212
26. srpnja 2005

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! I danas vas pozivam da kratkim i žarkim molitvama ispunite vaš dan. Kad molite vaše srce je otvoreno i Bog vas ljubi posebnom ljubavlju i daje vam posebne milosti. Zato iskoristite ovo milosno vrijeme i posvetite ga Bogu više nego ikad do sada. Postite i odricite se devetnicama da sotona bude daleko od vas a milost oko vas. Ja sam vam blizu i zagovaram pred Bogom za svakoga od vas. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. srpnja 2005.


SVECENICI U GOSPINOJ ŠKOLI

Svecenici cesto citiraju i vjernicima upucuju ove Isusove rijeci: «Dodite k meni svi vi umorni i optereceni i ja cu vas odmoriti!» (Mt 11, 28). No, te rijeci su upucene svima, ukljucujuci i Božje službenike. U ehu tih rijeci svake godine pocetkom srpnja u Medugorju se okupljaju svecenici iz cijeloga svijeta. Tu ih Gospa poziva na okrepu duha. Majka zna kako su i koliko su njezini sinovi u službi i umorni i još više optereceni. Gospa ih, jednostavno, sabire u svoju školu – školu potpunog predanja i osluškivanja Božje volje.

Medugorje je na taj nacin možemo kazati, postalo rehabilitacijski centar za svecenike. Postalo je mjesto preobraženja. Tu su svecenici kod kuce. Tu su kod Majke. I kao da se tu vracaju u uspomene djetinjstva. Kao da u svecenicima odzvanja ponovni poziv koji su slušali od rodene majke: Sine, jesi li gladan? Sine, muci li te štogod? Jesi li dobro? Tako majka postavlja pitanja. Zapravo, to pita ljubav koja se ne zaustavlja i nema granica.

Tu ljubav osjecaju svecenici koji evo vec godinama hrle k Majci u Medugorje. Tu se, u dubokom povjerenju, nastavljaju nekad zapoceti razgovori, otvaraju se nove teme, zbacuju se nametnuti tereti svijeta, Majka vida rane svoje djece, Majka tješi i upucuje. Stoga nije neobicno što brojni svecenici izjavljuju kako upravo u Medugorju iznova spoznaju snagu svoga poziva i izabranja. Tu kao da su na trajnom izvoru svoga poziva i osjecaju velicinu svecenicke službe.

U vrijeme kad se sve cini kako bi se Božje službenike gurnulo u stranu sa scene današnjega svijeta, Gospa ih okuplja i priprema za nova poslanja. Majka bdije nad svojim sinovima i pruža svoje ruke koje vode do Isusa. Svecenik se u Gospinoj školi vraca svojim korijenima i okrece izvoru. Tako se obnavlja identitet izabranja u službu u kojoj mandat daje Isusu Krist.

fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom lipnja u župi Medugorje podijeljeno je 111 100 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 3 574 svecenika iz domovine i inozemstva.

U lipnju su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Velike Britanije, Poljske, Italije, Irske, Libanona, Japana, Koreje, SAD-a, Francuske, Reuniona, Rumunjske, Belgije, Austrije, Španjolske, Slovenije, Litve, Tahitia, Slovacke, Kanade, Ceške, Madarske, Makedonije, Portugala, Danske, Meksika, Brazila, Švicarske, Škotske, Njemacke, Kine, Singapura, Argentine, Finske, Južnoafricke Republike, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


NOVA KRUNA ZA GOSPIN KIP U CRKVI SV. JAKOVA U MEÐUGORJU

Krunu za Gospin kip blagoslovio je i kip službeno okrunio fra Branko Radoš na 24. obljetnicu Gospinih ukazanja u Medugorju, 25. lipnja 2005. nakon svecane vecernje sv. mise, u nazocnosti dvaju biskupa: Mons. Geevarghese Mar Divannasios Ottathengil, katolicki siro-malobara, biskup Bathery-a, Kerala (Indija), i Mons. Jerome Gapangwa Nteziryayo, umirovljeni biskup Uvire (Kongo).

Španjolac Angel Maria Garcia Alvarez iz Madrida, arhitekt, dizajner nove krune za Gospin kip u crkvi sv. Jakova u Medugorju, dizajner i predivne velike pokaznice poklonjene Svetištu 2001. svjedocio je o tome kako je došlo do tog projekta i kako je bio ostvaren.

