193
26. prosinca 2003

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! I danas vas sve blagoslivljam sa svojim Sinom Isusom u narucju i nosim vam Njega koji je Kralj Mira da vam on udijeli svoj mir. S vama sam i sve vas ljubim djecice. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. prosinca 2003.


TKO JE MOJ PUT?

Kao tražitelji Boga radujemo se što je sv. Toma zapitao: Gospodine, mi ne znamo kamo ideš i što je tvoj put? Kao da je Toma samo naglas i iskreno u ime nas izgovorio stvarnost neshvacanja Kristova namisla, njegova puta, njegova cilja... Kamo ideš? Isus Tomi rece da je on put, istina i život (usp. Iv 14,6). Isus je sebe, dakle, tako predstavio.

Želimo li doci do bilo kojeg odredišta moramo znati put. Put nije samo prometnica samo automobila, vlakova, zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava. Put je i mogucnost susretišta. Ako želimo susresti poznanika ili prijatelja moramo prijeci odredeni put od kontakta i stiska ruke, do prijateljskih odnosa. Važno je znati put, jer u protivnom cemo zalutati. Kako pronaci put do Boga i stati na njegove staze temeljno je vjernicko pitanje. Put do susreta s Bogom kljucna je zadaca ne samo religioznosti nego i covjecanstva uopce. Doci u susret s našim Stvoriteljem imeperativ je kojem osoba naravno teži.

U svijetu bez Boga imamo bezbroj naucavanja koja nijecu Božju opstojnost i nude svoje putove. Mnogi, u neznanju, podliježu tim teorijama. Potaknut takvim promišljanjima, njemacki teolog Hans Küng rekao je novinaru ateistu: «Vi ne vjerujete u Boga. Zbog toga vam je zatvoren jedan beskrajan, divan svijet. Vi ste poput covjeka koji je gluh i zato mu je zatvoren pristup svijetu prekrasne glazbe». Istina, teško je covjeku skinuti mrak s ociju dok sam ne osjeti ljepotu svjetla. Stoga, nije toliko nužno covjeku dokazivati Božju opstojnost, nego mu pomoci otvoriti oci srca i duše da progleda i sam spozna. Papa Pavao VI. je znao kazati: «Ne trebamo proklinjati tamu, nego upalimo svijetlo!».

U Medugorju je Bog po Gospi upalio svoju svjetiljku u svijetu tadašnjeg komunistickoga mraka. Brdo ukazanja tako je po Mariji postalo grad na gori, svjetlo koje svijetli u nocima mnogih srdaca. To svijetlo, kao zvijezda danica u betlehemskoj noci, jasno pokazuje i osvjetljava put do Isusa. Upravo tu, na Brdu ukazanja, covjek današnjice ponavlja pred Gospom upit sv. Tome o Isusovoj adresi. Gospa je tako najdivniji smjerokaz do Isusa. Ona drugo i ne želi biti. Ona ne vodi ljude sebi, nego onome koji je put, istina i život. Po Gospi medugorski hodocasnik sam iskustveno spoznaje Boga i s njom pronalazi svoj put. Kao takva Gospa i nama zajedno sa sv. Ivanom Krstiteljem želi reci da iskustvom svoje vjere budemo put za druge do Isusa.

fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom studenoga u župi Medugorje podijeljeno je 33000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 1 149 svecenika iz domovine i inozemstva. U studenome su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: SAD-a, Malawia, Njemacke, Italije, Austrije, Meksika, Kanade, Koreje, Engleske, Francuske, Malezije, Brazila, Albanije, Slovenije, Libanona, Vijetnama, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


MONS. TARCISIO ZIYAYE, NADBISKUP BLANTYRE, MALAWI POSJETIO MEÐUGORJE

Mons. Tarcisio Ziyaye, nadbiskup Blantyre (Malawi, Afrika), boravio je u Medugorju pocetkom studenoga. Došao je sa skupinom od 30 vjernika iz Malawija, medu kojima je bilo pet svecenika i jedna casna sestra. Putovanje je organizirala gda Gabrielle Russel uz pomoc brojnih donatora iz cijeloga svijeta, a to su: prijatelji iz Malawija, Medugorski centar u Australiji, Medugorje-Mir Split, prijatelji iz Škotske, prijatelji misionara koji rade u Malawiju i Tony Smith iz Engleske, graditelj Medugorskog križa u Malawiju.

