73
10 rujna 1997

PRESS BULLETIN - Hrvatski

V J E R N O S T

POSLIJEDNJA VREMENA

Kada Gospa kaze da cemo zaliti za vremenima kada nam je ona prenosila Bozje poruke, znaci li to da su dosla poslijednja vremena? Gledajuci stanje u svijetu ne bi bilo tesko tako zakljuciti. Na sve strane puno je zla i nereda, kao izvornog proizvoda civilizacije koja se hvali da ne vjeruje i da ne zeli vjerovati u Boga.

U pocecima krscanstva neki su od krscana smatrali da je vec doslo poslijednje vrijeme. Zbog toga nisu nista htjeli raditi, nego su samo provodili dane ocekujuci taj poslijednji trenutak. Takvo njihovo ponasanje bilo je ubrzo odbaceno. Prvi krscanski poglavari su shvatili da taj pojam "poslijednja" moze trajati malo duze nego sto mi mislimo.

Ne zastupam misljenje da je ponovni Kristov dolazak vrlo daleko. Mozda je on vec tu za nekoliko dana. Ono sto zastupam jest to da bi svoje svakodnevne dane trebalo zivjeti tako kao da su ti dani vec pred nama. Poglavito u tom svjetlu shvacam Gospine rijeci o potrebi neizostavnog zivljenja njezinih poruka. Svaki trenutak i svaki sat jest nase poslijednje vrijeme. Gospinim rjecnikom receno to je nase milosno vrijeme.

fra Miljenko Stojic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca kolovoza u svetistu Kraljice mira u Medugorju podjeljeno je 181. 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 3 684 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 123 svecenika dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca kolovoza posjetili Medugorje: Rumunjska, Libanon, Spanjolska, Francuska, Irska, Engleska, Korea, Slovacka, Ceska, Amerika, Njemacka, Italija, Portugal, Poljska, Indija, Sri Lanka, Belgija, Madarska, Nizozemska, Slovenija, i dakako, Hrvatska.


FRA IVAN LANDEKA U DEN HAAGU

Medugorski zupnik fra Ivan Landeka vratio se iz visednevnog posjeta Nizozemskoj. U okviru tog pohoda fra Ivan se susreo s hrvatskim generalom Tihomirom Blaskicem, optuzenimpred sudom u Den Haagu. Tom prigodom fra Ivan je ispovjedio generala Blaskica i slavio sv. Misu zajedno s njim i jos jednim Nizozemcem, dugogodisnjim medugorskihm hodocasnikom. Nakon povratka fra Ivan je, izmedu ostalog, kazao i ovo:

"Poslije posjeta fra Slavka Barbarica generalu Blaskicu, general je zazelio da ga posjeti jedan svecenik koji bi prilikom posjeta s njim slavio sv. Misu. Nakon uobicajene procedure dobio sam sva potrebna dopustenja. Moj je dojam da je general dobrog tjelesnog, duhovnog i psihickog zdravlja, makar je 15 mjeseci u zatvoru. Dobrog je raspolozenja. Zanimljivo je da nikoga nista ne optuzuje i nikome nista ne prigovara. Taj susret s njim, to iskustvo s njim u zatvoru, za mene su jedan veliki poticaj. General Blaskic ne zivi s obitelji, medutim on taj dio zivota svjesno nosi. I to na jedan ozbiljan nacin, i ljudski, i vjernicki, i vojnicki. Duboko je uvjeren u svoju nevinost. Svoj zivot u zatvoru uredio je na najbolji moguci nacin. Svaki dan mu je isplaniran i sacinjen je od rada, citanja, tjelovjezbe, molitve i odmora. Izmedu ostalog generaal Blaskic svaki dan moli krunicu."


SREBRNI JUBILEJ FRA PETRA LJUBICICA

Fra Petar Ljubicic poznat je medu medugorskim hodocasnicima kao svecenik koji je deset godina radio u zupi Medugorje. U svojoj rodnoj zupi Prisoje 3. kolovoza 1997. proslavio je 25. obljetnicu svoga svecenistva. Tom prigodom okupio se veliki broj medugorskih hodocasnika i prijatelja Medugorja koji su mu se svojom nazocnoscu zahvalili za iskren i predan svecenicki rad.


O B A V I J E S T I

Buduci da se dogada da poneki pojedinci i tzv. zajednice po svijetu sakupljaju novac u ime Zupnog ureda Medugorje, ovim putom vas obavjestavamo da nitko ne moze sakupljati novac, za bilo koju svrhu, u ime svetista Kraljice mira bez odobrenja crkvenih i civilnih mjesnih vlasti iz Medugorja.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 09/10/97