195
26. veljace

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! I danas, kao nikad do sada, vas pozivam da otvorite vaša srca mojim porukama. Djecice, budite oni koji privlace duše Bogu a ne koji ih udaljuju. Ja sam s vama i sve vas ljubim posebnom ljubavlju. Ovo je vrijeme pokore i obracenja. Iz dna svog srca vas pozivam budite moji svim srcem i onda cete vidjeti da je vaš Bog velik jer ce vam dati obilje blagoslova i mira. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. veljace 2004


ISUSOV, GOSPIN I MOJ PLAC

Isus je Bog i covjek. On je kao pravi Bog od Oca poslan uzeo našu ljudsku sudbinu i postao u svemu nama slican osim u grijehu.

Isus, kao i njegova Majka Marija, osjetili su svu gorcinu svijeta. Mac boli probadao je i njihova srca. I oni su bili tužni, uplakani, neshvaceni, prognani, izrugani. Oni nisu bili nicega poštedeni, nisu imali povlastica. Oni su zapravo tu da drugima daju prednost i ostvare povlastice. Isus je nekoliko puta plakao. On nije skrivao svoje suze. Plakao je nad tudim tragedijama, plakao je suocen s okorjelošcu ljudskih srdaca, plakao je u osami premišljajuci Ocevu volju u svom životu. S Isusom je suze prolijevala i Gospa, a najviše pod križem kad u svojim rukama držaše mrtvoga Sina.

Koliko i kako mi placemo? Je li nam plac zapravo krik za boljim i svetijim životom ili placemo zbog neostvarenih želja, planova, osobnih karijera…? U pokornicko vrijeme, napose u korizmi, trebalo bi utvrditi uzroke naših suza i žalosti. Isus nije plakao zbog sebe, nego zbog mene i tebe. Gospa nije plakala i žalostila se kako bi svratila pozornost na svoju obitelj, nego kako bi njezine suze potakle druge da dodu do Isusa. Isus i Gospa žaloste se i placu kad sinovi i djeca nisu na putu milosti koje Nebo pruža.

Gospin hodocasnik u Medugorju place oplakujuci svoje grijehe, place zbog ne prihvacanja u braku ili obitelji. Mnogi u ispovjedaonicama, na Brdu ukazanja i Križevcu placu jer osjecaju kako su daleko od onoga koji može biti i jest njihova utjeha i nada. To je dobro. Dobro je da covjek raskida svoje srce a ne haljine. Dobro je da savjest natjera suze i isplacemo sve što nas guši i potapa. Taj plac nije ocaj - daleko od toga - to je plac koji Isusu otvara vrata. Taj plac je vesela pjesma zalivena suzama milosti Božje.

Neka naš plac u ovo vrijeme potekne i za duše koje ne znaju plakati. Na svome licu, u suzama molitvom ispunjenima, brišimo i tude krivice. Kršcanin je odgovoran za svijet. Svatko od nas je pozvan vapiti za one koji to ne cine ili im nije dano. Gospa je radosna kad smo na putu koji je Isusu ucinio prohodnim. Ucinimo se potpuno Gospinom djecom i bliskima Isusu jer nas na to po ukazanjima poziva.

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom sijecnja u župi Medugorje podijeljeno je 35 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebrirao je 801 svecenik iz domovine i inozemstva.

U sijecnju su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Italije, Koreje, SAD-a, Kanade, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


KARDINAL JOSIP BOZANIC: BEZ SUDA O MEÐUGORJU

Prema clanku objavljenom 13.02.2004. u Slobodnoj Dalmaciji, u cetvrtak 12. veljace 2004, na susretu s gimnazijalcima iz zagrebacke 7. gimnazije, nadbiskup zagrebacki kardinal Josip Bozanic odgovorio je izmedu ostalog i na pitanje o stavu Crkve o Medugorju:

«Crkva kaže da je ono na što smo pozvani vjerovati Sveto pismo. No, Crkva prepoznaje i mogucnost takozvanih privatnih objava, ali to vjernici nisu dužni vjerovati. Medugorje se može razmatrati pod tim vidom.» Kardinal je podsjetio da su biskupi pocetkom 90-ih u Zadru zakljucili kako na temelju onog što su ispitali ne mogu govoriti o vrhunaravnosti u Medugorju, ali nisu je ni zanijekali. «O tome ni do danas ne želimo dati svoj sud, jer nemamo dovoljno argumenata, premda ne uskracujemo ljudima pravo da se ondje mole ili hodocaste. Želimo da ono što se tamo daje bude pravi katolicki nauk, ali da se mise ne povezuju s navodnim ukazanjima».


