198
26. svibnja

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! I danas vas poticem da se posvetite mom srcu i srcu mog Sina Isusa. Samo tako bit cete svaki dan više moji i poticat cete sve više jedni druge na svetost. Tako ce radost vladati vašim srcima, i bit cete nositelji mira i ljubavi. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. svibnja 2004


NEPOZNATI BOG

Predaja i ranokršcanska literatura donosi nam sliku putovanja sv. Pavla u Atenu. On je, nošen pozivom na propovijedanje, pohodio grad mudroslovlja i sjedište ondašnjih filozofa. Stigavši u društvo filozofa Pavao rece kako im je došao govoriti o necem što oni ne znaju. Štoviše, govorit ce im o nepoznatom Bogu u kojeg vjeruju a ne poznaju ga. Misleci kako je njima sve poznato, filozofi to nisu prihvatili s odobravanjem. No, tada ih je sv. Pavao podsjetio na spomenik u Ateni kojeg podigoše u cast «Nepoznatom Bogu».

Sv. Pavao i drugi Isusovi navjestitelji s istim porukama mogu zakoraciti i u naše vrijeme i naš prostor. Sigurno bi i nama mogli postaviti upit: poznajemo li svoga Boga ili vjerujemo u nešto apstraktno, daleko, u nešto što nismo iskusili. Naš kršcanski Bog nije nepoznati i daleki promatrac naše zbilje. Naš Bog je sudionik svih naših koraka. On je prisutni Bog, živi Bog.

U Medugorju su mnogi po Gospi upoznali živoga Boga. Ovdje su razorili sliku Boga koji ih osuduje i kažnjava i upoznali Boga milosti i Boga koji ih ljubi iznad svega i unatoc svemu. Gospina ukazanja u tom pravcu imaju svoje ispunjenje i duboki smisao. Covjek je poceo susretati svoga Boga. Taj Bog mu više nije nepoznat, nego onaj koji se snažno, po milosti, ocitovao u vjernickom i hodocasnickom srcu.

Jedna popularna knjiga nosi naslov «Susret sa živim Bogom». Taj naslov kao da se obistinjuje po Gospi u Medugorju. Vjernik, hodocasnik i dobronamijernik u Medugorju stoji pred otvorenim nebom. Promjena života i shvacanje vjere plod je susreta s Bogom po Gospi. Naša vjera nije, naime, stvar razuma ili domišljanja filozofa i znanstvenika. Bog nije privilegija teologa i crkvenih ucitelja. Boga se spoznaje srcem. Stoga, uputimo se u susret Bogu i porušimo sve svoje kumire, idole i lažnu sliku o Bogu. Naš Bog nas poznaje potpuno.

On nas je u dlanove svoje urezao. A mi Boga upišimo u srce.

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom travnja u župi Medugorje podijeljeno je 114000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 2003 svecenika iz domovine i inozemstva. U travnju su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Austrije, Italije, Francuske, Njemacke, Kanade, Belgije, Letonije, Meksika, Španjolske, SAD-a, Poljske, Koreje, Ceške, Engleske, Libanona, Irske, Rumunjske, Švicarske, Madarske, Litve, Slovenije, Nizozemske, Švedske, Vijetnama, Brazila, Luksemburga, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


PRVA PRICEST U MEÐUGORJU

2. svibnja 2004., 87 djece iz župe Medugorje primilo je sakrament Prve svete pricesti u župnoj crkvi svetog Jakova. Svetu misu u koncelebraciji sa župnikom fra Brankom Radošem, fra Petrom Vlašicem i drugim svecenicima predvodio je fra Bože Milic. Dan prije djeca su prvi put pristupila sakramentu pomirenja. Slavlje je svojim pjevanjem obogatio djecji župni zbor «Golubici mira» pod ravnanjem s. Slavice Kožul. Medu prvopricesnicima bila su i tri djecaka i jedna djevojcica iz Majcinog sela, ustanove koju je osnovao fra Slavko Barbaric za djecu bez roditeljske skrbi i djecu iz obitelji u kojima roditelji nisu u mogucnosti pružiti djetetu zadovoljavajuci odgoj i njegu.

Na putu priprave za svoj prvi susret s euharistijskim Isusom prvopricesnike su pratili njihovi roditelji i vjeroucitelji. Na dan primanja Prve svete pricesti u našoj župnoj zajednici uvijek vlada uistinu posebno ozracje. Tako je bilo i ove godine kada se slavlju prvopricesnika i njihovih roditelja pridružilo i mnogo domacih i inozemnih hodocasnika.


