90
06 svibnja 1998

PRESS BULLETIN - Hrvatski

STO NAM JE CINITI?

Statistike kojima raspolazemo pokazuju da su se hodocasnici nakon ratnih godina ne samo vratili u Medugorje, nego da njihov broj sve vise raste. Prvi mjeseci 1998. to potvrduju i najavljuju da ce se broj hodocasnika jos vise povecati i doseci broj iz 1990. kad je u Medugorje dosao najveci broj hodocasnika. Unatoc protivljenjima, negativnoj propagandi koja od pocetka prati fenomen Medugorja, svetiste zivi svoj zivot. To nam svima, zupi, vidiocima, hodocasnicima, organizatorima hodocasca,svecenicima koji rade u svetistu i onima koji prate hodocasnicke skupine nalaze konkretne zadace. Te zadace nisu nikakva novost, ali ih treba nanovo savjesno i iskreno ispuniti.

Gospa koja govori i uci krscanskom zivotu, stavlja u prvi plan Boga i zeli da i mi to ucinimo. Ona nam nudi svoj pomoc tako sto nas poziva na put pomirenja, molitve, posta i obracenja. Srz svih njezinih poruka je Evandelje njezina Sina. Isus Krist je srediste. Stoga nas ona i upucuju da se odlucimo za Boga, da se klanjamo njezinu Sinu, da citamo Sveto pismo, da molimo pred krizem, da slavimo Euharistiju. Gospa svraca pozornost ne na sebe, nego na Isusa Krista.

Ovakva pouka u vjeri obvezuje sve nas da dobro poslusamo Gospin vjeronauk, da se usredotocimo na bitno i ne dopustimo da manje vazne ili sporedne stvari i dogadaji dobiju dominirajuce znacenje. Pozivam sve prijatelje i stovatelje Kraljice Mira da kroz godinu koja je pred nama nastave ponizno sluziti Kraljestvu Bozjem. Samo u takvom sluzenju mogu se ostvariti Gospine zelje.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca travnja u svetistu Kraljice mira u Medugorju podijeljeno je 99 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 2147 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 71 svecenik dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca travnja posjetili Medugorje: Poljska, Japan, Meksiko, Austrija, Njemacka, Madarska, Latvija, Slovacka, Ceska, Brazil, Italija, Francuska, Koreja, Australija, Novi Zeland, Rumunjska, Meksiko, Slovenija, Bugarska, Madarska, Nizozemska, Svedska, Argentina, Spanjolska, Portugal, Kanada, Libanon, Engleska, Irska, Svicarska, Belgija, Sjedinjene Americke Drzave i, dakako, Hrvatska.

POSJET KANADSKOG BISKUPA

Koncem travnja Medugorje je posjetio i msgr. Girard Dionn, biskup u miru Edmonsona, New Brunswick iz Kanade. O njegovim dojmovima izvjestiti cemo u slijedecem broju Press Bulletin-a.


MISIJSKO PUTOVANJE FRA SLAVKA BARBARICA

Na poziv medugorskih hodocasnika i prijatelja Medugorja fra Slavko Barbaric posjetio je 18., 19. i 20. travnja zupne i molitvene zajednice u Austriji. Evo nekoliko crtica o tom putovanju. U zupnoj zajednici Höhnhart odrzan je molitveni tecaj uz sudjelovanje velikog broja zupljana. Sredisnja tema je bila: Marijin poziv na molitvu. Uz predavanja odrzan je i cjelokupni medugorski molitveni program.

Isti takav program odrzan je 19. travnja u zupnoj zajednici Griesskirchen. Molila se krunica, slijedila je sv. misa, klanjanje i predavanje. Velika zupna crkva tog nedjeljnog poslijepodneva bila je puna. Kapelan ove zupne zajednce g. Joseph Gratzer u Medjugorju je dobio zvanje, ostavivsi svoj unosni posao na podrucuju racunalne tehnike sada radosno djeluje na spasavanju dusa.

