188
26. srpnja 2003

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! I danas vas pozivam na molitvu. Djecice, molite sve dok vam molitva ne postane radost. Samo tako svaki od vas otkrit ce mir u srcu i vaša duša biti ce zadovoljna. Osjecat cete potrebu svjedociti drugima ljubav koju osjecate u vašem srcu i životu. Ja sam s vama i zagovaram pred Bogom za sve vas. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. srpnja 2003.


MEÐUGORSKI TRIBUN

Prošlog mjeseca na zemaljskom putovanju napustio nas je dr. fra Ljudevit Rupcic. Fra Ljudevit je umro 25. lipnja, na dan 22. obljetnice Gospinih ukazanja u Medugorju. Fra Ljudevit nije samo volio i štovao Gospu i Medugorje, on je njima pripadao cijelim svojim bicem. Od samih pocetaka, kao sveucilišni profesor biblijskih znanosti, povjerovao je u Gospina ukazanja. Zapravo, on je, poput Marije u trenutku Andelova navještaja, prihvatio govor Neba, a svoja je pitanja ostavio za drugo vrijeme. Prvi zadatak mu bijaše vjerovati, prihvatiti što Bog hoce po ukazanjima, a tek onda propitivati kako najbolje i najkorisnije živjeti i ostvariti tu poruku. Kao takav bijaše mozak i stup promišljanja o dogadajima u Medugorju. Svoje posljednje 22 godine života darovao je Gospi i Medugorju. On nije tražio za uzvrat ništa osim Istine za koju je ginuo i izgarao cijeloga života.

Iz razgovora i života s fra Ljudevitom uvijek je bila vidljiva gorljivost za pravovjerno štovanje Gospe, za potpuno i cjelovito življenje Gospinih poruka, za bistrinu i jasnocu liturgijskog slavljenja i navještaja u medugorskom svetištu. Za njega ne bijaše kompromisa kad se radilo o Medugorju. Za njega ništa nije bilo po tom pitanju teško i neprihvatljivo. Ljubav prema svakom hodocasniku bijaše njegovo zvanje zadnjih godina života. Gotovo je trcao u susret hodocasnicima kojima je žurio prenijeti poruku Medugorja suvremenom covjeku. Putovao je u brojna molitvena središta i na simpozije koji su izrasli na medugorskom stablu. Nije se dao ušutkati u govoru o ukazanjima, nije sustajao u traganju za Istinom. Slobodno se može kazati kako je fra Ljudevit bio tribun Medugorja i njegov glas se slušao u Crkvi, njegovo slovo se citalo, cita i uvažava bez obzira na druga mišljenja. U tom smislu, fra Ljudevit je svoju medugorsku dionicu i zadacu završio najboljom ocjenom. Ostao je uspravan i nepoljuljan unatoc svim olujama koje ga nikada nisu milovale.

Nama, Gospinoj djeci, ovaj preminuli starac, pun mladenackoga duha porucuje: Ne smijete stati, uvijek hodite bliže izvoru, živite ljubavlju kojom ste ljubljeni od Oca nebeskoga, slušajte Gospu i ne dajte se smesti na putu spasenja. Da, upravo to je naviještao na oltaru Gospodnjem. Ljubav za Boga, Crkvu i narod Božji bijaše mu vlastita. Za te ideale bio je spreman sve uciniti, žrtvovati i dati. Zato njegove godine tamnovanja u komunistickim zatvorima bijahu svijetlo mnogima kao i nama danas. On, kao profesor upisao se u prvi razred Gospine škole ljubavi u Medugorju. Diploma ga, vjera nas uci, ceka u vjecnosti. Što cekamo mi i što ceka nas!?

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom lipnja u župi Medugorje podijeljena je 151 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 3 472 svecenika iz domovine i inozemstva. U lipnju su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Italije, Poljske, Koreje, Južnoafricke Republike, Sjedinjenih Americkih Država, Irske, Madarske, Velike Britanije, Škotske, Španjolske, Slovacke, Austrije, Njemacke, Belgije, Rumunjske, Egipta, Slovenije, Francuske, Ceške, Danske, Ukrajine, Libanona, Reuniona, Švicarske, Vijetnama, Kanade, Argentine, Brazila, Cilea, Portugala, Izraela, Perua, Albanije, Švedske, Nizozemske, Portorika, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


