210
26. svibnja 2005

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! Iznova vas pozivam da u poniznosti živite moje poruke. Posebno ih svjedocite sada kada se približavamo godišnjici mojih ukazanja. Djecice, budite znak onima koji su daleko od Boga i njegove ljubavi. Ja sam s vama i sve vas blagoslivljam mojim majcinskim blagoslovom. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. svibnja 2005.


NE BOJTE SE!

Biblija 365 puta porucuje i u razlicitim prilikama kaže: «Ne bojte se!». Kao Bog i covjek, Isus duboko pronice u stvarnost našeg postojanja. On zna koliko smo ranjivi, nemirni, prestrašeni, ocajni. Isusove rijeci nisu jeftina i lažna utjeha, nego radanje nade u prostoru našeg beznada. Strah se danas na velika vrata uvlaci u svijet, u pojedinca. Svatko se necega straši. Strah nas je za djecu, strah nas je roditelja, ucitelja, škole, zakona, braka, radanja, smrti... Strah nas je i Boga, premda nam je Isusu rekao kako nije došao osuditi nego spasiti svijet. Strah nije bolesno stanje, nego je neprijatelj covjeka. Gospu je bilo strah - u trenutcima pohoda Andela Gabrijela, u trenutcima bijega u Egipat, u trenutcima kad je tragala za izgubljenim sinom, u casovima Isusove muke...

Što se može uciniti protiv straha? Prvo, najvažnije je duboko vjerovati da mi se ništa ne može dogoditi ukoliko sve svoje polažem u Božje ruke i s psalmistom živim poruku: «Pa da mi je i dolinom smrti proci, zla se ja ne bojim, jer Ti si sa mnom!». Marija se, primjerice, oslobodila straha dokraja prihvacajuci Božju voIju. Isto tako, važno je da covjek bude svjestan svoga straha i da ga prizna. Imati strah nije znak poraza i pada. Strah se ne smije negirati i potiskivati. Kardinal Döpfner u tom smislu je napisao: «Tek kad u sebi priznamo tamu, bit ce nam poklonjen korak u svjetlo.»

Kad je dijete u strahu, ono trci u zagrljaj majci. Traži zaštitu i sigurnost. Uz zemaljsku, nije neobicno da trcimo u zagrljaj i Nebeskoj Majci. Majka Marija pruža sigurnost i zaštitu svoj djecici svijeta. Stoga nas ne treba iznenadivati cinjenica što su Gospina svetišta puna. Ljudi dolaze tamo gdje osjecaju prihvacenost i ljubav. Covjek straha i beznada traži Boga, a takvima su vrata k Bogu otvorena. Stoga, zemaljski mir može dati samo Bog. Psalam 62. pjeva: «Samo je u Bogu mir, ušo moja». Gospa, Kraljica Mira, o miru govori cesto. Ona zna kako nam mir ne može dati svijet kojeg baštinimo. Ona, zapravo, upozorava na Isusove rijeci: «Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. …Neka se ne uznemiruje i ne plaši vaše srce" (Iv 14,27). Strah nece nestati sam od sebe. Strah treba pobijediti pouzdanjem u Boga koji sve naše nemire može pretvoriti u radosnu igru i vjecnu sigurnost.

fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom travnja u župi Medugorje podijeljeno je 93 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 1965 svecenika iz domovine i inozemstva.

U travnju su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Austrije, Italije, Slovenije, SAD-a, Njemacke, Irske, Luxemburga, Koreje, Švicarske, Francuske, Brazila, Poljske, Belgije, Indonezije, Ceške, Egipta, Argentine, Rumunjske, Kanade, Australije, Libanona, Engleske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


16. MEÐUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

Šesnaesti medunarodni molitveni susret u Medugorju održat ce se od 1. do 6. kolovoza 2005. Tema susreta: «Dodosmo pokloniti mu se» (Mt 2, 2) u skladu je s godinom Euharistije i Svjetskim danom mladih koji ce sredinom kolovoza u Koelnu okupiti stotine tisuca mladih oko Svetog Oca Pape.


KLANJANJE UOCI IZBORA NOVOG PAPE I ZA PAPU BENEDIKTA XVI.

U subotu 16. travnja, uoci konklava, u Medugorju smo produžili redovito jednosatno subotnje klanjanje i posebno molili za kardinale i za izbor novog Pape. U noci od 25. na 26. travnja, u župnoj crkvi Sv. Jakova bilo je cjelonocno klanjanje i molitva u tišini na nakane Svetog Oca Benedikta XVI.


