78
19 studenoga 1997.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

SKOLA ZA ISKRENE

Tko proboravi koji dan duze u zupi Medugorje pocinje zapazati lica koja pripadaju razlicitim narodima i rasama. Nakon sto se, naime, smjestio u prostoru i vremenu, nakon sto je postavio svoj odnos prema medugorskim dogadajima, moze se posvetiti promatranju drugih oko sebe. Ono sto primjecuje, moze se sazeti u nekoliko rijeci: svi se zajedno mole, druze i nitko nikome ne smeta.

Naravno da im nije bilo nimalo lako doci do ovakvog stanja. Trebalo je preskociti sve naucene sheme i prepoznati da smo svi jednaki pred Bozjim ocima. Ponavljam, svi smo jednaki, nitko nije jednakiji.

Kraljica mira jest ona koja je otvorila ovu skolu. Ona je glavni predavac, a sastavljac programa jest Bog. Zbog toga daci u ovoj skoli uspjesno zavrsavaju obuku, samo ako to zele, bez obzira na svoje ljudske sposobnosti. Ocjena im je tada svima ista, buduci da Bog cijeni zalaganje, a ne suhi postignuti rezultat.

Gradivo koje se predaje ne izvodi se samo u zupi Medugorje i nikada ne ovisi o broju ucenika. Gospi i Bogu dovoljan je i samo jedan ucenik, pa nalazio se on i na kraju svijeta. Oni dolaze k njemu i zele ga poducavati. Sve sto on treba uciniti jest otvoriti vrata svoga srca i poceti sricati prva slova u ovoj skoli. To je ujedno i jedina nadoknada za sve trenutke poducavanja.

Znam odmah tko se nece upisati u ovu skolu. Bit ce to svi oni koji zivotu pristupaju neiskreno. Oni znaju da Bog vodi ovaj svijet, ali na to samo odmahnu rukom. Drazi im je trenutni varljivi sjaj ove zemlje, nego kraljevstvo nebesko koje nas tek ocekuje. No, isto tako znam tko ce se odmah upisati. To su svi oni koji su iskreni, koji se ne boje proci kroz poteskoce da bi stigli do pravih stvari. Ovo je skola upravo za njih.

Fr. Miljenko Stojic


V I J E S T I


BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca listopada u svetistu Kraljice mira u Medugorju podjeljeno je 139. 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 3. 364 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 108 svecenika dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca listopada posjetili Medugorje: Poljska, Engleska, Italija, Irska, Belgija, Njemacka, Nizozemska, Koreja, Kanada, Amerika, Australija, Francuska, Skotska, Slovenija, Madarska, Brazil, Austrija, Rumunjska, Ceska, Slovacka, Latvija, Portugal, Nova Gvineja i dakako, Hrvatska.

Koncem listopada posebno brojni su bili francuski hodocasnici. Njih oko 2. 000 doslo je u pohode Mariji u ovo svetiste. Francuzi vec tradicionalno organiziraju svoje najvece hodocasce u posljednjem tjednu mjeseca listopada. To je prigoda da se i sami organizatori skupina susretnu, podijele svoja iskustva i obogate jedni druge dobrim plodovima svoga dugogodisnjeg rada.

BLAGDAN SVIH SVETIH

Za blagdan Svih svetih i Mrtvi dan u medugorsko svetiste tradicionalno dolazi veliki broj hodocasnika iz Italije. To su inace dani kada se u ovom svetistu zajedno s hodocasnicima iz cijeloga svijeta, na poseban nacin molimo za sve umrle, a poglavito za pale hrvatske branitelje. Inozemnim hodocasnicima oni nisu nepoznati. Naprotiv. Medugorski su hodocasnici postali veliki prijatelji hrvatskoga naroda i njegovi veliki dobrocinitelji tijekom domovinskog rata. Nasa stradanja dozivljavali su kao svoja, nase potrebe kao svoje. Za nasu malu zemlju mnogi u svijetu su culi upravo od medugorskih hodocasnika i dali svoj doprinos napacenom pucanstvu nase domovine u, za nju, najtezim trenucima. Oni su uistinu pokazali da nastoje zivjeti onu Gospinu rijec zapisanu u sv. Pismu:"... Cinite sve sto vam On kaze..." A zupljani zupe Medugorje i svi oni koji su osjetili njihovu ljubav, brigu i skrb trajno ih nose u svojim molitvama i zazivlju na njih Bozji blagoslov.

VIII. MEDUNARODNI SUSRET CENTARA MIRA SREDNJE I JUZNE AMERIKE

Predstavnici 20 Centara mira iz svih latinskoamerickih zemalja okupili su se posljednjeg tjedna u Medugorju na VIII. medunarodnom susretu Centara mira. Ti Centri su nastali kao mjesta okupljanja svih onih koji su osjetili vaznost Gospina poziva u Medugorju. Njihova djelatnost se ogleda poglavito u sirenju poruka, te u organizaciji molitvenih skupina i hodocasca. To je vec VIII. susret, no prvi se put odrzava u Medugorju. Oko 350 sudionika provelo je tjedan dana u molitvi i razmisljanju, razmjenjujuci iskustva svoga dugogodisnjeg rada na sirenju Gospine poruke mira medu vjernicima spanjolskog govornog podrucja. Posebno je istaknuta nuznost suradnje svih Centara radi vjerodostjonog sirenja Gospine poruke svijetu.

MOLITVA ZA ZUPU MEDUGORJE I MJESNU CRKVU

Zivotna je mudrost da ako zelimo da rijeka bude cista, onda najprije trebamo nastojati da na bilo kakav nacin ne onecistimo izvor. Kraljica je mira na samom pocetku svoga ukazanja rekla da je na poseban nacin izabrala zupu Medugorje. Time ju je ucinila izvorom preko kojega ce teci rijeka njezina djelovanja.

Buduci da nije uvijek lako ostati cistim izvorom na ovoj nesavrsenoj kugli zemaljskoj, pozivamo sve prijatelje Kraljice mira da se uvrste u skupinu molitelja za zupu Medugorje i za mjesnu Crkvu. Ako oni, naime, budu znali zivjeti Gospine rijeci, lakse ce se promijeniti citav svijet.

Svaki dan izmolimo najmanje jedan Oce nas, Zdravo Marijo i Slava ocu. Ovo neka traje do casa crkvenog priznanja ukazanja Kraljice mira. Tada cemo odluciti sto dalje.

Bilo bi nam drago da nam javite broj molitelja. Naravno da uspjesnost ne ovisi od samoga broja.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 11/19/97