202
26. rujna

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! Pozivam vas i danas da budete ljubav tamo gdje je mržnja, i hrana gdje je glad. Otvorite, djecice, vaša srca i nek vaše ruke budu ispružene i darežljive kako bi svako stvorenje preko vas zahvaljivalo Bogu Stvoritelju. Molite, djecice, i otvorite srce Božjoj ljubavi, a ne možete ako ne molite. Zato molite, molite, molite. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. rujna 2004


MOJ BOG I JA

Što ljudi kažu tko sam ja? Takav je upit Isus izrekao pred svojim ucenicima. Oni su žurno odgovarali: Ivan Krstitelj, Ilija, jedan od proroka… No, kad Isus upita: A vi, za koga me vi držite, odgovor bijaše otežan. Ipak, Petar prihvati i rece: Ti si Mesija! (usp. Mk 8,28-30).

Imati istinu o svome Bogu vrlo je važno. Moj i tvoj Bog nije nešto, on je Netko. Bog je konkretna osoba, a ne nešto daleko i nestvarno. On nije u oblacima. On je u tvome srcu. On se dokraja objavio po bogo-covjeku Isusu Kristu. Kakve su naše slike i poimanja o Bogu? Cesto se zna dogoditi da mi želimo Boga po svojoj mjeri, a ne da Bog od nas stvara svoje djelo. Boga povremeno svedemo na sredstvo naših potreba, planova i želja. Povremeno razocarano podižemo poglede u nebo s mislima kako je Bog zaboravio na nas jer nije ucinio ono što smo htjeli da nam ucini.

Prvi stupanj života s Bogom i u Bogu jest svoju volju dati na raspolaganje Bogu. Gospa nam je tu uzor i suputnik. Ona cini ono što Bog hoce, a ne što ona želi. Stoga je Gospa i mogla izgovoriti svoj "fiat". Kršcanski mislilac Dietrich Bonhoeffer u svojim posljednjim zapisima istice stanje vjernika koje se oslikava kroz "otpor i predanje". Mi se istovremeno opiremo Bogu, ali i tražimo njegovu intervenciju. Moglo bi se reci da Bogu stavljamo granice i sužujemo prostor djelovanja. Tako, zapravo, od Boga pravimo božanstvo ili Idola nalik poganskim kumirima.

Gospa u Medugorju u svojim porukama želi da slijedimo Isusa. To znaci da ga slijedimo u svemu. Tu nema izbora. Nasljedovanje nije deklarativni, nego životni cin i odluka. Ici Božjim stazama znaci prihvatiti sve Božje, a ne svoje planove. Zato je važno, prije svega, sebi reci istinu u kakvoga Boga vjerujem. Što od Boga zapravo ocekujem? I, konacno, je li moj Bog "Bog Isusa Krista", kako jedna knjiga nosi naslov?

fra Mario Knezovic


VIJESTI

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom kolovoza u župi Medugorje podijeljena je 221 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 4 763 svecenika iz domovine i inozemstva.

U kolovozu su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Italije, Austrije, Poljske, Koreje, SAD-a, Engleske, Irske, Libanona, Francuske, Slovacke, Nizozemske, Argentine, Njemacke, Ceške, Madarske, Kine, Španjolske, Slovenije, Rumunjske, Litve, Meksika, Australije, Južnoafricke Republike, Belgije, Kanade, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


25. OBLJETNICA SVECENIŠTVA DVAJU FRANJEVACA IZ ŽUPE MEĐUGORJE

1. kolovoza 25. obljetnicu sveceništva proslavili su fra Ivan Cilic i fra Mate Cilic, obojica rodom iz župe Medugorje. Najveci dio svog svecenickog života pastoralno su djelovali u Njemackoj.

Svecanu svetu misu u crkvi sv. Jakova, uz koncelebraciju brojnih svecenika, medu kojima je bio i hercegovacki provincijal fra Slavko Soldo, predslavili su slavljenici, a propovijedao je župnik fra Branko Radoš.


MONS. FRANCISCO VITI, NADBISKUP U MIRU IZ ANGOLE POSJETIO MEĐUGORJE

Mons. Francisco Viti, nadbiskup u miru iz Huamboa, u Angoli, posjetio je Medugorje.

