201
26. kolovoza

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! Pozivam vas sve na obracenje srca. Odlucite se, kao prvih dana mog dolaska ovdje, na potpunu promjenu vašega života. Tako cete, djecice, imati snage kleknuti i pred Bogom otvoriti svoja srca. Bog ce cuti vaše molitve i uslišiti ih. Ja pred Bogom zagovaram za svakoga od vas. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. kolovoza 2004


HTJELI BISMO VIDJETI ISUSA...
UZ 15. FESTIVAL MLADIH U MEÐUGORJU

Iza nas je još jedan velicanstven skup mladih, zanosan, raspjevan, prepun vjere i optimizma. Brojke cemo i brojevne podatke prepustiti drugima, makar ni one nisu zanemarive. Opci dojam: Istinsko duhovsko raspoloženje. Novi Duhovi u Medugorju. Nigdje traga strahu, bojazni, pesimizmu koji se poput zaraze širi u Crkvi sjeverne polulopte. Promatrajuci i promišljajuci taj skup kroz šest dana covjek si uprizoruje i ponazocuje biblijske slike oko Isusa. O Isusu puca glas, k njemu grne svijet iz svih krajeva, Isus privlaci, naucava, lijeci svaku bolest i nemoc u narodu. Euharistijska su slavlja bila nalik Isusovu Brdu blaženstava.

Dok se u institucionalnoj Crkvi po Europi i Americi gomilaju nutarnji problemi svake vrste, ovi su mladi jamstvo i svjedocanstvo protiv malodušnosti i straha. Prorocki je to prozreo Sveti Otac prije dvadeset godina. U mladima je vidio snagu Crkve buducnosti i zato pokušava upravo preko mladih ucijepiti u Crkvu cjepivo protiv klonulosti, beznada, pesimizma, turobnosti, malaksalosti koji se šire u Crkvi. Crkva mladih je Crkva buducnosti, Crkva u radanju, Crkva koja vjeruje u sutra, koja se nije predala klecavim koljenima i mislima, Crkva je to koja traži i nalazi snagu i utjehu u Isusu Kristu, u molitvi, euharistiji, klanjanju, sakramentu pomirenja.

Sve je tako jednostavno, nitko nikomu ne smeta, nije na putu. Ne trebaju stotine policajaca ni snage sigurnosti, kao na stadionima, sve je prožeto nutarnjim raspoloženjem i otvorenošcu, molitvom i pjesmom. Bez medijske promidžbe, bez veleplakata, oglašavanja. Medugorje ne polaže u to svoja ocekivanja. Medugorje govori samo za sebe, ono je samo po sebi privlacni magnet oko koga se kao u žarištu slijevaju katolicke silnice sa svih strana svijeta. Kad se sagleda koliko se potroši na promidžbu pojedinih projekata, koliko se neke stvari oglašavaju i koliko se samo novca i vremena utroši u ozbiljenju pojedinih skupova, za ovaj se medugorski festival slobodno može reci da je savršeno nebesko uprizorenje.

Htjeli bismo vidjeti Isusa Krista? Može se to samo preko nas, mene i tebe. Jesmo li spremni na tu odvažnost? Marija veli da bi nas htjela sve privuci svomu Sinu, da svatko od nas bude u tomu trokutu izmedu nje i Isusa. Medugorje su trajne nebeske misije.

dr. fra Tomislav Pervan,
(Izvaci iz njegova teksta o Mladifestu)


VIJESTI

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom srpnja u župi Medugorje podijeljeno je 95 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 4 145 svecenika iz domovine i inozemstva.

U srpnju su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Italije, Francuske, Poljske, Belgije, Slovacke, Ceške, Irske, SAD-a, Slovenije, Njemacke, Novog Zelanda, Madarske, Rumunjske, Austrije, Meksika, Engleske, Koreje, Kanade, Grcke, Izraela, Libanona, Indije, Nizozemske, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


BLAGDAN SV. JAKOVA

25. srpnja župa Medugorje proslavila je blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Jakova apostola st. Prije podne, prema obicaju, euharistijsko slavlje zapocelo je i završilo pjevanjem litanija svih svetih i procesijom s kipom sv. Jakova, kojeg su ove godine nosili Milecani. Sv. misa održala se u gaju pored crkve. Uz brojne domace i nekoliko stranih svecenika Sv. misu je predslavio fra Branimir Musa, a koncelebrirali su hercegovacki provincijal fra Slavko Soldo i medugorski župnik fra Branko Radoš.

Vecernju Sv. misu, na kojoj se okupilo nekoliko tisuca vjernika i brojni svecenici iz inozemstva, predslavio je fra Tomislav Pervan.


PETRNAESTI MEÐUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

I ove je godine od 1. do 6. kolovoza u Medugorju održan Medunarodni susret mladih na kojemu se okupilo oko 25 000 sudionika iz svih krajeva svijeta. Susretu je nazocilo i oko 400 svecenika koji su došli sa svojim mladim župljanima. Tema susreta bila je: “Htjeli bismo vidjeti Isusa ’. Na vecernjem molitvenom programu mladima se pridruživao i veliki broj vjernika, tako da je tijekom molitvenog susreta mladih na vecernjem programu svakodnevno sudjelovalo oko 30 000 ljudi.

Predavaci i svjedoci mlade su pozvali da upoznaju Isusa Krista, brata svakoga covjeka i Spasitelja ljudskog roda, mladima danas tako potrebnoga.

I ovaj je susret bio još jedno iznimno duhovno iskustvo za sve mlade sudionike pa ih pozivamo da i slijedece godine dodu u Medugorje obnoviti svoju vjernost Bogu, Crkvi i Papi.

Susret je simultano prevoden na 17 jezika.


BLAGDAN VELIKE GOSPE

Za blagdan Velike Gospe Medugorje je pohodilo više tisuca domacih i inozemnih vjernika. Tijekom prijepodneva slavljene su sv. mise na desetak svjetskih jezika, dok je svecanu vecernju sv. misu uz koncelebraciju 54 svecenika predvodio fra Dario Dodig.I ove je godine veliki broj bosonogih hrvatskih hodocasnika, nakon desetaka kilometara pješacenja, vec tijekom noci pristizao u Medugorje.


SEMINARI U DOMUS PACIS

U kuci molitve Domus pacis održana su dva seminara posta, molitve i šutnje za hodocasnike iz Poljske, te Hrvatske i Bosne Hercegovine. Seminare je vodio fra Ljubo Kurtovic.

U istoj kuci na duhovnoj obnovi okupili su se mladi iz Crne Gore koje je vodio fra Franjo Dušaj.


5. MEÐUNARODNI SEMINAR ZA BRACNE PAROVE

Peti medunarodni seminar za bracne parove održat ce se u Medugorju od 3. do 6. studenoga 2004. godine. Tema seminara je: "Kako izlijeciti brak i obitelj?"

Preporuca se sa sobom ponijeti slušalice i mali radio sa FM frekvencijom i Bibliju.

Seminar ce se održati u dvorani iza crkve. Prilog za troškove seminara je 30 € za jedan bracni par. Prijave možete izvršiti putem e-maila: seminar.marija@medjugorje ili putem faxa: 00387 36 651 999. Broj sudionika ogranicen je zbog prostora pa vas molimo da svoje prijave izvršite što prije, a najkasnije do konca rujna. Isto tako molimo sve bracne parove sudionike seminara da sami osiguraju smještaj u Medugorju.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 09/01/2004