85
25. veljace 1998.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

CISTA SRIJEDA - TO JE TEK POCETAK

Kad su nas vec karneval i maskare zabavili, raspolozili, nasmijali i mozda nam pokazali kako radovati se i zabavljati sami za sebe i nije prava zabava, zalio bih da se obazremo na ono sto nakon toga slijedi i sto je usko s tim vezano. Istina je da danas svi karnevalski dogadaji vise i nisu vezani, kao nekada, uz vjernicke dogadaje crkvenog kalendara, no mi krscani se se ne trebamo stidjeti ni karnevala ni Ciste srijede.

Cista srijeda i korizmeno vrijeme su zahtjevne stvari. Zahtjevne stoga sto nam svracaju pozornost na vlastiti zivot, da upoznamo kakvo je stanje u nama. Previse je toga oko nas sto nam svraca pozornost na druge, na poglavito njihovo lose stanje.

Jedna spanjolska poslovica glasi:"Nikome ne smeta njegov vlastiti zadah". A drugima? Smeta li drugome? Smeta nerijetko, to dobro znamo.

Rado se smatramo manje vise besprijekornima, cinjenice pak znaju govoriti nesto sasvim drugo. Nismo naime besprijekorni ni kad sebe takvima drzimo ni kad nam to drugi sugeriraju. Misljenje drugih je svakako vazno, to ne smijemo ne spomenuti.

Cista srijeda je samo pocetak jedog vremena. Ali ne zaboravimo da je p o c e t a k

i da kao takav sluzi kao test. Test onoga sto znamo ili ne znamo o sebi i k tome sto smo voljni poduzeti. Korizmeni program treba nas jasno voditi do Uskrsa

Pokojni hrvatski teolog Josip Turcinovic posluzio se Zbornom molitvom 1. korizmene nedjelje da bi ukratko sazeo smjernice koje vode kroz Korizmu Uskrsu. U molitvi prve korizmene nedjelje moli Crkva da joj Bog pomogne upoznati otajstvo Kristovo kako bi ga onda mogla u zivot provesti. "To znaci, moli da sazna, da uvidi, prozivi sto se to sve dogodilo s Isusom Kristom. U njemu samom, medu ljudima i za svu povijest. Da bismo onda, u toj struji i na tom putu, u tom smjeru, mogli postaviti svoje zivote". (Josip Turcinovic)

Korizmena zadaca je, prema tome, tako postaviti svoj zivot da upoznamo Isus Krista. [to se s njim dogodilo i sto to nama znaci. Malo koji krscanin ce reci da ne bi zelio to upoznati. No, malo tko od nas nece i upitati, na koji nacin? O nacinu "kako", malo se novog moze reci. Zivot koji se ureduje molitvom i obracenjem, postom i brigom za druge, pravednim raspolaganjem dobrima i odricanjem od onoga sto slabi nas duhovni zivot vec je dobro iskusan recept. Gospa nam ga sa svoje strane svesrdno preporuca. Jedno jos: ne duljiti s pocetkom!

Fr. Ivan Landeka


V I J E S T I

IZJAVA SV. OCA O MEDUGORJU BISKUPU ROBERTU CAVALLER-U

Ovo svjedocanstvo nam je pismeno predao g. Marcello Pierucci, Via Castiglione 154, Bologna, Italija, 9. listopada 1997.

" Za vrijeme Euharistijskog kongresa, koji se odrzavao proslih dana u Bologni, ugostio sam msgr. Nadbiskupa Marija Rizzi-a, bivseg apostolskog nuncija u Bugarskoj, a sada nastanjenog u Rimu gdje radi na proglasenju blazenih sluga Bozjih. Za vrijeme vecere, u nazocnosti moje supruge Anne i msgr. Novella Pedezzini-a, nadbiskup Rizzi ispricao je slijedece:

'Nalazio sam se u privatnoj kapelici svetog Oca na jutarnjoj misi. Na koncu sv. mise sv. Otac nam se priblizio i osobno pozdravljao sve nazocne. Blizu mene je bio msgr. Roberto Cavallero iz svetista Gospe od Orta iz Chiavari-a. Kad nam se Papa priblizio, s namjerom da nas pozdravi, msgr. Cavallero je rekao: Sveti Oce upravo dolazim iz Medjugorja.

