89
22 travnja 1998

PRESS BULLETIN - Hrvatski

KAD ZAPOCINJE USKRS?

Ne samo u danima Velikog tjedna i uskrsnog vremena nego i crkvene godine, namecu nam se pitanja o Isusu Kristu, njegovu poslanju, znacenju. Neka od njih ostaju neodgovorena. I onda kad nam se ucini da smo blizu odgovoru, opet se nesto isprijeci. Tako smo trajno izlozeni zahtjevima njegova zivota i rijeci na jednoj strani i nejasnocama na drugoj. Nismo u stanju u svemu odgovoriti svojim ljudskim sredstvima. No, dar vjere samo je djelomice cilj dosegnut ljudskim sredstvima. Milost je stvarno sredstvo. To nas bas uvijek ne veseli kao sto nije veselilo ni Isusove ucenike i suvremenike.

Tako primjerice, kad se govori o vjeri u njegovo uskrsnuce, jako je zanimljiv put apostola i ucenika do prihvacanja njegova uskrsnuca. Vjera u uskrsnuce postupno se utvrdivala u njihovu srcu. I to nekim svojim redom i vremenom. Nije sve bilo zavrseno onog uskrsnog jutra. Sjetimo se praznog groba, sumnje da je netko ukrao njegovo mrtvo tijelo, onda Toma, Emaus,Isusov dolazak ucenicima dok su pripremali zajutrak na obali jezera.K tome i optuzba protiv apostola da su ga oni ukrali za vrijeme dok je grob bio osiguran. Proci ce malo vise vremana do trenutka kad ce Petar na trgu javno ocitovati vjeru da je Isus ziv, da je uskrsnuo.

Put vjere koji su morali prevaliti ucenici nije ni nama uskracen i treba ga prijeci. I to nije kao prijelaz preko rijeke, nego traje i treba znati da se ne dogada u dahu te da cemo se susretati s novim pitanjima i odgovorima.

Jednodusno slavljenje Uskrsa sve Crkve veliko je svjedocanstvo i ohrabrenje. Crkva se jedanput godisnje na poseban nacin okupi oko Uskrsloga premda je svaki put okupljena na sakramente, molitvu, sakupljena u nazocnosti Njegovoj. Stoga nase slavljenje Uskrsloga ne pocinje i ne zavrsava kalendarskim Uskrsom. Ne zavrsava ni zavrsetkom uskrsnog vremena na svetkovinu Duhova. Iz dobro pripravljenog i vjernicki proslavljenog uskrsnog dana crpe se snaga i odgovori na mnoga pitanja zivota i vjere.

Gospa je u sredistu apostolskog zbora koji promislja tajnu i znacenje Isusova uskrsnuca. Ona je to i danas. Danas s nama to promislja i daje nam valjane upute i savjete. S njom je nas put vjernicki jednostavniji. Njezino suputnistvo s Crkvom i svakim pojedincom je dragocjena milost.

Fr. Ivan Landeka


V I J E S T I

USKRS U MEDUGORJU

Tijekom Velikog tjedna i za sam Uskrs u Medugorje su neprestano pristizale nove skupine hodocasnika koje su se u ovdje zeljele pripraviti i ujedno proslaviti najveci krscanski blagdan Uskrs. U medugorskom svetistu Uskrs je proslavilo oko desetak tisuca hodocasnika. Zbog ovako velikog broja vjernika liturgija Velikog cetvrtka, obred Velikog petka i subote organizirali su se na devet jezika - za svaku jezicnu skupinu posebno. Medu inozemnim hodocasnicima najbrojnije skupine bile su iz: Austrije, Njemacke, Italije, Amerike, Francuske, Argentine, Poljske, Ceske, Spanjolske, Madarske, Rumunjske, Meksika, Nizozemske, Australije, Libanona, Kanade, Novi Zeland, Belgija, Slovenija i Slovacka. Izuzetno brojni tijekom svih ovih dana su bili i hodocasnici iz svih krajeva Hrvatske, kao i iz okolnih zupa koji su dosli u Medugorje na uskrsnu ispovjed. O tomu koliko je hodocasnika posjetilo Medugorje uskrsnih dana govori i cinjenica da je svake veceri tijekom vecernjeg molitvenog programa u trajanju od tri sata ispovijedalo u prosjeku 20 - ak svecenika.

Na Uskrs je Provincijal hercegovackih franjevaca fra Tomislav Pervan blagoslovio statuu "Uskrsnuce", djelo i dar suvremenog slovenskog kipara Andreja Ajdica. Broncana statua visine je 6 metara i privremeno je postavljena iza zupne crkve. Oko "Uskrsnuca" uskoro ce se urediti i molitveni prostor, tako da ovo vrijedno umjetnicko djelo bude poticaj na molitvu i duhovni zivot. Minjatura "Uskrsnuca" darovana je Sv. Ocu Papi prigodom njegova pastoralnog posjeta Sloveniji.


POSJET DVOJICE BISKUPA

Pred Uskrs Medugorje su posjetila i dva biskupa: msgr. John Dew iz Novog Zelanda i msgr. Donald Montrose iz Sjedinjenih Americkih Drzava. Evo sto su tom prigodom kazali o svojim dojmovima:

"Prvi put sam za Medugorje cuo od svojih zupljana. Oni koji su dolazili u Medugorje, vratili su se s dobrim plodovima: duhom molitve, posta, vratili su se sakramentalnom zivotu i postali aktivni clanovi zupne zajednice. Utemeljene su mnogobrojne molitvene skupine. Ja sam dosao sa skupinom hodocasnika koja je posjetila i svetu zemlju. Ovi dogadaji u Medugorju ostavili su dubok dojam na mene. Sve mi se cini tako naravno i normalno. Ne vidim nikakvih nastranosti. Ljudi govore o ukazanjima na jednostavan nacin i veliki broj vjernika nastoji zivjeti Gospine poruke. Meni osobno veoma su korisna iskustva posta i molitve. Na poseban nacin cu nastojati naci vrijeme za molitvu prije svete mise. Sve cu to pokusati ponuditi i zupama moje biskupije. A vi ovdje, u zupi Medugorje, molite i postite i budite apostoli ljubavi u svakodnevnom zivotu. Ovo je priprema svih nas za krscansku proslavu Velikog jubileja." - kazao je msgr. John Dew, pomocni biskup Wellingtona iz Novog Zelanda.

"Prvi put sam dosao u Medugorje prije nego sam postao pomocnim biskupom. Sada sam dosao na poziv jedne skupine hodocasnika. Ovdje osjecam osobitu Gospinu nazocnost. Vidim veliki broj vjernika koji su posjetili Medugorje da se vracaju s obnovljenom vjerom, obnovljenim iskustvom molitve, posta, ispovjedi, sv. mise i klanjanja. Onaj norod koji je vjeran Gospi, vjeran je i Crkvi. Marijanska poboznost je vrlo vazna. Moja poruka vama u zupi Medugorje je: Zivite poruke, ljubite Gospu, ljubite Euharistiju, nemojte zanemariti ispovjed, nadite vrijeme za molitvu, izmolite svaki dan barem jedan dio krunice. Svima vam obecajem svoju molitvu i blagoslov. Posebno zelim moliti za franjevce, jer ovo sto se ovdje dogada je veliko i franjevci imaju veliku odgovornost. Znam za sve vase muke i poteskoce, ali ustrajte u dobru." -kazao je msgr. Donald Montrose, biskup Stocktona iz Sjedinjenih Americkih Drzava.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 04/23/98