94
01. srpnja 1998

PRESS BULLETIN - Hrvatski

UZ OBLJETNICU

Proslavili smo 17. obljetnicu Gospina ukazanja. Ponovno smo uronili kroz liturgiju i molitvu u tajnu Bozje nazocnosti i majcinske Gospine ljubavi. Deseci tisuca hodocasnika hrlili su na brda molitve i slavili Euharistiju. Pokornicko i obracenicko raspolozenje pred ispovjedaonicama. Tisuce hodocasnika pjesaka iz bliza i daleka. Medu njima mladi i djeca, ali i oni vremesniji. Mnostvo vjernika iz najudaljenih krajeva svijeta. Ova 17. obljetnica bila je slika svih predhodnih sesnaest.

Na 17 obljetnicu Gospa nam se obratila kratkom, ali znakovitom porukom. To je poruka koja u sebi krije zahvalnost i toplinu, neposrednost i blizini. Gospa nas u ovoj poruci ne zeli uciti, ne zeli biti ni mudrija ni umnija od nas. Umjesto toga Ona nas blagoslivlje i zahvaljuje. Ta jednostavnost kojom biva jedna od nas, jos nam bolje ocituje kako se Ona u pocecima mogla i htjela Bogu otvoriti i biti ispunjena radoscu unatoc udarcima koji su slijedili jedan za drugim.

Gospa se ne boji ni iz nebeske slave biti jedna od nas.

Za nas je ova Gospina poruka prigoda sjetiti se nekih njezinih poruka predhodnih obljetnica.

Zvala nas je na molitvu krunice da se pobjede nedace koje sotona zeli nanijeti katolickoj Crkvi.

Slijedio je poziv da zupa bude oaza mira, cista i ocuvana. Zvala nas je nakon toga da upoznamo mir koji Bog nudi i ljubav koja je Bogu odana i ugodna. Molila nas je da ostvarujemo poruke koje nam daje, radovala se i zahvaljivala za molitve, zrtve i dolaske. Nije propustala zvati nas da se otvorimo obracenju.

Hvala ti, sveta Majko, Kraljice Mira!

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

PROSLAVA 17. OBLJETNICE GOSPINIH UKAZANJA U ZUPI MEDUGORJE

Tijekom proteklih 17 godina Gospina nazocnost u medugorskoj zupi, preko hodocasnika se sirila svijetom. Unatoc ratnim dogadanjima koja su pogodila nasu domovinu, Gospina poruka mira doticala je i najudaljenije krajeve svijeta i ucinila Medugorje zupom svijeta. Potvrda tomu je i nazocnost oko 100 000 vjernika koji su za 17. obljetnicu posjetili Medugorje. Nabrajati zemlje iz kojih su dosli vjernici hodocastiti Kraljici mira gotovo je nemoguce. One najbrojnije skupine su dosle iz: Njemacke, Francuske, SAD-a, Ceske, Irske, Engleske, Austrije, Italije, Belgije, Slovenije, Slovacke, Spanjolske, Rumunjske, Koreje, Argentine, Meksika, Puerto Rica i Brazila. Najbrojnija je bila skupina od 2 000 poljskih hodocasnika u pratnji vise od 50 svecenika. Uz Poljake izuzetno su brojni bili i nasi hrvatski hodocasnici od kojih su mnogi bosonogi dosli u Medugorje moliti za mir Mariju - Kraljicu mira.

Zbog razlicitosti jezicnih skupina tijekom jutra 24. i 25. lipnja svete mise su slavljene na 16 jezika. Tijekom samo dva dana, 24. i 25. lipnja podijeljeno je 50 000 sv. pricesti.

Vecernju sv. misu uoci obljetnice, 24. lipnja predvodio je fra Miro Sego uz koncelebraciju 195 svecenika iz 26 zemalja. Na sv. misi je bilo nazocno oko 30 000 vjernika.

Vecernju sv. misu na samu obljetnicu na kojoj je sudjelovalo vise od 50 000, vjernika predvodio je fra Mate Dragicevic. Koncelebriralo je 250 svecenika iz tridesetak zemalja.

Uoci 17. obljetnice Gospinih ukazanja, 24. lipnja odrzana je sedma po redu "Hodnja mira". Zapocela je u 7 sati molitvom i blagoslovom hodocasnika ispred franjevackog samostana na Humcu. Hodocasnici, njih oko 7. 000, posli su prema Medugorju u 7, 00 sati, noseci Presveti Oltarski Sakrament . Nakon dolaska u Medugorje hodocasnici su se okupili ispred crkve u kratkoj zajednickoj molitvi. "Hodnja mira" zamisao je koja se rodila u srcima medugorskih hodocasnika i prijatelja Medugorja u najzescim danima rata - 1992. godine. Taj molitveni hod od 13 km odgovor je na nemir, nasilje i mrznju, te poticaj istinskom miru i pomirenju.


REDOVITO GOSPINO UKAZANJE VIDJELICI IVANKI

Vidjelica Ivanka Ivankovic Elez imala je redovito godisnje ukazanje 25. lipnja 1998. Prema svjedocanstvu samih vidjelaca njih cetvoro (Vicka, Marija, Ivan i Jakov) imaju jos uvijek svakodnevna ukazanja, dok Mirjana i Ivanka ukazanje imaju jedanput godisnje. Prigodom svog posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je, povjerivsi joj posljednju 10. tajnu, Ivanki kazala da ce tijekom cijelog svog zivota imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje, koje je trajalo sest minuta, Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kuci. Nakon ukazanja Ivanka je rekla: "Gospa je bila radosna. Preporucila sam joj sve ljude, a Ona je nakon toga svima podijelila svoj blogoslov. Gospa mi je govorila o svim tajnama. Pozvala nas je da u ovo vrijeme molimo za obitelji, a na poseban nacin za one obitelji koje imaju bolesnike. Gospa nas je pozvala da otvorimo svoje srce i da zahvaljujemo njezinu Sinu sto nam je dao ovoliku milost. Na koncu nam se Gospa zahvalila na molitvama i ljubavi."


ODRZAN NACIONALNI MARIOLOSKI SIMPOZIJ U MARIJI BISTRICI

Hrvatski marioloski institut Katolickog bogoslovnog fakulteta Sveucilista u Zagrebu organizirao je znanstveni marioloski simpozij koji se odrzao 5. i 6. lipnja 1998. u hrvatskom nacionalnom marijanskom svetistu Marija Bistrica, i to na temu "Hrvatska marijanska svetista u duhovnoj obnovi Hrvatske". U radu simpozija je sudjelovao i dr. fra Slavko Barbaric koji je u svome izlaganju govorio o tome kako je Medugorje opipljiv primjer brige za danasnjega covjeka u nevolji. Nakon kratke povijesti medugorskih dogadanja istaknuo je kako se danas covjeku u Medugorju i tolikim svetistima pomaze najprije ispovjedanjem, a potom i konkretnim oblicima pomoci koji su nastali nadahnuti Gospinim porukama.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 07/01/98