20. travnja molitveni susret odrzan je u Maria in Siege u Becu. Prelijepa crkva bila je prepuna. Na molitvenom medugorskom programu sudjelovao je i veliki broj svecenika.

Na povratku je fra Slavko posjetio i zajednicu "Cenacolo" s. Elvire za lijecenje ovisnika u Mattersburgu, koja je otvorena prije osam mjeseci. Dobili su veliki posjed, oranice, sume, malo jezero i djeluju u sklopu zupne zajednice. Narod ih je na pocetku s nevjericom primio, a sada su vec uvidjeli kako je ta zajednica njima i njihovim mladima u borbi protiv droge pravi blagoslov.

"Svaki odlazak u inozemstvo potvrduje, kako je zaista mnogo svijeta dirnuto medugorskom porukom, te kako mnogi nastoje ostati vjerni Gospinu pozivu..." , kazao je po svom povratku fra Slavko Barbaric.


IZJAVA O OBAVLJENIM ISTRAZIVANJIMA NA VIDIOCIMA

INSTITUT ZA GRANICNA PODRUCJA ZNANOSTI - /IGW/ - INNSBRUCK
CENTAR ZA STUDIJE I PSIHOFIZIOLOSKA ISTRAZIVANJA O STANJU SVIJESTI - MILANO
EUROPSKA PSIHOTERAPIJSKO-HIPNOTICKA SKOLA -AMISI - MILANO
PARAPSIHOLOSKI CENTAR - BOLOGNA

U "Kuci za krscanske susrete" u Capiago-Como 22. i 23. travnja 1998., kod otaca dehonianaca, izvrseno je psihofiziolosko i psihodijagnosticko istrazivanje na subjetkima:

Ivan Dragicevic
Marija Pavlovic-Lunetti
Vicka Ivankovic

koji su opce poznati kao vidioci skupine iz Medjugorja.

Ovo istrazivanje dopusta neka razmisljanja:

- od 1981. ovi su subjetki imali i jos uvijek imaju iskustva koje oni definiraju kao ukazanja/videnja Gospe.

Za vrijeme ovog istrazivanja smo ustanovili da ta iskustva uzrokuju promjene nekih bioloskih paramatera koji se mogu mjeriti.

Gore navedeni subjekti su se u punoj slobodi i duhu suradnje podlozili slijedecim testovima:

-osobna anamneza

-medicinska anamneza

-MMPI, EPI, MHQ; test stabla, test osobe, Ravenove matirce, Roschachov test, test ruke

-neuroloski pregled

-kompujtorizirana poligrafija (GSR, periferna aktivnost srca, pneumografija 1-2)
za vrijeme iskustva ukazanja i
za vrijeme izazivanja sjecanja na iskustvo ukazanja pomocu hipnoze.

-dinamicko registriranje arterioznoga tlaka pomocu Holtera

-dinamicko graficko/respiratorno registriranje ECG

-pupilarni refleksi (fotomotorni) i indirektni pupilarni refleks

-video zapisi

-fotograije.

Rezultati ce biti objavljeni nakon potpune analize podataka i nakon upotpunjavanja nekih vidova istrazivanja.

Koordinatori istrazivanja:
p. Andreas Resch
dr. Giorgio Gagliardi

U istrazivanju su sudijelovali slijedeci clanovi gore spomenutih instituta i centara:

Andreas Resch, teolog i psiholog; Giorgio Gagliardi, psihofiziolog; Marco Margnelli; psihofiziolog; Virginio Nava, psihijatar; Luigi Ravagnati, neurolog; Mario Cigada, okulist i psihoterapeut; Giovanni Li Rosi, ginekolog psihoterapeut; Marianna Bolko, psihijatar; Gaetano Perriconi, internist; Gianfranco Fattori, neurofiziolog; Gabriella Raffaelli, znanstvena tajnica; Fiorella Gagliardi, tajnica.

Capiago, 23. travnja 1998.
NB: Do ovoga znanstvenog istrazivanja doslo je na inicijativu Zupnog ureda Medugorje u suglasnosti s vidiocima.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 05/06/98