203
26. listopada

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! Ovo je vrijeme milosti za obitelj, i zato vas pozivam obnovite molitvu. U srcu vaše obitelji nek bude Isus. Ucite se u molitvi ljubiti sve ono što je sveto. Nasljedujte živote svetih kako bi vam oni bili poticaj i ucitelji na putu svetosti. Neka svaka obitelj postane svjedokom ljubavi u ovom svijetu bez molitve i mira. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. listopada 2004


VJERA PO MODELU ŠVEDSKOG STOLA

Kad nam pojedina osoba iznese svoj stav ili nam želi prenijeti neke važne informacije zna nas, ukoliko osjeti to važnim, upozoriti upitom: Shvacate li vi mene ozbiljno? Takvi upiti su na mjestu. Sve više nas osvaja model gdje imamo previše informacija, uputa i odredbi a malo provedbe istih. Zapravo, u moru sadržaja i govora, kao da sve gubi na važnosti. U takvom ozracju brojne ponude dajemo si za pravo birati što nam se cini važnijim i vrednijim za osobni život. Drugim rijecima receno biramo što nam se svida. Ili, kazano u slici, to je život po principu ponude, potražnje i slobodnog izbora – logika tržišta.

No, takav mentalni sklop i poimanja stvari uvlace se i u život vjere. Vjernici kao da i u vjerskom životu žele birati one dijelove i sadržaje koji im se cine dohvatljivim i prihvatljivim. Tu se zaboravlja temeljno znacenje vjere koja je dar i koja ukljucuje sve vjerovati i sve živjeti što vjerujemo. Takav pristup mogli bismo nazvati život vjere po modelu «Švedskog stola». Što bi to znacilo? Vjernik bira samo ono što mu se svida od ponudenih sadržaja spasenja Isusa Krista i sakramenata Crkve. Tako imamo paradokse raznih profila: vjernik, koji se naziva katolikom, ici ce možda na misu svake nedjelje, ali ce neozbiljno shvacati svoj brak, dizati ce glas za život ali ce ciniti pobacaj, tražit ce Božju zaštitu ali ce zlostavljati obitelj ili podložnike i tako redom.

Biti katolik znaci nekome potpuno pripadati. Znacenje rijeci katolik u sebi nosi obvezu cjelovito i potpuno vjerovati sve istine koje Isusu Krist nalaže i preko Crkve, koju je utemeljio, ostvaruje. Stoga, naša obveza je ponajprije vjerovati i svjedociti ono što vjerujemo, ali u cijelosti. Sveto pismo nas upozorava da ne smijemo ni jedno slovce ispustiti ili dugacije oblikovati. Vjera je ozbiljna stvar. Imperativ vjere je živjeti sve što je Isusu živio i apostolima prenio. Biti katolik ne nosi sa sobom samo pripadati odredenoj grupi ljudi ili organizaciji. Biti katolik znaci biti urezan u dlanove Isusa Krista i Isusa staviti na prvo mjesto u životu.

Gospa nas i na tom putu najdivnije poucava. Ona vjeruje potpuno. Ona nije birala što ce biti i kako ce biti. Ona je slušala i služila. Gospa je, zapravo, izražaj prvog istinskog kršcanskog odnosa prema Bogu.

fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom rujna u župi Medugorje podijeljeno je 165 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 3 806 svecenika iz domovine i inozemstva.

U rujnu su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Kanade, Njemacke, Italije, Švicarske, Koreje, Malte, Libanona, Škotske, Austrije, Francuske, Portugala, SAD-a, Slovacke, Španjolske, Nizozemske, Irske, Poljske, Rumunjske, Ceške, Engleske, Madarske, Australije, Slovenije, Belgije, Filipini, Egipta, Latvije, Meksika, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


BEDEM LJUBAVI U MEÐUGORJU

Prigodom 13. obljetnice rada humanitarna udruga «Bedem ljubavi» iz Varaždina hodocastila je 6. listopada u Medugorje. Šezdesetak clanova Udruge hodocastili su sa željom ici: «Putevima prijateljstva, mira i ljubavi». Oni su tijekom jednodnevnog boravka u Svetištu pohodili Brdo ukazanja i druga molitvena mjesta. U kapelici klanjanja imali su i zahvalno misno slavlje koje je predvodio fra Mario Knezovic.


