197
26. travnja

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! I danas vas pozivam da još jace živite moje poruke u poniznosti i ljubavi kako bi vas Duh Sveti ispunio svojom milošcu i snagom. Samo tako bit cete svjedoci mira i praštanja. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. travnja 2004.


ŠTO SI MI DUŠO KLONULA…

Jedna mlada devetogodišnja djevojcica na samrti je probudila vjeru u svojoj majci. Majka je, naime, uvijek s djecom molila, išla na misu, govorila o Isusu, o vjecnosti... No, kad je malena djevojcica, teško bolesna, bila na pragu smrti, majka je plakala i izgovorila rijeci sumnje u vjecnost. Djevojcica je prekorila mamu: Mama, zašto placeš kad znaš da cemo ponovno biti zajedno u vjecnosti? Zar mi nisi govorila kako mi nakon smrti idemo u nebo kod Boga gdje je puno ljepše nego ovdje na zemlji? Majka je, nakon tih rijeci, ostala u šutnji.

Upravo smo proslavili Uskrs. Uskrs je dan pobjede i dan pocetka vjecnosti za one koji vjeruju. Možemo li ostati ravnodušni uz takav dogadaja koji progovara po Isusu? Zar možemo obuzdati osjecaje da ne klicemo svome Spasitelju: Hvala ti Pobjednice! Bravo Isuse! Ti si naš spas! U tebi je izvor životni, tvojom svjetlošcu mi svjetlost vidimo!

Kao kršcani ne bismo trebali klonuti u trenucima kad nas pritisne život ili kad se nademo u teškoj kušnji. Naša vjera, koju Isusu uvijek traži, mora biti jaca od trenutnih zemaljskih iskušenja. Isus ostaje vjeran Ocu do kraja kao i Majka koja se ne odmice od križnoga puta svoga Sina. Uskrs je svijetli trag koji nas trajno treba voditi na putu. Radost da cemo nakon životne borbe biti u vjecnosti nicim ne smije biti dovedena u pitanje. Isusovu pobjedu nad smrcu mi moramo u stvarnosti živjeti i vjerodostojno svjedociti.

Istina, imat cemo, i možda vec imamo trenutaka kad smo pod križem, a nemamo ni snage, ni volje za ustajanjem. Grijeh nas je oborio na zemlju i ne da nam naprijed. No, za takve je Isus zapravo i pošao u smrt i takvi se najviše mogu nadahnuti njegovim uskrsnucem. Covjekov pad nije kraj ako želimo za Isusom poci. Ustati i ici naprijed zadaca je onih koji vjeruju da s Isusom mogu stici na adresu vjecnosti. Suputnica na tom putu nam je Gospa koja je upravo po svojim ukazanjima pokazala koliko joj je stalo da nitko ne klone u duhu nego da živi u sjaju pobjede njezina Sina. Vjera je u svemu najvažnija. Vjera one malene djevojcice, koja nije klonula u trenucima smrti.

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom ožujka u župi Medugorje podijeljeno je 58000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 1185 svecenika iz domovine i inozemstva. U ožujku su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: SAD-a, Španjolske, Njemacke, Austrije, Australije, Francuske, Belgije, Kanade, Koreje, Irske, Engleske, Meksika, Reuniona, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


USKRS U MEÐUGORJU

Tijekom Velikog tjedna i za sam Uskrs u Medugorje su neprestano pristizale nove skupine hodocasnika koji su se ovdje željeli pripraviti i ujedno proslaviti najveci kršcanski blagdan.

Blagdan Uskrsa u Medugorju je proslavilo nekoliko tisuca hodocasnika sa svih strana svijeta, a medu njima su najbrojniji bili hodocasnici iz Austrije i Njemacke. Izuzetno brojni tijekom svih tih dana bili su hodocasnici iz svih krajeva Hrvatske, kao i iz naših okolnih župa koji su došli u Medugorje na uskrsnu ispovijed. O tomu koliko je hodocasnika posjetilo Medugorje uskrsnih dana govori i podatak da je svake veceri tijekom vecernjeg molitvenog programa u trajanju od tri sata ispovijedalo 30-ak svecenika.

