75
08 listopada 1997

PRESS BULLETIN - Hrvatski

LICE LJUBAVI

Ima li ljubav lice? Odgovor je tako lagan, zar ne? Ljubav je lijepa, dobra, ona izgraduje... Sve izrisaji jedan ljepsi od drugoga. Ipak, ima li ljubav lice?

Roditelji koji ljube svoju djecu, ljube druge i ljube se medusobno pokazuju lice ljubavi. Pretpostavimo da ne vjeruju u Boga. U tom slucaju pokazuju ljudsko lice ljubavi. Ono se ocituje u svakodnevnim prilikama, ali bez oslanjanja na Boga. Oslanja se samo na sama sebe. S prestankom zivota prestaje postojati i to lice ljubavi. Jednom rijecju jednostrano je, odnosno samo s jednim obrazom.

Roditelji koji cine ono isto sto smo vec nabrojili, ali vjeruju u Boga, pokazuju i bozansko lice ljubavi. Sto je ta vjera veca, veca je i ociglednost te ljubavi. (Sve ovo naravno da vrijedi i za sve ostale slojeve ljudskog drustva.) Bozanska ljubav ucinila je da postoji ovaj svijet i da i mi jednoga dana u njemu pocnemo postojati. Ona se nadalje brine da ovaj svijet raste prema smislu i prema spasenju koje se zove kraljevstvo nebesko.

Kraljica mira nije bezosjecajni djelitelj cudorednih savjeta, nego ona koja je u svome zivotu iskusila i ljudsko i bozansko lice ljubavi. Tako ih je ujedinila da je ljubav u njoj postala prekrasan dragulj. Zbog toga nas ona poziva ostaviti svaku sebicnosti u ljubavi. To je moguce samo ako zivimo Bozju ljubav. Ona nas nece unistiti kao ljude, nego ce nas dokraja potvrditi kao osobe i dokraja nas povezati s našim Bogom. Nema te sile koja nas tada moze pobjediti. Sposobni smo sve svoje poteskoce rijesiti ljubavlju i drugima pokazati sto je ona.

Kada drugi kaze da nas voli, pogledajmo lice te ljubavi. Poslije toga biti ce nam sve puno jasnije.

fra Miljenko Stojic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca rujna u svetistu Kraljice mira u Medugorju podjeljeno je 114 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 2732 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 91 svecenika dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca rujna posjetili Medugorje: Spanjolska, Francuska, Irska, Engleska, Slovacka, Ceska, Amerika, Njemacka, Italija, Portugal, Poljska, Belgija, Nizozemska, Slovenija, i dakako, Hrvatska.


POSJET AFRICKOG NADBISKUPA

Vec nekoliko godina u Medugorju se susrecemo s hodocasnicima iz africke zemlje Gabon. U rujnu 1997. hodocasnicku skupinu pratio je nadbiskup glavnoga grada Libervile-a msgr. Andre Fernand Anguile. U Medugorju se zadrzao tjedan dana. Govoreci o svojoj zemlji i svojim dojmovima u Medugorju izmedu ostalog kazao je i ovo:

"Cesto su mi dolazili vjernici koji su bili u Medugorju. Govorili su mi o svojim iskustvima, donosili knjige i novinske clanke. Prosle godine hodocasnici su me pozvali poci s njima. Medutim, ja nisam zelio ici, buduci da mi je bilo poznato da Medugorje jos nije priznato. Ove godine dosao sam s ovom skupinom, i to sasvim svjesno, kao privatna osoba. ?elio sam vidjeti što se to događa. Znam za mnoge dobre plodove Medugorja. Oni koji su dolazili ovamo, nakon povratka kucama, postaju svjesniji vjernici i to na svim razinama. I to je ono sto nam je u ovom trenutku najpotrebnije.

