65
21 svibnja 1997

PRESS BULLETIN - Hrvatski

M E D I T A T I O N

MUDROST MOLITVE

Od pocetka Gospina ukazanja Zupu Medugorje posjetili su i mnogi crkveni poglavari. Moramo razumjeti da im to nije bilo nimalo lagano. Na njima je, naime, velika odgovornost i svi paze sto ce oni reci. S te tocke gledista, mi mozemo pogrijesiti, ali oni ne bi smjeli.

Dolazak crkvenih poglavara u Medugorje ucvrstio je vjeru mnogih u istinitost medugorskih dogadanja. Vidjevsi i cuvsi predstavnike "sluzbene" Crkve bili su sigurni da Bog u ovo nase suvremeno vrijeme na poseban nacin govori svome narodu.

Ipak, uvjerenje da je Bog na djelu ne pociva, niti bi smjelo pocivati ni na cijim ljudskim rijecima. Ono pociva na plodovima koji se ocituju. I crkveni poglavari i ostali clanovi Bozjega naroda prepoznaju ih, ne po svojoj mudrosti, nego po mudrosti molitve. Tek tada crkveni poglavari su sposobni izreci ispravan pravorijek, a mi ostali prihvatiti taj pravorijek. Gospina je to mudrost i mudrost onih koji su kroz molitvu trazili odgovor na to sto se dogada u Medugorju.

Fr. Miljenko Stojic


TROJICA UGANDSKIH BISKUPA U MEPUGORJU

Biskupi s raznih strana svijeta i nadalje nastavljaju dolaziti u Svetiste Kraljice mira u Medugorju. Od 8. - 15. svibnja 1997. u posjet su dosli ugandski biskupi Frederick Drandua, Deogratias Byabazaire i Joseph Oyanga. Rekli su da su prije nego sto su krenuli na put pitali papinskog nuncija u Ugandi, Luisa Roblesa Diaza, sto misli o ovome putovanju. On im je rekao: "Papa ne govori javno o Medugorju, ali ga podupire. Idite!"

Dosivjevsi duhovnost Medugorja, odlucili su zajedno s hodocasnicima slaviti vecernju sv. misu 12. svibnja. Jedan od njih, Frederic Drandua, tom je prilikom i propovjedao. Zbog zanimljivosti njegovu propovijed donosimo u cjelosti.

Draga braco i sestre!

Vrlo mi je drago veceras ovu svetu misu slaviti zajedno s vama. U jednoj svojoj poslanici sv. Pavao pita zajednicu je li primila Duha Svetoga. Veceras i ja vas pitam: jeste li primili Duha Svetoga? Pitam vas to stoga sto sada govorim engleski. Razumijete li me kada govorim? Ako kazete da, onda vi razumijete moj engleski. Ja vam jamcim da imam Duha Svetoga. Duh Sveti ima samo jedan jedini jezik. Svatko od nas moze ga razumjeti. Pitate se, vjerojatno, koji bi to jezik bio? Reci cu vam to sada. To je jezik molitve. Razumijete li molitvu? Bog ima svoj jezik. Nema drugog jezika, osim jezika molitve. Bilo da molite na hrvatskom, na mom materinskom, engleskom ili bilo kojem drugom jeziku, to je jezik molitve. Svi smo mi, dakle, dosli ovdje moliti i imamo Duha Svetoga, duha molitve. Svi smo se okupili oko oltara zbog molitve. Svi govorimo istim jezikom, svi razumijemo jedan drugoga, buduci da svi zajedno govorimo nasemu nebeskom Ocu. Zar to nije divno?

Dolazim iz daleke zemlje Ugande za koju vjerojatno mnogi od vas i ne znate gdje se nalazi, ali sam dosao ovdje moliti i govorim vama i svi cete me razumjeti. Tako sam radostan da sam dosao ovdje, u ovu skolu molitve. Nju je osnovala nasa draga majka, nasa Gospa. Htjela je da prodemo kroz ovu skolu molitve.

Zanimljivo je da je ona tu skolu osnovala bas ovdje, u hrvatskoj domovini. Iz citavog svijeta dolazimo u ovu skolu molitve. Ovo sto se dogada vazno je i za vas Hrvate koji zivite oko ove skole ovdje. Nemojte nikada zaboraviti da bas mnoga djeca koja zive blizu skole, propadnu u skoli. Prelako, naime, shvacaju svoje duznosti misleci da nije potrebno uciti, buduci da je skola tu blizu i uvijek ce imati vremena za to. Oni koji dolaze izdaleka i mozda moraju stanovati kraj skole redovito prolaze bolje i uspijevaju dobiti diplomu.

