207
26. veljace 2005

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! Danas vas pozivam da budete moje ispružene ruke u ovom svijetu koji Boga stavlja na zadnje mjesto. Vi djecice stavite Boga na prvo mjesto u vašem životu. Bog ce vas blagosloviti i dati vam snage da svjedocite Boga ljubavi i mira. Ja sam s vama i zagovaram za sve vas. Djecice, ne zaboravite da vas ljubim nježnom ljubavlju. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. veljace 2005.


GOVOR MOLITVE I PUSTINJE

U korizmeno vrijeme pozvani smo na ustrajnu molitvu, post, pokoru i djela milosrda. Svi ti cini se nadopunjuju i stapaju u jedan: svi su važni i izviru jedan iz drugoga. Korizmeno vrijeme je hod u pustinju. Ta pustinja nije uzaludna osama. Pustinja je prostor naše šutnje i Božjeg govora. Pustinja nije prostor napuštenosti. To je prostor susreta. Važno je znati stati u vlastitoj trci. Važno je cuti pravu rijec u prostoru raznih govora. Jedan pisac zapisa: Toliko govora – jedna je rijec istinska. Toliko zvukova – koji je onaj pravi? Toliko ulica – jedan je put istinski.

Ambijent pustinje moramo natapati duhom molitve i tako stvarati duhovnu oazu. Tek s molitvom cemo razumjeti vrijeme osame i kušnje. Isus je molio i tako shvacao što Otac hoce. Gospa moli i prihvaca plan Božji. Mojsije moli i nalazi put – izbavljenje. Molitva je susret. Susret Boga i covjeka. To je susret od kojeg se živi. Zato Isus i kaže kako trebamo u svako doba moliti. Gospa to cesto ponavlja u svojim porukama.

Naša molitva mora biti ponizna i neopterecena našim planovima. U molitvi trebamo biti lišeni svake oholosti. Uvijek treba imati na pameti Isusove upute kako trebamo moliti u skrovitosti svoga srca. U molitvi mi sve dobivamo a malo dajemo. Dajemo prazno srce a Bog nam ga vraca ispunjena. U molitvi, isto tako, treba znati cekati. Kardinal Michaele Faulhaber zapisa: «Imajte povjerenje i strpljenje pri svakoj molitvi, cak i ako Božji sati polagano otkucavaju». Bog nikada ne šuti i možda nam najviše govori kad imamo dojam da ga ne cujemo.

Svi želimo promjene u svojoj okolini i svijetu. A one se, tako nam se cini, ne dogadaju. Tako postajemo nestrpljivi i pritisnuti mislima kako je ovaj svijet zao. Svi su loši. No, tu treba poci suprotnim smjerom. Zapravo, mi se moramo mijenjati. Uz to, dobro je znati da se mi ne možemo mijenjati svojom voljom. Mi možemo i trebamo dopustiti da nas Bog mijenja. Bog djeluje u molitvi i od nas cini drukcije ljude. Stoga u korizmeno a i svako drugo vrijeme ne ocekujmo tude, nego svoje promjene. Albert Schweitzer je to ovako izrazio: «Molitva mijenja ljude – a ljudi mijenjaju svijet».

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom sijecnja u župi Medugorje podijeljeno je 40 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebrirao je 761 svecenik iz domovine i inozemstva.

U sijecnju su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: SAD-a, Italije, Koreje, Francuske, Kanade, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


PREDSTAVLJENA KNJIGA «HRVATI TO ZNAJU «

23. sijecnja ove godine, u Video dvorani Informativnog centra «Mir» Medugorje predstavljena je knjiga Ivana Ugrina «Hrvati to znaju» koju je objavila Matica hrvatska, ogranak Split. Gospodin Ugrin je dugogodišnji novinar i urednik Slobodne Dalmacije, i ovo mu je treca knjiga. Njegovi su tekstovi prepoznatljivi po pristupu problemima našega vremena s kršcanskog motrišta.

Promociju knjige Hrvati to znaju organizirala je Matica hrvatska, ogranak Citluk, a o njoj su govorili fra Miljenko Stojic, Josip Botteri Dini, Krešimir Šego i Andrija Stojic.


STEPINCEVO - OBLJETNICA MUCENICKE SMRTI FRATARA IZ ŽUPE MEÐUGORJE

Na blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca, 10. veljace, u župi Medugorje redovito se slavi spomen na mucenicku smrt fratara iz župe Medugorje: fra Križana Galica, fra Joze Bencuna, fra Marka Dragicevica, fra Mariofila Sivrica, fra Grge Vasilja i fra Jenka Vasilja, šestorice od 66 fratara franjevacke hercegovacke provincije, koje su partizani i komunisti pogubili za vrijeme i na samom kraju II. svjetskog rata.

Misna žrtva prikazuje se i u spomen svim žrtvama iz župe Medugorje palima u tijeku Prvog i Drugog svjetskog, te Domovinskog rata, kao i svima koji su darovali živote za vjeru i domovinu. Misno slavlje, uz koncelebraciju 18 svecenika, predvodio je medugorski župnik fra Branko Radoš. U prigodnoj propovijedi fra Branko je istaknuo nesavladivu vjernost mucenika Kristu i Crkvi, te da je njihov uzor govor našem vremenu koje olako popušta lažnim vrijednostima. Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem s. Slavice Kožul, dok je kratki životopis ubijenih medugorskih fratara procitala novinarka Radiopostaje «Mir» Medugorje Sanja Komadina.