ŠKOLSKE SESTRE FRANJEVKE – SEDAMDESET GODINA U ŽUPI MEÐUGORJE

U nedjelju 17. travnja 2005. svecanom vecernjom svetom misom koju je predvodio župnik fra Branko Radoš u koncelebraciji s devetnaest svecenika, medu kojima je bio i provincijal hercegovackih franjevaca fra Slavko Soldo, obilježena je Sedamdeseta obljetnica nazocnosti i rada Školskih sestara franjevki u župi Medugorje (1935. – 2005.). Nakon sv. mise održana je prigodna akademija u župnoj dvorani.


SAKRAMENT SV. POTVRDE PRVA PRICEST U MEÐUGORJU

U nedjelju 24. travnja 2005. 93 krizmanika iz župe Medugorje primilo je sakrament svete Potvrde koji im je podijelio msgr. Ratko Peric, mjesni biskup. Liturgijsko slavlje zapocelo je procesijom i svecanim ulaskom u crkvu biskupa, svecenika i krizmanika. Biskupa i nazocne krizmanike i vjernike pozdravio je fra Branko Radoš.

1. svibnja 2005. 76 djece iz župe Medugorje primilo je Prvu svetu pricest u župnoj crkvi svetog Jakova. Svetu misu u koncelebraciji sa župnikom fra Brankom Radošem, fra Petrom Vlašicem i drugim svecenicima predvodio je fra Ljubo Kurtovic. Dan prije djeca su prvi put pristupila sakramentu pomirenja. Slavlje je svojim pjevanjem obogatio djecji župni zbor «Golubici mira» pod ravnanjem s. Slavice Kožul. Na dan primanja sv. Potvrde i Prve svete pricesti u našoj župnoj zajednici uvijek vlada uistinu posebno ozracje. Tako je bilo i ove godine - slavlju krizmanika, prvopricesnika i njihovih roditelja pridružilo se i mnogo domacih i inozemnih hodocasnika.


FRANJEVACKI BOGOSLOVI U MEÐUGORJU

8. svibnja, u Medugorju je boravila skupina franjevackih bogoslova provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva. Oni su pjevanjem i tamburaškim sviranjem obogatili vecernje misno slavlje koje je predvodio njihov odgojitelj i profesor dr. fra Miron Sikiric. Nakon misnog slavlja mladi fratri održali su kratki koncert duhovnih pjesama što je naišlo na veliko odobravanje svih prisutnih u crkvi, osobito inozemnih hodocasnika. U nastupu bogoslove su vodili dr. fra Slavko Topic i maestro Pero Cubic.


MARATON: MEÐUGORJE - BLEIBURG

Povodom 60. obljetnice Bleiburške tragedije koja je obilježena u subotu 14. svibnja 2005. godine na Bleiburškom polju (Austrija) Pocasni Bleiburški vod u koordinaciji s Klubom hrvatskih povratnika iz iseljeništva organizirali su maraton dug 650 kilometara od Medugorja do Bleiburga. Mostarski maratonac Aleksandar Aco Golo krenuo je na ovaj ultramaraton 7. svibnja 2005. godine u 9 sati ispred crkve u Medugorju. Maratonac je na put ispracen molitvom i blagoslovom koju je predvodio fra Mario Knezovic. Hodocasniku mira darovana je i krunica oko vrata, pratilja na tom dugom putu.


PREMIJERA FILMA «MEÐUGORSKA SVIJETLA»

14. svibnja u Medugorju je premijerno prikazan dokumentarni film «Medugorska svjetla». Redatelj i scenarist filma je Maro Jovic, snimatelj Mato Kristovic, montažer Boris Jovic iz Dubrovnika. U filmu sudjeluju vidioci, medugorski fratri, svecenici iz domovine i svijeta, hodocasnici i osobe koje se obratile ili ozdravile u Medugorju.


MOLITVENI SABOR KINEZA

U Medugorju je od 13. do 15. svibnja održan Drugi sabor Kineza u Medugorju. Molitveno zajedništvo više od 200 Kineza bilo je posveceno Gospi Kraljici Mira. Na tom susretu sudjelovali su Kinezi iz Sjeverne Amerike, Hong Konga, Tajvana, Mauriciusa, Karipskog otocja i Kine, rekao nam je vlc. Peter Chin iz Kongregacije Presvetog Otkupitelja iz Toronta. Nakana molitava u Medugorju bila je i za slobodu vjere u njihovoj maticnoj zemlji Kini gdje je djelovanje Crkve zabranjeno.


