71
13 kolovoza 1997

PRESS BULLETIN - Hrvatski

A VRIJEME ISTJECE

U skladu s onim sto je vec u prvim danima svoga ukazanja rekla Kraljica mira, moglo bi se reci da je stanje covjecanstva bilo ovakvo: bezbostvo i zbunjenost ljudi dosegli su opasnu razinu. Zbog toga je bilo potrebno da Bog vidljivo progovori danasnjem covjecanstvu. Oni koji su uz svoje tjelesne oci imali i otvorene oci duse, vec su i prije prepoznavali Bozje vidljivo djelovanje. Kakav bi to, naime, bio Bog kada bi bilo kada napustio svoj narod.

Jednog smo dana stupili svojom nogom na pozornicu ovoga svijeta. Od toga dana pocinje i povijest nasega drugovanja s nasim Bogom. Nismo mogli birati hocemo li se uopce pojaviti na svjetskoj pozornici, ali smo mogli birati kako cemo se ponasati na toj pozornici. Dano nam je vrijeme i bez obzira sto cinili ono polako istjece. Slici to pjescanom satu kojega smo imali ponekada prilike vidjeti.

Kraljica mira nam neprestano podvlaci da vrijeme zaista istjece. Ne prijeti nam ona time, nego nam samo dozivlje u pamet nase stanje. Bez svijesti o svome stanju u velikoj smo opasnosti poceti se ponasati u stilu "bas me briga". To je stil koji nam neprestano namece nasa civilizacije. A vrijeme istjece i zato me je briga prozivjeti ga u drustvu s Bogom i Kraljicom mira.

Fr. Miljenko Stojic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATAS

Tijekom mjeseca srpnja u svetistu Kraljice mira u Medugorju podjeljeno je 84 500 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 2895 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 97 svecenika dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom proteklog mjeseca posjetili Medugorje: Spanjolska, Francuska, Irska, Engleska, Korea, Slovacka, Ceska, Amerika, Njemacka, Italija, Portugal, Poljska, Belgija, Madarska, Nizozemska, Danska, Slovenija i dakako Hrvatska.


POSJET KOLUMBIJSKG NADBISKUPA

Za 16. obljetnicu ukazanja Medugorje je posjetio i jedan kolumbijski nadbiskup. Evo sto je tom prigodom izjavio:

"Ja sam Fabio Betancourt Tirado, nadbiskup Manizalesa iz Kolumbije. Dosao sam sa skupinom hodocasnika u kojoj su 4 svecenika, 52 vjernika i ja. Nakon hodocasca u Svetu Zemlju odlucili smo posjetiti ove krajeve, a posebno ovo svetiste. Na putu smo prema Rimu, gdje trebam primiti nadbiskupski stap 29. lipnja. Ovo je prvi put da dolazim u ovo mjesto. Ovdje osjecam nazocnost Bozju. To je ona ista nazocnost koju sam osjecao i u drugim marijanskim svetistima, kao u onim iz moje domovine Kolumbije, isto tako u onim iz drugih krajeva svjeta kao u: Fatimi, Lourdesu i Loretu. Osjecam Bozju milost koju daruje svojim vjernicima posredstvom Svoje Svete Majke, Djevice Marije. Vidim jako puno djece, mladih, odraslih i starih koji se dolaze moliti Djevici Mariji. Njoj predaju svoje potrebe, svoje probleme sa sigurnoscu da mogu Njezinim zagovorom doci do Gospodina.

Nisam upoznao u cijelosti medugorsku poruku. Sigurno je da nas Djevica Marija poziva slusati Gospodina. Govori nam o miru i o obracenju, a to je nesto sto je Bog uvijek trazio od covjeka i sto nastavlja traziti posredstvom Crkve. Gospa trazi pomirenje i bilo bi dobro da mozemo pozitivno odgovoriti na taj poziv. Preko Djevice Marije Gospodin ponovno trazi od nas da se obratimo i budemo nositelji mira."


SEMINAR ZA VODICE

Zbog zanimanja mnogih koji bi zeljeli raditi kao vodici u svetistu Kraljice mira u Medugorju, Drustvo vodica za hodocasnike u zupi Medugorje organiziralo je obrazovni seminar od 21. do 24. srpnja 1997. Nakon odrzanog seminara izvrsit ce se provjera znanja. Svi oni koji s uspjehom zavrse ovaj seminar stjecu mogucnost uclanjivanja u Drustvo vodica, a samim time i mogucnost rada s hodocasnickim skupinama. Svi oni, naime, koji zele raditi kao vodici u svetistu moraju upoznati i usvojiti odredena znanja da bi hodocasnicima, s kojima ce u buducnosti raditi, mogli pruziti vjerodostojnu informaciju.

Mladi su na seminaru slusali predavanja iz cetiri oblasti: Svetopisamske poruke (fra Miljenko Stojic), Krscanske poruke (fra Ivan Tolj), Gospine poruke (fra Slavko Barbaric) i Turizam i hodocasce u medugorskim dogadanjima (Marija Dugandzic).


MEDUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

Vec tradicionalni, osmi po redu, medunarodni molitveni susret mladih u Medugorju, odrzan je od 31. srpnja do 6. kolovoza 1997. Tema susreta bila je: " Ovo je sin moj ljubljeni".

Sudjelovalo je oko 5 000 mladih sa svih kontinenata . Mladima su govorili: s. Elvira, don Cosimo Cavaluzzo, fra Jozo Zovko, p. Gianni Sgreva, p. Jvrg M|ller, fra Slavko Barbaric i Alberto Bonifacio.Published by : INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira
(Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace),
88266 Medjugorje, BiH, fax number: 00387 88 651 444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone
mode by dialing the Robofax in our Information Center at +387-88-65-15-55.
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 08/13/97