OBRED PREMINUCA SV. FRANJE

Na uocnicu blagdana sv. Franje, 3. listopada, franjevacka obitelj diljem svijeta slavi Transitus - prijelaz s ovog svijeta u vjecnost svoga utemeljitelja sv. Franje Asiškoga. U Medugorju je ovaj obred proslavljen neposredno poslije vecernje sv. mise. U njemu su sudjelovali medugorski franjevci, sestre franjevke, clanovi Franjevacke mladeži i franjevacki Treci red. Kroz ovu liturgiju franjevci i vjernici podsjecaju se posljednjih trenutaka ovozemaljskog života sv. Franje, velikog zaljubljenika u Boga i sve stvoreno, koji je cak i smrt nazvao sestricom, te joj zahvaljivao što ga vodi prema Stvoritelju.

Vecernju sv. misu i obred preminuca sv. Franje predvodio je fra Branko Radoš.


1900 KILOMETARA BICIKLOM ZA SIROTIŠTE U UGANDI

Da bi pomogao izgradnju sirotišta «Kumi» u biskupiji Soroti u Ugandi, Alois Gerding iz Sendena (Njemacka) prevalio je biciklom 1900 kilometara od Münstera do Medugorja.

Zajedno s prijateljima, posebno s obitelji Eink, Alois i njegova supruga Elisabeth materijalno potpomažu svecenike u Africi i njihov socijalno-humanitarni rad. Sirotište «Kumi» koje vodi svecenik o. Charles Osire brinut ce se za 200 sirocadi.


SEMINARI U KUCI MOLITVE DOMUS PACIS

U kuci molitve Domus pacis održan je seminar posta, molitve i šutnje za hodocasnike iz Njemacke. Seminar je vodio fra Ljubo Kurtovic.

U istoj kuci na duhovnoj obnovi okupili su se mladi iz Crne Gore koje je vodio fra Franjo Dušaj, clanovi franjevacke mladeži iz Hercegovine i skupina djevojaka na seminaru kojega su vodile Školske sestre franjevke.


DESETI MEÐUNARODNI SEMINAR ZA SVECENIKE

Deseti medunarodni seminar za svecenike održat ce se u Medugorju od 4. do 9. srpnja 2005. Tema seminara je: Euharistija i Marija - Što god vam rekne, ucinite! (Iv 2, 5).

PROGRAM SEMINARA

4. srpnja 2005., ponedjeljak
13.00–18.00 Prijave sudionika (Nova dvorana)
18.00    POCETAK SEMINARA
Molitva krunice, sv. misa
Molitva za ozdravljenje i slavna otajstva krunice

5. srpnja 2005., utorak
08.30  Laudes na latinskom i klanjanje pred Presvetim
09.00  Predavanje (dr.fra Zvjezdan Linic, ofm)
10.00  Stanka
10.30  Molitva
15.30  Predavanje (dr.fra Zvjezdan Linic, ofm)
16.30  Stanka
17.00  Molitva
18.00  Vecernji program (krunica, sveta misa, molitva za ozdravljenje)

6. srpnja 2005., srijeda
08.30  Laudes na latinskom i klanjanje pred Presvetim
09.30  Predavanje (dr.fra Zvjezdan Linic, ofm)
10.00  Stanka
10.30  Molitva
15.30  Predavanje (dr.fra Zvjezdan Linic, ofm)
16.30  Stanka
17.00  Molitva
18.00  Vecernji program (krunica, sv. misa, molitva za ozdravljenje)
22.00  Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu

7.srpnja 2005., cetvrtak
06.00  Krunica na Brdu ukazanja
09.30  Predavanje, molitva (fra Zvjezdan Linic, ofm)
10.00  Stanka
10.30  Molitva
15.30  Predavanje (fra Zvjezdan Linic, ofm)
16.30  Stanka
17.00  Molitva
18.00  Vecernji program (krunica, sv. misa i klanjanje)

8. srpnja 2005., petak
06.00  Put križa na Križevcu
Ispovijed
16.00  Molitva, razmatranje
18.00  Vecernji program (krunica, sv. misa, cašcenje križa Gospodinova)

9. srpnja 2005., subota
08.30  Odlazak na grob fra Slavka Barbarica, molitva
09.00  Iskustva, svjedocanstva

ZAVRŠETAK SUSRETA SV. MISOM U 12 SATI

Svoje prijave možete izvršiti putem e-maila seminar.marija@medjugorje.hr, ili putem faxa na broj 00387 36 651 999 (za Mariju Dugandžic).

Molimo sve svecenike koji sami osiguraju smještaj u obitelji iz Medugorja da nam na svojoj prijavi naznace ime i prezime i broj telefona obitelji kod koje su dogovorili smještaj. Svecenici koji nemaju izravna poznanstva i mogucnost izravno dogovoriti smještaj neka to naznace na prijavi i mi cemo ga osigurati.

Troškovi seminara pokrivaju se s pet misnih intencija.

Sa sobom je potrebno ponijeti: celebret od svoga poglavara, albu i štolu, Bibliju, mali radio sa FM frekvencijom i slušalice (za simultani prijevod).

Mnogi svecenici nemaju pristupa Internetu i možda nisu upoznati s postojanjem ovakvog medunarodnog susreta u Medugorju. Zato ljubazno molimo sve organizatore hodocašca, molitvene skupine i centre mira da ovu informaciju objave u svim sredstvima priopcavanja koja im stoje na raspolaganju da bi što više svecenika moglo sudjelovati. Molimo vas da, u onoj mjeri u kojoj vam je to moguce, materijalno pomognete svecenicima koji žele doci, a nemaju potrebna sredstva za putovanje. Unaprijed vam se na tomu zahvaljujemo zazivajuci na vaš rad Božji blagoslov i blagoslov Kraljice Mira.

Predavac na seminaru je fra Zvjezdan Linic, ofm. Rodio se 1941. u Svilnom, nedaleko od Gospinog svetišta Majke Milosti na Trsatu (Hrvatska). U Franjevacki red stupio je 1958., za svecenika zareden 1967. godine.

Studirao je u Samoboru, Zagrebu, Parizu i Innsbrucku gdje je godine 1970. postigao doktorat iz teologije – specijalnost liturgija.

Kao svecenik djeluje medu hrvatskim radnicima u Innsbrucku i u Parizu, te u domovini na Trsatu, u Karlovcu, Novom Sadu, Osijeku i u Zagrebu od 1981. do 1997. godine. Od 1997. godine ravnatelj je Kuce susreta Tabor pri Franjevackom samostanu u Samoboru gdje organizira i vodi brojne tecajeve duhovnih vježbi i seminare duhovne obnove za sve staleže u Crkvi.

Svoj pastoralni svecenicki život posvetio je najviše mladima i Franjevackom svjetovnom redu. Velikom broju mladih pomogao je da kroz sakramente kršcanske inicijacije udu u Crkvu i upoznaju Krista Spasitelja. Predaje u više navrata studentima teologije. Posebno je aktivan u duhovnim obnovama za svecenike, redovnike i redovnice, te za vjernike laike. U tom pogledu posebno je poznat kao voditelj seminara za osnovno kršcansko iskustvo i seminara za ozdravljenje i oslobodenje.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 11/01/2004