LJETNI RASPORED U SVETIŠTU

Raspored molitveno-liturgijskog programa od 1. svibnja u župi Medugorje: Molitva krunice u župnoj crkvi zapocinje u 18, a sv. misa u 19 sati, nakon mise slijede blagoslovne molitve i treci dio krunice. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je cetvrkom nakon vecernje sv. mise, te srijedom i subotom od 22 do 23 sata, a cašcenje križa Gospodinova petkom nakon vecernje sv. mise.

Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 16 sati, a Put križa na Križevcu petkom u isto vrijeme. Prigoda za sv. ispovijed je svake veceri tijekom vecernjeg molitvenog programa.


13. MEÐUNARODNI SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH, HODOCASNICKIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Trinaesti medunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Medugorje, održat ce se u Medugorju od 5. do 9. ožujka 2006. godine. Tema susreta je: ...bit cete mi svjedoci...sve do kraja zemlje... (Dj 1, 8)

Nedjelja, 5. 03. 2006.
14,00 - Registracija sudionika
17,00 - Vecernji molitveni program u crkvi

Ponedjeljak, 6. 03. 2006.
09,00 - Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu
09,30 – Predavanje, razgovor - dr. fra Ante Vuckovic, ofm
10,30 - Stanka
11,00 - Susret i razgovor s predavacem
15,00 - Susret s franjevcima
17,00 - Vecernji molitveni program u crkvi

Utorak, 7. 03. 2006.
09,00 - Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu
09,30 - Predavanje, razgovor – fra Mario Knezovic, ofm
10,15 - Stanka
10,45 – Susret,  razgovor  i osvrti vodica
11,30 - Humanitarne aktivnosti vezane za medugorska ukazanja, fra Ivan Landeka
        Razgovor s predavacem o humanitarnim aktivnostima
15,00 - Odlazak na Brdo ukazanja
17,00 - Vecernji molitveni program u crkvi
20,30 - Susret sa župnikom

Srijeda, 8. 03. 2006.
Molitveni dan: fra Jozo Zovko, fra Ljubo Kurtovic
09,00 - Molitva, predavanja, razgovori…
12,00 - Zajednicki rucak (kruh i voda)
14,00 - Odlazak na Križevac
17,00 - Vecernji molitveni program u crkvi
21,00 - 22,00   Klanjanje

Cetvrtak, 9. 03. 2006.
09,00 - Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu
09,30 - Iskustva sudionika
11,00 - Sv. misa
...     Zajednicki rucak

Predavaci na ovogodišnjem seminaru su:

Dr. fra Ante Vuckovic, roden 1958. u Sinju. Clan je franjevacke provincije Presvetog Otkupitelja. Sjemenište i klasicnu gimnaziju pohadao je u Sinju. Teologiju završio u Makarskoj i Zagrebu. Za svecenika zareden 1983. Specijalizirao filozofiju u Münchenu i Rimu. Predavao filozofiju u Rimu, na Papinskom ucilištu Antonianum i na Franjevackoj teologiji u Makarskoj. Docent je na Katolickom bogoslovnom faklultetu Sveucilišta u Splitu. Vodi duhovne vježbe, seminare i duhovne obnove. Objavio je nekoliko knjiga duhovnog karaktera. Suraduje u brojnim strucnim i populistickim casopisima.

Fra Mario Knezovic, roden 1973. u Posušju. Sjemenište je pohadao u Dubrovniku, Visokom i Sinju. U Franjevacki red stupio je 1993. godine. Filozofsko-teološki fakultet završio je u Zagrebu 1999. godine. Za dakona je zareden 1999. godine u Detroitu (Troy, USA), a za svecenika 2000. godine u Chicagu (USA). Godinu dakonata proveo je u New Yorku. Godinu dana je djelovao na župi sv. Petra i Pavla u Mostaru. Boraveci kao student u Zagrebu uredivao je studentski casopis. Od 2000. do 2004. bio je tajnik Konferencije viših redovnickih poglavara Bosne i Hercegovine. Sada je ravnatelj ICMM i glavni urednik Radiopostaje «Mir» Medugorje, te suradnik više medija u domovini i svijetu.