MISA ZA POKOJNOG DR. FRA LEONARDA ORECA

U srijedu, 21. sijecnja navršile su se dvije godine od smrti zauzetog hercegovackog franjevaca i štovatelja medugorske Kraljice Mira dr. fra Leonarda Oreca.

Tog dana slavljene su mise za pokoj njegove duše u župi Posušje i u Medugorju. U medugorskoj župnoj crkvi misu je predvodio fra Ivan Landeka, bivši medugorski župnik, bliski fra Leonardov suradnik koji je nakon njegove smrti preuzeo brigu o humanitarnoj organizaciji «Medugorje-Mir» Fra Ivan je u svom spomenu na fra Leonarda rekao kako je on najprije izdaleka promatrao Medugorje i Gospina ukazanja a nakon toga stigao u Medugorje i tu stvar propitivao, bistrio i shvacao stvarnost Gospine nazocnosti. Tako je postao odani Gospin štovatelj i covjek koji je u poodmakloj dobi širio ljubav i brigu za potrebne preko humanitarne udruge «Medugorje - Mir».

Dan poslije misa za fra Leonarda slavljena je u Splitu gdje je posljednjih godina cesto boravio i radio u navedenoj Udruzi.


SV. MISA ZA STRADALE IZ ŽUPE MEÐUGRJE

Stepincevo – 10. veljace, blagdan hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca u našoj župi se obilježava kao dan sjecanja i molitve za sve ratne stradalnike. Toga dana je u medugorskoj župnoj crkvi slavljena vecernja sv. misa u spomen na franjevce i župljane naše župe. Taj dan bio je spomen mucenicke smrti fra Križana Galica, fra Joze Bencuna, fra Marka Dragicevica, fra Mariofila Sivrica, fra Grge Vasilja i fra Jenka Vasilja, koji su mucki ubijeni 1944. i 1945. godine. Na sv. misi nazocni vjernici molili su za žrtve I. i II. svjetskog rata, te Domovinskog rata. Tijekom ova tri rata gotovo da je iz svake obitelji naše župe netko stradao. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Mario Knezovic.


ODRŽAN 4. MEÐUNARODNI SEMINAR ZA BRACNE PAROVE

Od 11. do 14. veljace održan je cetvrti Medunarodni seminar za bracne parove na temu: "PLOD MIRA JE LJUBAV, A PLOD LJUBAVI PRAŠTANJE" (Gospina poruka, 25. sijecnja 1996.)

Na susretu se okupilo 75 parova iz 11 zemalja engleskog, francuskog, hrvatskog, njemackog, španjolskog, slovackog i talijanskog jezicnog podrucja.

Bracni parovi su sudjelovali na vecernjem molitvenom programu u crkvi, zajednicki pohodili Brdo ukazanja i Križevac.

Posljednjeg dana seminara, tijekom završne sv. mise, parovi su obnovili svoja bracna obecanja i svoje zajedništvo povjerili Gospodinu.


