216
26. studenog 2005

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! I danas vas pozivam molite, molite, molite sve dok vam molitva ne postane život. Djecice, u ovo vrijeme na poseban nacin molim pred Bogom da vam daruje dar vjere. Samo u vjeri otkrit cete radost dara života koji vam je Bog darovao. Vaše srce bit ce radosno misleci na vjecnost. Ja sam s vama i ljubim vas nježnom ljubavlju. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. studenog 2005


JEDNA POSJETNICA

Nedavno sam od jednog hodocasnika iz Irske dobio posjetnicu. Naravno, kako i spada, na posjetnici bijahu svi podatci o osobi i nacinu komuniciranja. No, ta posjetnica imala je i svoju, kako se cesto cuje reci, drugu stranu medalje. Naime, ugodno sam se iznenadio kad sam na poledini iste posjetnice procitao jednu od Gospinih poruka. I ucinilo mi se da upravo na toj stražnjoj strani više podataka mogu pronaci o tom hodocasniku nego li na prvoj s ispisanim imenom, telefonskim brojevima, e-mail adresom… Ta poruka na poledini ide dublje. Na prvoj stranici išcitavamo podatke, a na poledini identitet, opredjeljenje, nastojanje osobe.

Taj irski hodocasnik, uposlenik na uglednom mjestu u Dublinu, na taj nacin želi širiti Božju poruku ljudima i nedvosmisleno poruciti do cega mu je stalo. On se ni najmanje ne ustrucava te posjetnice dijeliti svima koje susrece. U ambijentu igre skrivaca, gdje cesto prešucujemo svoje kršcansko opredjeljenje, ovo je primjer kako biti dosljedan. Isus nikako nije prihvacao igru na dvije ili više opcija. Sjetimo se samo njegovih rijeci kako ne možemo služiti Bogu i bogatstvu, te brojnih prigovora upucenih na adresu pismoznanaca i farizeja.

Veliko, kako teološko tako i psihološko-sociološko pitanje je zašto kršcani uzmicu od javnog ocitovanja svoje vjere? Zašto misle da ce imati manje uspjeha ako prešute svoju odanost Kristu? To ide do te mjere da pojedini uklanjaju kršcanska obilježja iz svojih ureda, automobila, sa svoga vrata. I koliko god se glasno uzvikivalo i ponavljalo kako je vjere privatna stvar ona je i društvena stvar opceg znacenja. Potiskivati u sebi ono što nas bitno obilježava znaci zatajiti Onoga kojem vjerujemo i u cije ruke, napose u nevoljama i bolima, polažemo svoje nade.

Isus jasno govori kako ce one koji se zastide i zataje svoju pripadnost Bogu na zemlji, i sam zatajiti pred Ocem nebeskim u Kraljevstvu vjecnosti kojem težimo. Stoga, poruka s posjetnice je i podsjetnik kako valja javno ocitovati i nenametljivo ispovijedati svoju vjeru i druge pozivati na obracenje. Uzmicanja u bitnim stvarima ne smije biti. Isus nije uzmicao pred onima koji su htjeli cuti da on nije onaj koji ima doci. Ostao je dosljedan pod cijenu križa i smrti.

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom listopada u župi Medugorje podijeljeno je 150 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 3 442 svecenika iz domovine i inozemstva.

U listopadu su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Italije, Njemacke, Vijetnama, Malavija, Francuske, SAD-a, Irske, Engleske, Koreje, Libanona, Poljske, Nizozemske, Danska, Belgije, Švicarske, Australije, Ukrajine, Kanade, Madarske, Rumunjske, Ceške, Slovacke, Španjolske, Grcke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


POSJET BISKUPA IZ MALAVIJA

4. studenoga Medugorje su pohodila cetiri biskupa: tri iz Malavija mons. Thomas Msusa, aktualni dijecezanski biskup u biskupiji Zomba, njegov predšasnik biskup u miru mons. Allan Chamgwera i mons. Remi Joseph Gustave Saint-Marie, dijecezanski biskup u biskupiji Dedza, te biskup iz Kanade mons. Joseph Faber MacDonald, dijecezanski biskup u biskupiji Saint John, New Brunswick. Biskupi su iskazali svoja pozitivna iskustva i zadovoljstvo što se nalaze u ovom Gospinu svetištu, a posebice su istaknuli znacaj Medugorja kao najvece ispovjedaonice svijeta.

U medugorskoj župnoj kuci susreli su se sa župnikom i ostalim franjevcima u Medugorju.


POSJET TAJNIKA ZA MISIJE

Fra Vinzenzo Brocanelli, generalni tajnik za misije u Franjevackom redu manje brace i fra Šime Samac, generalni definitor Franjevackog reda, posjetili su Medugorje 22. listopada, na svjetski misijski dan. Sudjelovali su na nedjeljnoj vecernjoj sv. misi koju je predslavio medugorski župnik fra Ivan Sesar, a o važnosti misionarskog rada i ljubavi za najpotrebnije propovijedao je fra Vinzenzo Brocanelli.


SEMINARI U DOMUS PACIS

U proteklom razdoblju u kuci molitve «Domus pacis» održano je 6 seminara posta, molitve i šutnje za hodocasnike iz Poljske, Slovacke, Njemacke, Litve, Francuske i Austrije. Seminare je vodio fra Ljubo Kurtovic. U istoj kuci školske sestre franjevke održale su dva seminara za djevojke, a na duhovnoj obnovi kroz cetiri seminara okupili su se clanovi Franjevacke mladeži, Franjevackog svjetovnog reda, te mladi iz Crne Gore.


JEDANAESTI MEÐUNARODNI SEMINAR ZA SVECENIKE

Jedanaesti medunarodni seminar za svecenike održat ce se u Medugorju od 3. do 8. srpnja 2006. Tema seminara je: «Duhovnost svecenika» («...Molimo, djecice,..., da bi Crkva uskrsnula u ljubavi...» iz poruke od 25. ožujka 1999.) Program seminara objavit cemo u slijedecem broju Bulletina.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Mario Knezovic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 11/28/2005