194
26. sijecnja 2004

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! I danas vas pozivam da molite. Molite, djecice, na poseban nacin za sve one koji nisu upoznali Božju ljubav. Molite da se njihova srca otvore i približe mom srcu i srcu mog Sina Isusa, da ih mognemo preobraziti u ljude mira i ljubavi. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. sijecnja 2004.


COVJEK I VRIJEME

Jedan filozof je zapisao kako se covjek od svih drugih bica razlikuje po tome što iz rijeke vremena koja tece može izroniti. Sve drugo voda odnese, a samo je covjek sposoban ispuniti vrijeme ipo Božjem mu namislu dati smisao. Imajuci pred ocima ovu mogucnost izranjanja iz vremena moramo se upitati: Izranjamo li iz bujice vremena ili nas ta bujica odnosi, a da ne znamo odakle potjecemo i kamo idemo? Covjek se uistinu lako može izgubiti u svakodnevnim poslovima, brojnim obvezama, potrebama, nevoljama, žureci s termina na termin, s dužnosti na dužnost, pa tako izgubi orijentaciju u vremenu i prostoru i, što je najgore, udaljiti se od Boga i izgubi Božju blizinu.

Zakoracili smo u još jednu godinu života. No, cini nam se kako smo još uvijek u vremenu staroga i prošlosti. Mnoge od nas muci osobna prošlost, nezavršeni poslovi, neispunjena osobna obecanja i planovi, neizmireni racuni, neuspjeli pokušaji. Svijet i potrošacko društvo pritišcu nas i namecu nam logiku svoga postupanja. U takvom ambijentu teško se snalazimo i kao kršcani gubimo svoj identitet i duhovnu orijentaciju. U svijetu i svijesti «modernog» covjeka kao da polako Bog išcezava iz naših srca i gubi na vrijednosti.

Duhovni pisac zapisa: «Kad u srcima vlada pustinja, u svijetu je kaos.» Kad tu cinjenicu imamo na pameti ne trebamo se cudimo odakle ratovi i zlo. Zašto bracne rastave, nemoral, zlostavljanja u obiteljima, droga, kriminal...? Sve to mi cesto osjecamo živeci u ovom vremenu i uz to tražimo odgovore na ta pitanja ali, istodobno, kao da ne želimo od Isusa dobiti ili cuti odgovor. Znamo kako je Isus odmjeren i konkretan, on traži maksimum ljubavi, praštanja i žrtve, kod Isusa nema kompenzacije. On je zahtjevan.

U takvom svijetu i svjetonazoru na život Medugorje je svjetiljka u noci i mjesto otvorenosti za Boga. Tu hodocasnik u Gospinom okrilju spoznaje kako je bez Boga siromah i lutalice na zemlji. Gospa to najbolje osjeca i zato je tu i ne napušta svoje djece. Stoga, kao kršcani i Gospini sinovi pozvani smo podmetnuti svoja leda za bolji i pravedniji svijet. Pozvani smo drugima biti Krist i glas nade. Pozvani smo svjedociti i vikati ondje gdje se nastanila šutnja o Bogu. Zadatak nam je vrijeme u kojem živimo ispuniti Božjim vrednotama. Naravno, to necemo uspjeti bez obnove svog sakramentalnog života jer nam tu Bog daje sredstva spasenja i snagu na životnom putu.

Kao Gospini štovatelji odlucimo se na taj korak i ispunimo Božji zadatak u svijetu.

fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom prosinca u župi Medugorje podijeljeno je 69 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 1089 svecenika iz domovine i inozemstva. U protekloj 2003. godini podijeljeno je ukupno 1 179 000 sv. pricesti, a na sv. misama je koncelebriralo 27 498 svecenika.

U prosincu su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Francuske, SAD-a, Italije, Austrije, Engleske, Litve, Koreje, Libanona, Sri Lanke, Hong Konga, Kanade, Njemacke, Ceške, Slovacke, Slovenije, Australije, Poljske, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


RADIOPOSTAJA «MIR» MEÐUGORJE NA SATELITU

Na blagdan Božica, 25. prosinca, Radiopostaja «Mir» Medugorje pocela je službeno emitirati svoj program uživo putem satelita. Tako našu radiopostaju i glas iz Medugorja mogu cuti slušatelji u Europi, na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi. Iz bogatog programa posebno izdvajamo svakodnevni izravni prijenos molitveno-liturgijskog programa (sv. misa, sv. krunica i klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu) uživo iz crkve sv. Jakova. Taj prijenos možete slušati svaku vecer od 17 sati u zimskom i od 18 sati u ljetnom vremenu.

Kako nas možete pronaci i slušati?
Ime satelita: HOT BIRD 6
Pozicija: 13º E (stupnjeva istocno)
Transponder br. 90
Prijamna frekvencija: 12 520 MHz
Polarizacija: Y (vertikalna)
Symbol rate: 27 500
FEC (Forward Error Correction): 3/4
Podrucje pokrivanja: Europa, Bliski Istok i Sjeverna Afrika
Kako nas možete podržati u ovom projektu?

Buduci da ovaj medijski iskorak iziskuje velike financijske izdatke slobodni smo zamoliti sve štovatelje Kraljice Mira iz Medugorja, slušatelje i one koji žele širiti Gospinu poruku i glas Medugorja neka nas podupru svojim prilozima. Samo tako cemo moci biti dio vas i širiti cujnost i do vašeg kontinenta.

