88
08. travnja 1998.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

PREPREKE U NAMA

Pred nama su dani Velikog tjedna. Gospa nas u poruci od 25. ozujka potice da promisljamo i zivimo ono sto nam Isus govori. Poruka nas konkretno poziva na post i odricanje. Ako nam se ove dvije preporuke ucine dobro poznate, a tvrde, onda bi bilo dobro znati cemu sluze, prije nego sto ih mozda otpisemo. Post i odricanje imaju sasvim odreden cilj. Dobijaju svoju puninu kad nas vode snaznijem iskustvu Bozje blizine. Buduci da to ne uspijeva kako bismo mi zeljeli, to nam kazuje da se izmedu nas i naseg cilja nesto isprijecilo. Gospina je zelja da se to ukloni i da upoznamo ljepotu Bozje blizine.

Vjerujem da smo, ne jedanput, stvarno ceznuli za Bozjom blizinom. Ponekad se to dogadalo u trenucima boli, bolesti, teskoca. To se dogadalo i u trenucima osjecaja srece i zadovoljstva koji nisu bili potpuni. Nedostajala je, moguce, jedna mala nijansa. Za postignuce jednoga cilja najvaznija su dva uvjeta: znanje i htijenje.

Osoba u najboljoj zivotnoj dobi, ali i u starackoj dobi teska srca prihvaca dijagnozu da u svom organizmu nosi bolest, posebice tesku. Prihvacanje dijagnoze i stanovite zivotne stege mijenja mnoge stvari i poneke navike. Mozemo kazati da dijagnoza nije tocna,"malo cu sacekati i vidjeti, mozda je dijagnoza kriva!" Zna se dogoditi da misljenje lijecnika nije tocno. Makar to bilo tesko, moramo i lijecniku dopustiti mogucnost pogreske. No, kad bi se svi bolesnici ponasali da dijagnoza nije tocna, kamo bi nas to vodilo?

Covjek postaje zamisljen i zabrinut kad se bolest laksa ili teza isprijeci njegovu zdravlju. Samo rijec da ce biti bolje malo pomaze. Mi zelimo dusevno i duhovno zdravlje, u to nema sumnje.

Istina je i to da uvijek i ne znamo tocno uzroke tjelesne, duhovne i dusevne boli. Ne znamo tocno koliko nase ponasanje, posebno neki njegovi oblici, osiguravaju zdravlje i koliko stvaraju uvjete oboljenja. Ako nismo spremni ni na post ni na odricanje, jedno bismo ipak trebali prihvatiti: mi ne znamo dovoljno sto nase uzrokuje bol u drugima. Kao vjernici ne znamo dovoljno sto sve lose utjece na nas vjernicki rast. To ce nam otvoriti oci da postoje i u nama samima prepreke iskustvu Bozje blizine. Ova spoznaja nije nimalo nevazna stvar.

Dragi citatelji i prijatelji Kraljice Mira, Gospine poruke su nam dosada u mnogim stvarima vjernickog zivota otvarale oci. Gospa kao nasa majka nastavlja tako govoriti. Nek nam ona pomogne otvoriti oci srca i uma za uskrsloga Gospodina i njegovu Poruku. Blagoslovljen vam Uskrs i nek vas posvete sveti dani Velikog tjedna i Uskrsa!

Fr. Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca ozujka u svetistu Kraljice mira u Medugorju podijeljeno je 46 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 1 224 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 40 svecenika dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca ozujka posjetili Medugorje: Poljska, Japan, Meksiko, Austrija, Njemacka, Slovacka, Ceska, Brazil, Italija, Francuska, Koreja, Australija, Rumunjska, Brazil, Slovenija, Bugarska, Madarska, Nizozemska, Svedska, Argentina, Portugal, Kanada, Svicarska, Belgija, Sjedinjene Americke Drzave i, dakako, Hrvatska.


"BEDEM LJUBAVI"

"Bedem ljubavi", pokret majki za mir, organizira molitvenu devetnicu tijekom devet zadnjih subota u mjesecu. Drugi takav susret je bio 28. veljace 1998. kada su se majke, supruge, sestre i prijatelji okupili na zajednickoj molitvi u crkvi sv. Jakova u Medugorju. Na poseban nacin molilo se za sve poginule i nestale u proteklom ratu kao i za optuzene Hrvate u Haagu. Nakon sv. ispovjedi uslijedilo je Euharistijsko slavlje.

Koristimo prigodu zahvaliti se velikom broju inozemnih hodocasnika koji su se majkama i suprugama pridruzili u molitvi za hrvastke branitelje. Inozemnim hodocasnicima oni nisu nepoznati. Naprotiv. Medugorski su hodocasnici postali veliki prijatelji hrvatskoga naroda i njegovi veliki dobrocinitelji tijekom domovinskog rata. Nasa stradanja dozivljavali su kao svoja, nase potrebe kao svoje. Za nasu malu zemlju mnogi u svijetu su culi upravo od medugorskih hodocasnika i dali svoj doprinos napacenom pucanstvu nase domovine u, za nju, najtezim trenucima. A zupljani zupe Medugorje, majke i supruge s kojima su zajedno molili i svi oni koji su osjetili njihovu ljubav, brigu i skrb, trajno ih nose u svojim molitvama i zazivlju na njih Bozji blagoslov.


TECAJEVI POSTA MOLITVE

Tijekom korizme odrzano je 5 seminara posta i molitve u molitvenoj kuci Domus pacis. Na seminarima je sudjelovalo oko 230 hodocasnika razlicitih jezicnih skupina. Seminare je vodio fra Slavko Barbaric.


O B A V I J E S T I

Obavjestavamo sve hodocasnicke skupine i pojedince koji hodocaste u Medugorje da je svakodnevni vecernji program u crkvi, u ljetnom vremenu, od 18 do 21 sat (u 18 sati krunica, 19 sati sv. misa, blagoslovne molitve i treci dio krunice).

Klanjanje Presvetom Oltarskom sakramentu je srijedom i subotom od 22 do 23 sata, a cetvrtkom neposredno nakon vecernje sv. mise. Klanjanje i molitva pred krizem Gospodinovim je svakog petka u crkvi nakon vecernje sv. mise. Svake nedjelje u 15 (16) sati moli se krunica mira na Brdu ukazanja, a svakog petka u isto vrijeme Put kriza na Krizevcu. Prigoda za sv. ispovjed je svaku vecer s pocetkom molitvenog programa ili za vrijeme liturgije na nacionalnom jeziku.

Sv. mise za razlicite jezicne skupine odrzavaju se tijekom jutra, shodno prethodnom dogovoru.

Sve obavijesti u svezi s molitvenim programom u svetistu Kraljice mira u Medugorju, kao i druge obavijesti, mozete dobiti u uredu informacija Svetista na tel. +387 88 651 988 u vremenu od 08 - 20 sati svakim danom. Ovim putom molimo i sve organizatore hodocasnickih skupina da po dolasku u Medugorje obavijeste svoje hodocasnike o mogucnosti dobijanja potrebnih informacija u ovom uredu, koji se nalazi pokraj suvenirnice zupnog ureda, a ne u zupnom uredu.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 04/08/98