86
11. ozujka 1998.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

NE PROPUSTATI NADAHNUCA

Jedna nadarena kiparica nasla bi uvijek neki izgovor kako ne ostvariti nadahnuca za svoj umjetnicki rad. Griznja savjesti zbog te cinjenice pretvorila se u san koji se neprestanice ponavljao: Nakon svoje smrti nasla se ta umjetnica u nekoj u crno dekoriranoj dvorani. Neprestanice je plakala. Oko nje na zidovima bile su, naime, izlozene one sklupture koje je propustila napraviti za zivota. (K. Seidl) Ova, iz zivota uzeta slika, govori jako mnogo. Uzeta sama za sebe govori mnogo. U svijetlu vremena (Korizme) i svijetlu posljednje Gospine poruke govori jos izrazenije i poticajnije. Isus govori o citanju i prepoznavanju znakova vremena. Ispravno citanje znakova vremena spada u osnovna pozitivna obiljezja krscanskoga zivota. Jednako vazno za vjernicki zivot je i znanje sto je vrijeme. "Vrijeme je novac", cuje se sve cesce. I covjek se sukladno tome pocne ponasati. No, je li zivot samo ono sto se novcem moze kupiti, namaknuti i priustiti. Vjernik naseg vremena znade da nije lagano steci ili zaraditi. I to je umijece - znati steci. Teskoce nastaju redovito tada kad covjek sve svoje nade polozi u stjecanje; stekne, ali nije zadovoljan. Slicno stanje beznada zna zahvatiti i onog koji uspije i onog koji posrne u stjecanju.

Pouka Korizme je sasvim jednostavna: ne propustati i ne precuti nadahnuca Duha Svetoga koja se ocituju u Bozjoj rijeci liturgijskim znakovima. Za uspjeh u ovakvim odlukama ne postoje vidljiva jamstva. Postoje, pak, jasne upute:"Molite da ne padnete u napast", "Ne zivi covjek samo o kruhu, nego i o svakoj rijeci koja izlazi iz Bozjih usta"," Samo se Bogu jedinom klanjaj i njemu jedinome sluzi", "Ne iskusavaj Gospodina Boga svoga". Sve ove rijeci kazao je Isus nakon 40-dnevnog posta i molitve u pustinji.

Gospa nam u svojoj zadnjoj poruci i ne zeli nesto drugo kazati, osim ovog

Fr. Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca sijecnja u svetistu Kraljice mira u Medugorju podijeljeno je 30 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirao je 664 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 23 svecenika dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca prosinca posjetili Medugorje: Poljska, Austrija, Njemacka, Slovacka, Ceska, Brazil, Italija, Francuska, Koreja, Sjedinjene Americke Drzave i, dakako, Hrvatska.


POSJET BRAZILSKOG NADBISKUPA

U posjetu zupi Medugorje, od 25. do 28. veljace 1998. bio je i nadbiskup Krieger iz Brazila. Na vecernjoj sv. misi 27. veljace propovijedao je okupljenim vjernicima. Propovijed donosimo u cijelosti:

"Ja sam biskup Murillo Krieger, nadbiskup grada Maringa iz Brazila. Proslo je vec osam godina odkako nisam bio u Medugorju. Za mene je velika radost biti zajedno s vama ovdje, jer Medugorje je uvijek ostalo u mome srcu. Buduci da sam ovdje s vama zasigurno biste zeljeli saznati sve ono sto jedan nadbiskup misli o Medugorju. Vidim Medugorje kao jedan dar i odgovornost. Medugorje je dar i milost. Gospa daje svima onima koji ovdje dodu mogucnost pronaci istu ljubav i njeznost koju je ocitovala u Kani Galilejskoj. Gospa nam se priblizava i trazi od nas ciniti "... sve ono sto vam On kaze..." I posluzitelji u Kani Galilejskoj ucinili su sve ono sto su od njih trazili i napunili su vrceve vodom.Tako je i Isusu bilo moguce uciniti prvo cudo u Kani. Kada bi nasa srca bila otvorena i spremna koracati Kristovim putem, sve ono sto je Gospodin zelio uciniti preko Medugorja zasigurno bi vec ucinio. Zar je tako tesko darovati nase srce Isusu Kristu? Medugorje je velika odgovornost. To sam shvatio odmah, od prvog trenutka, krocivsi na tlo Medugorja. To je bilo u svibnju1985. odmah nakon moga biskupskog posvecenja. Gledajuci i slusajuci vidioce zakljucio sam: Oni trebaju nase molitve da bi mogli biti vjerni svome poslanju. Od tog trenutka odlucio sam njima posvetiti prvu krunicu moga svakodnevnog Ruzarija. To je moj mali dar. Time im pruzam podrsku i pomoc, jer oni imaju vazno poslanje koje se ocituje u predstavljanju Medugorja u odnosu na zupu i Crkvu u svijetu. Zahvaljujem se vidiocima za njihovu raspolozivost i otvorenost milosti Bozjoj. Zahvaljujem i franjevcima za njihovo posvecenje i ustrajnost u ovom pastoralnom radu. Zahvaljujem vama u Zupi Medugorje, jer ste odgovorili u velikom broju na Gospin poziv. Vi ne mozete ni zamisliti koliko je vazna uloga ove zupe za Crkvu i za svijet. Neka vas Gospodin sve blagoslovi. Gospa, Kraljica mira neka prati svojim zagovorom vas, vase prijatelje i bracu u Medugorju."


POSJET VOJNOG NADBISKUPA

Dana 1. ozujka 1988. zupu Medugorje posjetio je vojni nadbiskup SAD-a. Evo sto je tom prigodom rekao:

"Ja sam Edwin O'Brien, nadbiskup odgovoran za cjelokupnu vojsku Sjedinjenih Americkih Drzava. To je odgovornost za sve americke vojnike, bez obzira gdje se oni nalaze kao i za vojne bolnice, te za sva diplomatska predstavnistva. Ovu sluzbu sam zapoceo u rujnu1997. Nedavno sam postao nadbiskupom. Moja zadaca je posjecivati americke vojnike tamo gdje se nalaze. Bio sam na Pacifiku, sada sam u Europi ( Italija, Njemacka, Engleska, Belgija, BiH ). Za Bozic sam posjetio Sarajevo i bio sam vrlo razocaran sto mi vec tada nije uspjelo doci u Medugorje. Cuo sam toliko puta u Americi o Medugorju. Mnogi su me ljudi pitali jesam li bio u Medugorju. Ja sam morao odgovoriti: Ne! Nisam imao prigodu. U Rimu sam boravio od 1985. do 1990., ali nisam dosao. Kad sam bio u Sarajevu pitao sam svoje odgovorne mogu li posjetiti Medugorje. Danas sam ovdje. Cinjenica da sam slavio sv. misu u zupnoj crkvi sv. Jakova za mene je veliki privilegij. Cuo sam o Medugorju mnogo dobrih stvari. Mnoga su srca posvjedocila svoju promjenu na bolje. Mnogi govore o svojemu obracenju. Bio sam vrlo kratko u Medugorju. Sada vec planiram svoj drugi posjet Medugorju. Zelio bih otici na Podbrdo, mjesto ukazanja, ali nemam vremena i to me smeta. Sretan sam da sam ovdje danas slavio sv. misu, molio pred Gospinim kipom. Nadam se, da me Gospa razumije. Odlucio sam da cu drugi put imati vise vremena biti ovdje. Ucinit cu sve ono sto i drugi hodocasnici cine. Sve cu uciniti da moj slijedeci posjet bude vec ovoga ljeta. Do tada ostanimo povezani u molitvi za mir u svijetu."


OBAVIJEST

Proteklih dana dobili smo mnostvo pisama u kojima nas vjernici pitaju o nekim cudnim stvarima (prestanak ukazanja, objavljivanje tajni, navodni pozivi na strogi post....). Mi ne znamo tko je tvorac te pomutnje vjernicima i kome to treba. To svakako nije ni dobro, ni potrebno. Stoga koristimo prigodu obavijestiti vas da nista od navedenoga nije tocno. I kao sto smo vec mnog puta do sada rekli, ponavljamo: sve vijesti i nova dogadanja objavljuju se u ovom Press Bulletinu.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 03/11/98