ODRŽAN 11. MEÐUNARODNI SUSRET ZA VODICE

U Medugorju je od 22. do 26. veljace održan Jedanaesti medunarodni susret za vodice i voditelje centara mira, molitvenih, hodocasnickih i dobrotvornih skupina na temu: «Pokora i suvremeni covjek». Susretu je nazocilo oko 100 voditelja i svecenika koji vode medugorske udruge diljem svijeta. Predavaci na seminaru bili su prof. dr. fra Jozo Vasilj, dr. fra Slavko Topic, fra Ivan Landeka, fra Jozo Zovko i fra Ljubo Kurtovic. Susretom je koordinirao fra Mario Knezovic, ravnatelj Informativnoga centra «Mir» Medugorje. Tijekom pet dana sudionici su molili i razmišljali o biti medugorskih dogadanja, pohodili su Brdo ukazanja i Križevac, te razgovarali o prakticnim stvarima vezanima za hodocašcenje u Medugorje. Susret je završen sv. misom koju je predvodio medugorski župnik fra Branko Radoš.

Na završetku susreta sudionici su usvojili i zajednicku izjavu koju cemo objaviti u sljedecem broju Bulletina.


BISKUPI U MEÐUGORJU I O MEÐUGORJU U 2003. GODINI

U 2003. godini u Medugorju je boravilo 12 biskupa iz Europe, Afrike, Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Azije i Oceanije. To su (kronološkim redom):

- Msgr. Luigi Bommarito, nadbiskup Catanie (Italija) u miru
- Msgr. Salvador Pineiro Garcia-Calderon, vojni ordinarij u Limi (Peru)
- Msgr. Fra Angelo Massafra, nadbiskup Skadra (Albanija)
- Mons. Gerard Ndlovu, biskup u miru južnoafricke biskupije Umzimkulu
- Mons. Irynei Bilyk, biskupija Buchach (Ukrajina)
- Msgr. Dr. Ludwig Schwarz, pomocni biskup becke nadbiskupije (Austrija)
- Msgr. Hermann Raich, biskup Wabaga (Papua Nova Gvineja)
- Msgr. Donal McKeown, pomocni biskup biskupije Down and Connor (Irska)
- Mons. Abilio Ribas, biskup Sao Tome i Principe
- Mons. Jesus a Cabrera, biskup Alaminosa (Filipini)
- Mons. Thomas L. Dupre, biskup Springfield-a (Massachusetts, USA)
- Mons. Tarcisio Ziyaye, nadbiskup Blantyre (Malavi, Afrika)

Kardinal Vinko Puljic, nadbiskup Vrhbosanski dao je intervju za Radiopostaju «Mir» Medugorje, kao i priznanje Župi Medugorje i Radiopostaji «Mir» Medugorje. Mons Franjo Komarica, biskup Banja Luke dao je priznanje Radiopostaji «Mir» Medugorje Dr. Franc Rode, nadbiskup ljubljanski dao je intervju za Radiopostaju «Mir» Medugorje.

Više o tome možete pronaci na našoj web stranici na adresi: www.medjugorje.hr u rubrici: Biskupi u Medugorju i o Medugorju u 2003. godini.


DEVETI MEÐUNARODNI SEMINAR ZA SVECENIKE

Deveti medunarodni seminar za svecenike održat ce se u Medugorju od 5. do 10. srpnja 2004. Tema seminara je: «Identitet svecenika».

PROGRAM SEMINAR

5. srpnja 2004., ponedjeljak
10.00 – 18.00 Prijave sudionika (Nova dvorana)
18.00  POCETAK SEMINARA
Molitva krunice, sv. misa
Molitva za ozdravljenje i slavna otajstva krunice

06.00 srpnja 2004., utorak
08.30 Laudes na latinskom i klanjanje pred Presvetim
09.00 Predavanje (prof. dr. Tomislav Ivancic)
10.00 Stanka
10.30 Molitva
15.30 Predavanje (prof. dr. Tomislav Ivancic)
17.00 Molitva
18.00 Vecernji program (krunica, sveta misa, molitva za ozdravljenje)

7. srpnja 2004., srijeda
08.30 Laudes na latinskom i klanjanje pred Presvetim
09.00 Predavanje (prof.dr. Tomislav Ivancic)
10.00 Stanka
10.30 Molitva
15.30 Predavanje (prof. dr. Tomislav Ivancic)
16.30 Stanka
17.00 Molitva
18.00 Vecernji program (krunica, sv. misa, molitva za ozdravljenje)
22.00 Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu

08.00 srpnja 2004, cetvrtak
06.00 Krunica na Brdu ukazanja
09.30 Predavanje, molitva (prof. dr. Tomislav Ivancic)
15.30 Molitva, razmatranje
17.00 Stanka
17.30 Susret s vidiocem
18.00 Vecernji program (krunica, sv. misa i klanjanje)

09.00 srpnja 2004., petak
06.00 Put križa na Križevcu
Ispovijed
16.00 Predavanje
18.00 Vecernji program (krunica, sv. misa, cašcenje križa Gospodinova)

10.00 srpnja 2004., subota
08.30 Odlazak na grob fra Slavka Barbarica, molitva
09.00 Iskustva, svjedocanstva

ZAVRŠETAK SUSRETA SV. MISOM U 12 SATI

Svoje prijave možete izvršiti putem e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr, osobno u Uredu informacija ili putem tel. 00387 36 651 988; faxa na broj 00387 36 651 999 (za Mariju Dugandžic).

Molimo sve svecenike koji sami osiguraju smještaj u obitelji iz Medugorja da nam na svojoj prijavi naznace ime i prezime i broj telefona obitelji kod koje su dogovorili smještaj. Svecenici koji nemaju izravna poznanstva i mogucnost izravno dogovoriti smještaj neka to naznace na prijavi i mi cemo ga osigurati.

Troškovi seminara pokrivaju se s pet misnih intencija.

Sa sobom je potrebno ponijeti: celebret od svoga poglavara, albu i štolu, Bibliju, mali radio sa FM frekvencijom i slušalice (za simultani prijevod).

Mnogi svecenici nemaju pristupa Internetu i možda nisu upoznati s postojanjem ovakvog medunarodnog susreta u Medugorju. Zato ljubazno molimo sve organizatore hodocašca, molitvene skupine i centre mira da ovu informaciju objave u svim sredstvima priopcavanja koja im stoje na raspolaganju da bi što više svecenika moglo sudjelovati. Molimo vas da, u onoj mjeri u kojoj vam je to moguce, materijalno pomognete svecenicima koji žele doci, a nemaju potrebna sredstva za putovanje. Unaprijed vam se na tomu zahvaljujemo zazivajuci na vaš rad Božji blagoslov i blagoslov Kraljice Mira.

Predavac na seminaru je p rof. dr. Tomislav Ivancic. Roden je 1938. u Davoru, Hrvatska. Nakon filozofskog i teološkog studija zareden je 1966. godine za svecenika Zagrebacke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveucilištu Gregoriana u Rimu, vraca se u Zagreb gdje postaje profesor Katolickog bogoslovnog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu. Procelnik je katedre fundamentalne teologije, urednik casopisa, suradnik brojnih domacih i inozemnih teoloških casopisa, te clan Društva hrvatskih književnih prevoditelja. Njegovi znanstveni i strucni clanci objavljeni su u domacim i inozemnim casopisima, a od brojnih knjiga mnoge su prevodene na strane jezike. Kanonik je zagrebackog Prvostolnoga kaptola, clan Prezbiterskoga vijeca Zagrebacke nadbiskupije i Vijeca za nauk vjere Hrvatske biskupske konferencije. Od 1971. bio je studentski vjeroucitelj u Zagrebu, inicijator molitvenoga pokreta unutar Crkve u Hrvata, utemeljitelj vjernickog društva pod imenom Zajednica Molitva i Rijec (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju u Hrvatskoj i izvan nje. U zadnjem desetljecu školuje djelatnike za rad u Centru za duhovnu pomoc i za vodenje seminara za evangelizaciju. Od 1998. godine dekan je Katolickog bogoslovnog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu.

Podrucja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. Osobito podrucje njegova zanimanja je istaživanje covjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva nacin suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine koja je uz somatsku i psihicku nezaobilazna u cjelovitom lijecenju covjeka, a osobito u lijecenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije (hagioterapeje) i u Zagrebu 1990. utemeljio Centar za duhovnu pomoc ciji je predstojnik.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 02/27/2004