185
26. travnja 2003

PRESS BULLETIN - Hrvatski
MEDITATION

"Draga djeco! Pozivam vas i danas da se otvorite molitvi. U prošlom korizmenom vremenu shvatili ste koliko ste mali i koliko je vaša vjera malena. Djecice, odlucite se i danas za Boga da On u vama i preko vas mijenja srca ljudi, a i vaša srca. Budite radosni nositelji Uskrslog Isusa u ovom nemirnom svijetu koji žudi za Bogom i za svim onim što je od Boga. Ja sam s vama, djecice, i ljubim vas posebnom ljubavlju. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. travnja 2003.


ISUS NA KRIVOJ ADRESI!?

Uskrsno je jutro.

Svijet je obracunao s Isusom. Ucenici su u strahu raspršeni. Za njih on više nije postojao. Njihova posljednja misao na Isusa bijaše grob, skoncanje života covjeka koji bijaše toliko drukciji od njih. Nisu razumjeli ništa od Isusove poruke. Zaboraviše i to kako je rekao da ima uskrsnuti – ustati na život. Mentalitet smrti ljudi smrtnika nadjacao je nadu u život.

U svjetini izgubljenih i razocaranih pribrani se nadoše jedino Isusova Majka i Ivan, premda i oni shrvani macem boli. Uz njih se sutradan svrstaše Marija iz Magdale i druga Marija. One htjedoše pohoditi Isusa u groblju. Ali, Isus nije bio tamo. Pošle su ga tražiti na krivoj adresi. Isus ne stanuje medu mrtvima. On je živ i po svome životu i mrtve budi na život.

Odvaljeni kamen odaslao je jasnu poruku koja do danas odzvanja svijetom – Isus je uskrsnuo. «Isus im rece: Ne bojte se! Tražite Isusa Nazarecanina, Razapetoga. Uskrsnuo je! Nije ovdje.» (Mk, 16, 6)

Od toga trenutka sve je postalo drukcije. Covjecanstvom više ne gospoduje smrt. Svako stvorenje dobiva šansu za novi i vjecni život. Smrti zapravo više nema - s njom je obracunao Isus. Vrata spasenja širom su otvorena. Grob više nije zadnja stanica boravka. Isus nas poziva na vjecni boravak u kuci Oca njegova i našega. Zato nam porucuje: «Tko bude vjerovao i pokrstio se, bit ce spašen; tko ne bude vjerovao, bit ce osuden.» (Mk, 16, 16)

Krštenjem smo postali dio Krista i Crkve. To je zapravo put koji vodi u vjecne stanove. Na tom putu ne bi trebalo biti zastajkivanja. No, stvarnost nas nekad na toj stazi odvede u krivome smjeru. Tako idemo i trcimo, ali cilja nikako na vidiku. Na tom putu i tražimo, ali ne nalazimo. Cesto tražimo i Isusa na krivim adresama. Teško ga prepoznajemo u srcima brata ili sestre pored sebe. A, zapravo, tu Isus stanuje. Na ta vrata pokucajmo i tu cemo ga sigurno naci. I Gospa nas poziva da ga tamo tražimo. Zato, odvalimo kamen koji nas zatvara u grobnice života i vlastite stranputice. Pustimo uci zrakama Uskrsloga Krista u svoju nutrinu i put od gnijezda do zvijezda bit ce obasjan.

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom ožujka u župi Medugorje podijeljeno je 45 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 923 svecenika iz domovine i inozemstva. U ožujku su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Italije, Rusije, Ukrajine, Francuske, Njemacke, Engleske, Švicarske, SAD-a, Španjolske, Slovenije, Kanade, Puerto Rica, Reuniona, Japana, Južnoafricke Republike, Slovacke, Koreje, Danske, Austrije, Ceške, Filipina, Škotske, Poljske, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


USKRS U MEÐUGORJU

Uoci Cvjetnice u župnoj crkvi sv. Jakova u Medugorju održan je meditativni koncert na temu «Sedam posljednjih Isusovih rijeci». Ovo djelo Josefa Haydna izveo je Komorni orkestar Simfonijskog orkestra iz Mostara pod ravnanjem maestra Tonka Ninica.

