh provincije.

Zupa Medugorje utemeljena je 1892. godine. Vec tada su zupljani odlucili za svoga zastitnika uzeti sv. Jakova koji je inace i zastitnik svih hodocasnika! Stara zupna crkva sagradena je 1897. godine. Buduci da je izgradena na trusnom tlu, ubrzo se zapocelo s gradnjom ove nove zupne crkve. Ostaci stare crkve nalaze se u parku na kruznom toku pored svetista. Nova crkva zavrsena je i blagoslovljena 1969. godine. Za to vrijeme bila je prevelika za ondasnje pucanstvo i nitko zapravo nije ni znao zasto je napravljena tolikom. Isto tako ni daleke 1892. godine nitko od zupljana nije mogao ni slutiti da ce u njihovu zupu doci milijuni hodocasnika i da ce zastitnik njihove zupe sv. Jakov postati i zastitnik svih tih hodocasnika.


BLAGOSLOVLJENA NOVA DVORANA

Nova dvorana za potrebe zupe Medugorje i pastoral hodocasnika blagoslovljena je 28. lipnja 1998. U nazocnosti veceg broja hodocasnika i zupljana, obred blagoslova je predvodio fra Zoran Ostojic, franjevac roden u zupi Medugorje. Fra Zoran je pedeset godina zivio u Sjedinjenim Americkim Drzavama radeci u pastoralu hrvatskih iseljenika da bi se u svojim poznim godinama vratio u rodnu zupu i bio na raspolaganju kao ispovjednik i zupljanima i hodocasnicima.

Nova dvorana ima oko 1 000 cetvornih metara povrsine, a pokretnim zidovima se moze pregraditi u tri odvojena dijela. Dvorana je klimatizirana, ima ozvucenje koje je povezano s onim iz zupne crkve. Svim dobrociniteljima i zupljanima koji su pomogli u izgradnji od srca se zahvaljujemo.


NOVI MOLITVENI PROSTOR

Uoci 17. obljetnice Gospinih ukazanja medugorsko svetiste je dobilo novi molitveni prostor. Prostor s krizem ureden je pokraj crkve za molitvene susrete skupina i pojedinaca kao mjesto na kojem hodocasnici mogu zapaliti svijece.


OTVORENA AMBULANTA

U zupi Medugorje je 1. srpnja 1998. otvorena je ambulanta prve pomoci koju vodi Malteski red iz Kölna. Prostorije ambulante blagoslovio je medugorski zupnik fra Ivan Landeka. Ambulanta se nalazi na lijevoj strani puta koji ide od zupne crkve prema Krizevcu, a bit ce na usluzi zupljanima i hodocasnicma do konca listopada ove godine.


"SKULPTURE ZA MIR"

Izlozba fotografija pod naslovom "Skulpture za mir" autora Joze Ostojica iz Medugorja otvorena je u prostorijama zupnog ureda u Medugorju 10. srpnja i bit ce otvorena do kraja srpnja. "Skulpture za mir" izlozene su tijekom travnja i svibnja 1998. u Glavnom stozeru Ujedinjenih naroda u New Yorku. Dolazeci iz Medugorja, mjesta ukazanja Kraljice mira i zemlje izmucene ratom, imale su jedinstven odjek. Tijekom mjeseca lipnja "Skulpture za mir" su izlozene na samostalnoj izlozbi u Our World Gallery at The Stone Studio u Stamfordu, Conecticut, te na Festivalu umjetnisti u Philadelfiji gdje su "Skulpture za mir" dobile sredisnje mjesto medu radovima certdesetak umjetnika iz Amerike i svijeta. Autor izlozbe, Jozo Ostojic, roden je 1969. godine u Medugorju. Sudar ratne stvarnosti i medugorske poruke mira urodio je ovim velikim djelom. Njegove skulputre govore o prognancima koji jos uvijek lutaju ovom zemljom, a ujedno su i pokusaj da se probudi savijest uspavanog svijeta.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


Back Home Overview Info
Last Modified 07/29/98