Mozda bih vam mogao reci da sam dobio diplomu prije vas. Vidjelac Ivan prosle veceri dao mi je potvrdu za to. Rekao mi je da je Gospa rekla da je vrlo radosna zbog toga sto smo mi biskupi ovdje. Blagoslovila nas je, kao i sve nase biskupije, govoreci da postoji velika nada za nase biskupije. Sve ovo ja zovem diplomom ili potvrdom koju mi je dala Gospa. Je li itko od vas dobio jednu takvu potvrdu? Ovo je prvi put da ja dolazim ovdje u Medugorje. Moram sebi cestitati da sam dobar ucenik, buduci da sam vec dobio diplomu. Vi Hrvati i vi drugi hodocasnici, jeste li dobili jednu ovakvu diplomu? Ako niste, morate malo vise raditi.

Vi hodocasnici koji ste izdaleka dosli ovdje i dosli ste ovdje tesko raditi, uciti, jeste li dobili ikakvu potvrdu za svoju skolu? Ucinite barem toliko napora da dobijete potvrdu da ste uopce bili u skoli. Tu potvrdu dobiva svatko onaj tko dolazi na predavanja, znaci svatko onaj tko dolazi ovdje na molitvu, tko se penje na brda, tko slusa Gospine poruke. Ako to niste ucinili, a dosli ste ovdje, bojim se da necete dobiti potvrdu ni da ste bili u skoli. Jeste li sigurni da se zelite vratiti kuci bez te potvrde? Mislim da bi bila velika steta kada ne biste dobili tu potvrdu.

I vas, djeco, koji stanujete u ovom mjestu pozivam natjecati se sa svima koji dolaze izdaleka da pokazete da ste i vi dobri ucenici, da dolazite redovno na predavanja u ovu skolu molitve. Ne ucinite li to, bit ce to katastrofalno. Bilo bi pogresno kada ne biste primili milosti koje Bog daje u ovoj skoli molitve i milosti od one koja je zapocela ovu skolu. Zamislite, sto bi to znacilo kada ne biste polozili ispite? Vi domaci morate se jako truditi polositi ispite u Gospinoj skoli zajedno s nama koji dolazimo izdaleka.

Ja koji dolazim iz Ugande moram takoder jos jako puno raditi. Moram ici i govoriti o ovoj skoli, skoli molitve. To je skola za sve krcane. Oni koji zele zivjeti svoje krscanstvo moraju se upisati u ovu skolu molitve. U njoj se pronalazi majcina ljubav prema djeci. Ta ljubav je velika i majka nikada nece dati nesto pogresno svojoj djeci. Sjetite se onih Isusovih rijeci: kada te dijete pita kruha, hoces li mu dati kamen ili ako te pita ribu, zar ces mu dati zmiju. Isus na vrlo sarkastican nacin dalje kaze, vi kao gresnici koji znate izabrati darove svojoj djeci, sto mislite koje ce darove dati sami Bog? Zamislimo samo kakve cenam darove dati Gospa koja je ustanovila ovu skolu.

Zamolio bih vas da kada odete svojim kucama pronadete jos mnogo ucenika koji zele uciti u ovoj Gospinoj skoli. Kada se vratim svojoj kuci znam da ce mnogi krscani, mnogi svecenici doci k meni. Pitat ce me sto im dobra imam reci i ponuditi? Reci cu im da ovdje mogu dobiti dvije dobre stvari. Mogu izabrati jednu ili drugu ili izabrati obe. Znate li na koje dvije stvari mislim? Prva i glavna je molitva. Druga je prijateljstvo Hrvata, njihovo gostoprimstvo. Ja mislim da cu uzeti obe, molitvu i gostoprimstvo. Netko je mozda dosao ovdje samo za molitvu ili samo za gostoprimstvo, uzivanje. Dragi hodocasnici, ja bih vas zamolio uzeti obe ove stvari, a ne samo jednu.

Vama zupljanima Hrvatima zahvalio bih za vase prijateljstvo i za vase gostoprimstvo, ali i za molitvu. Potrudili ste se da nam bude drago uzeti i jedno i drugo. Pozivate nas neprestano izdaleka doci ovdje, da u ovoj skoli molitve svatko moze zavrsiti i dobiti diplomu.

Ako netko ne moze diplomirati, ja bih ga zamolio da barem dobije potvrdu da je bio u ovoj skoli. Nije vazno jeste li ovdje domaci ili dolazite izdaleka. Zelim vam obilje Bozjeg blagoslova i Gospina blagoslova.Published by : INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira
(Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace),
88266 Medjugorje, BiH, fax number: 00387 88 651 444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone
mode by dialing the Robofax in our Information Center at +387-88-65-15-55.
Published every other Wednesday.


Back Home Overview Info
Last Modified 05/21/97