208
26. ožujka 2005

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! Danas vas pozivam na ljubav. Djecice, ljubite se Božjom ljubavlju. U svakom trenutku, u radosti i u tuzi nek ljubav prevlada, i tako ce ljubav zavladati u vašim srcima. Uskrsli Isus bit ce s vama a vi njegovi svjedoci. Ja cu se radovati s vama i štititi vas svojim majcinskim plaštem. Posebno djecice gledat cu vaše svakodnevno obracenje s ljubavlju. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. ožujka 2005.


ROBOVI NAVIKA I OBICAJA

Iduci na redovite dnevne dužnosti, jednog jutra susrecem poznanika. Odmah vidim da je napet. Pitam ga: Kako si? «Ma taj snijeg i led mi je na vrh glave», rece on. Pa što si baš ljut na snijeg koji nas tako rijetko pohodi?, upitah ga. «Kako ne bih bio ljut, dnevne novine još nisu stigle a evo vec ce podne. Svaki dan ih citam, a danas ih nema. I kako mi dan može biti dobar? Druga osoba mi rece kako je loše zapocela dan jer je bila u žurbi pa nije uspjela popiti jutarnju kavu bez koje teško funkcionira.

To je naša stvarnost. Stvari ovoga svijeta i navike bez kojih ne možemo živjeti odreduju naše raspoloženje, tijek dana i vremena. Naprosto ne znamo živjeti bez nekih stvari koje su po sebi nevažne. Postali smo robovi. I kad danas govorimo o ropstvu, krivo je odmah pomisliti samo na zatvorske celije, logore, tamnice i kolonizaciju naroda i grupa ljudi. Danas je na snazi ropstvo srca i duha. Naše srce i duh su zarobljeni. Živimo vlastite zatvore. Okovani smo kojekakvim navezanostima i sputani vlastitim navikama i obicajima. Robujemo boreci se za ugled, robujemo poslovima, lažnim prijateljstvima, interesima, robujemo novcu, osiguravajucim društvima, robujmo bankama, igrama na srecu, alkoholu, drogi, medijima… U svijetu koji stalno naviješta slobodu pojedinca, postali smo suvremeni robovi.

Kad Isus svojim suvremenicima rece kako ih je došao osloboditi u Duhu i Istini, oni su se u mislima pobunili kako nicemu ne robuju jer su Abrahamovi sinovi. (Usp. Iv 8, 31-42) No, po tko zna koji put Isusove misli nisu bile njihove misli. Isus govori o robovanju grijehu, o slijepom robovanju zakonu koji se živi zaboravljajuci i srce i potrebe konkretnog covjeka. Isus polazi na križ i u smrt kako bi nas oslobodio, pobijedio grijeh i navijestio vrijeme života u punini.

Svatko od nas prepoznaje svoj zatvor i tamnicu. Pored nas vice glas slobode. Ostaviti grijeh i navezanosti na ovozemaljsko put je u slobodu koja nije ogranicena nikakvim sustavima ili politickim uredenjima svijeta. Pjesnik pjeva: Za let si dušo stvorena! Sloboda nije, kako se cini, omedena zidovima ili rešetkama. Sloboda se živi u srcu. Tako danas imamo slobodnijih ljudi u zatvorima nego li na tzv. slobodi. Nema slobode bez Boga jer Bog svakome pojedincu daruje slobodnu volju kao neotudivu sastavnicu života. Mjesta slobode su danas ispovjedaonice koje, napose u Medugorju, svjedoce o pobjedi Božjeg milosrda nad grijehom covjeka. Svecenikove rijeci: Otpušteni su ti grijesi, idi u miru, hoce kazati: Isus te obnovio u Duhu i Istini, idi i živi slobodan od svakoga grijeha i navezanosti.

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom veljace u župi Medugorje podijeljeno je 23 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 649 svecenika iz domovine i inozemstva.

U veljaci su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Italije, Meksika, Francuske, Austrije, SAD-a, Koreje, Kanade, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


ODRŽAN DVANAESTI MEÐUNARODNI SUSRET ZA VODITELJE MEÐUGORSKIH CENTARA MIRA I MOLITVENIH, HODOCASNICKIH I HUMANITARNIH SKUPINA

U Medugorju je od 6. do 10. ožujka održan Dvanaesti susret za voditelje medugorskih centara mira i molitvenih, hodocasnickih i humanitarnih skupina. Na susretu je sudjelovalo 120 osoba iz petnaestak zemalja. Tema ovogodišnjeg susreta bila je: «Vodic i hodocasnik».

