81
31 prosinca 1997.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

ISTINITOST RACUNA

Uvijek kada zavrsava jedno razdoblje, a pocima drugo volimo napraviti zavrsni racun. Ishod, ipak, obicno vec unaprijed znamo. Ucinit cemo sve da on izgleda povoljno za nas.

Gore iznesena tvrdnja potvrduje se svake godine dok svijet slavi tzv. Novu godinu. U sredstvima drustvenog priopcavanja nizu se uspjesi za uspjesima. Da ne bi sve izgledalo tako blistavo i zbog toga neuvjerljivo, progovori se i o crnim zivotnim stranama. No, na kraju ipak ispane da je nase usmjerenje bilo ispravno i da samo treba malo bolje pripaziti slijedece godine.

A cini mi se da bi trebalo itekako pripaziti. Kao covjecanstvo stjerani smo u misju rupu. Teorija liberalizma otvorila je vrata svemu i svacemu. Na taj nacin pokusavaju se skriti temelji na kojima jedino moze pocivati covjecanstvo i sve ono sto ono cini. Covjek vise nije bice koje nastava zemlju, nego bice koje ju unistava u ime svoje ugode. Zbog toga mu se dogada da samo sebe tjera u misju rupu i da tamo drhturi pred nadolazecim dogadajima.

Bogu se zacijelo ovakvo stanje ne svida. Preko Kraljice mira nam neprestano porucuje kako izici na svjetlo dana i nicega se ne bojati. Kaze nam da budemo radosni, otvoreni, slobodni, da udisemo zivot punim plucima. Imamo na to potpuno pravo. On nam ga je dao prilikom nasega rodenja i ne zeli da nam ga bilo tko drugi uzme. Gospa nas poput njezne majke uvjerava u to. Vodi nas za ruku da bismo vec jedanput prohodali i shvatili da se ovom zemljom moze ici uzdignute glave.

Prijelaz iz jedne u drugu godinu u svetistu Kraljice mira u Medugorju zivi se u molitvi i pjesmi. Radost je itekako prisutna, samo je razlicita od "radosti" koju pruza razuzdana pjesma i obilje pica i ica. Oni koji ju prozivljavaju pokusavaju pod svoje racune staviti istinit predznak. Mozda i nije tako lijep, ali je takav kakav je i zacijelo ce slijedeci put biti bolji.

Fr Miljenko Stojic


V I J E S T I

BOZICNA DEVETNICA

Tijekom bozicne devetnice zupljani su zajedno s hodocasnicima molili krunicu na Brdu ukazanja uz redovito zajednicko okupljanje na vecernjem molitvenom programu.


HUMANITARNA ORGANIZACIJA "PRIJATELJI TALENATA"

Punih sedam godina u Medugorju djeluje "Fond prijatelji talenata". Osnivaci su mu ljudi koji zele pomoci mladim nadarenim osobama razviti svoje darove, te tim darovima sluziti svijetu. Ravnatelj je fra Slavko Barbaric.

Ovim kratkim tekstom zelimo se predstaviti i prikazati svoje namjere i pozvati sve udruge sa slicnim namjerama na suradnju. Suradnjom ce se otvoriti svima nove mogucnosti djelovanja i pomoci ce se mladima na njihovu putu osobne izgradnje i razvijanja darova koje im je Bog povjerio, ali ne za njih same, nego za sve ljude.

Ovaj Fond je poceo svoje djelovanje u ratnim okolnostima i vec je pomogao mnogim mladima na njihovu zivotnom putu. Medutim, poratne okolnosti su za mnoge mlade vrlo nepovoljne, i moralno i materijalno, te im je potrebna time jos veca pomoc na svim razinama.

Konkretni ciljevi i zadaci Fonda su:

- kreditiranje i potpora talentirane djece, ucenika i studenata;

- promicanje ciljeva Fonda u svrhu poticanja pravnih i fizickih osoba da izdvajaju sredstva za potporu i kreditiranje talenata;

- razradivanje sustava potpore i kreditiranja u cilju sto potpunijeg razvoja nadarenosti, te brzeg i kvalitetnog skolovanja;

- suradnja sa sveucilisnim i skolskim ustanovama, s drzavnim i drugim fondovima za financiranje ucenika i studenata, s opcinama, vjerskim, politickim i drugim organizacijama, te pravnim i fizickim osobama, u skladu s odredbama sadrzanim u temeljnim nacelima Fonda.

I ove akademske godine pomazemo redovito 100 studenata na razlicitim ucilistima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te dodjeljujemo jednokratne pomoci obiteljima sa dvoje i vise studenata. Nastojimo, takoder, pomagati u posebnim socijalnim slucajevima.

Ovim putom pozivamo srdacno sve organizacije u svijetu sa slicnim namjerama da nam se jave, da bismo mogli suradivati u ovom dobrotvonom nastojanju.

Iskren pozdrav iz Medugorja.

Javite nam se na slijedecu adresu ili telefonski:

"Fond prijatelji talenata"
Domus pacis
88266 Medugorje
BiH
tel./fax 00387-88-651-549 (svakim danom od 9, 00 - 13, 00)


UDRUGA "MEDUGORJE ZA DJECU" PROSLAVILA DESETU OBLJETNICU

Udruga "Medugorje za djecu", koju je, nakon svojega duhovnog i fizickog ozdravljenja 1986. u Medugorju, osnovao godinu dana kasnije svicarski pijanist Mauro Harsch, proslavila je u listopada 1997. desetu obljetnicu svoga djelovanja. Ova Udruga nastoji razvijati djelotvornu pomoc djeci svijeta. Posebno nastoji i vec djelotvorno pomaze napustenoj djeci i sirocadi u Indiji, Brazilu, Rumuniji, a pomaze vec i u Juznoj Americi, Africi i Madagascaru. Posebno je spomena vrijedna pomoc u izgradnji "Majcina sela", zivotnog okolisa za napustenu djecu i ratnu sirocad u Bijakovicima-Medugorje. Udruga "Medugorje za djecu" darovala je novcana sredstva za izgradnju jedne kuce u kojoj sada zivi sedmero djece. O njima se brinu s. Zdenka Kozina i Ruzica Ruzic, prognanica iz Konjica, majka fra Dragana Ruzica, hercegovackog franjevca.

Ovo je prva dobrotvorna Udruga nastala nadahnucem medugorskih dogadanja. Zelja je njezina osnovatelja da i dalje pomaze siromasnoj i napustenoj djeci. Stoga je u sklopu proslave desete obljetnice organiziran dobrotvorni koncert. Orkestar Chamber odrzao je vrlo uspjeli prigdoni koncert pod vodstvom Carla Marije Giulini. Osnivac Udruge g. Mauro Harsch izdao je u meduvremenu u dobrotvorne svrhe jedan CD sa glazbom Mozarta i Chopina. Sva dobit ide za nakane Udruge.

Udruga izdaje cetiri puta godisnje svoj list "Pupoljci". Tako se Marijin duh brige za djecu siri i donosi obilne plodove.

Rado primaju informacije o drugim Udrugama i pismenu suradnju djece iz cijeloga svijeta.

Sve druge potrebne informacije se mogu dobiti u tajnistvu Udruge: 00 41-91-6839902.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 12/31/97