Sveto trodnevlje u Medugorju se odvijalo u sabranosti i molitvi okupljenih hodocasnika. Zbog velikog broja inozemnih hodocasnika misa vecere Gospodnje Velikog cetvrtka, obredi Velikog petka, kao i Put križa na Križevcu, te obredi Uskrsnog bdijenja Velike subote održali su se na 12 jezika.


POSJET ARGENITNSKOG BISKUPA

Mons. Bernardo Witte, oblat BDM, biskup u miru argentinske biskupije Conception, proveo je Veliki tjedan u Medugorju. Na hodocašce je došao sa skupinom vjernika iz Njemacke, buduci da je i sam Nijemac. Predslavio je prijepodnevnu sv. misu za hodocasnike njemackog jezicnog podrucja, molio i ispovijedao.

O svojim je dojmovima kazao:

«Prvi put sam cuo o Medugorju 1984. kada sam u Becu posjetio jednog prijatelja svecenika. Govorio mi je o Medugorju i vjerovao sam mu. Od tada imam želju doci u Medugorje. Sada kada sam u mirovini imam vremena i zato sam došao provesti Veliki tjedan u Medugorju. Želim vidjeti, upoznati, moliti. Otac Mathuni, koji mi je prvi govorio o Medugorju, bio je na jednom ukazanju, vidio je iskrenost vidioca i intenzitet molitve nazocnih hodocasnika. Od tada pratim medugorska dogadanja i kroz ovih 20 godina uvjerio sam se da su istinita. Ona nose poruku vjere i poruku nade koje prenosi i Crkva kad poziva na molitvu, post i obracenje. Mogao bih reci da taj intenzitet za mene predstavlja iznenadenje, ali evo kako ga tumacim: moral je u svijetu u velikoj opasnosti. U iznimnoj opasnosti za svijet, za Crkvu i za duše, potrebna su i iznimna sredstva. Divim se i radujem se. Svako ukazanje je nova nada i novi izazov. I ovdje imam isti odgovor: u velikoj opasnosti od civilizacije smrti, ukazanja poticu na civilizaciju života. Imam dojam da se sve odvija skladno: ovdašnja ukazanja, pontifikat Ivana Pavla II. koji potice na obnovu pastoralnog života u Crkvi, mnogi biskupi koji svojem episkopatu svjesno daju marijansku orijentaciju. Ukratko: ponovio bih Gospine rijeci iz Fatime: «Na kraju ce moje Bezgrješno Srce pobijediti.» Mislim da su i fatimska i medugorska ukazanja poziv na obnovu Europe. U Medugorju se komunisticki Istok poceo rušiti. Medugorje je nositelj radosti, nade i povjerenja. «


CJELODNEVNO EMITIRANJE PROGRAMA RADIOPOSTAJE «MIR» I PUTEM INTERNETA

Radiopostaja «Mir» Medugorje zapocela je s cjelodnevnim emitiranjem programa 25. ožujka, na blagdan Blagovijesti. Do sada je naša radiopostaja, koja cujnošcu pokriva BiH, veliki dio Hrvatske i satelitom Europu, Bliski istok i Sjevernu Afriku, svoj govorni program emitirala 12 sati. Nova programska shema od 24 sata obogacena je novim i raznolikim programskim sadržajima prilagodenim i slušateljima u svijetu.

Nedavno su završeni i radovi na poboljšanju cujnosti naše Radiopostaje putem INTERNETA. Vjerujemo da više nece biti zastoja u prijemu našega programa. Takoder, sada je i pristup našem web site poboljšan jer smo povecali brzinu našega linka. Buduci da se služite raznim operacijskim sustavima i raznim programima za reprodukciju zvuka, odnosno videa, možete potražiti upute http://www.medjugorje.hr/uputeaudiovideohr.htm koje vam mogu riješiti probleme ako do njih dode.


