204
26. studenog

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! U ovom vremenu sve vas pozivam da molite na moje nakane. Posebno, djecice, molite za one koji još nisu upoznali ljubav Božju i ne traže Boga Spasitelja. Budite vi djecice moje ispružene ruke i vašim primjerom približite ih mom Srcu i Srcu mog Sina. Bog ce vas nagraditi milostima i svakim blagoslovom. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. studenog 2004


SVIJET SODOME I GOMORE

Isus svojim ucenicima rece kako se trebamo više cuvati onih koji ubijaju dušu nego tijelo. Danas, cini se, covjecanstvo više bdije nad sigurnošcu svoga tijela, a duša kao da je stavljena na cekanje. Mnoge nosi logika kako treba sada dobro živjeti jer, kako takvi tvrde, tko zna hoce li poslije icega biti. Takvima je vjecnost apstraktna i nedostižna. Nasuprot tome, covjek neumorno trci za užicima tijela. Tako covjek sve više nijece trodimenzionalnost svoga postojanja: duh, dušu i tijelo. Tijelo je potisnulo duh i dušu. A nije dobro kad se bilo koja od ovih sastavnica zapostavi. Covjek je sklad tih triju sastavnica i samo u njihovoj harmoniji može biti potpun.

Kad znamo za takve pojave onda nas ne treba cuditi zašto cvate prostitucija, nevjernost u braku, blud, nastrane seksualne sklonosti, homoseksualnost, pedofilija… Covjecanstvo koje propagira život po tijelu drugo i ne može ponuditi. Zapravo, svijet samo bere svoje plodove. Afirmacija tijela u obliku bludnosti postala je punoljetna. I dok se društvo, barem u svojim deklaracijama, bori za nekakvu ravnopravnost i poštivanje ljudskog dostojanstva, dotle imamo sve više uništenih osobnosti. Nije zaštita dostojanstva osobe sloboda bez granica. Sloboda i dostojanstvo osobe je u prihvacanju istinskih moralnih vrijednosti i nacela zdrave ljudskosti. Svijet bez tih nacela putuje jednosmjernom ulicom – u propast.

Svjedoci smo kako u novom sastavu Europske komisije nema mjesta za jednog ministra iz Italije. Njegova «krivica» bijaše što rece kako je prakticiranje homoseksulanih odnosa i brakova grijeh. Zbog toga bijaše prozvan i napadan. Prozvaše ga kako ruši prava osoba i pojedinaca da misle drukcije. No, kako je onda moguce da taj ministar katolik i Papin poznanik, bijaše pobacen u sastavu nove Europske komisije. Vidi paradoksa! Homoseksulaci su, tobože, diskriminirani a on, eto, nije.

Svijetu koji sve više živi po principima Sodome i Gomore, a ne po moralnim i Božjim zakonima ne slijedi romanticna buducnost. Svijet bez Boga putuje u smrt. Ratovi, sukobi, izrabljivanja slabijih i siromašnih, trgovina robom i ljudima bit ce i dalje tužna zbilja svijeta u kojem živimo. Svijetu je potreban Bog. Iz medugorske vizije to je jasno kao dan. Gospin poziv na obracenje i povratak Isusu dolazi u pravo vrijeme. Onima koji su culi taj glas i spoznali velicinu Božje ljubavi vjecnost nije samo puko obecanje nego stvarnost. Takvima život tijela nije prioritet, vec duša koja je pozvana na besmrtnost.

fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom listopada u župi Medugorje podijeljeno je 130 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 2 959 svecenika iz domovine i inozemstva.

U listopadu su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Italije, Slovenije, Belgije, Irske, Arube, Austrije, Njemacke, SAD-a, Senegala, Danske, Švicarske, Engleske, Škotske, Argentine, Bolivije, Kostarike, Španjolske, Portorika, Meksika, Kanade, Ukrajine, Rusije, Koreje, Australije, Libanona, Portugala, Nizozemske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


NADBISKUP MORETTI U MEÐUGORJU

Pocetkom listopada u Medugorju je u privatnom posjetu boravio mons. Giovanni Moretti, nadbiskup i apostolski nuncij u miru iz talijanskog grada Meine.

Mons. Moretti je sudjelovao u vecernjem molitvenom programu i redovito bio na raspolaganju hodocasnicima za sakrament svete ispovijedi. Kazao je da ga se duboko dojmila pobožnost i molitveni duh koji vladaju u svetištu. 3. listopada slavio je nedjeljnu svetu misu za talijanske hodocasnike.