Mons Ziyaye je o svojim dojmovima kazao:

«U Medugorju sam prvi put. Došao sam sa skupinom u kojoj se uz laike nalazi pet svecenika i jedna casna sestra. Sretan sam što sam ovdje.

Prvi put sam cuo za Medugorje 1989., kada je netko od naših došao ovamo s mojim tadašnjim biskupom. Sada sam vezan za Medugorje više nego ikad jer smo u biskupiji Blantyre sagradili isti križ kakav imate na Križevcu.

Vidim da je ovo doista mjesto molitve. Zahvalni smo vidiocima koji nas nadahnjuju. Jedan od njih je rekao da se ne dolazi u Medugorje da bi se njih vidjelo, nego zbog molitve i produbljivanja duhovnog života, da bi se produbilo pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji.

Zahvalan sam i župnom osoblju. Mislim da vrlo dobro organiziraju program. Doista pomažu ljudima u molitvi, pomažu im da osobno dodu Bogu, da budu slobodni, da dodirnu svoju nutrinu. Doista je dobro biti ovdje!

Kuci nosimo mnoge krunice! U Malawiju, ima oko 11 milijuna stanovnika i preko 3 milijuna katolika. Želimo ih s njima podijeliti, jer kad s nekim nešto podijelimo onda to utjece na našu vjeru i na vjeru drugih. Vjerujem da ako stavimo Boga na prvo mjesto, ako se borimo protiv duhovnog siromaštva, Bog ce se pobrinuti da izademo iz materijalnog siromaštva. Katkada mislimo da možemo sami, ali to je pogrješno. Medusobno dijeljenje obogacuje svakoga.

Svi mi, u Europi i u Africi, trebali bismo propovijedati bez propovijedanja, to znaci trebali bismo propovijedati svojim životom.»


MEÐUGORSKI “KRIŽEVAC’ NA BRDU MICHIRU U MALAWIJU

Organizatorica hodocasnicke skupine iz Malawija, gospoda Gay Russell nam je kazala:

«U rujnu 2000. pripremala sam se na jubilarno hodocašce u Rim i Medugorje. U molitvi pred Presvetim pitala sam: «Zašto ja, Gospodine? Zašto ja mogu ponovno ici? A što je sa svim Malawijcima koji nece nikad moci tamo?» Ubrzo nakon toga nazvao me je Tony Smith s prijedlogom da potražimo u blizini Blantyre brdo na cijem bismo vrhu mogli sagraditi križ poput onog na Križevcu i postaviti Put križa poput onog u Medugorju… to bi bilo Medugorje za Malawijce… Bio je to odgovor na moje molitve. U djelicu sekunde, projekt je bio zamišljen i zapocet. Izgradnja svetišta još traje.»


TRECA OBLJETNICA SMRTI FRA SLAVKA BARBARICA

Treca obljetnica smrti fra Slavka Barbarica obilježena je 24. 11. 2003. u Medugorju i u Citluku.

U Medugorju su se vjernici sjetili fra Slavka kroz molitvu Križnog puta na Križevcu, u vrijeme i na mjestu gdje je umro 24.11.2000. godine, te u vecernjoj svetoj misi. Križni put s fra Slavkovim tekstovima predvodili su fra Mario Knezovic i fra Ljubo Kurtovic, a svecanu vecernju misu fra Tomislav Pervan. U propovijedi je fra Tomislav podsjetio na prve dane medugorskih ukazanja, vidioce i osobe koje su na poseban nacin obilježile ovo mjesto. Po njegovim rijecima, fra Slavko Babaric je zasigurno jedan od onih koji su dali pecat medugorskoj duhovnosti i zato zauzima sasvim posebno mjesto u povijesti Medugorja i u srcima svih onih koji su odgovorili Gospinom pozivu.

Na Križnom putu i na sv. misi sudjelovali su brojni hodocasnici i župljani, medu kojima djeca i djelatnici Majcina sela koje je fra Slavko utemeljio. Tijekom cijelog dana, brojni vjernici molili su na fra Slavkovom grobu.