UMRO DR. FRA LJUDEVIT RUPCIC

Na 22. obljetnicu Gosponih ukazanja u Medugorju, 25. lipnja, u osamdeset trecoj godini života umro je dr. fra Ljudevit Rupcic, hercegovacki franjevac. Dr. fra Ljudevit Rupcic roden je 1920. godine u Hardomilju, Ljubuški, BIH. 1939. stupio je u Hercegovacku provinciju, a 1946. je zareden za svecenika. Studij teologije završio je 1947. na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je 1958., a habilitirao 1971. na istom fakultetu. Od 1958. do 1988. predavao je novozavjetnu egzegezu na Franjevackoj teologiji u Sarajevu, a neko vrijeme i na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Pod jugokomunistickim režimom tamnovao je 1945. i 1947. god., te od 1952. do 1956. godine. Dulje vrijeme (1968-1981) bio je clan Teološke komisije pri Biskupskoj konferenciji bivše Jugoslavije. Preveo je Novi zavjet s izvornika na hrvatski jezik. Prijevod je doživio brojna izdanja. Objavio je mnogo knjiga, studija i clanaka na hrvatskom, njemackom, talijanskom, francuskom i engleskom jeziku, te je održao mnoštvo predavanja na brojnim kongresima i simpozijima u Europi i Americi. Bio je cijelim svojim bicem odan Gospi i Medugorju pišuci knjige i clanke o ukazanjima. Od samih pocetaka, kao svecenik i profesor, intenzivno je promatrao sve što se dogada u Medugorju. Posmrtni ostatci fra Ljudevita Rupcica bili su izloženi u samostanskoj kapelici sestara franjevki u Miletini gdje je fra Ljudevit devet godina obnašao službu duhovnika, a potom u franjevackom samostana na Humcu.

Fra Ljudevit je pokopan na blagdan Srca Isusova 27. lipnja na humackome Novom groblju. Obred pokopa zapoceo je sv. misom u 17 sati pred humackom crkvom i samostanom koju je predvodio provincijal hercegovackih franjevaca fra Slavko Soldo zajedno s fra Branimirom Musom, humackim gvardijanom, fra Brankom Radošem, medugorskim župnikom i šezdesetak svecenika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva. Uz brojne domace vjernike, sv. misi i pokopu nazocili su i medugorski hodocasnici iz Poljske, Francuske, Italije, Engleske, Rumunjske i drugih zemalja.

U svojoj propovijedi fra Slavko Soldo se toplim rijecima oprostio od ovog duhovnog velikana Crkve u Hrvata. Nakon sv. mise fra Ivan Landeka, procitao je izraze sucuti koje su uputili msgr. Ratko Peric, mostarski biskup, msgr. Frane Franic, splitsko-makarski nadbiskup u miru, fra Bernardin Škunca, provincijal franjevaca zadarske provincije, fra Mirko Kemeveš, provincijal hrvatskih kapucina, i drugi. Oproštajne govore nakon mise održali su: u ime Franjevacke teologije i provincije Bosne Srebrene - dr. fra Slavko Topic, profesor Franjevacke teologije u Sarajevu, u ime Društva hrvatskih biblicara - dr. fra Ivan Dugandžic, profesor na Katolickom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, u ime fra Ljudevitovih studenata - dr. fra Tomislav Pervan koji je govorio o znanstvenom radu i duhovnom profilu fra Ljudevita Rupcica, s. Janja Boras, predstojnica samostana sestara franjevki u Medugorju, te u ime medugorske župe i hodocasnika fra Branko Radoš. Na samom groblju od fra Ljudevita se oprostio fra Branimir Musa.

Svi koji su imali srecu upoznati i živjeti pored fra Ljudevita znaju da su izgubili velikog i mudrog ucitelja, covjeka topla i osjetljiva na potrebe bližnjih i odana prijatelja. Buduci da nam je nada puna besmrtnosti, vjerujemo ce se njegovim zagovorom u nebu, sve ono što nas je ucio oploditi i umnožiti.


PJEŠICE OD ZAGREBA DO MEÐUGORJA

Medu brojnim vjernicima koji su za obljetnicu Gospinih ukazanja u Medugorje stigli pješice, bili su i mnogi mladi, a medu njima i dvije skupine hodocasnika iz Zagreba. Medu njima su bili i Nikola Horvat i Goran Ivancic koji su o svojim iskustvima govorili slušateljima radiopostaje «MIR» Medugorje. Svoj dvanaestodnevni molitveni hod od 500 km, prikazali su na Gospine nakane.