Predavaci na ovogodišnjem susretu bili su Hubert Liebherr iz Njemacke i Kevin Lacey iz Irske. Tijekom susreta održan je i dan posta i molitve koji je predvodio fra Ljubo Kurtovic. O ulozi vodica govorio je i fra Jozo Zovko. Razgovaralo se i o humanitarnim aktivnostima vezanim uz Medugorje, o cemu je izvijestio fra Ivan Landeka. Misna slavlja tijekom susreta predvodili su dr. fra Tomislav Pervan, fra Ljubo Kurtovic, fra Svetozar Kraljevic i fra Mario Knezovic, koji je ujedno, kao ravnatelj Informativnoga centra «Mir» Medugorje, vodio susret. Tijekom susreta prikazan je i dokumentarni film «Medugorska svjetla». Završno misno slavlje predvodio je medugorski župnik fra Branko Radoš. Na susretu se posebno molilo za zdravlje Svetoga Oca pape Ivana Pavla II., te je Papi upuceno pismo potpore s potpisima svih sudionika. Sudionici susreta su donijeli i Izjavu koju donosimo u cijelosti.


IZJAVA


Sabrani u okrilju Kraljice Mira u Medugorju, ispunjeni dubokim osjecajem povezanosti s Kristom i Crkvom, održasmo dvanaesti Medunarodni susret voditelja centara mira, medugorskih molitvenih, hodocasnickih i humanitarnih skupina. Buduci da smo s Medugorjem povezani dugi niz godina kao hodocasnici, ali i kao voditelji hodocašca, razmatrali smo o temi «Vodic i hodocasnik».

Svjesni cinjenice kako Medugorje okuplja hodocasnike sa svih strana svijeta, otvoreni Duhu Svetomu, na susretu smo slušali predavanja o ulozi vodica kao ispružene Božje i Gospine ruke na putu obracenja brojnih osoba. Stalno nam bijaše na pameti Isusov govor «Niste vi izabrali mene, nego sam ja izabrao vas» (Iv,15,16). Biti vodic je dar ali i velika obveza koja se može vršiti samo uz potpunu suradnju s Božjom milošcu i osluškujuci Gospine poruke. «Zato, draga djecice, slušajte i proživljavajte ono što vam govorim. Jer, važno vam je da se sjecate mojih rijeci i svega onog što sam vam govorila, i onda kada ne budem više s vama…» (Usp. Gospina poruka, 25.10.1992.) U tom smislu odlucili smo se iznova vrednovati važnu posrednicku ulogu vodica koji stoji kao smjerokaz na Božjoj stazi. Na skupu smo u molitvi skupljali snagu za neumorni nastavak poslanja kojeg baštinimo. Takoder smo iznosili iskustva i mišljenja kako svaki vodic i voditelj molitvenih skupina mora ponajprije biti u Duhu, slobodi i istini osobno evangeliziran kako bi mogao izvršiti posrednicku zadacu. «Potreban vam je Duh istine da možete prenositi poruke onakve kakve jesu, ne dodajuci im ni oduzimajuci bilo što, onako kako sam ja kazala…». (Usp. Gospina poruka, 9. 6. 1984.)

Sa susreta upucujemo i poziv svima koji organiziraju hodocašca u Medugorje da u središte svoga putovanja stavljaju molitveno-liturgijski program kojeg nudi župni ured u Medugorju, te da hodocasnicima stave na srce neupitnu važnost sakramentalnog život Crkve. Napose Svetu Misi i ispovijed.

Sa susreta smo upucivali i molitve za dobro zdravlje Svetoga Oca pape Ivana Pavla II. tražeci od Boga snagu i od Gospe zagovor za njegovo služenje Kristu, Crkvi i ljudima.


Medugorje, 10. ožujka 2005.         Sudionici


DUHOVNI POKRET KRALJICE MIRA U SVIJETU – ADRESAR I KOORDINACIJA

Na 12. Medunarodnom susretu za voditelje medugorskih centara mira i molitvenih, hodocasnickih i humanitarnih skupina (od 6. do 10. ožujka 2005.) predstavili smo prvi pokušaj uspostavljanja adresara koji svjedoci o univerzalnosti duhovnog pokreta potaknutog Gospinim ukazanjima u Medugorju. Zahvaljujuci odgovorima na anketu i podatcima koji su objavljeni na raznim medugorskim Internet stranicama, u adresaru se zasada nalaze 544 adrese organizatora hodocašca, centara mira i molitvenih skupina sa svih kontinenata. Ovo je tek pocetak, pa molimo za vašu pomoc pri upotpunjavanju adresara. Adresar zasada nije namijenjen javnom objavljivanju jer još na njemu radimo, ali se nadamo da cemo ga u skoroj buducnosti moci objaviti. Njegova je nakana pomoci vjernicima u njihovoj želji da se ukljuce u ovaj molitveni pokret.