Papa je rekao : Monsignore, vjerujete li ?

Monsignor je odgovorio: Da, Sveti Oce !

Zatim je biskup Cavallero upitao Papu: A Vi, Sveti Oce, vjerujete li Vi?

Nakon ovog pitanja Papa je zastao trenutak u sutnji i zatim u razmacima odgovorio:

Vjerujem... vjerujem... vjerujem...'

Slijedecu vecer na moju zamolbu nadbiskup Rizzi je ponovio ovo svjedocanstvo u nazocnosti msgr. Novella Pedezzini-a i biskupa iz Prata msgr. Gastone Simoni-a"

Vjerodostojnost ovoga svjedocanstva potvrdujem vlastorucnim potpisom.

Medugorje, 9. listopada 1997.

Marcello Pierucci - potpis


SVJEDOCANSTVO OCA MICHELA CAROLL-A

Fra Michel Caroll podrijetlom je iz Irske. Pripada druzbi Duha Svetoga. Dugogodisnji je profesor i poznati mariolog. Autor je nekoliko knjiga. "Theotokos" /Bogorodica / je jedna od njegovih najpoznatijh knjiga, te knjiga o Medjugorju "Dokumenti, cinjenjce, teologija! Je li Medjugorje priznato".

Prosle godine je opet dosao s velikom skupinom hodocasnika iz Irske. Evo sto nam je tom prigodom rekao o Medjugorju:

"Medjugorje je veliki dar danasnjoj Crkvi. Neprestano raste i siri se. Divno je vidjeti zar molitve i jaku vjeru naroda, te mnostvo ispovjedi i ispovjednika. Gospin zagovor i moc ovdje su ociti. To i Papa priznaje. Kad je npr. Biskup Kim iz Juzne Koreje rekao Papi kako mu je zahvalan za oslobodenje istocne Europe od komunizma, Papa je odgovorio: ' Ne pripada zahvala meni, nego Gospi iz Fatime i Medjugorja '. Ja osobno uvijek u Medugorju dozivim obnovu svoje vjere i duh molitve!" Na pitanje, kako on kao teolog tumaci toliki otpor u Crkvi ovakvom dogadanju, odgovorio je: ' U Crkvi se dogada apostazija. I ja osobno, kao i neki drugi mariolozi, vidim u Medugorju nastavak Fatime... Kod nas u Irskoj je po Medugorju mnogo ljudi pronaslo ponovno vjeru, molitvu, sakramente, posebno ispovjed i sv. misu. Gospa nas vodi k Isusu, uci nas da se otvorimo Duhu Svetomu. Znajuci za sve ove cinjenice, tako uocljive i meni je prava tajna, zasto sluzbena Crkva to ne vidi i ne prihvati. Medutim, to neka ne bude nama problem. Mi nastojmo odgovoriti na pozive Marije, Kraljice mira, a sve ostalo ce se dogoditi u vrijeme kada to bude Providnost htjela. Cuvajte Medugorje. Ono je nada nama svima!"


MOLITVA MAJKI

Pokret majki za mir "Bedem ljubavi" organizira molitvu za sve poginule, nasilno odvedene i optuzene u Haagu. Molit ce se tijekom devet zadnjih subota u mjesecu. Prvi molitveni susret je 28. veljace 1998. u crkvi sv. Jakova u Medugorju.

Program susreta je slijedeci:
u 12, 30 okupljanje i prigoda za sv. ispovjed;
u 13 sati sv. misa
u 14 sati zajdnicki odlazak na Brdo ukazanja.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 02/25/98