Trinaesti medunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Medugorje održat ce se u Novoj dvorani u Medugorju od 5. do 9. ožujka 2006. godine. Broj mjesta je ogranicen prostorom, a svake je godine broj sudionika sve veci. Stoga vas molimo da što prije, a najkasnije do konca studenoga 2005. prijavite svoj dolazak na ovaj seminar. Prijave izvršiti na fax broj : 00387 36 651 999 (za Mariju Dugandžic) ili putem e-maila: seminar.marija@medjugorje.hr Bit ce organizirano simultano prevodenje za sve jezicne skupine. Cijena seminara je 60 € po osobi. U cijenu su ukljuceni svi troškovi organizacije i rada seminara (predavaci, prijevodi tekstova, simultani prijevod i zajednicki rucak zadnji dan). Prilikom placanja na pocetku seminara svaki ce sudionik dobiti akreditaciju koja ce mu omoguciti sudjelovanje u radu seminara. Za smještaj u Medugorju treba se pobrinuti svatko osobno. Sa sobom treba ponijeti radio sa slušalicama radi simultanog prevodenja.

Unaprijed se radujemo vašim prijavama i zajednickom radu!


SEMINARI POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE

Voditelj seminara je fra Ljubo Kurtovic.

Termini seminara po jezicnim skupinama i adrese za prijave su:

HRVATSKI
17. – 23. 7. 2005.
7. – 13. 8. 2005.
4. – 10. 12. 2005.
Kontakt: Marija Dugandžic
tel/fax: 00387 36 651 999; e-mail: seminar.marija@medjugorje.hr

ENGLESKI
17. - 22. 4. 2006.
Kontakt: Marija Dugandžic
tel/fax: 00387 36 651 999; e-mail: seminar.marija@medjugorje.hr

TALIJANSKI
27. 11. – 3. 12. 2005.
Kontakt: Marisa: +39/046192417
Anna: +39/0833551281

FRANCUSKI
10. – 16. 7. 2005.
12. – 18. 11. 2005.
19. – 25. 3. 2006.
9. – 16. 7. 2006.
8. – 14. 11. 2006.
Kontakt: Marie Source de Vie (Jean Raymond, Beatrice)
e-mail: marie.source.vie@wanadoo.fr

NJEMACKI
9. – 16. 10. 2005. Kontakt: Matilda Holtman, tel.++49 2574 1675
18. – 24. 11. 2005. Kontakt: Franz Gollovich: tel.++43 3114 5150; e-mail: fragollo.reisen@aon.at)
12. – 16. 12. 2005.
(Kontakt: Martha Horak, tel. ++ 43 662 436 155; fax: ++ 43 662 430818)
18. – 25. 11. 2006. Kontakt: (Franz Gollovich: tel.++43 3114 5150; e-mail: fragollo.reisen@aon.at)

POLJSKI
27. 6. – 2. 7. 2005.
Kontakt: Joanna Podmokly
tel. ++48 12 647 86 23
++ 48 691 316 276
e-mail: annavoig@interia.pl
10. – 16. 9. 2005.
Kontakt: Tereza Zajac
tel. ++ 48 58 346 45 00
++ 607 099 130
e-mail: biuro@pokoj.net.pl

CEŠKI
Kontakt: František Mracek
Tel. ++420 222 32 46 17
e-mail: centrum@verite.cz

SLOVACKI
2. 10. – 7. 10. 2005. Kontakt: Onrej Valentín kristoftour@post.sk
tel.00421 2 63824872, 00421 903 288 628
17. 9. – 22. 9. 2006. Konatkt: Terézia Gažiová terezia.gaziova@tel.net.ba
tel.fax : 00387 36 650 004

RUSKI
7. 5. – 13. 5. 2006. Konakt: Elena Alexandrova arrial2000@mail.ru
tel.fax: 007 095 152 99 48, 0079104731902

LITVA/ LATVIJA
18. 10. – 23. 10. 2005.
1. 10. – 6. 10. 2006.
Kontakt: Danute Totoraitité terese333@freemail.lt tel.: 00 3705234 330
Zinaida Lapsa: zinaida@eriga.lv tel. mob: 00371 8318855, 003719139702

UKRAJINA
26. 3. – 31. 3. 2006. Kontakt: Terézia Gažiová terezia.gaziova@tel.net.ba
tel.fax : 00387 36 650 004


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Mario Knezovic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 05/27/2005