«To je predivna prica koja pocinje s velikom pokaznicom. Kruna je, po mojem shvacanju, logican zakljucak. Veliku pokaznicu posvetili smo uspomeni na fra Slavka Barbarica. Bila je narucena 1. sijecnja 2001., mjesec dana nakon njegove smrti. To je bilo prvo od nekoliko djela u koja smo bili ukljuceni, pomažuci župi pri obnavljanju najvažnijih liturgijskih predmeta vezanih uz slavljenje Euharistije. Nakon svih tih narudžbi došla je i kruna za Gospin kip. Svida mi se slijedeca pomisao: Gospa se pobrinula da sve što ide uz slavljenje Euharistije i uz klanjanje bude lijepo pripremljeno, a sada je sam Gospodin sretan kad vidi da je Njegova Majka okrunjena predivnom krunom.

Novu krunu za kip prvi put je spomenuo fra Svetozar Kraljevic na blagdan svetog Franje, 4. listopada 2003., nakon mise pred Gospinim kipom. Bio sam u Medugorju zajedno sa svojom ženom Amparo, kad smo doveli skupinu španjolskih hodocasnika. Kasnije sam saznao da župnik fra Branko Radoš o kruni govori vec duže vrijeme. Župnik je službeno narucio krunu 7. prosinca 2004., dan prije blagdana Bezgrješnog Zaceca. Želio je lijepu i vrijednu krunu za kip, za nadolazecu 24. obljetnicu ukazanja, u godini kad se slavi 150. obljetnica Dogme o Bezgrješnom Zacecu koju je proglasio Papa Pio IX. 1854. godine.

Osim fra Branka i fra Svetozara, ukljucena je moja supruga Amparo, grofica Felicia Traun, 14 španjolskih obitelji ili pojedinacnih donatora, radionica koja je izradila krunu i ja kao dizajner. U pocetku nije bilo donatora. Župa je narucila krunu i namjeravala ju platiti radionici, kao što je to obicaj. Dok sam dizajnirao krunu, jedna je osoba došla k meni u Madrid jer je željela dati neki novac za župu Medugorje. Htjela je dati pola za Majcino selo, a pola za novu krunu. Tada smo moja žena i ja shvatili da bismo mogli naci dovoljno donatora u Španjolskoj za cijelu krunu i da bi to za sve nas bila velika cast. Pitali smo župnika bi li prihvatio taj dar i on je pristao. I tako je ova kruna dar nekolicine španjolskih obitelji i Gospinih medugorskih hodocasnika.

Moj doprinos je i prijenos krune: iz Španjolske u Medugorje donio sam je u svojim rukama.»


«MÄSTER-OLOFSKÖREN» IZ ŠVEDSKE NA GOSTOVANJU U MEÐUGORJU

Turneja od nekoliko koncerata koje održava u BiH i Hrvatskoj, «Mäster-Olofskören» iz Stockohlma (Švedska) pod ravnanjem M. Bo Tobiassona zapocela je u subotu, 2. srpnja u župnoj crkvi u Medugorju. Zbor je pratio vecernju sv. misu, a poslije mise održao kratki sakralni koncert za vjernike koji je uživo prenosila radiopostaja «Mir» Medugorje.

Ovaj amaterski mješoviti zbor utemeljen je u Stockholmu 1940. Slovi kao drugi najbolji zbor u Stockholmu, a cetvrti po kvaliteti u Europi. «Mäster-Olofskören» održao je koncerte u Poljskoj, Danskoj, Madarskoj, Francuskoj, Njemackoj, Islandu, SAD, Italiji, Engleskoj i Irskoj.


NOVI CD UZ 24. OBLJETNICU UKAZANJA – PJESME ZA KLANJANJE

Uz 24. obljetnicu ukazanja i u godini Euharistije, Informativni centar «Mir» Medugorje izdao je novi CD. Ovaj CD sadrži meditacije i pjesme poznate svima onima koji dolaze na klanjanje u Medugorje. Snimila ih je skupina mladih koji medugorska klanjanja iz tjedna u tjedan prate glazbom i pjevanjem. Želimo da bude naš doprinos godini Euharistije i poticaj na euharistijsko klanjanje.

Ovaj CD možete nabaviti samo i iskljucivo u suvenirnici Župnog ureda. Prihod od CD-a služi u dobrotvorne svrhe i za uzdržavanje Svetišta. U Medugorju, nitko osim Župnog ureda nema copyright za umnažanje i preprodavanje ovog CD-a.


