68
02 srpnja 1997

PRESS BULLETIN - Hrvatski

M E D I T A T I O N

NAS HOD

Za svaku obljetnicu ukazanja Kraljice mira u Medugorju skupi se silan svijet. Dolazi sa svih strana svijeta raznim nacinima.

Vrlo su zanimljivi oni koji dodu pjesice. Pocesto je to put dug stotinama kilometara. Ako ih ne pere kisa, onda ih przi sunce i zasipa prasina. Umorni u tijelu, ali odmorni u dusi dolaze Kraljici mira posavjetovati se s njom kako dalje upraviti svoje zemaljske korake.

Na njihovu primjeru se uci da bez znanja sto se zapravo hoe u zivotu, nikamo se ne stize. Pogresno je dane i dane provoditi u nekom trazenju koje nikako da dovede do ishoda. Vrijeme koje su sveci provodili u pustinji u trazenju jest vrijeme u kojemu su oni znali sto hoce i kroz teski pustinjski hod dolazili k tome.

Kraljica mira nas poziva spremiti se na nase poslanje nasim hodom. Bit ce on pokatkada tezak, ali ce dovesti do zeljenog ishoda samo ako to zelimo. Pritegnuti nam je, dakle, obucu i uzdignuta cela krenuti.

Fra Miljenko Stojic


V I J E S T I

16. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA U UPI MEdUGORJE

Tijekom ovih proteklih 16 godina Gospina nazocnost u ovoj zupi, preko hodocasnika se sirila svijetom. Unatoc ratnim dogadanjima koja su pogodila nasu domovinu, Gospina poruka mira doticala je i najudaljenije krajeve svijeta i ucinila Medugorje zupom svijeta. Potvrda tomu je i nazocnost oko 100. 000 vjernika koji su za sesnaestu obljetnicu posjetili Medugorje. Nabrajati zemlje iz kojih su dosli vjernici hodocastiti Kraljici mira gotovo je nemoguce. Dovoljno govori i podatak da je tijekom samo dva dana, 24. i 25. lipnja podijeljeno 40. 000 sv. pricesti. Mnostvo domacih hodocasnika, a veliki dio njih i bosonogi, dosli su u Medugorje zahvaliti Mariji za darovani mir. Vecernju sv. misu na samu obljetnicu na kojoj je sudjelovalo vise od 50. 000 vjernika predvodio je fra Gabrijel Jurisic. Koncelebriralo je 212 svecenika iz 31 zemlje. Na blagdan obljetnice u svetistu su se slavile mise za razlicite jezicne skupine i to na oko 15 jezika.

Za 16. obljetnicu Gospinih ukazanja u Medugorje su dosla i trojica i crkvenih velikodostojnika: splitski nadbiskup u miru dr. Frane Franic, biskup Rusade u Italiji Paolo Hnilica i nadbiskup nadbiskupije Manizales u Kolumbiji Fabio Betancur Tirado koji je inace na svom proputovanju prema Rimu gdje ce se sastati s papom Ivanom Pavlom II. S hodocasnicima sus luzili sv. Misu i svjedocili o svome uvjerenju u Gospinu nazocnost u zupi Medugorje.

24. lipnja, uoci 16. obljetnice Gospinih ukazanja, odrzana je sesta po redu "Hodnja mira". Zapocela je u 6,45 molitvom i blagoslovom hodocasnika ispred franjevackog samostana na Humcu. Hodocasnici, njih oko 7. 000, posli su prema Medugorju u 7, 00 sati. Nakon dolaska u Medugorje hodocasnici su se okupili ispred crkve u kratkoj zajednickoj molitvi. "Hodnja mira" zamisao je koja se rodila u srcima medugorskih hodocasnika i prijatelja Medugorja u najzescim danima rata - 1992. godine. Taj molitveni hod od 13 km odgovor je na nemir, nasilje i mrznju, te poticaj istinskom miru i pomirenju.


REDOVITO GOSPINO UKAZANJE VIDJELICI IVANKI

Vidjelica Ivanka Ivankovic Elez imala je redovito godisnje ukazanje 25. lipnja 1997. Prema svjedocanstvu samih vidjelaca njih cetvoro (Vicka, Marija, Ivan i Jakov) imaju jos uvijek svakodnevna ukazanja, dok Mirjana i Ivanka ukazanje imaju jedanput godisnje. Prigodom svog posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je, povjerivsi joj posljednju 10 tajnu, Ivanki kazala da ce tijekom cijelog svog zivota imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje, koje je trajalo sest minuta, Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kuci. Nakon ukazanja Ivanka je rekla: "Gospa mi je govorila o petoj tajni i izrekla slijedecu poruku: "Draga djeco, molite srcem da znate prastati i da vam bude oprosteno. Zahvaljujem vam na molitvama i ljubavi koju mi darujete."