Na 12. Medunarodnom susretu za voditelje i vodice istaknuta je i potreba Svetišta i hodocasnika za uspostavljanjem koordinacijskih tijela na nacionalnim razinama, cija bi uloga bila olakšavanje suradnje na nacionalnoj razini, komunikacije s lokalnom Crkvom, kao i komunikacije sa Svetištem u Medugorju. U nekim zemljama ta tijela vec postoje i rade: za Njemacku, to je «Deutschsprachiges Informationszentrum für Medjugorje», Hubert Liebherr - www.medjugorje-info.de, za Poljsku to je «Wspolnota Krolowej Pokoju przy kosciole ojcov Pijarow», o. Stanislaw Kania, Krakow, za Austriju to je «Gebetsaktion» - http://www.gebetsaktion.at, za Irsku to je «National Medjugorje Council of Ireland», Paul Wallace… Molimo Vas da s njima suradujete u službi širenja Gospine poruke. Nadamo se da ce se tijekom sljedecih godina i u drugim zemljama razviti takva tijela u službi suradnje i evangelizacije na nacionalnim razinama.

Molimo sve medugorske vodice i voditelje centara mira, molitvenih, hodocasnickih i dobrotvornih skupina: ispunite anketu koju možete naci na našoj web-stranici u rubrici Medugorje u Crkvi - Anketa: Duhovni pokret Kraljice Mira u svijetu - i pošaljite nam u Svetište Kraljice Mira u Medugorje e-mailom na adresu medj.lidija@medjugorje.hr ili faksom na broj +387 36 651 444.


GODIŠNJE UKAZANJE MIRJANI DRAGICEVIC-SOLDO 18. OŽUJKA 2005.

Vidjelica Mirjana DragiceviC-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da ce joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina.

Više tisuca hodocasnika okupilo se na molitvi krunice u zajednici „Cenacolo’. Ukazanje je zapocelo u 14:09 h i trajalo do 14:14. Gospa je dala slijedecu poruku:

"Draga djeco! Ja dolazim k vama kao majka koja iznad svega ljubi svoju djecu. Djeco moja, želim i vas nauciti voljeti. Molim za to. Molim da u svakom svom bližnjem prepoznate mog Sina. Put k mome Sinu, koji je istinski mir i ljubav, ide preko ljubavi prema svim bližnjima. Djeco moja, molite i postite da bi vaše srce bilo otvoreno za ovu moju nakanu."


DESETI MEÐUNARODNI SEMINAR ZA SVECENIKE

Deseti medunarodni seminar za svecenike održat ce se u Medugorju od 4. do 9. srpnja 2005. Tema seminara je: Euharistija i Marija - Što god vam rekne, ucinite! (Iv 2, 5).

PROGRAM SEMINARA

4. srpnja 2005., ponedjeljak
13.00–18.00 Prijave sudionika (Nova dvorana)
18.00 POCETAK SEMINARA
    Molitva krunice, sv. misa
    Molitva za ozdravljenje i slavna otajstva krunice

5. srpnja 2005., utorak
08.30 Laudes na latinskom i klanjanje pred Presvetim
09.00 Predavanje (dr. fra Zvjezdan Linic, ofm)
10.00 Stanka
10.30 Molitva
15,30 Predavanje (dr. fra Zvjezdan Linic, ofm)
16.30 Stanka
17.00 Molitva
18.00 Vecernji program (krunica, sveta misa, molitva za ozdravljenje)

6. srpnja 2005., srijeda
08.30 Laudes na latinskom i klanjanje pred Presvetim
09.30 Predavanje (dr. fra Zvjezdan Linic, ofm)
10.00 Stanka
10.30 Molitva
15.30 Predavanje (dr. fra Zvjezdan Linic, ofm)
16.30 Stanka
17.00 Molitva
18.00 Vecernji program (krunica, sv. misa, molitva za ozdravljenje)
22.00 Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu

7.srpnja 2005., cetvrtak
06.00 Krunica na Brdu ukazanja
09.30 Predavanje, molitva (dr. fra Zvjezdan Linic, ofm)
10.00 Stanka
10.30 Molitva
15.30 Predavanje (dr. fra Zvjezdan Linic, ofm)
16.30 Stanka
17.00 Molitva
18.00 Vecernji program (krunica, sv. misa i klanjanje)

8. srpnja 2005., petak
06.00 Put križa na Križevcu
    Ispovijed
16.00 Molitva, razmatranje
18.00 Vecernji program (krunica, sv. misa, cašcenje križa Gospodinova)

9. srpnja 2005., subota
08.30 Odlazak na grob fra Slavka Barbarica, molitva
09.00 Iskustva, svjedocanstva

ZAVRŠETAK SUSRETA SV. MISOM U 12 SATI.

