184
26. ožujka 2003

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

“Draga djeco! I danas vas pozivam da molite za mir. Molite srcem, djecice, i ne gubite nadu jer Bog ljubi svoja stvorenja. On vas želi spasiti, jedno po jedno, preko mojih dolazaka ovdje. Pozivam vas na put svetosti. Molite, a u molitvi ste otvoreni Božjoj volji, i tako u svemu što cinite ostvarujete Božji plan u vama i preko vas. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.’ 25. ožujka 2003


LJEPOTA GOVORA

Ove godine korizmeno vrijeme u Medugorju zapoceli smo jednom prevažnom akcijom: Naime, korizmu smo proglasili vremenom lijepe rijeci i govora. Tako smo svakom vjerniku i hodocasniku zaželjeli svratiti pozornost na rijeci koje izgovaramo. Isus jedanput svojim suputnicima rece: "Naprotiv, što iz usta izlazi, iz srca izvire i to onecišcuje covjeka. Ta iz srca izviru opake namisli, ubojstva, preljubi, bludništva, krade, lažna svjedocanstva, psovke." (Mt 15, 18-19)

Iz ovih Isusovih rijeci vidimo važnost našega govora koji nerijetko postaje jezik osude, mržnje, klevete, laži… Stoga, bi svaki covjek, napose vjernik, svojim jezikom i govorom trebao biti Božji glas u našem vremenu. Isus nas poziva na blagoslovljeni govor koji ce u svakome stvarati prostor za Radosnu vijest – za Rijec koja je tijelom postala.

Psalmist nas upozorava kako svoj jezik trebamo od zla susprezati i usne od rijeci prijevarnih. Svjedoci smo koliko zla može u srcima ljudi izazvati samo jedna neodgovorno izgovorena rijec. Oštre i lažne rijeci uzrok su ratova, nemira, prepirki... Zato odgovornost u govoru mora biti duboko utkana u naše bice. Svaku rijec trebamo podvrci sudu savjest i dovesti je u sklad s njome. Rijec koja se izgovara s poticajima srdžbe i osvete ponajprije ranjava savjest onoga koji je govori, ali posljedice nanosi i slušatelju.

Kad Isus govori i upozorava uvijek to cini iz ljubavi. I kada Isus podiže glas On drugoga želi podici i probuditi, odvratiti od krivoga puta, a ne ga poniziti. Sastavni dio Isusova govora u svakoj prilici bijaše ljubav prema slušateljima. Takva logika govora mora biti i naša, jer se zovemo i jesmo Isusovi ucenici.

Cesto cujemo kako Gospa govori majcinski. Ona se u Medugorju po vidiocima obraca blagim rijecima cijelom svijetu. Gospa nam tepa, što je vidljivo iz njezine rijeci za vidioce – djecice. Budimo i mi nositelji takve lijepe rijeci jer ona otvara sva vrata, i vrata svacijega srca. Neka naš govor bude jezik ljubavi, jezik koji ce biti nova nada i iskren poticaj drugima za život po Božjem planu.

Neka bude daleko od nas svaka srdžba i ružna rijec ili, ne daj Bože, psovka.

fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom veljace u župi Medugorje podijeljeno je 25 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 669 svecenika iz domovine i inozemstva. U veljaci su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Austrije, Južnoafricke Republike, Italije, SAD-a, Koreje, Francuske, Ceške, Slovenije, Kanade, Irske, Engleske, Njemacke, Španjolske, Belgije, Švicarske, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


DESETI MEÐUNARODNI SUSRET VODITELJA

Kao što smo pisali u prošlom broju Bulletina od 23. do 27. veljace održan je Deseti medunarodni susret za vodice i voditelje centara mira, molitvenih, hodocasnickih i dobrotvornih skupina. Susretu je nazocilo 150 voditelja i svecenika koji vode medugorske udruge diljem svijeta. Na kraju susreta sudionici su donijeli zajednicku izjavu koju objavljujemo u cijelosti:

"Okupljeni u mjestu molitve i mira, slijedeci Gospin glas i poticaje Duha Svetoga, nas 150 sabrasmo se na Deseti medunarodni susret za voditelje centara mira i medugorskih molitvenih, hodocasnickih i humanitarnih skupina. U molitvenom ozracju, te bratskom i sestrinskom zajedništvu, razmatrali smo o temi „Bit Medugorja’.