POSJET TANZANIJSKOG BISKUPA MSGR. DAMIANA KYARUZI

Koncem svibnja Medugorje je posjetio novo imenovani biskup u Tanzaniji msgr. Damiano Kyaruzi. Na svojem putovanju u Rim, gdje ce biti zareden za biskupa, posjetio je i Medugorje. Evo sto je tom prigodom rekao: "Ja sam svecenik biskupije Bukoba u Tanzaniji. Do sada sam bio generalni vikar u svojoj biskupiji, a sada sam imenovan biskupom biskupije Sumbawanga. Svecenik sam vec 29 godina. Biskupsko posvecenje ce mi biti na obljetnicu moga svecenickog redenja 29. lipnja 1997. U Medugorju sam prvi put. Dosao sam ovdje moliti prije svog biskupskog redenja. Nasao sam ovdje mjesto i ljude koji mnogo mole u crkvi, na Podbrdu i Krizevcu. Vidio sam duboku poboznost na brdima. Ovo iskustvo mi je dobro doslo, jer ono za mene znaci, da su ljudi spremni moliti, kad im se dadne prilika i kad ih se dobro vodi. Ali nije ovdje samo mjesto molitve, nego mjesto u kojemu se mnogo moze nauciti. Posebno mi je vazno sto sam shvatio, da smo mi svi hodocasnici. Hodocasnici koji ovamo dolaze otkrivaju dar zivota. Bog ih ovdje lijeci. Vracaju se Bogu, prihvacaju zakone zivota i postaju glasnici mira. elim u svome djelovanju govoriti ljudima da se ne boje prihvacati zivot, iako znam da to nije lako. Kad se penjemo na medugorska brda, mozemo shvatiti te poteskoce. Posebno se to moze dozivjeti na Krizevcu. Lekcija koja se dobiva na Krizevcu glasi: Sve sto se susretne u zivotu treba prihvatiti i izvrsiti svoju zadaacu. Treba samo gledati i slijediti Krizni put Isusov. elim da svi hodocasnici ovdje priohvate svoje zivotno hodocasce s Bogom i Marijom".


POSJET BISKUPA IZ KAMERUNA

Polovicom lipnja Medugorje je posjetio msgr. ADALBERT HDZANA, biskup biskupije Mbalmayo iz Kameruna. Evo sto je tom prigodom kazao: "Rado posjecujem velika hodocasnicka marijanska mjesta. Bio sam vec dva puta u Lourdesu, te u Fatimi. Ovdje se osjecam potpuno ispunjen i sretan sam sto sam dosao. Ovdje osjecam, kako je Medugorje nastavak Fatime. Netko je to vec prije izrekao. Ali ovo sto ovdje vidim, to je nastavak Fatime, jer ovdje vidim ostvarivanje evandelja na nacin, kako odgovara danasnjem covjeku i situaciji covjeka. Gospa govori vrlo jednostavno. U porukama nema prijetnji stoga ni straha u srcima ljudi. Ono sto je vazno, ovdje se naglasava: ljubav, povjerenje u Boga. Medutim, grijeh se opire onome zivotu, koji nam Bog ovdje nudi. Sve sto nam Gospa ovdje govori nalazi se u evandelju i sredstva na koja nas poziva su iz evandelja i tradiciji Crkve. Ovdje se govori o zivotu, a u svijetu se dozivljava smrt. Sakramenti su kanali preko kojih dobivamo bozanski zivot. I Gospa nas poziva da prihvatimo sakramente i da ih zivimo. Ponaosob se radi o sakramentu pomirenja, a u sredistu se nalazi euharistija.

Nacin na koji se ovdje sve dogada je vrlo jednostavan, to mi se svida, a opet naglasava ono sto je najvaznije. Vjerujem, da u ovakvim dogadjanjima Crkva mora ostati vrlo razborita. Posebno mogu shvatiti sav oprez, jer dogadaji ovdje jos nisu zavrsili. Ali ovdje se dogada mnogo dobroga i vec duze vrijeme i to nam mora pomoci da shvatimo o cemu se radi. Ono sto sam ovdje naucio, mislim, da ce mi pomoci da se vratim vise pastoralu, kako nam je i Papa govorio, kad nam je rekao, da sve ucinimo da se dobro pripremimo za jubilarnu 2000-tu godinu. Ono sto mi je posebno na srcu ovdje u Medugorju, sto cu govoriti svojima, to je obracenje i posvecivanje. Gospa nam neprestano govori, oslobodite se grijeha i otvorite se ljubavi Bozjoj. Ja cu, kad se vratim, ponovno naglasavati ovo sto sam ovdje cuo i dozivio. To je ono sto znaci re-evangelizacija. Sve pozivam, da iskoriste ovo milosno vrijeme koje ovdje Bog daruje po Mariji. Bog neka vas blagoslovi. Molit cu za Vas sve a Vi molite za mene i moju domovinu."Published by : INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira
(Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace),
88266 Medjugorje, BiH, fax number: 00387 88 651 444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone
mode by dialing the Robofax in our Information Center at +387-88-65-15-55.
Published every other Wednesday.


BackHome OverviewInfo
Last Modified 07/02/97