Tijekom Velikog tjedna i za sam Uskrs u Medugorje su neprestano pristizale nove skupine hodocasnika koji su se ovdje željeli pripraviti i ujedno proslaviti najveci kršcanski blagdan. Blagdan Uskrsa u Medugorju je proslavilo nekoliko tisuca hodocasnika sa svih strana svijeta, a medu njima su najbrojniji bili hodocasnici iz Austrije i Njemacke. Izuzetno brojni tijekom svih tih dana bili su hodocasnici iz svih krajeva Hrvatske, kao i iz naših okolnih župa koji su došli u Medugorje na uskrsnu ispovijed. O tomu koliko je hodocasnika posjetilo Medugorje uskrsnih dana govori i podatak da je svake veceri tijekom vecernjeg molitvenog programa u trajanju od tri sata ispovijedalo 20-ak svecenika.

Sveto trodnevlje u Medugorju se odvijalo u sabranosti i molitvi okupljenih hodocasnika. Zbog velikog broja inozemnih hodocasnika misa vecere Gospodnje Velikog cetvrtka, obredi Velikog petka, kao i Put križa na Križevcu, te obredi Uskrsnog bdijenja Velike subote održali su se na 10 jezika.


SEMINARI U DOMUS PACIS

Tijekom proteklog razdoblja održana su tri seminara posta i molitve za hodocasnike iz Njemacke, Austrije i Slovacke. Sestre franjevke održale su jedan seminar za mlade djevojke iz Hercegovine.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na seminarima posta i molitve neka se obrate fra Ljubi Kurtovicu, Župni ured Medugorje, Gospin trg 1, 88266 Medugorje, Bosna i Hercegovina (fax: 00 387 36 651 444).


UKINUTE VIZE ZA MEÐUGORJE ZA GRAÐANE SLOVACKE, CEŠKE, POLJSKE I MAÐARSKE

Odlukom Ministarstva vanjskih poslova BiH uveden je režim ulaska u BiH bez posjedovanja vize za gradane Slovacke, Ceške, Poljske i Madarske. Od 1. travnja do 31. listopada 2003. godine nisu potrebne vize iz tih zemalja za ulazak u BiH. Mole se voditelji hodocašca da o ovoj odluci obavijeste svoje suradnike u navedenim zemljama.


OSMI MEÐUNARODNI SUSRET SVECENIKA

Osmi medunarodni susret svecenika održat ce se u Medugorju od 30. lipnja do 5. srpnja 2003. Tema susreta je »SLUŽBENIK EUHARISTIJE».

Svoje prijave možete izvršiti putem e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr, osobno u Uredu informacija ili putem tel./faxa na broj 00387 36 651 988 (za Mariju Dugandžic).

Molimo sve svecenike koji sami osiguraju smještaj u obitelji iz Medugorja da nam na svojoj prijavi naznace ime i prezime te broj telefona obitelji kod koje su dogovorili smještaj. Svecenici koji nemaju osobna poznanstva i mogucnost izravno dogovoriti smještaj neka to naznace na prijavi i mi cemo osigurati smještaj.

Troškovi seminara pokrivaju se s pet misnih intencija.

Sa sobom je potrebno ponijeti: celebret od svoga poglavara, albu i štolu, Bibliju, mali radio sa FM frekvencijom i slušalice (za simultani prijevod).

Program susreta možete naci na našoj web stranici: www.medjugorje.hr

Buduci da mnogi svecenici nemaju pristupa Internetu i možda nisu upoznati s postojanjem ovakvog medunarodnog susreta u Medugorju, molimo sve organizatore hodocašca, molitvene skupine i centre mira da ovu informaciju objave u svim sredstvima priopcavanja koja im stoje na raspolaganju da bi što više svecenika moglo sudjelovati. Takoder vas molimo da u onoj mjeri u kojoj vam je to moguce, materijalno pomognete svecenicima koji žele doci, a nemaju potrebna sredstva za putovanje.

Unaprijed vam se na tomu zahvaljujemo zazivajuci na vaš rad Božji blagoslov i blagoslov Kraljice Mira.


LJETNI RASPORED MOLITVENOG PROGRAMA

Ljetni raspored molitvenog programa u svetištu Kraljice Mira u Medugorju zapocinje 1. svibnja. Molitva krunice u župnoj crkvi zapocinje u 18, a sv. misa u 19 sati, nakon koje slijede blagoslovne molitve i treci dio krunice. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je cetvrtkom nakon vecernje sv. mise, te srijedom i subotom od 22 do 23 sata, a cašcenje križa Gospodinova petkom nakon vecernje sv. mise.

Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 16 sati, a Put križa na Križevcu petkom u isto vrijeme. Prigoda za sv. ispovijed je svake veceri tijekom vecernjeg molitvenog programa.

Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 04/28/2003