87
25. ozujka 1998.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

CEMU GOVOR O OBRACENJU I OBNOVI?

Odlomci sv. Pisma koje citamo u korizmenom vremenu poticu na obnovu i obracenje. Jednako tako i dijelovi Biblije koji se citaju kroz ostatak crkvene godine. Poruke Kraljice Mira takoder nam govore o istoj temi i pozivaju da se potpunoma odlucimo za Boga. Poruke Kraljice Mira naglasavaju dakle isto i vode nas prema cilju koji je Isus Krist.

To stalno ponavljanje istoga pocinje nas pomalo smetati. Osobito nas smeta ako rijede razmisljamo o svom vjernickom poslanju u svijetu u kojem zivimo. Naglasavanje potrebe za obnovom pocinje tim vise smetati sto rijede trosimo snagu, svoj zivot uciniti slicnijim Isusovu zivotu.

Pitamo se, jesmo li mi doista losi i zli ljudi? Zasluzujemo li da se o nama iznova uvijek govori kao o nezrelim i nedovoljno odraslim osobama? Nismo li mozda izlozeni prestrogoj kritici propovjednika i ucitelja duhovnog zivota? Nelagoda koju osjecamo slusajuci one koji nam govore o vjeri daje nam pravo zakljuciti da ima pretjerivanja. Ponekad stjecemo dojam da i Isus pretjeruje. Ucenici i apostoli bili su dakle u slicnoj situaciji.

Apostoli nisu bili losi i opaki ljudi. O njima se moze govoriti kao o uredenim ljudima i prije susreta s Isusom i odaziva njegovu pozivu da ga nasljeduju. No, tek im je neposredni susret s Isusom otvorio oci za ono sto nisu znali o sebi i o Bozjim planovima.

Ne bismo ni za sv. Franju mogli kazati da je prije svog obracenja bio zlocinac ili nevjernik. A sv. Franjo je, ipak, postao ono sto on jest iz susreta s Isusom koji ga salje da popravi Crkvu. Ovo isto bismo mogli kazati za mnoge velike zene i muzeve crkvene povijesti. Svi, pak, koji se bave duhovnoscu ne izostavljaju govoriti o obnovi i obracenju. Zasto?

Ako jednom jelu nedostaje samo jedan vazan zacin, to nije jelo koje cemo sa zadovoljstvom jesti. Samo jedan, naizgled mali, momenat u pripravljanju promijeni ukus i ucini jelo manje ukusnim, cak i neukusnim.

Slicno je s nasim vjernickim zivotom i vjernickim svjedocenjem. Samo jedna malenkost moze postati smetnjom drugima u njihovu krscanskom rastu u sazrijevanju. To se nama moze uciniti sitnicom. Drugima to nije malenkost. Ima osoba kojima smetaju i sitnice i krupne stvari. To, pak, ne smije biti razlogom da i te sitnice uklonimo te ne budu smetnjom drugima.

Samo ova cinjenica dovoljan je razlog da prihvacamo poticaje na obracenje. Druga jednako vazna stvar jest - zbog samih sebe ciniti svoj zivot iz dana u dan slicnijim zivotu Uciteljevu.

Upravo to zeli i Gospa upucujuci nas neprestano na ono sto je Isus govorio.

Fr. Ivan Landeka


V I J E S T I

POSJET AUSTRALSKOG BISKUPA

Koncem veljace 1998. Medugorje je posjetio pomocni biskup Canberre iz Australije msgr. Patrick Power. Evo sto je tom prigodom kazao:

