83
28. sijecnja 1998

PRESS BULLETIN - Hrvatski

RED U ZIVOTU

Govor Kraljice mira o dobru i poticaji na dobro nisu vise tako lagano razumljivi. Sadrzaj i znacenje rijeci "dobro" toliko se raznoliko danas tumace da je pravo umijece druge uvjeriti da je nesto dobro, odnosno da je nesto lose. Sve je teze pronaci i konsenzus, sto je korisno, a sto nije korisno. Zahtjev Gospinih poruka da Boga stavimo na prvo mjesto zvanicno smatramo dobrim i korisnim. No, svakidasnji nas krscanski zivot opovrgava nerijetko valjanost toga iskaza. I kad covjek razmislja iz kuta ugodnosti i korisnosti, tesko ce staviti ruku u vatru za tu stvarnu vjernicku zadacu. Odmah se naime suocavamo s pitanjem, sto ce biti od nas? Sto ce biti s nasim prijateljima? Sto s karijerom? Sto sa sadasnjim zanimanjem? Udati i ozenjeni pitaju sto u tom slucaju s partnerima ili potomstvom? Ne znamo, naime, kakve ce posljedice imati stavljanje Boga na prvo mijesto. Kako i na koji ce nacin to promijeniti nas zivot?

Kad malo pogledamo sv. Pismo, nekoliko nam se primjera namece kao moguce rjesenje. I nakon toga ce nam mnogo toga ostati nedoreceno. No ipak... Za apostole se odluka Isusa staviti na prvo mjesto sastojala u tome, ostaviti sve ostalo i ici za njim i zivjeti kao i on. Na takvim odlukama je pocivalo navjestanje i sirenje Evandelja. No, bilo je i drugih. Za Zakeja je, primjerice nadoknada stete ostecenima i polovica imutka siromasima bila plod odluke Isusa staviti na prvo mjesto. Za Martu i Mariju, vjera da Isus moze uskrisiti njihova mrtvog brata, bila je plod odluke Isusa staviti na prvo mjesto. Za javnu gresnicu, ostaviti grijeh bijase plod odluke, Isusa staviti na prvo mjesto.

Iz primjera ovih svetopisamskih osoba Gospa nas poziva Boga staviti na prvo mjesto. To ce nam pomoci shvatiti da staviti Boga na prvo mjesto ne znaci napraviti pravu zbrku od zivota, nego u zivotu napraviti red.

Fr. Ivan landeka


V I J E S T I

MISIJSKO PUTOVANJE FRA IVANA LANDEKE

Bozicne i novogodisnje blagdane fra Ivan Landeka, medugorski zupnik, nije proveo u Medugorju vec u dalekoj Kanadi i SAD-u. Na poziv tamosnjih hrvatskih misionara posjetio je hrvatske molitvene sredisnjice koje osim vjere nastoje sacuvati i kulturu i obicaje nasega naroda u tim dalekim zemljama. Na putu prema SAD-u fra Ivan Landeka posjetio je i Hrvatekoji se trenutno nalaze u u pritvoru medunarodnog suda u Den Haagu. Nakon svog povratka fra Ivan je izmedu ostalog kazao i ovo:

"U zatvorima na zapadu gotovo je pravilo da svecenici vode redovitu pastoralnu brigu o zatvorenicima i da skrbe o njihovoj vjernickoj praksi. Buduci da u Den Haagu, UN-u pritvoru, hrvatski pritvorenici nisu imali tu skrb, ja sam dobio odobrenje zatvorskih vlasti da ih za Bozic pohodim i slavim s njima sv. misu. Biskup iz Roterdama izrazio je prije odredenog vremena potrebu da se jedan svecenik vise angazira za njihovu duhovnu skrb. I to ne samo za katolike, nego i za pripadnike drugih vjera. Ulazak u zatvor bio je bez teskoca i osoblje zatvora bilo je vrlo uljudno. Pritvorenici su me docekali svi na okupu i svecano odjeveni. To da su bili svi zajedno nije svakidasnja prigoda. Bili su dobro raspolozeni. Imao sam prigode razgovarati sa svakim pojedinacno i ponuditi prigodu za sv. ispovjed onima koji su za to osjecali potrebu. Nakon toga slijedila je bozicna sv. misa. Pjevali smo bozicne pjesme, a zatvorenici su izmedu sebe podijelili citanja molitve vjernika. Na koncu sam blagoslovio jelo, jednu sunku, kojom su se oni osladili na sam dan Bozica. Bili su zahvalni za moj dolazak i cestitali su svima Bozic i Novu godinu, te zahvalili svima koji za njih mole, za njih se zanimaju i pruzaju potporu njihovim obiteljima. Na koncu sam u zatvorskoj bolnici imao prigodu posjetiti i ranjenog Vlatka Kupreskica. Bio je malo iznenaden mojim posjetom, ali se i uvelike veselio. Dobro se oporavlja od ranjavanja i trebao je uskoro prijeci iz bolnice k ostalima.

SEMINARI POSTA I MOLITVE

Kao i niz godina do sada, pripravljajuci se za najveci krscanski blagdan Uskrs, u molitvenoj kuci "Domus pacis" odrzat ce se 5 seminara posta i molitve. Prvi zapocima 2. ozujka 1998., a posljednji zavrsava pred sam Uskrs.

Sveti Otac Ivan Pavao II u svojoj enciklici "Evandelje zivota" poziva nas: "... vratite se postu i molitvi u odvaznosti i poniznosti...", a i sama Gospa u svojim porukama toliko puta nas je pozvala na post i molitvu. Jednom je cak rekla: "... postom i molitvom i ratovi se mogu zaustaviti..." Stoga pozivamo sve one koji se zele sto dublje pribliziti tajni Kristova Otkupljenja, da sudjeluju na ovim seminarima, jer su uistinu bogati iskustvima. Organizator i voditelj seminara je fra Slavko Barbaric.

CD ZA NAS RADIO

U broju 79 Press Bulletina zamolili smo vas za pomoc nasoj radio postaji tko sto biste nam poslali CD s glazbom iz vase zemlje. Vec smo nesto i dobili, stoga vam na tomu srdacno zahvaljujemo. Za nadolazece uskrsne blagdane nemamo dovoljno prigodne glazbe stoga vas i ovim putem molimo za CD s uskrsnom glazbom. Zelja nam je pozdraviti vas s valova nase radio postaje kada dodete u Svetiste Kraljice mira u Medugorju. Unaprijed vam od srca zahvaljujemo.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 01/28/98