O svojim je dojmovima kazao: "Došao sam moliti i pokloniti se Gospodinu kao kršcanin i kao vjernik. Zahvaljujem Gospodinu za iskustvo vjere koje sam ovdje doživio, posebice što se tice sakramenta pomirenja i Euharistije. Raduje me duh molitve koji ovdje vlada. Posebnu Božju milost predstavlja duh crkvenog zajedništva kojega osjecam kod hodocasnika."


MONS. MAURO PARMEGGIANI POZIVA NA "PRVI EUROPSKI SUSRET SKUPINA EUHARISTIJSKOG KLANJANJA ZA MLADE" U RIMU

Mons. Mauro Parmeggiani iz Rima hodocastio je u Medugorje tijekom Molitevnog susreta mladih. Mons. Parmeggiani je kazao: "… da treba uciniti sve što je moguce da bi Medugorje zadržalo jednostavnost, ozbiljnost i intenzitet molitve, kako bi svi mogli susresti Mariju, i po Njoj njezinog Sina Isusa, koji nas pozivaju na obracenje i na bitno kršcansko iskustvo danas."

Mons. Parmeggiani u rimskoj je biskupiji, posebno je zadužen za pastoralni rad s mladima i u tom svojstvu priprema "Prvi europski susret skupina euharistijskog klanjanja za mlade" koji ce se održati u Rimu od 6. do 10. listopada 2004. Tema ovog susreta je "Euharistija: izvor i ispunjenje poslanja". Više o tom susretu možete saznati na slijedecoj adresi: Servizio Diocesano per la Pastorale Giovanile - Vicariato di Roma, Piazza S. Giovanni in Laterano, 6/A, 00184 – Roma, Italia. (http://www.adoremus2004.org, info@adoremus2004.org).


BLAGDAN UZVIŠENJA SV. KRIŽA

Na blagdan Uzvišenja Svetog Križa 12. rujna, koji se u Medugorju slavi u prvu nedjelju nakon Male Gospe, u svetištu Kraljice Mira okupilo se oko 50 000 tisuca domacih i inozemnih hodocasnika. Kao i svake godine, rijeke hodocasnika slijevale su se u Medugorje vec tijekom noci. Mnogi od njih su prešli pješice stotine i stotine kilometara, neki i bosonogi. Svecanu sv. misu na Križevcu uz koncelebraciju 57 svecenika predvodio je fra Ivan Ševo.

Za domace i inozemne hodocasnike koji nisu mogli na Križevac, u župnoj crkvi je u podne slavljena sv. misa koju je predvodio fra Tomislav Pervan. Vecernju sv. misu predvodio je fra Ljubo Kurtovic uz koncelebraciju 68 svecenika.

I ove je godine tjedan dana prije blagdana križ na Križevcu bio osvijetljen, podsjecajuci na svoje znacenje i pripremajuci župljane i hodocasnike na blagdan kao vidljivi znak vjecne svjetlosti koja blista s križa.


SEMINARI U DOMUS PACIS

U kuci molitve Domus pacis održana su dva seminara posta, molitve i šutnje za hodocasnike iz Poljske, te Hrvatske i Bosne Hercegovine. Seminare je vodio fra Ljubo Kurtovic.

U istoj kuci na duhovnoj obnovi okupili su se mladi iz Crne Gore koje je vodio fra Franjo Dušaj.


5. MEÐUNARODNI SEMINAR ZA BRACNE PAROVE

Peti medunarodni seminar za bracne parove održat ce se u Medugorju od 3. do 6. studenoga 2004. godine. Tema seminara je: "Kako izlijeciti brak i obitelj?"

Preporuca se sa sobom ponijeti slušalice i mali radio sa FM frekvencijom i Bibliju.

Seminar ce se održati u dvorani iza crkve. Prilog za troškove seminara je 30 € za jedan bracni par. Prijave možete izvršiti putem e-maila: seminar.marija@medjugorje ili putem faxa: 00387 36 651 999. Broj sudionika ogranicen je zbog prostora pa vas molimo da svoje prijave izvršite što prije, a najkasnije do konca rujna. Isto tako molimo sve bracne parove sudionike seminara da sami osiguraju smještaj u Medugorju.Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 09/01/2004