SEMINARU U «DOMUS PACIS’

U kuci molitve Domus pacis održana su 4 seminara posta, molitve i šutnje za hodocasnike iz Ukrajine, Austrije, Italije i Njemacke. Seminare je vodio fra Ljubo Kurtovic.

U istoj kuci na duhovnoj obnovi polovicom travnja okupili su se i clanovi franjevacke mladeži iz Hercegovine.

Školske sestre franjevke održale su seminar za djevojke na kojima su sudjelovale 33 djevojke.


DEVETI MEÐUNARODNI SUSRET SVECENIKA

Deveti medunarodni susret svecenika održat ce se u Medugorju od 5. do 10. srpnja 2004. Tema susreta je «Identitet svecenika».

Svoje prijave možete izvršiti putem e-maila: seminar.marija@medjugorje.hr, osobno u Uredu informacija ili putem telefona na broj 00387 36 651 988 (za Mariju Dugandžic), fax 00387 36 651 999. Molimo sve svecenike koji sami osiguraju smještaj u obitelji iz Medugorja da nam naznace na svojoj prijavi ime i prezime i broj telefona obitelji kod koje su dogovorili smještaj. Svecenici koji nemaju izravna poznanstva i mogucnost izravno dogovoriti smještaj, neka to naznace na prijavi i mi cemo osigurati smještaj.

Troškovi seminara pokrivaju se s pet misnih intencija.

Sa sobom je potrebno ponijeti: celebret od svoga poglavara, albu i štolu, Bibliju, mali radio sa FM frekvencijom i slušalice (za simultani prijevod). Mnogi svecenici nemaju pristupa Internetu i možda nisu upoznati s postojanjem ovakvog medunarodnog susreta u Medugorju. Zato ljubazno molimo sve organizatore hodocašca, molitvene skupine i centre mira da ovu informaciju objave u svim sredstvima priopcavanja koja im stoje na raspolaganju da bi što više svecenika moglo sudjelovati. Molimo vas da, u onoj mjeri u kojoj vam je to moguce, materijalno pomognete svecenicima koji žele doci, a nemaju potrebna sredstva za putovanje. Unaprijed vam se na tomu zahvaljujemo zazivajuci na vaš rad Božji blagoslov i blagoslov Kraljice Mira.


5. MEÐUNARODNI SEMINAR ZA BRACNE PAROVE

Peti medunarodni seminar za bracne parove održat ce se u Novoj dvorani u Medugorju od 3. do 6. studenoga 2004. godine. Tema seminara je:

"Kako izlijeciti brak i obitelj?"

Program:

Srijeda, 3. studenoga 2004.
13.00 Registracija sudionika
16.00 Uvod u seminar
17.00 Vecernji molitveni program u crkvi (krunica, sv. misa)
21.00 Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Cetvrtak, 4. studenoga 2004.
09.00 Jutarnja molitva
09.30 Predavanje, razgovor (Zajednica MiR)
12.00 Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu u tišini
14.00 Predavanje, razgovor (Zajednica MiR)
17.00 Vecernji molitveni program u crkvi (krunica, sv. misa, klanjanje)

Petak, 5. studenoga 2004.
06.30 Molitva na Križevcu
09.30 Predavanje, razgovor (Zajednica MiR)
12.00 Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu u tišini
14.00 Predavanje, razgovor (Zajednica MiR)
16.00 Priprava za ispovijed
17.00 Vecernji molitveni program u crkvi (krunica, sv. misa, cašcenje Kristova križa)

Subota, 6. studenoga 2004.
07.00 Molitva na Brdu ukazanja
09.30 Jutarnja molitva
10.00 Predavanje, razgovor:
12.00 Završna sv. misa

Preporuca se sa sobom ponijeti
1. slušalice i mali radio sa FM frekvencijom.
2. Bibliju


Seminar ce se održati u dvorani iza crkve. Prilog za troškove seminara 30 € za jedan bracni par. Prijave možete izvršiti putem e-maila: seminar.marija@medjugorje.hr, osobno u Uredu informacija svetišta, putem telefona na broj: 00387-36-651-988; fax:00387 36 651 999. Broj sudionika je ogranicen zbog prostora, stoga vas molimo da svoje prijave izvršite što prije, a najkasnije do konca rujna. Isto tako molimo sve bracne parove sudionike seminara da sami osiguraju smještaj u Medugorju.

