69
16 srpnja 1997

PRESS BULLETIN - Hrvatski

M E D I T A T I O N

C A S N I K

U hrvatskom jeziku postoji zanimljiva rijec za vojnickog poglavara: casnik. Ona zeli reci da onaj tko obavlja tu duznost treba biti cudoredan covjek.

Nisam istrazivao to o istom pojmu kazu drugi jezici, ali znam da hrvatski jezik ima pravo. Ako nisi castan, ne mozes braniti domovinu.

No, ne vrijedi sve ovo samo za vojnicku sredinu. Iako nismo vojnici, svatko od nas treba biti casnik, covjek ciji su koraci upravljani cudoredem. Tada ce nasi postupci biti na cast nama i nasemu narodu.

Gospa kaze nesto slicno, ali samo drugacijim rijecima. Ona kaze da bismo trebali biti nositelji mira. citajuci i ostale poruke koje nam je ona upravila prepoznajemo da ovaj njezin poziv nije pomodni krik, nego nesto cemu treba pristupiti potpuno ozbiljno. Danas je mir zaista u opasnosti, htjeli mi to priznati ili ne. Gospa nam kaze da ga je moguce spasiti samo ako smo casni. Bog nam pruza ruku i samo ceka da je prihvatimo. castan covjek nece propustiti tu priliku.

Svijet koji zeli izgraditi Kraljica mira nije svijet prisile, vec svijet u kojemu je svakomu moguce slobodno zivjeti. Nadam se da je to i svijet svakoga od nas. I jos nesto: Gospin je govor uvijek govor otvorena i iskrena srca!

Fr. Miljenko Stojic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca lipnja u svetistu Kraljice mira u Medugorju podjeljeno je 143. 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 3 504 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 117 svecenika dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom proteklog mjeseca posjetili Medugorje: spanjolska, Francuska, Irska, Engleska, Korea, Slovacka, ceska, Amerika, Njemacka, Italija, Poljska, Brazil, Gwan, Belgija, cile, Kostarika, Madarska, Rumunjska, Nizozemska, Slovenija i dakako Hrvatska


MISIJSKO PUTOVANJE FRA SLAVKA BARBARICA

Danas gotovo da i nema zemlje koja nije zahvacena religioznomn krizom. Neke to osjecaju jace, neke slabije. Jedna od zemalja koju je duboko potresla kriza vjere je i Nizozemska. Bilo je, medutim, hodocasnika koji su dolazili i jos dolaze u Medugorje. Tijekom vremena postali su svjedocima Gospinih poruka u svojim sredinama i ele je prenijeti ostalim vjernicima svoje zemlje. U tu svrhu pozvali su fra Slavka Barbarica i vidjelicu Vicku Ivankovic da ih posjete. Tijekom tri dana fra Slavko i Vicka susreli su veliki broj vjernika koji se okupio na molitveni program. Zanimljivo je kako je medugorski duhovni pokret unio u srca ljudi novo svijetlo, jer "... jedino oni koji su isli u Medugorje, postaju spremni moliti, klanjati se i redovito dolaziti na sv. misu ..." kazao je upnik jedne od nekoliko upa u kojima su se susreti odrali.

Prigodom svoga posjeta Nizozemskoj fra Slavko je s Vickom i prijateljima posjetio i hrvatskoga optuenoga generala pred medunarodnim sudom u Den Haagu Tihomira Blaskica. Ovim svojim posjetom naravno da nije htio prejudicirati sudsku odluku, ali je htio posjetiti covjeka koji vise od godinu dana ceka na sudenje i duhovno ga okrijepiti. Zatvorenik na to ima pravo bio kriv ili ne. Blaskic se inace dragovoljno predao sudu, buduci da je uvjeren u svoju nevinost i u pravo hrvatskog naroda braniti se i obraniti od svih napadaja, pa i onda kada su oni koji napadaju visestruko nadmocni u ljudstvu. Bilo mu je zajamceno da ce mu sudenje poceti u roku od dva mjeseca. Na cudenje mnogih dogovor nije postivan. To je zaboljelo citavu hrvatsku javnost, kao i svi postupci kojima se na medunarodnoj razini pokusava na sve moguce nacine izjednaciti napadac i zrtva, jos od prvih oruzanih napada u Hrvatskoj.


VOJNICKO HODOCASCE

Velikom vecernjom procesijom, u kojoj je vise od tisucu hrvatskih vojnika zajedno s nekoliko tisuca hodocasnika, nosilo upaljene svijece kroz medugorsko svetiste do Gospina kipa, zavrsilo je cetvrto vojnicko hodocasce u svetiste Kraljice mira u Medugorju.

Hodocasce vojnika zapocelo je okupljanjem pred crkvom sv. Jakova, da bi u velikoj procesiji pohodili Brdo ukazanja gdje su molili krunicu za mir. Od crkve do brda molitvu krunice predvodio je fra Ivan Bradvica. Po povratku s Brda ukazanja vojnike je cekao veliki broj svecenika za sv. ispovjed. Prije pocetka misnog slavlja sve nazocne pozdravio je medugorski upnik fra Ivan Landeka. Koncelebrirano euharistijsko slavlje, uz 55 svecenika iz domovine i inozemstva medu kojima su bili i upnik fra Ivan Landeka i vojni kapelan fra Miljenko Stojic, predvodio je fra Joakim Gregov, vojni kapelan, kipar i clan zadarske franjevacke provincije. U svojoj je propovijedi, izmedu ostalog kazao i ovo: "... Vi trebate cuvati i braniti domovinu, samo uz Boju pomoc. Da bi ova zemlja bila sveta, cuvajte je od svega onoga sto je zlo. U ime Boje u molitvi pocnite svaki dan, a tako ga i zavrsite. Pohodili ste ovo sveto tlo, nedavno ste hodocastili i u Lourdes, a to pokazuje koliko je vojnik eljan i potreban molitve..."

Vojnici ni ovom prigodom nisu zaboravili moliti za svoga generala Tihomira Blaskica.


SEMINAR ZA SVECENIKE

Oko 120 svecenika iz Engleske, Njemacke, Francuske, Italije, Rumunjske, Poljske, Amerike, Spanjolske i Hrvatske susreli su se pocetkom srpnja u svetistu Kraljice mira u Medugorju na cetverodnevnom seminaru. Tijekom seminara svecenici su zajedno slusali predavanja, razmisljali, molili, zajednicki slavili Euharistiju i pohodili medugorska brda. Seminar na temu "Svecenici u Marijinoj skoli" oragnizirali su i vodili fra Slavko Barbaric i don Cosimo Cavaluzzo, talijanski svecenik koji se posebno bavi propovijedanjem i pomae u organizaciji razlicitih seminara.


O B A V I J E S T I

Promjenjen je sustav rada robofaxa zbog povecanog broja jezika na kojima je dostupna Gospina poruka, razmisljanje i Press bulletin. Stoga, pozorno poslusajte naputke na vasem jeziku,kada nazovete robofax, i slijedite ih. Ukoliko biste naisli na poteskoce obratite nam se na br. faxa 00387 88 651 444.Published by : INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira
(Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace),
88266 Medjugorje, BiH, fax number: 00387 88 651 444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone
mode by dialing the Robofax in our Information Center at +387-88-65-15-55.
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 07/16/97