"Svecenik sam vec 33 godine, a biskup 12 godina. Moja majka je bila uistinu divna zena i vrlo pobozna prema Djevici Mariji. Moj otac je posebno stovao lurdsku Gospu. Ja sam roden 11. veljace upravo na blagdan lurdske Gospe. Bio sam i u Lourdesu, ali sam ovdje dozivio nesto posebno. U sijecnju 1993. sudjelovao sam u molitvenom programu u Canberri na kojem su sdujelovali fra Slavko Barbaric i Ivan vidioc. Bio sam duboko dirnut onim sto sam cuo i vidio. Poruka koju je Ivan rekao i nacin na koji je to ucinio, vrlo me se dojmio. Govorio je o miru molitvi, obracenju, pokori, postu i dubokoj vjeri. To su poruke koje sam toliko puta cuo i prije i govorio o njima, ali ona jednostavnost kojom se sve to izreklo bila je za mene iznimno vazna. Sjecam se kako je moja majka to sve dozivjela. To je bio za nju neopisiv dozivljaj. U svibnju 1993. bio sam u Rimu. Nakon toga sam s dubrovackim biskupom Zelimirom Puljicem dosao u Dubrovnik, buduci da sam imao tri dana slobodna. Mi smo prijatelji jos od 1972. kada smo se susreli za vrijeme studija u Rimu (1972. -1975.). Dakle, u svibnju 1993. iskoristio sam vrijeme i dosao u Medugorje "incognito". Bio je jos rat. Nije bilo mnogo hodocasnika. Medutim, mnoge stvari su me se dojmile. Vec tada sam bio biskup, ali nisam dosao ovamo kao biskup. Ostao sam privatna osoba. Slavio sam misu. Ovo je drugi put da dolazim u Medugorje. Ovaj put sam dosao sa skupinom iz Australije, te sa sestrom i njezinim troje djece. Nisam dosao s nikakvim posebnim ocekivanjima, ali je ovo vrijeme zaista vrijeme velike milosti. Ja zelim biti iskren. Ovaj put sam dosao zbog moje obitelji. Kad sam se vratio kuci nakon mog prvog posjeta napisao sam i jedan clanak o svojim iskustvima. Bilo je vrlo dobro. Iako sam sada tu zbog svoje obitelji, moram priznati da je Gospa i za mene pripravila mnoge milosti. Nasao sam duboki mir, posebno nakon sto sam cuo Vickino svjedocanstvo. Osjetio sam onaj isti mir, koji sam osjetio 1993. kad sam prvi put cuo govor o porukama. Ovo mi sve pomaze ponovo se odluciti za svoje zvanje kao svecenik i za svoju sluzbu kao biskup. Medugorje je MIR. Ja sam iskusio unutarnji mir i o tome sam svjedocio svima u skupini s kojom sam dosao. Kada vidim sto se dogada u nasoj skupini, kako se ljudi vracaju vjeri, molitvi, ispovijedi, onda moram preporuciti mnogima da dodu ovdje. Iznimno mi je vazno iskustvo ispovijedi i vecernjeg molitvenog programa, te susreti s vidiocima. Ne samo ja, nego i msgr. Kennedy, koji je ovdje bio nekoliko puta, preporucuje vjernicima dolazak u Medugorje. Ja zelim reci: Hvala. Hvala vjernicima i svecenicima koji ovdje rade. Vase svjedocanstvo vjere, ljubavi, molitve i gostoprimstva za nas hodocasnike vrlo je vazno."


MOLITVENO-OBRAZOVNI SEMINAR

Molitveno-obrazovni seminar za voditelje molitvenih i hodocasnickih skupina, kao i Centara mira diljem svijeta odrzan je u Neumu od 9. do 13. ozujka 1998. U radu seminara, na temu "Medugorski duhovni pokret", sudjelovalo je oko 150 sudionika iz 17 zemalja. Svrha ovih seminara, koji se odrzavaju vec petu godinu za redom, jest bolje upoznavanje i razmjena iskustava onih koji rade s hodocansicima u Medugorju i u svojim sredinama.

Na koncu seminara donesena je zajednicka Izjava koju su, kao zajednicki dokument, usvojili sudionici seminara.


I Z J A V A

U zajednistvu molitve i druzenja 150 voditelja molitvenih skupina iz 17 zemalja, slusali smo predavanja o duhovnim pokretima opcenito (Marianne Tigges iz Bonna), medugorskom duhovnom pokretu u Crkvi danas (Dirk Grotheus iz Muenstera) i o doprinosu Medugorja novoj evangelizaciji (Ivan Dugandzic iz Zagreba).

U radu po jezicnim skupinama, te u razgovoru s predavacima dosli smo do ovih zakljucaka:

1. Zahvalni smo Bogu sto u nasem vremenu daje svojoj Crkvi nove poticaje Duha koji ponekad prerastaju u prave duhovne pokrete. Sretni smo sto se i Medugorje moze oznaciti kao duhovni pokret u danasnjoj Crkvi.

2. Smatramo svojom duznoscu cuvati izvornost medugorskog duhovnog pokreta i pruzati svjedocanstvo autenticnog krscanskog zivota temeljenog na Gospinim porukama koje izricu srz Evandelja, kako bismo dali svoj doprinos obnovi Crkve.

3. Da bi duhovni pokret, proizisao iz Gospinih poruka, dobio jos vece znacenje, naglasena je potreba steranja puta miru u svijetu i mjesnoj Crkvi kojoj zupa Medugorje pripada.


MIRJANINO GODISNJE VIDENJE

Vidjelica Mirjana Dragicevic-Soldo imala je redovito godisnje videnje 18. ozujka 1998. Gospa se, naime, Mirjani prestala svakodnevno ukazivati 25. prosinca 1982. Tada joj je Gospa, povjerivsi joj posljednju desetu tajnu, obecala da ce ukazanje imati tijekom cijelog svog zivota i to 18. ozujka. Tako je bilo i ove godine.

Ukazanje je trajalo izmedu 4 i 5 minuta. Gospa joj je govorila o tajnama, blagoslovila je sve nazocne i dala je slijedecu poruku:

"Draga djeco!
Pozivam vas da budete moja svjetlost, da rasvjetlite sve one koji jos zive u tami, da ispunite njihova srca Mirom, mojim Sinom. Hvala vam sto ste se odazvali mome pozivu!"


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 03/25/98