POSJET MSGR. GERARD NDLOVU-a, JUŽNOAFRICKOG BISKUPA U MIRU

Msgr. Gerard Ndlovu, biskup u miru južnoafricke biskupije Umzimklu, boravio je u Medugorju prva dva tjedna mjeseca srpnja. Sudjelovao je i na 8. medunarodnom seminaru svecenika. O svojim je dojmovima kazao:

» Prije nekog vremena netko mi je kazao da se u Medugorju Gospa svakodnevno ukazuje. To je u meni izazvalo znatiželju i poželio sam doci i vidjeti. O tome sam i razgovarao s nekim osobama. Neki su, poput mene bili otvoreni, dok su drugi mislili da se radi o šali, da je to nemoguce. Ja sam i dalje želio doci, ali nisam imao financijskih mogucnosti. U Johanesburgu sam ukljucen u nekoliko malih marijanskih skupina pa sam im govorio o svojoj želji. Jednog dana telefonom me nazvala nepoznata gospoda i upitala me: «Željeli bismo da s nama podete na hodocašce u Medugorje.» Odgovorio sam: «Naravno. Cekao sam na takvu prigodu!» Pobožnost i vjera u Gospu ponegdje su vrlo slabi ako ne i nepostojeci. Neki smatraju nemogucim cinjenicu da Gospa ima vremena ukazivati se svakodnevno. Osobno smatram da je to velik izazov našoj vjeri, ako vjerujemo da u sveopcem planu Spasenja ništa nije iznenadujuce, da je sve bilo, da jest i da ce uvijek biti u planu Spasenja. Osobno nemam problema vjerovati da se Gospa može ukazivati u Medugorju i to svakodnevno. Mogla bi se ukazivati cak i stalno, ako znamo da je ona stalno s nama, posvuda. Mi nju ne vidimo, ali Bog može uciniti mogucim da ona bude videna. Zato vjerujem da može biti videna u Medugorju svakodnevno. Smatram da je medugorski izazov potpuno u skladu s naucavanjem Crkve i s teološkom izobrazbom koju smo primili kao svecenici. Mislim da se pravi izazov sastoji u tome da stavimo u život ono što smo vec naucili. Za mene, medugorski izazov sastoji se u slijedecem: probuditi ono što vec imamo u srcu i u glavi i razmisliti o svom životu. Duboko me se dojmio duh molitve i pobožnosti koji ovdje vlada. Bio sam na seminaru za svecenike i dojmilo me se bratstvo, bratski duh koji vlada medu svecenicima koji dolaze iz raznih zemalja, pun ozbiljnosti i tocnosti, pun molitve i budnosti. Vidjelo se da su svecenici gladni. Predavaci su bili izvrsni. Svima koji me budu pitali o Medugorju samo cu kratko reci: Idite i iskusite sami! To je sve!«


OSMI MEÐUNARODNI SEMINAR ZA SVECENIKE

Od 30. lipnja do 5. srpnja održan je 8. medunarodni seminar za svecenike. Na seminaru je sudjelovalo 340 svecenika iz 32 zemlje i 16 jezicnih podrucja. O temi: «Svecenik- službenik euharistije» svecenicima je govorio prof. dr. Tomislav Ivancic.

Svecenici su tijekom sedam dana razmišljali, razgovarali, zajedno molili i slavili Euharistiju u zajedništvu s Božjim narodom. Buduci da se svecenici ovdje osjecaju u Marijinoj školi, tijekom seminara pohodili su mjesta koje je Gospa na poseban nacin odabrala za molitvu: Brdo ukazanja i Križevac. Zadnji dan seminara pohodili su i molili na grobu fra Slavka Barbarica koji je i utemeljio seminar za svecenike 1996. godine. Seminar je završio zahvalnom pjesmom Gospodinu: Te Deum. Iz godine u godinu sve je veci broj svecenika koji odlucuju svoje duhovne vježbe obaviti upravo u Medugorju pod okriljem Majke - Kraljice Mira. Koliko je plodonosan za sve njih bio ovaj susret dovoljno govori i ovaj veliki broj svecenika i njihova potresna svjedocanstva na završetku duhovnih vježbi.

Preporucamo ih u vaše molitve.


SEMINARI U DOMUS PACIS

Tijekom mjeseca srpnja održana su tri seminara posta i molitve i to za hodocasnike iz Poljske, Francuske i Hrvatske. U kuci molitve «Domus pacis» boravila je i skupina svecenika koji su sudjelovali na 8. duhovnim vježbama za svecenike.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na seminarima posta i molitve neka se obrate fra Ljubi Kurtovicu, Župni ured Medugorje, Gospin trg 1, 88266 Medugorje, Bosna i Hercegovina (fax: 00 387 36 651 444).


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 07/27/2003