Predavaci:

Zajednica "Molitva i Rijec" (Zajednica MiR) katolicko je vjernicko laicko društvo, ciji je utemeljitelj prof. dr. Tomislav Ivancic. Neosporno je da njegova nadahnuca vezana za apostolat laika imaju svoje izvorište i uporište na smjernicama II. Vatikanskog sabora koji se održavao za vrijeme njegovog studija teologije u Rimu. Godine 1975. izišla je i enciklika pape Pavla VI "Evangelii nuntiandi" posvecena evangelizaciji u suvremenom svijetu. Zajednica ju je prepoznala kao nešto blisko svojoj biti. Stoga je sljedece razdoblje razvoja Zajednice bilo obilježeno evangelizacijskom duhovnošcu koja se odvijala putem molitvenih skupina, a zatim evangelizacijskih seminara. Tijekom 20 godina evangelizacijski seminari su se pokazali izrazito uspješnim modelom evangelizacije ne samo u zemlji, nego i u inozemstvu. Na seminarima se pokazalo da iskustvo Božje blizine ljekovito djeluje u otklanjanju duhovnih patnji. Tako je dr. Ivancic postupno razvijao autenticni model pružanja duhovne pomoci koji je dobio naziv "hagioterapija", a po kojem se radi u Centru za duhovnu pomoc, osnovanom 1990. godine u Zagrebu. Djelovanje Zajednice MiR obuhvaca više razina:

Zajednica MiR je potvrdena od Hrvatske biskupske konferencije i ima osobito poslanje: posredovati iskustvo Boga putem evangelizacijskih seminara, raditi na duhovnoj obnovi svijeta, te pružati duhovnu pomoc u centrima za duhovnu pomoc (CDP) koji je utemeljen 1990. kao društveno-humanitarna organizacija, a duhovno pomaže: osobama koje duhovno pate zbog strahova, potištenosti, besmisla, agresivnosti, krivice, samoubilackih misli, pesimizma, doživljaja promašenosti, neprihvacanja sebe i drugih, kriza u braku i obitelji, gubitka voljene osobe i dr., osobama iskrivljenih životno-moralnih stavova kao što su ogorcenost, osvetoljubivost, zloca, vezanost uz ideologije, sekte, kriminal i sl., ovisnicima o drogi, alkoholu, kocki, okultnim praksama, ljudima koji traže smisao, Boga, nadu, razumijevanje. CDP djeluje u Hrvatskoj, Austriji, Njemackoj, Belgiji, Švicarskoj, Nizozemskoj i Italiji.

Ime Zajednice "Molitva i Rijec" oznacuje njenu bit. Po molitvi ona dobiva silu Duha Svetoga koja ju osposobljava da po Rijeci donosi ljudima živoga Boga.


LJETNI RASPORED U SVETIŠTU ZAPOCINJE 1. SVIBNJA

Ljetni raspored molitvenog programa u svetištu Kraljice Mira u Medugorju zapocinje 1. svibnja. Molitva krunice u župnoj crkvi zapocinje u 18, a sv. misa u 19 sati, nakon koje slijede blagoslovne molitve i treci dio krunice. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je cetvrtkom nakon vecernje sv. mise, te srijedom i subotom od 22 do 23 sata, a cašcenje križa Gospodinova petkom nakon vecernje sv. mise.

Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 16 sati, a Put križa na Križevcu petkom u isto vrijeme. Prigoda za sv. ispovijed je svake veceri tijekom vecernjeg molitvenog programa.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 04/29/2004