DESETI MEÐUNARODNI SEMINAR ZA SVECENIKE

Deseti medunarodni seminar za svecenike održat ce se u Medugorju od 4. do 9. srpnja 2005. Tema seminara je: Euharistija i Marija - Što god vam rekne, ucinite! (Iv 2, 5).

PROGRAM SEMINARA

4. srpnja 2005., ponedjeljak
13.00–18.00 Prijave sudionika (Nova dvorana)
18.00 POCETAK SEMINARA
    Molitva krunice, sv. misa
    Molitva za ozdravljenje i slavna otajstva krunice

5. srpnja 2005., utorak
08.30 Laudes na latinskom i klanjanje pred Presvetim
09.00 Predavanje (dr. fra Zvjezdan Linic, ofm)
10.00 Stanka
10.30 Molitva
15,30 Predavanje (dr. fra Zvjezdan Linic, ofm)
16.30 Stanka
17.00 Molitva
18.00 Vecernji program (krunica, sveta misa, molitva za ozdravljenje)

6. srpnja 2005., srijeda
08.30 Laudes na latinskom i klanjanje pred Presvetim
09.30 Predavanje (dr. fra Zvjezdan Linic, ofm)
10.00 Stanka
10.30 Molitva
15.30 Predavanje (dr. fra Zvjezdan Linic, ofm)
16.30 Stanka
17.00 Molitva
18.00 Vecernji program (krunica, sv. misa, molitva za ozdravljenje)
22.00 Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu

7.srpnja 2005., cetvrtak
06.00 Krunica na Brdu ukazanja
09.30 Predavanje, molitva (dr. fra Zvjezdan Linic, ofm)
10.00 Stanka
10.30 Molitva
15.30 Predavanje (dr. fra Zvjezdan Linic, ofm)
16.30 Stanka
17.00 Molitva
18.00 Vecernji program (krunica, sv. misa i klanjanje)

8. srpnja 2005., petak
06.00 Put križa na Križevcu
    Ispovijed
16.00 Molitva, razmatranje
18.00 Vecernji program (krunica, sv. misa, cašcenje križa Gospodinova)

9. srpnja 2005., subota
08.30 Odlazak na grob fra Slavka Barbarica, molitva
09.00 Iskustva, svjedocanstva

ZAVRŠETAK SUSRETA SV. MISOM U 12 SATI.

Predavac na seminaru je fra Zvjezdan Linic, ofm. Rodio se 1941. u Svilnom, nedaleko od Gospinog svetišta Majke Milosti na Trsatu (Hrvatska). U Franjevacki red stupio je 1958., za svecenika zareden 1967. godine.

Studirao je u Samoboru, Zagrebu, Parizu i Innsbrucku gdje je godine 1970. postigao doktorat iz teologije – specijalnost liturgija.

Kao svecenik djeluje medu hrvatskim radnicima u Innsbrucku i u Parizu, te u domovini na Trsatu, u Karlovcu, Novom Sadu, Osijeku i u Zagrebu od 1981. do 1997. godine. Od 1997. godine ravnatelj je Kuce susreta Tabor pri Franjevackom samostanu u Samoboru gdje organizira i vodi brojne tecajeve duhovnih vježbi i seminare duhovne obnove za sve staleže u Crkvi.

Svoj pastoralni svecenicki život posvetio je najviše mladima i Franjevackom svjetovnom redu. Velikom broju mladih pomogao je da kroz sakramente kršcanske inicijacije udu u Crkvu i upoznaju Krista Spasitelja. Predaje u više navrata studentima teologije. Posebno je aktivan u duhovnim obnovama za svecenike, redovnike i redovnice, te za vjernike laike. U tom pogledu posebno je poznat kao voditelj seminara za osnovno kršcansko iskustvo i seminara za ozdravljenje i oslobodenje.

Svoje prijave možete izvršiti putem e-maila seminar.marija@medjugorje.hr, ili putem faxa na broj 00387 36 651 999 (za Mariju Dugandžic).

Molimo sve svecenike koji sami osiguraju smještaj u obitelji iz Medugorja da nam na svojoj prijavi naznace ime i prezime i broj telefona obitelji kod koje su dogovorili smještaj. Svecenici koji nemaju izravna poznanstva i mogucnost izravno dogovoriti smještaj neka to naznace na prijavi i mi cemo ga osigurati.

Troškovi seminara pokrivaju se s pet misnih intencija.

Sa sobom je potrebno ponijeti: celebret od svoga poglavara, albu i štolu, Bibliju, mali radio sa FM frekvencijom i slušalice (za simultani prijevod).

Mnogi svecenici nemaju pristupa Internetu i možda nisu upoznati s postojanjem ovakvog medunarodnog susreta u Medugorju. Zato ljubazno molimo sve organizatore hodocašca, molitvene skupine i centre mira da ovu informaciju objave u svim sredstvima priopcavanja koja im stoje na raspolaganju da bi što više svecenika moglo sudjelovati. Molimo vas da, u onoj mjeri u kojoj vam je to moguce, materijalno pomognete svecenicima koji žele doci, a nemaju potrebna sredstva za putovanje. Unaprijed vam se na tomu zahvaljujemo zazivajuci na vaš rad Božji blagoslov i blagoslov Kraljice Mira.


SEMINARI U «DOMUS PACIS«

Tijekom sijecnja u kuci molitve „Domus pacis’ održan je jedan seminar duhovne obnove za 30 clanova franjevacke mladeži iz Hercegovine te seminar duhovne obnove za 30 djevojaka koji su vodile sestre franjevke.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 02/27/2005