BRAT RICHARD IZ TAIZEA U MEÐUGORJU

28. travnja Medugorje je pohodio brat Richard iz zajednice Taize. Koncem travnja bio je u službenom posjetu skupinama mladih u Bosni i Hercegovini koji su boravili u Taizeu ili se okupljaju u molitveno zajedništvo koje svoje temelje crpi iz tog duhovnog mjesta. Brat Richard je u razgovoru za Radiopostaju «Mir» Medugorje kazao kako je došao donijeti nadu mladima koji žive u teškim prilikama i neizvjesnosti u ovoj zemlji. O dogadanjima u Medugorju i s molitvenim prostorom u svetištu upoznao ga je fra Mario Knezovic.


SEMINARI U DOMUS PACIS

U kuci molitve Domus pacis održanje jedan seminar posta, molitve i šutnje za hodocasnike iz Ukrajine i Rusije. Seminar je vodio fra Ljubo Kurtovic.

U istoj kuci na duhovnoj obnovi pocetkom svibnja okupili su se ministranti iz cijele Hercegovine. Susret je vodio fra Bože Milic.


12. MEÐUNARODNI SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH, HODOCASNICKIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Dvanaesti medunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karititativnih skupina vezanih za Medugorje, održat ce se u Medugorju od 6. do 10. ožujka 2005. godine. Tema susreta je:

"VODIC I HODOCASNIK “

Nedjelja, 6. 03. 2005.
14,00 - Registracija sudionika
17,00 - Vecernji molitveni program u crkvi

Ponedjeljak, 7. 03. 2005.
09,00 - Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu
09,30 - Predavanje: „Duhovni profil i osobnost vodica’, medugorski franjevci
10,30 - Stanka
11,00 - Susret i razgovor s predavacem
15,00 - Susret s franjevcima
17,00 - Vecernji molitveni program u crkvi
20,30 - Susret sudionika sa župnikom

Utorak, 8. 03. 2005.
09,00 - Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu
09,30 - Predavanje: ’Iskustva u pripremi i vodstvu hodocasnika’, Kevin Leacy (Irska), Hubert Liebherr (Njemacka)
10,15 - Stanka
10,45 – Susret,  razgovor  i osvrti vodica
11,30 - Humanitarne aktivnosti vezane za medugorska ukazanja, fra Ivan Landeka Razgovor s predavacem o humanitarnim aktivnostima
15,00 - Odlazak na Brdo ukazanja
17,00 - Vecernji molitveni program u crkvi

Srijeda, 9. 03. 2005.
Molitveni dan: fra Jozo Zovko, fra Ljubo Kurtovic
09,00 - Molitva, predavanja, razgovori…
12,00 - Zajednicki rucak (kruh i voda)
14,00 - Odlazak na Križevac
17,00 - Vecernji molitveni program u crkvi
21,00 - 22,00   Klanjanje

Cetvrtak, 10. 03. 2005.
09,00 - Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu
09,30 - Iskustva sudionika
11,00 - Sv. misa
...      Zajednicki rucak

Predavaci na ovogodišnjem seminaru su:

Kevin Leacy, Irska. Nakon što su mu sin Derek i njegov najbolji prijatelj tragicno stradali u požaru 1991. život mu se potpuno promijenio. Nedugo nakon toga dogadaja vidio je na televiziji program o strahotama i užasima rata u Hrvatskoj i odlucio: „Kada bih mogao spasiti samo jedno dijete poštedio bih bar jedne roditelje pakla kojeg sam ja proživljavao.“ Kada je prvi put isporucio medicinsku pomoc mostarskoj bolnici, shvatio je kako je situacija bezizlazna i da treba puno raditi. Tako se rodila „Bosnia Refugee Aid“ - pomoc izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine koja je sve ove godine imala privilegij osvjedociti se cudesima ljudske velikodušnosti. Za vrijeme najžešcih ratnih dana svetište Kraljice Mira postalo je sigurno za distribuciju pomoci u Mostar i srednju Bosnu. Jednog dana popeo se na Križevac s svojom kceri i gledao sela koja su se gušila u dimu i vatri smrtonosnih napada. Bio je pogoden spoznajom da Bog nije odogovoran za rat, a uistinu ni za njegovu životnu tragediju. Shvatio je: On je Onaj koji lijeci, Onaj koji može dati snagu da se suocimo s bolom koji ovaj život baca na nas. Svjedocio je o svome iskustvu Medugorja: Ljudi su uvijek bili jako zainteresirani kad je govorio o Medugorju i o cudesnom miru kojeg Gospa stavlja u naša srca. 1996. doveo je prvu skupinu hodocasnika u Medugorje i pitao se: zašto grešnik kao ja treba raditi nešto ovakvo. Mislio je da je pomoc koju je donosio bila dovoljna, ali Gospa je imala druge planove. Prateci hodocasnike vidio je ljude koji pronalaze Boga prvi put u životu, tjelesna i duhovna ozdravljenja, ljude koji su prvi put u životu pronašli mir. Hodocašca iz sjeveroistocne Irske uvijek nanovo obogacena nastavila su se sve do danas.


