84
11. veljace 1998.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MOLITE DA BISTE POSTALI OSJETLJIVIJI NA BOZJU RIJEC

Gospina poruka koja potice na molitvu da bismo postali osjetljiviji na Bozju rijec nastavak je njezine poruke da citamo Sv. pismo, zivimo ga i drzimo na vidnom mjestu u svome domu. Bozja rijec sadrzana u Bibliji predmet je svakodnevnog liturgijskog zivota Crkve. Prigodom slavljenja sakramenata, citanje i slusanje Sv. pisma je neizostavno. Nista se znacajno ne moze dogoditi u zivotu Crkve bez Sv. pisma. Ono nije neka vrsta obvezujuceg stiva, redovna lektira ili prirucnik. Za zivot Crkve ona predstavlja mnogo vise. Sv. pismo je Ustav zivota, djelovanja i navijestanja Crkve. Gospa ga preporuca za citanje i zivljenje da bismo upoznali Isusa Krista, povijest spasenja i tako se navikavali na njegovo znacenje za ne samo vjernicki, nego i drustveni, meduljudski zivot.

Rekoh da je Sv. pismo ustav krscanskog ponasanja. Pri tom ne treba zaboraviti da je vazno prihvatiti ne samo njegovu valjanost, nego prihvatiti i uvaziti njegova trazenja. Covjek je sklon traziti rupe u zakonu i slaba mjesta ustavnih odredbi. On se sebi cini vaznijim od opcevazecih uredbi, pa vlastiti probitak stavlja ispred postivanja zakona.Svi vec dobro znamo za posljedice uzimanja pravde u vlastite ruke. Covjek je u najvecoj kusnji pogrijesiti kad si prisvoji pravo sam krojiti pravdu. Cak i onda kad je ocigledno zakinut.

Tumaceci i razlazuci Sv. pismo s pravom drzimo da ima manje vaznih i jako vaznih mjesta. No, nije lagano biti siguran da smo prepoznali ona jako vazna. Skloni smo neke stvari Sv. pisma proglasiti da i nisu tako vazne i misliti da ih bolje razumijemo od onih koji su ih zabiljezili i napisali. Tu je slijedeca velika kusnja i ne smijemo misliti da tumaceci pojedine stvari ne navodimo vodu na vlastiti mlin. Navodenje vode na vlastiti mlin redovito je lose rjesenje u svim oblicima covjekova djelovanja pa i duhovnom. Duhovnost je jedno od najosjetljivijih podrucja covjekova bica i tu pocinjene pogreske izazivaju neizmjerljive stete u osobnom i zajednickom zivotu.

Molite stoga, potice nas Gospa. Nema vise smisla nesuvislost u molitvi, radu, ophodenju s ljudima, stvarima. Prionite uz Bozju rijec! Molitva ce vam u osjetljivosti na Bozju rijec zasigurno pomoci.

Fr. Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca sijecnja u svetistu Kraljice mira u Medugorju podijeljena je 21000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirao je 661 svecenik iz domovine i inozemstva, odnosno 21 svecenik dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca prosinca posjetili Medugorje: Poljska, Italija, Francuska, Koreja, Sjedinjene Americke Drzave i dakako, Hrvatska.

PISMO SV. OCU

Tijekom mjeseca sijecnja Sv. Ocu je uruceno slijedece pismo:

Medugorje, 1. sijecnja 1998.
Blagdan Marije Bogorodice

NJEGOVA SVETOST IVAN PAVAO II.

Sveti Oce,

iz srca Bosne i Hercegovine, ovdje gdje nijedna bomba nije pala u dramaticnim godinama rata, iz zupe Medugorje, mi franjevci saljemo Vam ovu poruku mira i radosti za Vasu Apostolsku Sluzbu. Ne zelimo Vas rastuziti losim vijestima nego obradovati obecanjem kojega smo dali Kraljici mira koja se vise od sesnaest godina ukazuje u ovom mjestu koje je postalo medunarodno srediste molitve i obracenja, posjeceno milijunima hodocasnika, stotinama biskupa i desecima tisuca svecenika.

Svetosti, ovo je nase obecanje Vama: Povodom velikog Jubileja zupa Medugorje zeli dati potporu Svetom Ocu putem posebne dnevne molitve za Vasu sveopcu Sluzbu s ovom nakanom: da Ivan Pavao II. otvori Sveta Vrata na Bozic 1999. Godine.

Gospa nas od samog pocetka u svojim porukama poziva da na poseban nacin molimo za Svetog Oca, jer Ona ima poseban plan za Vas Vasa Svetosti. Mi danas vise nego ikad svjesni smo te velike duhovne bitke kuju smo u Bosni i Hercegovini tjeskobno prozivjeli u ratu koji se dobiva samo oruzjem evandelja na koje nas Gospa poziva: molitva, post, obracenje srca, sakramentalni zivot, krunica, posveta Njezinom Bezgrjesnom Srcu...

Svjesni nase pastoralne odgovornosti koja je povecana ukazanjima sto su privukla milijune hodocasnika, osjecamo odgovornost zamoliti hodocasnike koji ce ovamo dolaziti da na poseban nacin mole za Vas, Sveti Oce. Uistinu mislimo da ovo nadahnuce dolazi od Kraljice mira koja trazi da stavimo Medugorje u duhovnu sluzbu Vasoj Svetosti putem molitve, sve dok se milost molitve iz mnogih srdaca ovdje dobivena, izlije po cijelome svijetu kao doprinos Medugorja u potpori Ivanu Pavlu II., marijanskom Papi, da biste Vi mogli izvrsiti zadacu koju Vam je Bog povjerio.

Vi ste, Svetosti, zatrazili od vjernika u Poljskoj, u Vasem posljednjem pastoralnom pohodu, da klececi isprose od Boga milost da dovrsite ono sto je Kardinal Wyszynzki u blazenom sjecanju Vama prorekao: "Ti trebas uvesti Crkvu u trece tisucljece". Zupa Medugorje prihvatila je Vas poziv upucen u Poljskoj i zeli ga prosiriti na sve hodocasnike koje Providnost nije prestala voditi do Kraljice mira. Zelimo da u franjevcima koji djeluju u ovoj blagoslovljenoj zupi, prepoznaju zelju poduprijeti Vasu Svetost u ovim godinama priprave za veliki Jubilej. Zelimo doprinijeti molitvom Presvete Djevice za nakanu koju Ona ima za Svoga Papu "Totus Tuus".

Izvolite Svetosti primiti nas ponizni dar,

Fratri i hodocasnici iz Medugorja


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 02/11/98