PETNAESTI SUSRET CENTARA MIRA ŠPANJOSLKOG GOVORNOG PODRUCJA

Petnaesti susret centara mira latinskoamerickih zemalja održan je od 4. do 6. listopada u Medugorju. Ovi centri su nastali diljem latinske Amerike kao mjesta okupljanja svih onih koji su osjetili važnost Gospina poziva u Medugorju. Njihova djelatnost ogleda se poglavito u širenju poruka, te u organizaciji molitvenih skupina i hodocašca. Kao što smo rekli, to je vec 15. susret, a sedmi put se održava u Medugorju. 120 hodocasnika iz Argentine, Bolivije, Kostarike, Meksika, Španjolske, Portorika i SAD-a, zajedno s 9 svecenika, proveli su 3 dana u molitvi i razmišljanju, razmjenjujuci iskustva svoga dugogodišnjeg rada na širenju Gospine poruke mira medu vjernicima španjolskog govornog podrucja. Ovo je poticaj i dobar primjer svima kako se zajedno može raditi na širenju poruka mira.

«Ovo godišnje okupljanje u Medugorju važno je za sve zemlje španjolskog jezicnog podrucja jer imaju mogucnost medusobno se obogatiti razlicitim iskustvima i uciti jedni od drugih. Buduci da svi govore jezik iste Majke, svjedoce univerzalnost njezine poruke: Medugorje je škola za svakodnevni život», kazali su nakon susreta u Medugorju


MALTEZERI ZAVRŠILI OVOGODIŠNJU SLUŽBU U SVETIŠTU

Clanovi Prve pomoci Malteškog reda iz Kölna (Njemacka) i dragovoljci zakljucili su svoju ovogodišnju službu u svetištu Kraljice Mira svecanom sv. misom za hodocasnike njemackog jezicnog podrucja. Sv. misu predslavio je fra Tomislav Pervan. U svojoj propovijedi govorio je o kršcanskom shvacanju brige prema potrebnima i naveo brojne primjere takvog angažmana u povijesti Crkve.

Maltezeri vec sedam godina u ljetnom razdoblju pružaju sanitetsku pomoc hodocasnicima. Tijekom ove sezone imali su 4045 pacijenata iz 34 zemlje, a ambulantnim vozilom intervenirali su 58 puta. U službi su sudjelovala 82 dragovoljca iz Njemacke.

Malteški red poziva sve dragovoljce koji se žele ukljuciti u ovu službu da im se pravovremeno jave. (Vidi: http://www.malteser.de)


ODRŽAN 5. MEÐUNARODNI SEMINAR ZA BRACNE PAROVE

Od 3. do 6. studenoga održan je Peti medunarodni seminar za bracne parove na temu:"Kako izlijeciti brak i obitelj?» Na susretu se okupilo 90 parova iz 13 zemalja hrvatskog, engleskog, njemackog, španjolskog, slovackog i talijanskog jezicnog podrucja.

Bracni parovi su sudjelovali na vecernjem molitvenom programu u crkvi, zajednicki pohodili Brdo ukazanja i Križevac, razgovarali i dijelili iskustva, te obnovili svoja bracna obecanja i svoje zajedništvo povjerili Gospodinu.


SEMINARI U KUCI MOLITVE DOMUS PACIS

U kuci molitve Domus pacis održana su tri seminara posta, molitve i šutnje za hodocasnike iz Italije, Francuske i Austrije. Seminare je vodio fra Ljubo Kurtovic.

U istoj kuci na duhovnoj obnovi okupili su se ministranti iz Hercegovine koje su vodili fra Ignacije Aleric i fra Tomislav Sablje.


12. MEÐUNARODNI SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH, HODOCASNICKIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Dvanaesti medunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karititativnih skupina vezanih za Medugorje, održat ce se u Medugorju od 6. do 10. ožujka 2005. godine. Tema susreta je: "VODIC I HODOCASNIK “

Nedjelja, 6. 03. 2005.
14,00 - Registracija sudionika
17,00 - Vecernji molitveni program u crkvi

Ponedjeljak, 7. 03. 2005.
09,00 - Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu
09,30 - Predavanje: „Duhovni profil i osobnost vodica’, medugorski franjevci
10,30 - Stanka
11,00 - Susret i razgovor s predavacem
15,00 - Susret s franjevcima
17,00 - Vecernji molitveni program u crkvi
20,30 - Susret sudionika sa župnikom

Utorak, 8. 03. 2005.
09,00 - Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu
09,30 - Predavanje: ’Iskustva u pripremi i vodstvu hodocasnika’,
    Kevin Leacy (Irska), Hubert Liebherr (Njemacka)
10,15 - Stanka
10,45 – Susret, razgovor i osvrti vodica
11,30 - Humanitarne aktivnosti vezane za medugorska ukazanja,
    fra Ivan Landeka Razgovor s predavacem o humanitarnim aktivnostima
15,00 - Odlazak na Brdo ukazanja
17,00 - Vecernji molitveni program u crkvi