Ucenici i djelatnici Srednje škole dr. fra Slavka Barbarica takoder su obilježili 24. studenoga, Dan škole koja nosi njegovo ime. Prigodan program priredili su u Kino-dvorani. U programu su sudjelovali glazbeni sastav škole, tri najbolja recitatora i dramska sekcija s igrokazom «A mi smo se nadali». Nakon toga odigrana je nogometna utakmica, a druženje je završilo zajednickim ruckom.

Svaka obljetnica fra Slavkove smrti podsjeca nas na sve što je ovaj veliki covjek i svecenik ucinio na širenju Gospine poruke mira – dao je svaku kaplju svoje snage sve do svoje smrti. Svaka je obljetnica novi poticaj otvoriti se Božjem Duhu koji može uciniti cudesa u srcima onih koji ga slušaju.


MEÐUGORSKA MLADEŽ NASLJEDUJE SV. FRANJU

U medugorskoj župi djeluje Frama koja okuplja mlade koji žele nasljedovati Krista po primjeru sv. Franje. Tako je u župnoj crkvi na blagdana Krista Kralja, 23. studenoga cetrdeset i dvoje mladih iz župe primljeno u Framu, osamnaestero ih je imalo prva obecanjaa a petero je produžilo obecanja života po primjeru sv. Franje. Misno slavlje predvodio je fra Branko Radoš, župnik, uz koncelebraciju duhovnog asistenta Frame u Medugorju fra Frane Musica. Na misi su pjevali mladi framaši iz nekoliko hercegovackih župa.


JIM CAVIEZEL, GLAVNI GLUMAC MEL GIBSONOVA FILMA «MUKA KRISTOVA» U POSJETU MEÐUGORJU

Jim Caviezel koji u najnovijem filmu Mela Gibsona «Muka Kristova» igra glavnu ulogu, potaknuo je privatnu projekciju još nedovršene verzije ovog filma 6. prosinca u Medugorju.

Tog istog vikenda, film su u Vatikanu pogledali i clanovi Državnog tajništva, clanovi Papinskog savjeta za sredstva javnog priopcivanja, te clanovi Kongregacije za nauk vjere. Svi su jednodušno izrazili podršku ovom filmu.

U razgovoru s fra Mariom Knezovicem za Radiopostaju “Mir’ Medugor Jim i njegova supruga Kerri Caviezel razgovarali su o svojemu iskustvu u Medugorju kao i o iskustvu tijekom snimanja filma.

Donosimo dio razgovora:

Jim Caviezel: «Prvi put sam cuo za Medugorje u petom ili šestom razredu. Prvo su rekli da je to poput ukazanja u Fatimi, Guadalupi, Lurdu, ali ubrzo i da biskup kaže da nisu istinita. Kao poslušan katolik, prihvatio sam ono što govore. Mnogo godina kasnije upoznao sam svoju ženu, vjencali smo se, i nekoliko godina kasnije ona je otišla u Medugorje. Dok je ona bila tamo, ja sam u Irskoj snimao film «Grof Monte Cristo». Telefonirala mi je u Irsku, osjetio sam promjenu u njezinom glasu, ali sam to brzo otpisao misleci, «Tko sam ja da se miješam u tvoje duhovno iskustvo?». Rekla mi je da Ivan Dragicevic dolazi u Irsku… Nekoliko puta sam se našao s njim i za vrijeme jednog ukazanja osjetio sam tjelesnu nazocnost. Ivan mi je rekao dvije stvari koje su me se doista dojmile: «Jim, covjek nalazi vremena za ono što voli», i «Covjek ne nalazi vremena za Boga zato što ga ne voli». Zatim mi je govorio o molitvi srcem. To je za mene bio kao pocetak poslanja – uvijek moliti srcem. «

Kerri Caviezel: «Ja sam bila u sedmom razredu i naš svecenik nam je pokazao film u kojem se vide djeca za vrijeme ukazanja. Receno nam je da je to istinito. Mi smo bili u miješanoj katolickoj zajednici u kojoj su bili uglavnom Hrvati i Talijani. Moja baka je st-postotna Hrvatica. Nije mi se cinilo teškim povjerovati. Trebalo mi je 15 godina da dodem ovamo. Kad sam došla, odmah sam znala – zbog onoga što sam u srcu osjetila – da je to istinito. Nisam vidjela nikakve znakove niti išta slicno nego – iako sam cijelog svog života katolkinja – nikad nisam u ispovijedi osjetila ništa slicno onome što sam ovdje osjetila. To je bilo nevjerojatno iscjeljenje.»