Predavac na seminaru je fra Zvjezdan Linic, ofm. Rodio se 1941. u Svilnom, nedaleko od Gospinog svetišta Majke Milosti na Trsatu (Hrvatska). U Franjevacki red stupio je 1958., za svecenika zareden 1967. godine.

Studirao je u Samoboru, Zagrebu, Parizu i Innsbrucku gdje je godine 1970. postigao doktorat iz teologije – specijalnost liturgija.

Kao svecenik djeluje medu hrvatskim radnicima u Innsbrucku i u Parizu, te u domovini na Trsatu, u Karlovcu, Novom Sadu, Osijeku i u Zagrebu od 1981. do 1997. godine. Od 1997. godine ravnatelj je Kuce susreta Tabor pri Franjevackom samostanu u Samoboru gdje organizira i vodi brojne tecajeve duhovnih vježbi i seminare duhovne obnove za sve staleže u Crkvi.

Svoj pastoralni svecenicki život posvetio je najviše mladima i Franjevackom svjetovnom redu. Velikom broju mladih pomogao je da kroz sakramente kršcanske inicijacije udu u Crkvu i upoznaju Krista Spasitelja. Predaje u više navrata studentima teologije. Posebno je aktivan u duhovnim obnovama za svecenike, redovnike i redovnice, te za vjernike laike. U tom pogledu posebno je poznat kao voditelj seminara za osnovno kršcansko iskustvo i seminara za ozdravljenje i oslobodenje.

Svoje prijave možete izvršiti putem e-maila seminar.marija@medjugorje.hr, ili putem faxa na broj 00387 36 651 999 (za Mariju Dugandžic).

Molimo sve svecenike koji sami osiguraju smještaj u obitelji iz Medugorja da nam na svojoj prijavi naznace ime i prezime i broj telefona obitelji kod koje su dogovorili smještaj. Svecenici koji nemaju izravna poznanstva i mogucnost izravno dogovoriti smještaj neka to naznace na prijavi i mi cemo ga osigurati.

Troškovi seminara pokrivaju se s pet misnih intencija.

Sa sobom je potrebno ponijeti: celebret od svoga poglavara, albu i štolu, Bibliju, mali radio sa FM frekvencijom i slušalice (za simultani prijevod).

Mnogi svecenici nemaju pristupa Internetu i možda nisu upoznati s postojanjem ovakvog medunarodnog susreta u Medugorju. Zato ljubazno molimo sve organizatore hodocašca, molitvene skupine i centre mira da ovu informaciju objave u svim sredstvima priopcavanja koja im stoje na raspolaganju da bi što više svecenika moglo sudjelovati. Molimo vas da, u onoj mjeri u kojoj vam je to moguce, materijalno pomognete svecenicima koji žele doci, a nemaju potrebna sredstva za putovanje. Unaprijed vam se na tomu zahvaljujemo zazivajuci na vaš rad Božji blagoslov i blagoslov Kraljice Mira.


OSLOBAÐANJE OD OBVEZE PRIBAVLJANJA VIZA ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SLOVACKE, CEŠKE REPUBLIKE, REPUBLIKE POLJSKE I REPUBLIKE MAÐARSKE

Na sjednici Vijeca ministara Bosne i Hercegovine održanoj 22. veljace 2005. donesena je odluka o oslobadanju od obveze pribavljanja viza za državljane Republike Slovacke, Ceške Republike, Republike Poljske i Republike Madarske koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od 01. travnja do 31.listopada 2005. Državljani tih zemalja imaju pravo na boravak u zemlji (bez vize) u trajanju do tri mjeseca. U zemlju mogu uci na granicnom prijelazu u zracnoj luci Sarajevo i na drugim medunarodnim granicnim prijelazima.


AKCIJA «ZA ŽIVOT»

Radiopostaja «Mir» Medugorje pokrenula je humanitarnu akciju «Za život». Akciju «Za život» podržao je i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljic, procelnik Vijeca za obitelj Biskupske konferencije BiH, ukazujuci kako se ipak ne može živjeti od dara nego od rada: «Odgovornost je društva da se od svoga rada živi». Kardinal je posebnu podršku dao utemeljenju udruge brojnih obitelji iz kakve i sam dolazi. Rekao je: «To je tako potrebno za naše podrucje. Udruženi smo jaci. Prava treba izboriti.» Poticaj za akciju došao je iz emisije obiteljskih tema «Oaza života» koja se emitira vec dvije i pol godine, a ureduje je Višnja Spajic. Akcija «Za život» poziva vjernike, gradane, gospodarstvenike, obitelji i sve koji mogu pomoci da pomognu jednu konkretnu brojnu obitelj s nedovoljno sredstava za život.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 03/29/2005