Poznajuci snažnu poruku koja Crkvi, svijetu i svakom pojedincu stiže iz Medugorja, držali smo važnim još jednom razmotriti snagu te poruke i onoga što ona danas znaci. Gospine poruke iz Medugorja do nas dolaze gotovo 22 godine. Gospa nam tako želi poruciti da se vratimo Isusu izvoru našega života. "Želim vas sve što više približiti Isusu i njegovom ranjenom Srcu, da biste mogli shvatiti neizmjernu ljubav koja se darovala za svakog od vas". (Gospina poruka 25. 11. 1991.) Zato, potaknuti iskustvima brojnih pojedinaca, smatramo kako je upravo ozracje Medugorja novi poticaj i poziv da podemo na izvore svoje vjere i da tražimo svoga Spasitelja. "Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti". (Dj 4,12)

Svijet u kojem živimo, i ciju sudbinu dijelimo, bez Isusa ide u nepoznato. U takvom svijetu utrte staze milijuna medugorskih molitelja mogu biti samo nova nada i prorocki glas. Kao takvo, Medugorje obvezuje sve one koji su culi i razumjeli Božji glas da ga drugima navještaju i svjedoce. U tom smjeru pozivamo sve Gospine štovatelje u svijetu, u godini Biblije, da svojim životom budu najdivniji nosioci Radosne vijesti. Na tom zadatku Bog nas sigurno nece ostaviti same. „Odoše i propovijedahu posvuda, a Gospodin suradivaše i utvrdivaše Rijec popratnim znakovima’. (Mk 16,20)

Na susretu smo promatrali i ulogu Crkve u novim oblicima naviještanja i njezinoj otvorenosti za promatranje medugorskih ukazanja. Nalazeci se u godini krunice, koju je proglasio Sveti Otac Papa, dužni smo pozvati sve medugorske hodocasnike da taj poziv pretoce u svagdašnju praksu. Krunica kao mocno oružje Neba, neka bude odgovor kršcana na sve veci nemir i podjele u svijetu. Zato u duhu ovoga susreta, koji je bio ispunjen molitvom i razgovorom, pozivamo sve ljude na svijetu da se po Mariji otvore Isusu i neka postanu djelatni clanovi Crkve."

Medugorje, 27. veljace 2003.

Sudionici


MOLITVA ZA MIR U SVIJETU

Od 17. do 23. veljace u Medugorju su okupljeni vjernici slavili vecernju sv. misu s posebnom nakanom: za mir u svijetu.

Koristimo prigodu pozvati sve hodocasnike i prijatelje Medugorja diljem svijeta da se u ovim danima, kada je mir na poseban nacin ugrožen, ujedine u molitvi za mir.


"NEKA OVA KORIZMA BUDE VRIJEME LIJEPE RIJECI"

U korizmenom vremenu u Medugorju je pokrenuta molitvena inicijativa pod nazivom «Neka ova korizma bude vrijeme lijepe rijeci». Na sv. misama u župnoj crkvi propovjednici ce govoriti o zloj navici - psovci. Tiskana je i posebna slicica s Isusovim likom i natpisom «Sve sam za tebe ucinio, zašto me psuješ». Sve obitelji naše župe i vjernici koji hodocaste u Medugorje dobile su te slicice. Sve vas pozivamo da u korizmenom vremenu molite za cist i blagoslovljen govor svakoga covjeka, posebice kršcanina.


KANADSKI PISAC POSJETIO MEÐUGORJE

Michael D. O´Brien, kanadski pisac i autor uspješnice «Posljednja vremena» («Children of the Last Days») posjetio je Medugorje 8. i 9. ožujka. Poznati pisac tijekom hodocašca u Medugorju pohodio je Brdo ukazanja i Križevac, te sudjelovao u vecernjem molitvenom programu.