O iskustvu uloge Isusa Krista u filmu kazali su:

Jim Caviezel: «Do ove sam uloge došao preko Medugorja, preko Gospe. U pripremama koristio sam sve što me je Medugorje naucilo. Mel Gibson i ja išli smo svaki dan zajedno na misu. Ima dana kada nisam mogao na misu, ali sam primio pricest. U to vrijeme sam bio cuo da Papa svaki dan ide na ispovijed, pa sam pomislio da bih i ja trebao ici na ispovijed što cešce. Nisam htio da Lucifer ima ikakvu kontrolu nad onim što radim. Griješimo djelima ali i propustom. Moj stalni grijeh propusta je da ne ljubim dovoljno. I tako, ispovijed je bila priprema za pricest. Ivan Dragicevic i njegova žena Laureen dali su mi komadic pravog Križa. Njega sam stalno nosio na sebi. Za njega su sašili poseban džep na mojoj odjeci. Uza se sam imao i relikvije Padre Pija, svetog Ante Padovanskog, svete Marije Goretti, i svetog Denisa, zaštitnika glumaca. Takoder sam postio. Stalno sam citao poruke. Svakodnevno su me mogli vidjeti s krunicom u ruci.»

Kerri Caviezel: «Kad sam prvi put vidjela križ na njemu, kad je bio našminkan, nije izgledao kao moj muž, izgledao je kao Krist. Šminku su prilagodili slici Svetog Torinskog platna, da bi dobili tocno to lice. To je bilo tako stvarno da su ga ljudi gledali onako kako su vjerojatno gledali Krista: neki su bili puni poštovanja, neki indiferentni, a neki su mu se rugali. To nas je oboje pogodilo: shvatili smo na naš mali nacin kako je to moglo biti. To je osobno utjecalo na naš život; mislim da je Jim shvatio teret svoje uloge. Nikad u životu nece uciniti ništa važnije od toga.»


BOŽIC U MEÐUGORJU

Župljani, vjernici iz okolnih župa i hodocasnici za Božic su se pripravljali devetnicom. Osim vecernjeg molitvenog programa u župnoj crkvi, tijekom devetnice molila se krunica na Brdu ukazanja.

U vremenu došašca u molitvenoj kuci "Domus pacis" održana su dva seminara posta i molitve. Na tim seminarima sudjelovalo je oko 100 hrvatskih i austrijskih hodocasnika želeci se kroz post i molitvu pripraviti za Božic i približiti se tajni Boga rodena na zemlji.

Tijekom božicnih blagdana u svetištu Kraljice mira vladalo je ozracje mira, molitve i zajedništva medu vjernicima koji su pristigli sa svih strana svijeta. Za blagdan Božica u Medugorju je bilo više stotina stranih hodocasnika. Na Badnju vecer na vecernjoj sv. misi sudjelovalo je više tisuca vjernika. U 22 sata u crkvi prepunoj vjernika zapocelo je molitveno bdjenje koje je nastavljeno sv. misom polnockom. Sam blagdan Božica protekao je u istinskom raspoloženju mira i božicne radosti župljana i hodocasnika okupljenih oko svoje Majke.

21. prosinca djecji zbor iz Dubrovnika Mali raspjevani Dubrovnik, i Golubici mira, mali djecji zbor iz Medugorja, održali svoj božicni koncert. Zborovi su tako pjesmom cestitali Božic svim okupljenim vjernicima i medugorskim hodocasnicima diljem svijeta.

Kao i niz godina do sada, mladici iz zajednice bivših ovisnika «Cenacolo» tijekom božicnih blagdana tri puta su izveli scensko uprizorenje živih jaslica. Osebujnim glazbenim i scenskim izricajem pokazali su okupljenim vjernicima da uistinu žive motto svoje zajednice. «Iz tame u svjetlo» , te da je moguce pronaci put iz pakla droge i ovisnosti u život.


GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU COLI 25. PROSINCA 2003.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Coli rekla da ce ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božic. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je pocelo u 15 sati i 15 minuta i trajalo je 8 minuta.

