183
26. veljace 2003

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! I danas vas pozivam da molite i postite za mir. Kako sam vec govorila i sad vam ponavljam, djecice, samo molitvom i postom mogu se zaustaviti i ratovi. Mir je dragocjen dar od Boga. Tražite, molite i dobit cete ga. Govorite o miru i nosite mir u vašim srcima. Njegujte ga kao cvijet koji je potreban vode, nježnosti i svjetlosti. Budite oni koji mir nose drugima. Ja sam s vama i zagovaram za sve vas. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. veljace 2003


IZVEZIMO NA PUCINU

Papa Ivan Pavao II., svjestan prilika u Crkvi, u jednom od svojih govora pozvao je kršcane da se «Izvezu na pucinu» (Duc in altum, Lk 5,4). To je isti onaj poziv koji nam je Isus preko apostola svima uputio. Papa osjeca kako smo mi kršcani poceli živjeti vezani na zemaljske vrijednosti. Svoje nade cesto i sve više polažemo u prolaznosti ovoga svijeta. Tako želimo biti osigurani, pa i ulaziti u kompromise s izokrenutom logikom nemoralnoga svijeta. Kao da pomalo postajemo dio svijeta u koji se utapamo i tako prestajemo biti lada covjecanstva i luka mira.

Što bi onda znacilo izvesti na pucinu u našim prilikama? Danas bi to prije svega znacilo racunati na istoga onoga Isusa na kojeg su racunali oci naše vjere. To bi znacilo vratiti povjerenje u Onoga koji nas može dovesti u luku života. Kršcanin današnjice mora na prvo mjesto staviti Isusa i svu svoju sigurnost položiti u njegove ruke. Na to nas i Gospa u Medugorju poziva. Izvesti na pucinu trebalo bi shvatiti kao poziv za bijegom od osrednjosti, ravnodušnosti i mlakosti za nadahnuca Božja. Bog od nas želi osobe zagrijane i gorljive za njegovu rijec, traži svjedoke.

Izvezimo, stoga, na pucinu i oslobodimo se lažne sigurnosti ovoga svijeta. Danas se, možda više nego ikad, Isusov poziv da se izveze na pucinu može shvatiti kao odgovor na dramu covjecanstva koje je postalo žrtvom mržnje. Današnje društvo ocekuje da u kršcanima vidi konkretni odraz Isusova nacina djelovanja, njegove ljubavi prema svakoj osobi. Od nas kršcana se ocekuje da budemo istinska sol zemlje i svijetlo svijeta. Kao kršcani moramo iznova krenuti za Isusom, a to znaci jasno dignuti glas protiv kulture smrti, pobacaja, rastave, smrti bracne ljubavi, nepravde, izrabljivanja siromašnih, slabih… Isus nas sve poziva u svoju ladu i želi da zajedno s njim zaplovimo do onih koji nas ocekuju kao glasnike kršcanske poruke nade i mira.

fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom sijecnja u župi Medugorje podijeljeno je 50 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 743 svecenika iz domovine i inozemstva. U sijecnju su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Koreje, Italije, Indije, Francuske, Slovenije, SAD-a, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


SV. MISA ZA STRADALE IZ ŽUPE MEÐUGRJE

10. veljace u medugorskoj župnoj crkvi slavljena je vecernja sv. misa u spomen na franjevce i župljane naše župe. Taj dan bio je spomen mucenicke smrti fra Križana Galica, fra Joze Bencuna, fra Marka Dragicevica, fra Mariofila Sivrica, fra Grge Vasilja i fra Jenka Vasilja, koji su mucki ubijeni 1944. i 1945. godine. Na sv. misi nazocni vjernici molili su za žrtve I. i II. svjetskog rata, te Domovinskog rata. Tijekom ova tri rata gotovo da je iz svake obitelji naše župe netko stradao. Stepincevo – 10. veljace, blagdan hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca u našoj župi se obilježava kao dan sjecanja i molitve za sve ratne stradalnike. Euharistijsko slavlje je predvodio medugorski župnik fra Branko Radoš.


ODRŽAN 3. MEÐUNARODNI SEMINAR ZA BRACNE PAROVE

Od 13. do 16. veljace održan je treci medunarodni seminar za bracne parove na temu: «Stavite Boga na prvo mjesto u vašim obiteljima». Na susretu se okupilo 120 parova iz 11 zemalja engleskog, francuskog, hrvatskog, njemackog, španjolskog i talijanskog jezicnog podrucja.

Bracni parovi su sudjelovali na vecernjem molitvenom programu u crkvi, zajednicki pohodili Brdo ukazanja i Križevac.

Posljednjeg dana seminara, tijekom završne sv. mise, parovi su obnovili svoja bracna obecanja svoje zajedništvo i povjerili Gospodinu.


ODRŽAN 10. MEÐUNARODNI SUSRET ZA VODICE

U Medugorju je od 23. do 27. veljace održan Deseti medunarodni susret za vodice i voditelje centara mira, molitvenih, hodocasnickih i dobrotvornih skupina. Susretu je nazocilo oko 200 voditelja i svecenika koji vode medugorske udruge diljem svijeta. Predavaci na seminaru bili su prof. dr. fra Ljudevit Rupcic, fra Ivan Landeka, fra Petar Ljubicic, fra Svetozar Kraljevic, fra Jozo Zovko i fra Ljubo Kurtovic. Susretom je koordinirao fra Mario Knezovic, ravnatelj Informativnoga centra «Mir» Medugorje. Tijekom pet dana sudionici su molili i razmišljali o biti medugorskih dogadanja, pohodili su Brdo ukazanja i Križevac, te razgovarali o prakticnim stvarima vezanima za hodocašcenje u Medugorje. Na susretu je održana i zabavno – informativna vecer uz glazbene zvuke klape «Hrvoje». Susret je završen sv. misom koju je predvodio medugorski župnik fra Branko Radoš.

Na završetku susreta sudionici su usvojili i zajednicku izjavu koju cemo objaviti u sljedecem broju Bulletina.


SEMINARI U «DOMUS PACIS»

Tijekom proteklog razdoblja održana su dva seminara posta i molitve za hodocasnike iz Poljske i Austrije. Sestre franjevke održale su i seminar za mlade djevojke, te seminar duhovne obnove za mlade u organizaciji Djevojackog dackog doma iz Splita.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na seminarima posta i molitve neka se obrate fra Ljubi Kurtovicu, Župni ured Medugorje, Gospin trg 1, 88266 Medugorje, Bosna i Hercegovina (fax: 00 387 36 651 444).


NOGOMETAŠI U MEÐUGORJU

Tijekom protekla dva mjeseca u Medugorju su na zimskim športskim pripremama boravili igraci brojnih nogometnih klubova. Osim svakodnevnog treniranja, nogometaši su se cesto mogli vidjeti u sabranoj molitvi u crkvi, na Brdu ukazanja, Križevcu. Medugorje je mjesto molitve i sabranosti za sve koji ga pohode. Prepoznaju to i nogometaši kojih je svake godine sve više na zimskim pripremama u Medugorju.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 02/27/2003