O svojim je dojmovima kazao:

"Za Medugorje sam cuo od vjernika župe kojoj pripadam i koji su ovdje vec bili. Na njihovim životima sam osjetio obracenje i dar molitve. Mnogi su ovdje doživjeli promjenu života, a neki su krenuli i u duhovno zvanje. Voden tim iskustvima zaželio sam doci ovdje gdje su se slile velike milosti. Došao sam otvorena srca i razuma. Prihvacam mogucnost ukazanja, te kao i drugi osluškujem glas Crkve o tome".

Michael D. O´Brien je prigodom posjeta Medugorju pohodio i samostan na Širokom Brijegu, mjesto mucenicke smrti širokobrijeških franjevaca.


GODIŠNJE UKAZANJE MIRJANI DRAGICEVIC-SOLDO 18. OŽUJKA 2003.

Vidjelica Mirjana DragiCeviC-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da ce joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina.

Više tisuca hodocasnika okupilo se na molitvi krunice u zajednici „Cenacolo’. Ukazanje je zapocelo u 8:55 h i trajalo do 9:02 h. Gospa je dala slijedecu poruku:

"Draga djeco! Posebno u ovo sveto vrijeme pokore i molitve, pozivam vas na izbor. Bog vam je dao slobodnu volju da izaberete život ili smrt. Srcem slušajte moje poruke da biste spoznali što vam je ciniti i kako cete naci put do života. Djeco moja, bez Boga ne možete ništa, to nijedan trenutak nemojte zaboraviti. Jer što ste vi i što cete na zemlji kada cete pod nju opet doci. Ne srdite Boga, nego me slijedite k životu. Hvala vam što ste tu!"


SEMINARI U "DOMUS PACIS"

Tijekom proteklog razdoblja održana su tri seminara posta i molitve za hodocasnike iz Rusije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Francuske. Sestre franjevke održale su dva seminara za 80 mladih djevojaka iz Hercegovine. Održana su i dva seminara duhovne obnove za mlade iz srednje Bosne i molitvene skupine iz južne Dalmacije, te duhovna obnova hercegovackih ministranata koje su vodili njihovi vjeroucitelji.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na seminarima posta i molitve neka se obrate fra Ljubi Kurtovicu, Župni ured Medugorje, Gospin trg 1, 88266 Medugorje, Bosna i Hercegovina (fax: 00 387 36 651 444).


OSMI MEÐUNARODNI SUSRET SVECENIKA

Osmi medunarodni susret svecenika održat ce se u Medugorju od 30. lipnja do 5. srpnja 2003. Tema susreta je "SLUŽBENIK EUHARISTIJE".

Svoje prijave možete izvršiti putem e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr, osobno u Uredu informacija ili putem tel./faxa na broj 00387 36 651 988 (za Mariju Dugandžic).

Molimo sve svecenike koji sami osiguraju smještaj u obitelji iz Medugorja da nam na svojoj prijavi naznace ime i prezime te broj telefona obitelji kod koje su dogovorili smještaj. Svecenicima koji nemaju osobna poznanstva i mogucnost izravno dogovoriti smještaj neka to naznace na prijavi i mi cemo osigurati smještaj.

Troškovi seminara pokrivaju se s pet misnih intencija.

Sa sobom je potrebno ponijeti: celebret od svoga poglavara, albu i štolu, Bibliju, mali radio sa FM frekvencijom i slušalice (za simultani prijevod).

Program susreta možete naci na našoj web stranici: www.medjugorje.hr

Buduci da mnogi svecenici nemaju pristupa Internetu i možda nisu upoznati s postojanjem ovakvog medunarodnog susreta u Medugorju, molimo sve organizatore hodocašca, molitvene skupine i centre mira da ovu informaciju objave u svim sredstvima priopcavanja koja im stoje na raspolaganju da bi što više svecenika moglo sudjelovati. Takoder vas molimo da u onoj mjeri u kojoj vam je to moguce, materijalno pomognete svecenicima koji žele doci, a nemaju potrebna sredstva za putovanje.

Unaprijed vam se na tomu zahvaljujemo zazivajuci na vaš rad Božji blagoslov i blagoslov Kraljice Mira.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 03/28/2003