Srijeda, 9. 03. 2005.
Molitveni dan: fra Jozo Zovko, fra Ljubo Kurtovic
09,00 - Molitva, predavanja, razgovori…
12,00 - Zajednicki rucak (kruh i voda)
14,00 - Odlazak na Križevac
17,00 - Vecernji molitveni program u crkvi
21,00 - 22,00  Klanjanje

Cetvrtak, 10. 03. 2005.
09,00 - Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu
09,30 - Iskustva sudionika
11,00 - Sv. misa
...   Zajednicki rucak

Predavaci na ovogodišnjem seminaru su:

Kevin Leacy, Irska. Nakon što su mu sin Derek i njegov najbolji prijatelj tragicno stradali u požaru 1991., život mu se potpuno promijenio. Nedugo nakon toga dogadaja vidio je na televiziji program o strahotama i užasima rata u Hrvatskoj i odlucio: „Kada bih mogao spasiti samo jedno dijete poštedio bih bar jedne roditelje pakla kojeg sam ja proživljavao.“ Kada je prvi put isporucio medicinsku pomoc mostarskoj bolnici, shvatio je kako je situacija bezizlazna i da treba puno raditi. Tako se rodila „Bosnia Refugee Aid“ - pomoc izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine koja je sve ove godine imala privilegij osvjedociti se cudesima ljudske velikodušnosti. Za vrijeme najžešcih ratnih dana svetište Kraljice Mira postalo je sigurno za distribuciju pomoci u Mostar i srednju Bosnu. Jednog dana popeo se na Križevac s svojom kceri i gledao sela koja su se gušila u dimu i vatri smrtonosnih napada. Bio je pogoden spoznajom da Bog nije odgovoran za rat, a uistinu ni za njegovu životnu tragediju. Shvatio je: On je Onaj koji lijeci, Onaj koji može dati snagu da se suocimo s bolom koji ovaj život baca na nas. Svjedocio je o svome iskustvu Medugorja: Ljudi su uvijek bili jako zainteresirani kad je govorio o Medugorju i o cudesnom miru kojeg Gospa stavlja u naša srca. 1996. doveo je prvu skupinu hodocasnika u Medugorje i pitao se: zašto grješnik kao ja treba raditi nešto ovakvo. Mislio je da je pomoc koju je donosio bila dovoljna, ali Gospa je imala druge planove. Prateci hodocasnike vidio je ljude koji prvi put u životu pronalaze Boga, tjelesna i duhovna ozdravljenja, ljude koji su prvi put u životu pronašli mir. Hodocašca iz sjeveroistocne Irske uvijek nanovo obogacena nastavila su se sve do danas.

Hubert Liebherr roden je 1950. u Memmingenu, Njemacka. Nakon završene gimnazije 1970. i služenja vojnog roka, studirao je gradevinu i geodeziju na Tehnickom fakultetu u Karlsruheu gdje diplomira 1977. Od 1977. do 1981. bio je tehnicki rukovoditelj velikog gradilišta u Alžiru. Od 1981. u obiteljskoj tvrtki Liebherr upravljao je industrijskom granom za proizvodnju bagera, strojeva, avionske opreme i industrijskih postrojenja.

Nakon dolaska u Medugorje od 1988. slijedi Gospodinov poziv: “Ostavi sve što jesi i što imaš i slijedi me!“ S prijateljima je utemeljio organizaciju «Medjugorje-Deutschland» da bi Njemacku upoznao s Medugorjem i Gospinim ukazanjima i pratio hodocasnike pri njihovu dolasku u Medugorje. Sudjeluje na molitvenim susretima svjedoceci o svom putu do vjere i sudjeluje u izgradnji crkava u Rusiji.

Dvanaesti medunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Medugorje održat ce se u Novoj dvorani u Medugorju od 6. do 10. ožujka 2005. godine. Broj mjesta je ogranicen prostorom, a svake je godine broj sudionika sve veci. Stoga vas molimo da što prije, a najkasnije do konca prosinca 2004. prijavite svoj dolazak na ovaj seminar. Prijave izvršiti na faxa: 00387 36 651 999 (za Mariju Dugandžic) ili putem e-maila: seminar.marija@medjugorje.hr Bit ce organizirano simultano prevodenje za sve jezicne skupine. Cijena seminara je 60 € po osobi. U cijenu su ukljuceni svi troškovi organizacije i rada seminara (predavaci, prijevodi tekstova, simultani prijevod i zajednicki rucak zadnji dan). Prilikom placanja na pocetku seminara svaki ce sudionik dobiti akreditaciju koja ce mu omoguciti sudjelovanje u radu seminara. Za smještaj u Medugorju treba se pobrinuti svatko osobno. Sa sobom treba ponijeti radio sa slušalicama radi simultanog prevodenja.

Unaprijed se radujemo vašim prijavama i zajednickom susretu!


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 12/03/2004