Kako možete uplatiti svoju donaciju?
Za uplate iz inozemstva: Informativni centar MIR Medjugorje Zagrebacka banka BH D.D. Mostar Swift: ZABA BH BA 22/7100-48-06-027746
Za uplate iz BiH: Broj žiro racuna kod Zagrebacke banke:3381202200130247
Unaprijed vam se zahvaljujemo za vašu ljubav na djelu i širenje Gospinih poruka!

GODIŠNJI SUSRET I DUHOVNA OBNOVA ZA STIPENDISTE FONDA «FRA SLAVKO BARBARIC»

29. prosinca u Medugorju je održan u organizaciji Udruge «Fra Slavko Barbaric» «Dan studenata».

Predavanja su nazocnim studentima održali dr. fra Ivan Dugandžic (Biblija nam govori u slikama), Branka Šeparovic (Što Hrvati imaju u svojoj škrinji), te prof. dr. Zvonimir Šeparovic (U temeljima je žrtva). Otvorena je izložba slika Likovna kolonija Medugorje 2003, a s kracim glazbenim tockama nastupili su stipendisti Udruge. Sudionici su sudjelovali na vecernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova u Medugorju. Od 29. prosinca do 1. sijecnja Udruga je organizirala duhovnu obnovu i docek Nove godine za studente.

Svi oni koji žele poduprijeti ostvarenje ciljeva ovoga Fonda mogu se obratiti na naslov: Fond “Fra Slavko Barbaric’ – Medugorje, PP 29, 88266 Medugorje, Bosna i Hercegovina; tel/fax: 00387 36 651 549; e-mail: studenti.talenti@tel.net.ba


NOVA GODINA U MEÐUGORJU

Na molitvenom bdijenju i doceku Nove godine u Medugorju se ove godine okupilo nekoliko tisuca hodocasnika iz brojnih zemalja sa svih kontinenata. Molitveno bdijenje predvodili su fra Ljubo Kurtovic i fra Mario Knezovic, a u koncelebraciji je sudjelovalo oko stotinu svecenika. Zbog nedostatka prostora u župnoj crkvi, hodocasnici i župljani sudjelovali su u molitvi putem video zaslona u dvorani, te u šatoru. Bdijenje i sv. misa trajali su od 22 sata do 1 sat ujutro i bili su prevodeni na više jezika..

U našem nemirnom svijetu u kojemu pocesto sve izgleda beznadno ovo vjernicko mnoštvo, a posebice mladi kojih je za Novu godinu u Medugorju najviše, znak su nade za jedan bolji svijet.

Prvi novogodišnji dan uljepšan je i jednim lijepim dogadajem: Koncert duhovne glazbe održala je u župnoj crkvi hodocasnica Marijana Zovko iz Njemacke.


CETVRTI MEÐUNARODNI SEMINAR ZA BRACNE PAROVE

Cetvrti medunarodni seminar za bracne parove održat ce se u Medugorju od 11. do 14. veljace 2004. godine. Tema seminara je: PLOD MIRA JE LJUBAV, A PLOD LJUBAVI PRAŠTANJE (Gospina poruka, 25. sijecnja 1996.)

Preporuca se sa sobom ponijeti slušalice i mali radio sa FM frekvencijom, te Bibliju.

Seminar ce se održati u dvorani iza crkve. Prilog za troškove seminara iznosi 30 € za jedan bracni par. Prijave možete izvršiti putem e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr ili osobno u Uredu informacija svetišta putem telefona/faxa ili na broj: 00387-36-651-988 (za Mariju Dugandžic). Broj sudionika je ogranicen zbog prostora, pa vas molimo da svoje prijave izvršite što prije. Isto tako molimo sve bracne parove sudionike seminara da sami osiguraju smještaj u Medugorju.


11. MEÐUNARODNI SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH, HODOCASNICKIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Jedanaesti medunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Medugorje, održat ce se u Medugorju od 22. do 26. veljace 2004. godine. Tema susreta je: POKORA I SUVREMENI COVJEK.

Broj mjesta je ogranicen prostorom, a svake je godine broj sudionika sve veci. Stoga vas molimo da što prije prijavite svoj dolazak na ovaj seminar. Prijave izvršiti na broj tel/faxa + 387 36 651 988 (za Mariju Dugandžic) ili putem e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr ili pak u Uredu informacija svetišta osobno. Bit ce organizirano simultano prevodenje za sve jezicne skupine. Cijena seminara je 60 € po osobi. U cijenu su ukljuceni svi troškovi organizacije i rada seminara (predavaci, prijevodi tekstova, simultani prijevod i zajednicki rucak zadnji dan). Prilikom placanja na pocetku seminara svaki ce sudionik dobiti akreditaciju koja ce mu omoguciti sudjelovanje u radu seminara. Za smještaj u Medugorju treba se pobrinuti svatko osobno. Vjerujemo da vama to nije poteškoca buduci dugi niz godina dolazite u Medugorje i u njemu imate svoje poznanike i prijatelje. Sa sobom treba ponijeti radio sa slušalicama radi simultanog prevodenja.

Unaprijed se radujemo vašim prijavama i zajednickom susretu!


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 01/26/2004