80
17. prosinca 1997.

PRESS BULLETIN - U Hrvatski

DJETINJSTVO POVIJESTI

Svatko na ovoj kugli zemaljskoj ima svoje djetinjstvo, pa tako i covjecanstvo. U tome cemo se svi lako sloziti, samo se necemo lako sloziti oko toga kada je to djetinjstvo zapocelo. Znanstvenici koji znaju samo za znanost, ali ne i za dusu, pokusat ce to izreci pomocu broja godina kada se covjek bioloski poceo priblizavati svome danasnjem obliku. Oni drugi koji priznaju i dusu u covjekovu zivotu izreci ce to na neki drugi prikladni nacin. Mi koji se nazivamo krscanima, i uz to smo znanstvenici ili obavljamo druge casne poslove, reci cemo zacijelo da je djetinjstvo covjecanstva zapocelo s Isusom Kristom. I bit ce to izricaj koji ce nas ispuniti poput najljepseg dara.

Sve ono sto se dogadalo prije Isusa Krista jest ustvari samo onih devet mjeseci koji su potrebni da bi se dijete rodilo. Covjecanstvo se razvijalo i postajalo sposobnim ugledati svjetlo dana. Tek kada se Isus rodio i ono je postalo sposobnim prohodati i reci da je tu. Isus je Krist tako postao kamenom medasem u povijesti covjecanstva. Ne moze se vise zivjeti kao da on ne postoji. Odnosno, moze se, ali takav nacin zivota poprima jos vecu tezinu nego prije.

Svake godine diljem zemaljske kugle slavimo ovaj dogadaj Isusova ulaska u nas zivot. Vanjski izgled tih slavlja je vise manje uvijek isti. Medutim, nase nutarnje stanje je razlicito. Ima nas kojima je glavno proveseliti se, dobiti neki dar, posjetiti prijatelje... i to je to. A trebalo bi biti drugacije. Slavlje Isusova rodenja jest trenutak preispitivanja nasega stava prema onome sto je on uradio za svakoga od nas. Tek kada tu uspostavimo pravo stanje, mozemo se radovati zajedno s drugima.

Bog nas ne ostavlja same u nasemu snalazenju ovim zemaljskim stazama. Da bismo vec jedanput shvatili sto je to on ucinio za nas i da bismo iz toga izvukli pravu korist, poslao nam je svoju Majku. Ona nam iz dana u dan prenosi njegove poruke. Zeli nas nauciti kako u sebi sacuvati svjezinu i toplinu svoga djetinjstva.Na nama je shvatiti tu mudrost.

I kao pojedinci i kao covjecanstvo imamo odredeni broj godina i drugi nas mozda zbog toga smatraju odraslima. No, odrasli smo tek onda kada u sebi osjecamo neprekinuti tok od svoga izvora do nase duse. Tek tada mozemo imati svoju osobnu i svoju zajednicku povijest, odnosno tek tada ona moze imati svoje djetinjstvo. Bude li ga imala, nece biti hladna i narogusena, nego topla i mila.

Fr. Miljenko Stojic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca studenog u svetistu Kraljice mira u Medugorju podjeljeno je 29. 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 1. 388 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 46 svecenika dnevno. Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca studenog posjetili Medugorje: Poljska, Italija, Belgija, Njemacka, Nizozemska, Koreja, Amerika, Francuska, Madarska, Austrija, Rumunjska, Ceska, Slovacka, i dakako, Hrvatska.


NOVA GODINA

Molitveno bdjenje za Novu godinu odrzat ce se i ove godine u medugorskoj crkvi. Bdjenje zapocima u 22 sata, a zavrsava se sv. misom u pola noci.


UREDNISTVO PRESS BULLETINA

Objavljujemo sastav urednistva Press Bulletina:

1. Fra. Miljenko Stojic
2. Fra. Ivan Landeka
3. Fra. Slavko Barbaric
4. Marija Dugandzic
5. Stipe Cavar
6. Kreso Sego


DEVETI MEDUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

Deveti medunarodni molitveni susret mladih odrzat ce se od 31. srpnja do 6. kolovoza 1998. Program susreta objavljujemo u cijelosti.

TEMA SUSRETA: "O DODI STVORCE, DUSE SVET"

TEME PO DANIMA:

31. VII., petak,
18,00 Krunica,
- 19,00 misa,
- 22,00 Predstavljanje skupina i klanjanje

1. VIII., subota: "Duse Sveti - Ti si Bog"
o. Hans Buob, Njemacka
- 9.00 molitva, Duhu Svetomu, o. Hans Buob
- 16.00 o. Hans Buob, Ivan Dragicevic,

2. VIII, nedjelja: "Duh Sveti i Marija"
o. Andrea Gasparini, Italija
- 9.00 Susret na Podbrdu -Andrea Gasparini, Mirjana Soldo
- 16.00 Andrea Gasparini

3. VIII., ponedjeljak: "Duse sveti - otvori nasa srca"
don Cosimo Cavaluzzo, Italija
- 9.00 molitva, don Cosimo
- 16.OO Jakov Colo, don Cosimo
- Nakon vecernje mise euharistijska procesija kroz zupu

4. VIII., utorak: "Duh Bozji i duh svijeta"
s. Elvira, utemeljiteljica zajednice "Cenacolo"
- 9.00 molitva, s. Elvira
- 16.00 Vicka Ivankovic, mladi iz zajednice s. Elvire
- Program zajednice "Cenacolo"- "Duh Bozji i duh svijeta", 22,00 - 24,00

5. VIII., srijeda: "Medugorje - djelo Duha Svetoga"
fra Jozo Zovko
- 9.00 molitva, fra Jozo
- 16.00 svjedocanstva
- Mladi pjevaju Gospi i posveta svih Gospi

6. VIII., cetvrtak, - Krizevac - "Budite mi svjedoci u svijetu"
- krunica uz Krizevac u 3.00 izjutra --*Sv. misa u 5.00 izjutra *

PREPORUKE:
1. Ponijeti sa sobom:
a. slusalice i mali radio sa FM frekvencijom.
b. Bibliju, suncobran, svijecu za procesiju.

2. Osobe sa klasicnim instrumentima /violina, flauta,oboa itd./ neka se jave Agostinu, koji je odgovoran za glazbu, na fax 00387 - 88 - 651 - 888. Njima cemo omoguciti boravak u "Domus pacis". Na faxu naznacite svoje ime i prezime, adresu, dob, iskustvo, instrumenat. Javit cemo vam se.

3. Skupine, koje ce sudjelovati na molitvenom susretu, neka ne planiraju druge programe za vrijeme susreta mladih.

4. Navecer je zajednicka sv. misa.

DNEVNI RASPORED:
9,00 - 10,00 jutarnja molitva
10,00 - 11,00 predavanje
11,00 - 11.30 proba pjesama
11.30 - 12,00 predavanja
12,00 podnevna molitva
12.30 stanka
16,00 - 17,00 svjedocanstva/ vidioci i drugi svjedoci/
18,00 zajednicka krunica i misa
22.00 - 23.30 Klanjanje

EUHARISTIJSKO KLANJANJE BITI CE CIJELO VRIJEME


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 12/17/97