Prvo sto me se duboko dojmilo jest molitveni duh ovdje u Medugorju. Vidim hodocasnike iz cijeloga svijeta. Vecernji molitveni program pokazuje koliko se i kako ovdje moli. I oni koji su u crkvi i oni koji ne mogu stati u crkvu i ostaju vani, pobozno i zarko mole.Vidim mnogo svecenika, koji ovdje satima ispovijedaju i poboznije mole nego sto je to uobicajeno. Posebno me odusevilo mnostvo mladih koji ovdje mole, ispovijedaju se. Ovdje nije tesko osjetiti nazocnost Bozju i djelovanje milosti, zato se moze vjerovati i u nazocnost Marijinu. Slusao sam svjedocanstvo vidjelaca i bio nazocan na molitvi s Ivanom za vrijeme ukazanja. Oni isijavaju mir i radost. Govore jednostavno, a posebno me se dojmio njihov govor o molitvi. Preporucili smo se u njihove molitve i zamolili ih da Gospi preporuce Gabon, sav narod i Crkvu. Opci dojam koji sada nosim sa sobom je zaista dobar. Ljudi ovamo dolaze i mnogo mole. Osjeca se mir. Ovdje nema turizma. Osjeca se Gospin duh i nazocnost.

Na pitanje :'Sto biste porucili vjernicima, svecenicima i biskupimaz. Msgr. Anguile je odgovorio:' Gospina ukazanja su dobar znak za nase vrijeme. Ona nas i preko Medugorja zeli pripremiti za treze tisuclje i treba ciniti ono sto nam govori. Ako je budemo slusali, bit ce dobro i svijet ce imati nadu. Dobro je sto se Gospa ukazuje Vi ovdje, svecenici i vidioci i cijela zupna zajednica nastojte ostati vjerni. Postali ste primjerom mnogima. Ovdje se cini mnogo dobra. Preporucam se u vase molitve i obecajem da cu moliti za sve vas. A kad se vratim kuci onda cu kazati da sam bio u Medugorju i pozvat cu vjernike da vise mole i poste, da svi zajedno dopustimo da nas Marija vodi u novo vrijeme.'"


SEMINARI POSTA I MOLITVE

U molitvenoj kuci "Domus pacis" u Medugorju, kao dio priprave za Bozic, tijekom Dosasca odrzat ce se nekoliko seminara posta i molitve. Sveti Otac Ivan Pavao II u svojoj enciklici "Evandelje zivota" poziva nas: "... vratite se postu i molitvi u odvaznosti i poniznosti...", a i sama Gospa u svojim porukama toliko puta nas je pozvala na post i molitvu. Jednom je cak rekla: "... postom i molitvom i ratovi se mogu zaustaviti..." Stoga pozivamo sve one koji se zele sto dublje pripraviti za blagdan Kristova rodenja, da sudjeluju na ovim seminarima, buduci da su oni, bogati iskustvima, uistinu prava prigoda za to. Organizator i voditelj seminara je fra Slavko Barbaric. Slobodnih mjesta ima jos za dva seminara i to od 7. prosinca do 12. prosinca i od 15. prosinca do 21. prosinca. Sve obavijesti mozete dobiti na telefon: - 387 88 651 333.


O B A V I J E S T I

Obavjestavamo sve hodocasnicke skupine i pojedince koji hodocaste u Medugorje da je svakodnevni vecernji program u crkvi, u zimskom vremenu, od 17 do 20 sati (u 17 sati krunica, 18 sati sv. misa, blagoslovne molitve i treci dio krunice).

Klanjanje Presvetom Oltarskom sakramentu je srijedom i subotom od 21 do 22 sata, a cetvrtkom neposredno nakon vecernje sv. mise. Klanjanje i molitva pred krizem Gospodinovim je svakog petka u crkvi nakon vecernje sv. mise. Svake nedjelje u 15 sati moli se krunica mira na Brdu ukazanja, a svakog petka u isto vrijeme Put kriza na Krizevcu. Prigoda za sv. ispovjed je svaku vecer najmanje sat prije pocetka molitvenog programa.

Sv. mise za razlicite jezicne skupine odrzavaju se tijekom jutra, shodno prethodnom dogovoru.

Sve obavijesti u svezi s molitvenim programom u svetistu Kraljice mira u Medugorju, kao i druge obavijesti, mozete dobiti u uredu informacija na tel. +387 88 65 19 88 u vremenu od 08 - 17 sati. Ovim putom molimo i sve organizatore hodocasnickih skupina da po dolasku u Medugorje obavijeste svoje hodocasnike o mogućnosti dobijanja potrebnih informacija u uredu informacija, koji se nalazi ispred ?upne kuće, a ne u zupnom uredu.Published by : INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira
(Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace),
88266 Medjugorje, BiH, fax number: 00387 88 651 444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone
mode by dialing the Robofax in our Information Center at +387-88-65-15-55.
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 10/08/97