Hubert Liebherr roden je 1950. u Memmingenu, Njemacka. Nakon završene gimnazije 1970. i služenja vojnog roka, studirao je gradevinu i geodeziju na Tehnickom fakultetu u Karlsruheu gdje diplomira 1977. Od 1977. do 1981. bio je tehnicki rukovoditelj velikog gradilišta u Alžiru. Od 1981. u obiteljskoj tvrtki Liebherr upravljao je industrijskom granom za proizvodnju bagera, strojeva, avionske opreme i industrijskih postrojenja.

Nakon dolaska u Medugorje od 1988. slijedi Gospodinov poziv: “Ostavi sve što jesi i što imaš i slijedi me!“ S prijateljima je utemeljio organizaciju «Medjugorje-Deutschland» da bi Njemacku upoznao s Medugorjem i Gospinim ukazanjima i pratio hodocasnike pri njihovu dolasku u Medugorje. Sudjeluje na molitvenim susretima svjedoceci o svom putu do vjere i sudjeluje u izgradnji crkava u Rusiji.

Dvanaesti medunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Medugorje održat ce se u Novoj dvorani u Medugorju od 6. do 10. ožujka 2005. godine. Broj mjesta je ogranicen prostorom, a svake je godine broj sudionika sve veci. Stoga vas molimo da što prije, a najkasnije do konca studenoga 2004. prijavite svoj dolazak na ovaj seminar. Prijave izvršiti na broj tel + 387 36 651 988; fax: 00387 36 651 999 (za Mariju Dugandžic) ili putem e-maila: seminar.marija@medjugorje.hr ili pak u Uredu informacija svetišta osobno. Bit ce organizirano simultano prevodenje za sve jezicne skupine. Cijena seminara je 60 € po osobi. U cijenu su ukljuceni svi troškovi organizacije i rada seminara (predavaci, prijevodi tekstova, simultani prijevod i zajednicki rucak zadnji dan). Prilikom placanja na pocetku seminara svaki ce sudionik dobiti akreditaciju koja ce mu omoguciti sudjelovanje u radu seminara. Za smještaj u Medugorju treba se pobrinuti svatko osobno. Sa sobom treba ponijeti radio sa slušalicama radi simultanog prevodenja.

Unaprijed se radujemo vašim prijavama i zajednickom susretu!


DEVETI MEÐUNARODNI SUSRET SVECENIKA

Deveti medunarodni susret svecenika održat ce se u Medugorju od 5. do 10. srpnja 2004. Tema susreta je «Identitet svecenika».

Svoje prijave možete izvršiti putem e-maila: seminar.marija@medjugorje.hr, osobno u Uredu informacija ili putem tel. na broj 00387 36 651 988, (za Mariju Dugandžic) faxa 00387 36 651 999). Molimo sve svecenike koji sami osiguraju smještaj u obitelji iz Medugorja da nam naznace na svojoj prijavi ime i prezime i broj telefona obitelji kod koje su dogovorili smještaj. Svecenici koji nemaju izravna poznanstva i mogucnost izravno dogovoriti smještaj, neka to naznace na prijavi i mi cemo osigurati smještaj.

Troškovi seminara pokrivaju se s pet misnih intencija.

Sa sobom je potrebno ponijeti: celebret od svoga poglavara, albu i štolu, Bibliju, mali radio sa FM frekvencijom i slušalice (za simultani prijevod). Mnogi svecenici nemaju pristupa Internetu i možda nisu upoznati s postojanjem ovakvog medunarodnog susreta u Medugorju. Zato ljubazno molimo sve organizatore hodocašca, molitvene skupine i centre mira da ovu informaciju objave u svim sredstvima priopcavanja koja im stoje na raspolaganju da bi što više svecenika moglo sudjelovati. Molimo vas da, u mjeri u kojoj vam je to moguce, materijalno pomognete svecenicima koji žele doci, a nemaju potrebna sredstva za putovanje. Unaprijed vam se na tomu zahvaljujemo zazivajuci na vaš rad Božji blagoslov i blagoslov Kraljice Mira.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 05/28/2004