Gospa je dala slijedecu poruku:

«Draga djeco! Danas, kad vam Isus na poseban nacin želi darovati svoj mir, pozivam vas da molite za mir u svojim srcima. Djeco, bez mira u svojim srcima ne možete osjetiti ljubav i radost Isusova rodenja. Zato djecice, danas na poseban nacin, otvorite svoja srca i pocnite moliti. Samo kroz molitvu i potpuno predanje vaše ce srce biti ispunjeno Isusovom ljubavi i mirom. Ja vas blagoslivljam mojim majcinskim blagoslovom.»


SEMINARU U «DOMUS PACIS’

Tijekom 2003. godine u kuci molitve „Domus pacis’ održano je 46 razlicitih seminara na kojima je sudjelovalo 1600 vjernika.

Održana su 22 seminara posta i molitve za vjernike iz Austrije (4), Njemacke (2), Poljske (4), Francuske (4), Ukrajine (1), Rusije (1), Slovacke (1), Italije (1), Kanade (1), Hrvatske i Bosne i Hercegovine (3). Na ovim seminarima je sudjelovalo 737 vjernika koji su tijekom šest dana produbljivali svoju vjeru u Gospodina, slijedeci Gospin poziv na molitvu, post i unutarnju šutnju. Seminare je vodio fra Ljubo Kurtovic.

U istoj kuci na 4 duhovne obnove okupio se 122 clan franjevacke mladeži i ministranata iz Hercegovine.

Školske sestre franjevke održale su 7 seminara za djevojke na kojima je sudjelovalo 239 djevojaka.

Takoder je održano i 13 duhovnih seminara za 630 osoba koje su organizirali razliciti duhovni pokreti.


4. MEÐUNARODNI SEMINAR ZA BRACNE PAROVE

Cetvri medunarodni seminar za bracne parove održat ce se u Medugorju od 11. do 14. veljace 2004. godine. Tema seminara je: "PLOD MIRA JE LJUBAV, A PLOD LJUBAVI PRAŠTANJE" (Gospina poruka, 25. sijecnja 1996.)

Preporuca se sa sobom ponijeti slušalice i mali radio sa FM frekvencijom, te Bibliju.

Seminar ce se održati u dvorani iza crkve. Prilog za troškove seminara iznosi 30 € za jedan bracni par. Prijave možete izvršiti putem e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr ili osobno u Uredu informacija svetišta putem telefona/faxa ili na broj: 00387-36-651-988 (za Mariju Dugandžic). Broj sudionika je ogranicen zbog prostora, pa vas molimo da svoje prijave izvršite što prije, a najkasnije do konca sijecnja 2004. Isto tako molimo sve bracne parove sudionike seminara da sami osiguraju smještaj u Medugorju.


11. MEÐUNARODNI SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH, HODOCASNICKIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Jedanaesti medunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Medugorje, održat ce se u Medugorju od 22. do 26. veljace 2004. godine. Tema susreta je: "POKORA I SUVREMENI COVJEK“

Broj mjesta je ogranicen prostorom, a svake je godine broj sudionika sve veci. Stoga vas molimo da što prije, a najkasnije do konca sijecnja 2004. prijavite svoj dolazak na ovaj seminar. Prijave izvršiti na broj tel/faxa + 387 36 651 988 (za Mariju Dugandžic) ili putem e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr ili pak u Uredu informacija svetišta osobno. Bit ce organizirano simultano prevodenje za sve jezicne skupine. Cijena seminara je 60 € po osobi. U cijenu su ukljuceni svi troškovi organizacije i rada seminara (predavaci, prijevodi tekstova, simultani prijevod i zajednicki rucak zadnji dan). Prilikom placanja na pocetku seminara svaki ce sudionik dobiti akreditaciju koja ce mu omoguciti sudjelovanje u radu seminara. Za smještaj u Medugorju treba se pobrinuti svatko osobno. Vjerujemo da vama to nije poteškoca buduci dugi niz godina dolazite u Medugorje i u njemu imate svoje poznanike i prijatelje. Sa sobom treba ponijeti radio sa slušalicama radi simultanog prevodenja.

Unaprijed se radujemo vašim prijavama i zajednickom susretu!


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 12/29/2003