ŽUPNI URED MEÐUGORJE NE PODRŽAVA PROJEKT SATELITSKE TELEVIZIJE « MARY TV » U MEÐUGORJU

«Brojni hodocasnici postavljaju nam pitanja o gradevinskom i medijskom projektu «Mary TV» koji u Medugorju poduzimaju organizacije «Children of Medjugorje» i «Sveti Maximilien Kolbe» odnosno Denis Nolan i Sr. Emmanuel Maillard. Župni ured i Informativni centar «Mir» Medugorje cine sve što je u njihovim mogucnostima da bi širili Gospinu poruku diljem svijeta, ali u vezi s ovim televizijskim projektom, Župni ured izjavljuje da još nije vrijeme za takav korak, da nije ukljucen ni u kakav projekt stvaranja televizijske postaje u Medugorju, da ne posjeduje ni administrativnu dozvolu, ni ljudska ili materijalna sredstava za otvaranje takvog medija u Medugorju, te da nije dao suglasnost Denisu Nolanu i Sr. Emmanuel Maillard za gradnju objekta koji ima u cilju otvaranje satelitske TV postaje pod naslovom «Mary TV», da ne podržava skupljanje financijskih sredstava na tu nakanu niti sudjeluje u tome na bilo koji nacin.»

Fra Branko Radoš, OFM, župnik


DESETI MEÐUNARODNI SEMINAR ZA SVECENIKE

Od od 4. do 9. srpnja održan je 10. medunarodni seminar za svecenike. Na seminaru je sudjelovalo 294 svecenik iz 27 zemalja. O temi «Euharistija i Marija» svecenicima je govorio dr. fra Zvjezdan Linic, ofm.

Svecenici su tijekom seminara razmišljali, razgovarali, zajedno molili i slavili Euharistiju u zajedništvu s Božjim narodom. Buduci da se svecenici u Medugorju osjecaju u Marijinoj školi, tijekom seminara pohodili su mjesta koja je Gospa na poseban nacin odabrala za molitvu: Brdo ukazanja i Križevac. Zadnji dan seminara pohodili su i molili na grobu fra Slavka Barbarica koji je 1996. i utemeljio seminar za svecenike.

Iz godine u godinu sve je veci broj svecenika koji odlucuju svoje duhovne vježbe obaviti upravo u Medugorju pod okriljem Majke - Kraljice Mira. Koliko je plodonosan za sve njih bio ovaj susret dovoljno govori veliki odaziv svecenika i njihova snažna svjedocanstva na završetku duhovnih vježbi.

Preporucamo ih u vaše molitve.


ŠESNAESTI MEÐUNARODNI FESTIVAL MLADIH

Šesnaesti medunarodni festival mladih - Mladifest 16 – održat ce se u Medugorju od 1. do 6. kolovoza 2005. Tema susreta «Dodosmo pokloniti mu se» (Mt 2, 2) u skladu je s godinom Euharistije i Svjetskim danom mladih koji ce sredinom kolovoza u Koelnu okupiti stotine tisuca mladih oko Svetog Oca Pape.

Preporuke:
Ponijeti sa sobom mali radio sa FM frekvencijom i slušalice (za simultani prijevod), Bibliju, suncobran. Skupine koje ce sudjelovati na molitvenom susretu neka ne planiraju druge programe za vrijeme susreta mladih. Vecernji molitveni program za sve pocinje s krunicom u 18 sati. Misa je u 19.00 sati. Po dolasku u Medugorje molimo voditelje skupina da prijave dolazak svoje skupine na mjestu koje ce za to biti predvideno. Prijave se primaju tokom cijelog Festivala mladih, izmedu 9 h ujutro i 18 h popodne.

Napomene:
Za vrijeme trajanja Mladifesta nece biti sv. Misa za hodocasnike tijekom prijepodneva. Svi ce hodocasnici dolaziti na sv. Misu navecer, zajedno s mladima. Za cijelo vrijeme Mladifesta osiguran je simultani prijevod.


6. MEÐUNARODNI SEMINAR ZA BRACNE PAROVE

Šesti medunarodni seminar za bracne parove održat ce se u Medugorju od 26. do 29. listopada 2005. godine. Tema seminara je: «Dijalog u obitelji – kako odgajati djecu?»

Preporuca se sa sobom ponijeti slušalice i mali radio sa FM frekvencijom i Bibliju.

Seminar ce se održati u dvorani iza crkve. Prilog za troškove seminara je 40 € za jedan bracni par. Prijave možete izvršiti putem e-maila: seminar.marija@medjugorje ili putem faxa: 00387 36 651 999. Broj sudionika ogranicen je zbog prostora pa vas molimo da svoje prijave izvršite što prije, a najkasnije do konca rujna. Isto tako molimo sve bracne parove sudionike seminara da sami osiguraju smještaj u Medugorju.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Mario Knezovic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 07/29/2005